Wat ik zeker niet mis aan de zwangerschap?

wat ik zeker niet mis aan de zwangerschap

Zwanger zijn is prachtig, maar sommige momenten kan je missen als kiespijn. Van onophoudelijke vermoeidheid en hormonen tot nauwelijks nog kunnen lopen… In deze blog vertel ik welke 9 momenten ik absoluut níet mis aan de zwangerschap!

Momenten die je niet mist aan zwanger zijn

De romantiek van trappelende babyvoetjes en wegdromen bij de gedachte aan je kindje waren een fractie van mijn zwangerschappen. Deze zwangerschapsmomenten zouden je bijna doen denken dat die negen maanden één groot, kumbaya-my-lordwaardig feest waren.

Het tegendeel is echter waar. Want hoewel ik in verwachting kunnen worden en zijn op zichzelf één groot wonder der natuur vind, zijn er natuurlijk ook genoeg momenten die ik absoluut niet mis aan de zwangerschap.

Lees ook: 8 opmerkingen die je zéker niet wil horen tijdens of na de bevalling

Zwanger zijn? 9 momenten die ik niet mis

Horen dat je er slecht uit ziet

Dat is niet leuk. Nooit eigenlijk, maar al helemaal niet als je één bonk hormonen bent, jezelf onzeker voelt, slecht slaapt en bovendien doorlopend voelt alsof de TGV in volle vaart over je heen is gereden.

Buikpijn

Wat ik zeker ook niet mis aan de zwangerschap, zijn die vage buikkrampen in de periode richting de bevalling. Behoorden die pijntjes nu tot voorweeën, harde buiken, oefenweeën, echte weeën of ‘simpele’ bandenpijn, was het geen vervelend kwaaltje zoals een fikse blaasontsteking? Je kan als zwangere alle kanten op, maar hebt meestal geen idee welke. Alles lijkt gewoon zo op elkaar!

Vermoeidheid

Dat je werkelijks niets meer kan doen zonder daarna het liefst te willen afsluiten met een korte winterslaap. Ik geloof ook dat ik nooit zo regelmatig middagdutjes deed als tijdens mijn zwangerschappen.

Hormonale trek

Na June was ik zo lekker afgevallen: bijna dertig kilo in totaal. Trots dat ik was! En ik wist voor de volle honderd procent zeker dat me nooit meer zo’n gewichtstoename zou overkomen. Mocht ik ooit nog zwanger raken, dacht ik toen, dan zou ik mezelf volledig beheersen. Negen maanden lang.

Kleinigheidje: ik was vergeten hormonen hele gekke dingen met je kunnen doen. Waaronder het opwekken van vreetbuien dus. Uiteindelijk kwam ik dus net zoveel aan als tijdens mijn eerste zwangerschap, waardoor ik van voor af aan kon beginnen. Inmiddels zijn er weer twintig kilo af, dus het lukt wel, maar leuk is anders.

Hormonaal gedrag

Huilen om alles, overal beren op de weg zien, overdreven assertief reageren… Nee, hormonen halen niet per se het allerbeste in de mens naar boven. Bovendien kan ik nu ook weer gewoon naar spannende films en series kijken, zonder wekenlang van slag te zijn en mezelf af te vragen waar al die ellendige verhaallijnen toch goed voor zijn.

Gewoon kunnen drinken als je daar zin in hebt

Toegegeven, zolang ik borstvoeding gaf kon ik dat niet. En ik ben eigenlijk ook geen grote drinker. Maar het feit dat je veel meer kunt eten en drinken zonder schuldgevoel vond ik persoonlijk toch wel lekker. Zeker omdat een wijntje op zijn tijd of een paar boterhammen met leverworst of filet américain gewoon zo lekker zijn!

Niemand zit meer spontaan aan je

Als zwangere lijk je wel publiek bezit: mensen zitten spontaan aan je buik – of je ze nu persoonlijk kent of nog nooit eerder gezien hebt. Ik mis het dus echt totaal niet dat dit gedrag na de zwangerschap ook gewoon weer lekker ophield.

Je bent weer van jezelf

Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap volgen de controles elkaar in rap tempo op met de bevalling als apotheose. Je flamoes wordt vaker en nauwkeuriger bestudeerd dan ooit tevoren, mensen willen de meest persoonlijke dingen van je weten (‘heb je al gepoept?’) en zitten zomaar aan je borsten als je net start met borstvoeding. Het is zo heerlijk om weer gewoon van jezelf te zijn en te kunnen douchen zonder bataljon aan deskundigen om je heen.

De afhankelijkheid van anderen

Natuurlijk ligt het volledig aan je fysieke staat. Die van mij was deplorabel, waardoor ik ruim de helft van die negen maanden lang van alles moest overlaten aan anderen. Lopen ging moeizaam, tillen was helemaal dramatisch en iets onthouden? Nee, leuk was anders. Het feit dat ik na de bevalling steeds meer zelf kon, voelde zo fijn! Al moet ik eerlijk toegeven dat je er na al die maanden toch een beetje aan moet wennen dat je ook zelf weer zelfstandig iets te drinken kan pakken.

Welke zwangerschapsmomenten mis jij niet?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Wat ik zeker niet mis aan de zwangerschap?

  1. De misselijkheid in het eerste trimester en het brandend maagzuur in het derde trimester kan ik echt missen als kiespijn. Vooral die laatste heeft mij behoorlijk wakker gehouden 😉

  2. Ik had bij mijn tweede zwangerschap continu bloedneuzen. Bij de eerste zwangerschap 9 maanden misselijk. Inderdaad de vermoeidheid. Daar had ik tijdens mijn laatste zwangerschap chronisch last van. Maar ook flauw vallen. Lage bloeddruk veroorzaakte dat. Heel naar.

  3. In verwachting zijn is fijn, maar zwanger zijn vind ik verschrikkelijk. Misselijk, overgeven, zwangerschapsdiabetes, een beknelde zenuw (waar ik nog steeds last van heb anderhalf jaar verder), moeheid, bekken, en …. Al het nare wat bij een zwangerschap hoort.

  4. Dat alles op de grond valt! Echt alles! Om de haverklap! En dat ik dat met moeite op kon pakken met mijn tweelingbuik.

  5. Ik mis absoluut de misselijkheid niet, wat een verschrikking was dat… oh en mn bekkeninstabiliteit. Ik vond zwanger zijn eigenlijk ook helemaal niet leuk, op de echo’s, eerste schopjes, etc. na.

    1. Ja kan me voorstellen, zijn niet de leukste klachten. Wat dat betreft is het heel fijn dat negen maanden afzien (voor sommigen) een heel fijn resultaat oplevert.

    1. Erg hè? Je ontdekt pas hoe weinig mensen zichzelf verzorgen als je zwanger bent. Echt, deodorant schijnt een heel handige functie te hebben…

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten