ZZP | Update na een halfjaar: over wensen en behaalde doelen

Inmiddels ben ik al bijna een halfjaar zelfstandig ondernemer en is er afgelopen maanden veel gebeurd. Ik neem jullie vandaag mee in een halfjaar ondernemen en vertel wat het resultaat is van mijn harde werken – iets dat soms gunstiger was dan andere keren…

Mijn voornemens

Statistieken

Eén van de belangrijkste doelstellingen die ik had was boven de 15.000 unieke bezoekers uitkomen (update maart 2018). Eigenlijk hoopte ik vooral ergens dit jaar nog daarboven te komen, maar sindsdien kwam ik maandelijks boven de 20K uit. Mijn aantal views zijn zelfs verdubbeld. Dus ik geloof dat ik komende maanden maar hoop op 50K unieke bezoekers – gewoon ergens dit jaar. Wie weet…

Groeien op social media

Hopeloos mislukt. Ik probeerde een speciale strategie uit via Facebook en verloor ongeveer 20 volgers. Via Instagram groei ik trouwens wel mondjesmaat en gelukkig binnen mijn doelgroep. Ik wil namelijk graag structureel groeien op een constructieve manier. Dus in die zin gaat het goed.

Ik krijg steeds beter voor mezelf in kaart wie ik ben en wie ik wil aanspreken; hopelijk werkt het op deze manier. En dat ik dan twintig mensen kwijtraak, dat is dan maar zo. Uiteindelijk hoop ik er nieuwe lezers voor in de plaats te krijgen die wel graag blijven hangen. Op Pinterest werkt het trouwens wel: ik kreeg 20 nieuwe volgers in een paar weken tijd. Dus in die zin geloof ik wel dat we vooruit gaan. Ondanks dat ik dus eerst een stapje terug moest doen.

Stapje terug

Door de drukte voelde ik me steeds vermoeider worden en op het laatst viel ik bijna elke dag vroeg op de bank in slaap. Ik kan je vertellen: dat eerste stapje terug werd uiteindelijk een stuk of drie vooruit. Samen met een andere moeder schreef ik de eindshow (omdat het meer is dan een musical), leerde ik filmen, monteren, acteren, zochten we de juiste muziek uit, gaf ik danslessen en hield nog maar twee halve dagen over om mijn blog te vullen. Nou ja, helemaal rustig is het dus nog lang niet. In juli hopelijk!

Meer structuur

Dat is er wel. Zowel op mijn blog als privé probeer ik meer structuur aan te brengen in de chaos en dat lukt aardig. Je moet ook wel denk ik als het erg druk is, anders vlieg je onderuit. Dit maakt het allemaal een stuk behapbaarder. Ik laat mijn telefoon vaker links liggen en reageer later op app’jes – iets dat ik vroeger verschrikkelijk vond, maar nu stel ik mijn prioriteiten gewoon anders.

Meer tijd besteden aan mijn sociale leven

Ook gelukt: samen met wat vriendinnen besloten we (twee)maandelijks in elk geval een keer tijd voor elkaar te maken. En dat geldt voor andere vrienden net zo. Ik besefte het me een tijdje terug en besloot actie te ondernemen. Het leven is te kort om altijd maar aan het werk te zijn. Daarnaast ga ik vaker onderuit met Netflix of een film (evt. met de kinderen). Dat geeft meer rust, ook mentaal.

Mezelf overwinnen

Ik geloof wel dat ik dat afgelopen maanden heb gedaan. Bijvoorbeeld tijdens het fitfestival, waarover ik vorige keer al vertelde, maar ook tijdens het netwerken op Blogger by Nature, door bepaalde contacten te leggen en toen ik les moest geven. Doodeng, maar het viel me reuze mee. En inmiddels gaat het eigenlijk redelijk vanzelf, gelukkig.

Verdiensten

Eigenlijk wilde ik maandelijks minimaal € 1000,00 verdienen. Dat is niet elke keer gelukt, ook omdat ik op bepaalde vlakken een stapje terug moest doen. Maar het is oké. Natuurlijk moet er brood op de plank en ik werk daar nog steeds heel hard voor, alleen weet ik niet of ik daar wel een bedrag aan moet verbinden. Dat zou een stressfactor kunnen worden en eigenlijk wil ik juist van alle vormen van stress af. Bovendien krijg ik wel genoeg leuke aanbiedingen en opdrachten (met name voor betaalde blogs, wat ik echt heel erg leuk vind); dat is op dit moment voor ons eigenlijk belangrijker.

Conclusie?

Afgelopen maanden gingen niet helemaal volgens planning – maar goed, wat gaat dat wel in mijn leven haha! Het voordeel daarvan is dat ik me veel relaxter voel. Het komt zoals het komt. Over de afgelopen zes maanden ben ik flink gegroeid, verdien ik voldoende en krijgen we ontzettend leuke opdrachten. Deze koers hoop ik vast te houden: verder groeien, meer investeren in oude content, tijd vrijmaken voor Pinterest en nog eens proberen een nieuwe koers te bedenken voor Facebook (of accepteren dat ik gewoon niet meer ga groeien via dat kanaal en de hoop opgeven?)

Wat zou jij adviseren m.b.t. Facebook? En hoe sta jij ervoor op je blog?

Afbeelding, Katsiaryna Pakhomava – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 thoughts on “ZZP | Update na een halfjaar: over wensen en behaalde doelen

  1. Mooie groei in je bezoekcijfers hoor. Bij facebook lijken vooral advertenties te werken helaas. Mijn cijfers zijn allemaal nog niet zo hoog dus geloof niet dat ik zinnige tips heb

  2. Fijn dat je in die 6 maanden zo gegroeid bent!

    Wat betreft Facebook zou ik adviseren om bijvoorbeeld je artikelen niet alleen in Facebookgroepen met bloggers, maar ook met zzp’ers te delen. Op die manier haal ik zelf altijd m’n klanten binnen – toevallig komt daarover deze week een artikel online op m’n blog 🙂

    Het is trouwens niet dat ik dan ook meteen veel likes heb op m’n Facebookpagina. Sterker nog: daar deel ik vrij weinig op. Maar blijkbaar is een grote Facebookpagina helemaal niet nodig.

  3. Ik vind dat je het echt ontzettend goed doet! Ik ben net terug van bijna 2 volle maanden bloggerbreak, had echt even een “pas op de plaats” nodig, ben weer aan t studeren ernaast en nog andere prioriteiten erbij, waaronder examens van mijn zoon en familiebezoek . (binnenkort schrijf ik t allemaal in n artikel haha ) . Ik heb ondertussen mijn blog helemaal omgegooid en een nieuwe look gegeven. Ik ben zelf ook weer helemaal fris voor n doorstart! Succes meissie xx

  4. Ik vind Facebook ook best lastig. Het is een fijn medium, maar tegelijkertijd vind ik het soms deprimerend dat een post van een foto van bijvoorbeeld een bloem enthousiast wordt ontvangen, maar een post met echt wat zinnigs ‘niets doet’.

  5. Qua bezoekers doe je het hartstikke goed, blijkbaar heb je Facebook daar niet voor nodig? Ik zou me daar in ieder geval niet zo druk om maken. Maar goed, ik ben misschien niet echt goed vergelijkingsmateriaal. Ben al blij dat ik de laatste maanden boven de 2000 bezoekers kom, zonder daar al teveel moeite voor te hoeven doen. 😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten