17x inspiratie zwangerschapsaankondiging

originele zwangerschapsaankondiging

Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt, wil je het blijde nieuws misschien wel op een originele manier aan je ouders en andere naasten vertellen. Daarom verzamelde ik in deze blog 17 bijzondere en originele zwangerschapsaankondigingen voor je!

De 17 leukste zwangerschapsaankondigingen!

T-shirt bedrukken met tekst zwangerschapsaankondiging

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Een greep uit de mogelijkheden (en kijk anders ook even op Pinterest):

Voor jezelf

 • Pregosaurus
 • Je kan stoppen met vragen wanneer de baby komt
 • It’s not a food baby
 • Oops I did it again
 • Eating for TWO
 • I like to think wine misses me too
 • Mama, est. 2019 (2020)
 • Baby in progress
 • Soon to be mama
 • Growing my tribe
 • Mama in the making
 • Does this shirt make me look pregant?
 • Baby (met een pijl naar beneden)

Voor de aanstaande vader (of moeder)

 • Be nice to me, my wife is pregant
 • The man behind the bump
 • Papa, est. 2019 (2020)
 • Does this shirt make me look like a dad?
 • Bier (met een pijl naar beneden)
 • Drinking for TWO
 • Soon to be daddy

Het duurde even voor hij hem snapte!

Neline trok haar dochter een shirtje aan. Dat leidde tot een bijzonder moment: ‘Mijn zwager van toen nog 16 jaar zag meteen dat onze dochter een T-shirt aan had. Hardop las hij voor: ‘Geef mee een kus, want ik wordt grote zus’. Bij mijn ouders duurde het echter iets langer. Op een gegeven moment zei onze dochter: ‘Kijk eens Poepoe (zo noemt zij haar opa), ik heb een nieuw shirt aan’. Mijn vader las de tekst voor. Het duurde even voor het besef doordrong ?. Daarna sprongen de aanstaande opa en oma met tranen in hun ogen omhoog van blijdschap.’ Ook bij Dewi ging het niet helemaal vanzelf: ‘Mijn oudste had een shirt aan waarop het nieuws stond, alleen zagen mijn schoonouders en ouders het niet.’

Doe opa en oma een positieve zwangerschapstest cadeau

Iets waar opa en oma in elk geval niet omheen kunnen (in tegenstelling tot het shirt) is een positieve test die je mooi inpakt. Dat deed ook Nicole.
‘Toevallig spraken we in hetzelfde weekend af met mijn ouders, die samen honderd jaar waren, en mijn schoonmoeder die zestig werd. Ik pakte positieve zwangerschapstesten in als (extra) cadeautje. Iedereen reageerde natuurlijk gelijk enthousiast!’

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zwangerschapsaankondiging voor je man: niet iedereen wil dat moment delen (of het komt misschien soms gewoon niet zo uit). Charlotte legde in elk geval de positieve zwangerschapstest naast zijn ontbijt.

Trakteer op gebak met een alles onthullende opdruk

Bij Hema kun je bijvoorbeeld tompoezen laten bedrukken met een tekst naar keuze. Waarom dan niet meteen van de nood een deugd maken en trakteren op iets lekkers met die alles onthullende tekst? Wil je liever iets anders? Dan kan je natuurlijk ook nog een briefje plakken in de doos waarop iets staat in de trant van: ‘Eet maar snel op, ik wil niet de enige zijn met een buikje’.

Maak een foto met daarop een originele zwangerschapsaankondiging

De mogelijkheden voor een originele foto zijn natuurlijk eindeloos. Als je inspiratie zoekt voor een mooie zwangerschapsaankondiging, kijk dan vooral op Pinterest. Of gebruik de foto van Janske als voorbeeld!

zwangerschapsaankondiging

Voor papa: stop de bal onder je shirt na het scoren

Iets dat je vaak in de voetballerij ziet, is dat bekende voetballers na het scoren de bal onder hun shirt stoppen. Op die manier laten ze weten dat hun vrouw in verwachting is. Maar je hoeft geen Lionel Messi te zijn om je zwangerschapsaankondiging gewoon op het veld te doen 😉

Doe een boekje cadeau aan opa en oma

Zeker als je je zwangerschap graag wil aankondigen rond de feestdagen of met een verjaardag, dan is het een origineel idee om een speciaal boekje in te pakken voor opa en oma. De titel zegt vaak al genoeg, zeker als het hun eerste kleinkind is!

Vertel het wanneer iemand informeert of je iets alcoholisch wil drinken

Waarom zou je een smoesje verzinnen als je een wijntje wordt aangeboden? Je kunt die gelegenheid ook aangrijpen om het grote nieuws te delen!

Echo in een lijstje

Ramona: ‘We gaven een ansichtkaart van opa en oma Pluis. Met daarin een hele vroege echo – bij 7 weken gemaakt op mijn stageplek, samen met een arts assistent (gevraagd en ik mocht even tussendoor). Dit verpakten we voor sinterklaas (pakjes)avond en opgeschreven ‘als laatste uitpakken’ voor mijn ouders. Was het eerste kleinkind. Die reacties van iedereen! (al mn 3 broers en schoonzussen waren erbij) Geweldig. Ik studeerde nog dus het was erg onverwacht.’

Verstop een foto van de positieve test in een stapel met andere foto’s

Mijn zusje en zwager wilden hun zwangerschap met ons delen op een originele manier. Ze hadden een stapel foto’s laten afdrukken voor een collage en mijn zusje gaf hem me in handen. Halverwege kwam ik de foto tegen van de positieve zwangerschapstest. En in eerste instantie drong het niet helemaal tot me door, tot ik ineens besefte dat ik tante zou worden. De tranen sprongen in mijn ogen: zo mooi!

Maak een mooi filmpje om de zwangerschap in aan te kondigen

Zoals Tamara: ‘We hebben het filmpje eerst gebruikt om aan onze familie en beste vrienden te tonen. Daarna hebben we het ook online gebruikt. Mijn man laat wel eens vaker een YouTube filmpje zien aan vrienden en familie om muziekcomposities die hij geschreven heeft te laten horen of om een filmpje dat hij met onze oudste zoon gemaakt heeft te laten zien. Het was op zich dan ook niet zo raar dat we een filmpje lieten zien. De muziek in het filmpje is trouwens ook geschreven en gespeeld door mijn man. De reacties waren in elk geval super. De meesten bleven zonder iets te zeggen helemaal tot het einde kijken, we werden geknuffeld en er werd af en toe een traantje gelaten. Het had dus wel effect.’

Doe een opa & oma pakket cadeau

Hoe leuk is dit? Omdat opa en oma worden een bijzondere nieuwe gebeurtenis is in je leven, kan je maar beter goed voorbereid zijn! Op internet vind je verschillende voorbeelden van een ‘overlevingspakket’. Wat je erin kan stoppen?

 • Speentje
 • Klein knuffeltje
 • Romper (eventueel met opdruk)
 • Spuugdoekje
 • Babysokjes
 • Luier
 • Mooi schrift waarin opa of oma kan bijhouden hoe het oppassen gaat of eventueel grappige uitspraken kan opschrijven

Fortunecookies

Dit is een originele manier om te vertellen dat je zwanger bent tijdens een feestelijke dag met veel visite. Je kunt de fortunecookies online bestellen met daarin een eigen spreuk. Maar als je een beetje handig bent, kan je ze ook zelf bakken en een (handgeschreven) papiertje met de zwangerschapsaankondiging in het midden leggen.

Sleutelhanger met oma, opa, tante of oom

Leuk om te geven én iets waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt als ontvanger. En misschien het allerleukste van alles: elke keer dat je ouders of broer/zus hun sleutelbos pakken, worden ze herinnerd aan hun kleinzoon/dochter of neefje/nichtje.

Rompertje met opdruk voor opa en oma

Ook hier geldt weer dat je kunt kiezen voor een persoonlijke opdruk of iets dat je van internet haalt. Lang leve Pinterest!

Doe een kraskaart cadeau

Bestel online een kraskaart waarop je ouders of de aankomende oom/tante kan weg krassen welk mooi nieuws jullie te vertellen hebben.

Geef een doosje met daarin een voorwerp dat even groot is als jullie kleintje op dat moment

Al behoeft deze manier waarschijnlijk wel iets meer uitleg, het is wél een hele originele manier om te vertellen dat je zwanger bent. Je kunt op internet heel gemakkelijk vinden of je moet denken aan een maanzaadje of toch eerder een framboos.

Vertel het gewoon

Ro en ik hadden er niet bij stilgestaan dat je een originele zwangerschapsaankondiging kunt doen. In tegendeel: we gingen bij mijn ouders eten, rond de zes weken zwangerschap. Na het eten gaven we hen een cadeautje en vertelden dat we nog een mededeling hadden. Eigenlijk redelijk spontaan. En terwijl ik nog peinsde hoe we dit het best konden brengen, had Ro het al op tafel gegooid: Merel is zwanger, jullie worden opa en oma.

‘Ik dacht al dat je was gestopt met sporten’

Mijn vader bracht met die opmerking alles weer nuchter in perspectief. Elf maanden later, toen ik opnieuw zwanger was, besloten we hem daar nog eens mee te plagen. ‘We hebben jullie iets te vertellen. Merel is gestopt met sporten.’ En na een afwachtende, maar voorzichtig hoopvolle blik van hun kant: ‘Jullie worden weer opa en oma!’ 

Kozen jullie ook voor een speciale zwangerschapsaankondiging? Of vertelden jullie het ‘gewoon’?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

24 thoughts on “17x inspiratie zwangerschapsaankondiging

 1. Wat leuk dit overzicht zeg! Ik ging aan de slag met handlettering… Hiep hiep hoera op de voorkant. In de binnenkant: Jullie worden weer opa en oma.
  En de vorige keer had Merel een shirtje aan met geef me een kus want ik word grote zus.

 2. Haha super leuk al die verschillende manieren. Wij haddenniedereen uitgenodigd om chinees te komen eten en hadden daarbij gelukskoekjes met daarin een speciale boodschap. Bijvoorbeeld voor mijn broertje. “Lieve oom S. Mag ik later met jou mee naar de voetbal wedstrijden”.

 3. Wat leuk om te lezen!! Vriendinnen en kennissen beginnen ook kinderen te krijgen en soms ben ik stiekem wel een beetje jaloers op de babyshowers en genderreveals. Heb ik nooit gehad/gedaan.
  Dusse, nee bij ons geen speciale aankondigingen en na de 20 weken echo vertelden we ook gewoon of t een jongetje of meisje zou worden.

 4. ik vind het zo leuk en spannend om zo’n geweldig nieuws te mogen delen…dan is het natuurlijk extra leuk om er iets speciaals van te maken. Bedankt voor het delen van onze foto 😉

 5. Leuk om al die verhalen te lezen. Wij hadden voor mijn oma een taart laten maken met HOERA, EINDELIJK GROOTOMA. Dat was haar grootste wens en ik was de eerste.

 6. Wat een super leuk overzicht! De foto van Janske en haar man blijft brilant, die heb ik al eens vaker langs zien komen 🙂
  Wij maakten het bekend met 2 speentjes die we gekocht hadden voor opa en oma.
  Mijn vriendinnen verraste ik door ineens midden op de avond, toen ze hier allemaal op bezoek waren, een video op te zetten van de echo 🙂
  Het was dubbel een verrassing trouwens omdat het een tweeling was! Eén vriendin zag dat zelfs op de echo, dat vond ik wel knap van haar, haha

 7. Leuk om zo allerlei verschillende verhalen en mogelijkheden te lezen. Wij hebben het eigenlijk niet heel speciaal verteld. Gewoon gezellig onder een zondag middag ‘borrel’ voor mij dan weer niet. haha Hapjes er bij en het verteld aan onze ouders.

 8. Wat een ontzettende leuke verhalen. Bij de eerste vertelden we het nog leuk met cadeaus. Nummer twee floepte ik er uit, in een heftige huilbui. Mijn moeder zei, een dag nadat ik het zelf ontdekt had: wat zie je er toch slecht uit….die kon ik even niet hebben??

 9. Wat leuk, vooral die foto’s vind ik altijd leuk, zolang ze origineel zijn!

  Wij hebben het bij mijn ouders en schoonmoeder met een slabbetje ‘verteld’. Bij jou natuurlijk op nieuwjaarsdag en de rest bij de verjaardag van lionel.

  Aan collega’s heb ik het ‘verteld’ met negerzoenen, dat is een traditie bij ons op school. En aan de kinderen na de voorjaarsvakantie, ik had ze allemaal een foto of filmpje mee laten nemen van de vakantie. Als laatste was ik aan de beurt en had een foto dat ik in Spanje bij het strand stond met een bolle buik.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten