Mijn lijf na twee zwangerschappen in een jaar

het effect op je lichaam van twee zwangerschappen binnen een jaar

Onze jongste dochters schelen elf maanden. Het heeft zeker zijn voordelen, maar lichamelijk kan het best zwaar zijn. In deze blog vertel ik meer over het effect op je lichaam van twee zwangerschappen binnen een jaar. 

Twee keer zwanger in één jaar tijd: wat doet dat met je?

Snel zwanger worden bleek voor ons geen probleem. Zo’n twee maanden na de geboorte van Rose bleek ik namelijk opnieuw in verwachting. We waren eigenlijk best in shock, omdat we dit niet verwachtten. Een bijzonder leuke shock trouwens, maar we hadden geen idee wat dit zou beginnen voor ons gezin en mijn lijf.

De vraag welk effect twee zwangerschappen op je lichaam hebben, werd dan ook regelmatig gesteld. Begrijpelijk: één zwangerschap kan al best pittig zijn. Laat staan dat je halverwege de ‘negen maanden af’ alweer rondloopt met een bolle buik (en bijbehorende kwaaltjes).

Is het zwaarder, die tweede keer?

Geen enkele zwangerschap is vergelijkbaar met een ander. Bij de één ben je misselijker, bij de ander eet je jezelf rond aan de aardbeien en een derde keer vind je tandpasta misschien wel het lekkerst dat je ooit geproefd hebt. Maar wat ik inmiddels wel weet, is dat de zwangerschap van May (onze jongste) lichamelijk echt zwaarder voelde. Waarom?

Het effect op je lichaam van twee zwangerschappen binnen een jaar: medisch

Er is momenteel nog niet veel onderzoek gedaan naar het effect op je lichaam van twee zwangerschappen binnen een jaar tijd. Onderstaande problemen kunnen zich voordoen, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Je loopt echter wel een (iets) verhoogd risico. 

Placenta

 • De placenta kan voortijdig loslaten (waardoor de baby een zuurstoftekort krijgt)
 • Placenta praevia: voorliggende placenta die de uitgang blokkeert. Hierbij krijg je standaard een geplande keizersnede vanwege de risico’s die dit met zich meebrengt.

Vroeggeboorte

Er bestaat een hogere kans op vroeggeboorten wanneer je binnen achttien maanden na je bevalling opnieuw zwanger raakt. Volgens deze website beval je dan sowieso in het ziekenhuis, maar dat hoeft dus niet. Ik beviel gewoon thuis in overleg met de verloskundige. Daarnaast had May niet direct een lager geboortegewicht, maar was haar placenta wel aanzienlijk kleiner dan die van Rose. Ze kwam redelijk vroeg ter wereld: met net 37 weken. Al zegt dat niet veel: Rose bleef een dag langer zitten.

Het effect op je lichaam van twee zwangerschappen binnen een jaar: persoonlijk

Hormonen, hormonen, hormonen…

Alles loopt door elkaar. Terwijl de ene helft je lichaam nog aan het verlaten is, komt de volgende ploeg alweer binnengemarcheerd. Je hele hormoonhuishouding raakt uit balans. Denk aan haaruitval: je verliest hele plukken, maar het karige bosje dat nog overblijft wordt wél dikker en glanzender. Weinig flatterend kan ik je vertellen. En je emoties rijzen de pan uit. Ik voelde me nog labieler dan de andere keren.

Je ledematen rammelen aan alle kanten

Zal vast niet gelden voor alle vrouwen die twee keer binnen een jaar zwanger raken trouwens, maar je hoort het vaker. Mijn bekken was eigenlijk nog verzwakt, net als mijn onderrug. Bovendien voelde ik me nog totaal niet fit. Rechtstreeks gevolg hiervan is dat ik met zo’n 4-5 maanden op de teller nog maar een paar honderd meter kon wandelen (net voldoende om June naar school te brengen). En weer wat maanden verder móest ik halverwege op een bankje gaan zitten, anders redde ik het niet.

Pas toen June me naar huis stuurde en zei dat ze zelf kon lopen, besefte ik hoe erg het eigenlijk was. Dus bovenop de bekkenklachten zat ik ook thuis met een flink schuldgevoel.

Je gewicht!!

Tijdens mijn zwangerschap van Rose kwam ik redelijk aan. Redelijk veel. Die postnatale kilo’s zaten nog op mijn heupen en buik geplakt, toen ik een positieve zwangerschapstest vasthield. Eigenlijk kon ik niet anders dan me het eerste halfjaar aan een strikt gezonde voeding te houden. Ik snoepte nauwelijks en at vooral fruit wanneer ik zoete trek had. Volgens mij kwam ik maximaal 5 kilo aan. Mijn buikje was heel bescheiden en het leek de goede kant op te gaan. Maar rond week 30 brak mijn zelfbeheersing alsnog en ik at er nog een kilo of 7 bij. Minstens.

Ontzwangeren: negen maanden af werd achttien maanden

De periode waarin je weer ontzwangert, duurt ook langer dan normaal. ‘Negen maanden af’ is in dit geval dus gewoon achttien maanden. En het leukste van alles? Je ervaart alle kwaaltjes twee keer zo heftig.

Sterker nog: het is begin 2018 en ik loop mijn oude blogs na. Ik geloof echt dat ik net een halfjaar weer de oude ben. Eigenlijk sinds May 2 jaar is. Tot die tijd vergat ik heel veel, voelde me labiel, was vaak humeurig en viel ook niet veel af. Dat zal ongetwijfeld deels te maken hebben gehad met ons ernstige slaaptekort, maar ook met de hormonen. 

Je bent vermoeider dan ooit

Dat heeft niet alleen te maken met de vermoeidheid die bij je zwangerschap hoort natuurlijk. Want behalve dat heb je ook een kleine baby bij je die aandacht nodig heeft. Klein voordeel: baby’s slapen natuurlijk nog vrij veel, dus ik kon samen met Rose naar bed. Elke dag weer. Aan de andere kant hielp het helemaal niets, want ik voelde me vooral negen maanden heel erg moe.

Meerdere zwangerschappen achter elkaar: een aanslag op je lijf

Ons dorp heeft een vrij gereformeerde gemeenschap. Vaak zie je hier grote gezinnen met soms wel zes kinderen binnen zeven jaar tijd. Mijn bewondering voor deze vrouwen is inmiddels torenhoog! Niet alleen lichamelijk zullen zij het zwaarder hebben, maar ook mentaal. En toch staan er altijd zes kinderen die allemaal op tijd, fatsoenlijk gevoed en gekleed zijn. Echt, ik doe het ze niet na.

Herken je het effect op je lichaam van twee zwangerschappen? En hoeveel tijd zat er tussen jouw kindjes?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

30 thoughts on “Mijn lijf na twee zwangerschappen in een jaar

 1. Zelf heb ik 2 kinderen met amper 14 maanden verschil. Mijn zoontje was amper 6 maanden toen ik opnieuw zwanger testte. Gelukkig heb ik een erg vlotte en aangename zwangerschap gehad met weinig tot geen kwaaltjes. Ik ben zelfs vlot blijven doorwerken tot 3 dagen voor mijn bevalling.

  Spijtig om te lezen dat het voor jou zo tegenviel 🙁

  1. Zo! Klinkt inderdaad heel fijn, ik zou ervoor tekenen 🙂

   Ja behoorlijk, ik was nog te zwaar van de vorige zwangerschap en had toen al milde bekkenklachten. Dat verbeterde natuurlijk niet tijdens zwangerschap nummer 3. Maar goed, gelukkig is het resultaat wel heel leuk. Dat maakt wel dat je het allemaal weer een beetje vergeet gelukkig 🙂

 2. Ik vind het echt heel pittig. De jongste was 6 maanden toen ik zwanger raakte en dat merk ik. Over 3 weken begint mijn verlof, maar ik ben al minder gaan werken. Ik wil er niet teveel over klagen, want het was gepland en dit kindje is zo welkom, maar het is echt veel zwaarder dan mijn 2 voorgaande zwangerschappen. Maaruh… 18 maanden ontzwangeren te gaan straks? You’re kidding! ?

  1. Gelukkig, heb je iets om naar uit te kijken. Goed ook dat je minder bent gaan werken, het is allemaal best zwaar ja. Klachten zijn iets heftiger aanwezig, vermoeidheid ook (je hebt uiteindelijk toch nog twee andere kinderen om voor te zorgen)… En ja sorry, mooier kan ik het niet maken haha. Misschien valt het mee! Of niet, maar je mag me altijd mailen tegen die tijd hoor haha. Lotgenoten onder elkaar 😀 Kan ik je in elk geval vertellen dat het allemaal weer goedkomt!

 3. Hoeveel schelen ze bij jou? Ik zie dat jij zelfs 3 kids hebt. Bij mij zaten de eerste 2 kort op elkaar (scheelt 15 maanden, dus toen de eerste 7 maanden was bleek ik zwanger van nummer 2) en dat vond ik zo heftig, die eerste periode dat het direct klaar was met de kinderwens. Twee weken voor mijn bevalling ging mijn oudste pas zelf lopen en al dat tillen was erg pittig. Mijn man had zijn vrije dagen dan ook al opgemaakt nog voor de bevalling in zicht was, ik had veel last van voorweeen en harde buiken tijdens deze zwangerschap. Nu is het leuk, maar die babytijd? Blegh. Bevallingen no problemo, maar het gebrek aan (nacht)rust was killing. Ik wilde voorheen altijd graag andermans babytjes vasthouden etc vond ik heel schattig, maar ik ben er helemaal klaar mee (erg he), ik hoef niet meer zo nodig een baby op schoot.

  1. De jongste twee schelen elf maanden (zwanger getest in maand 3).
   Wat je daar beschrijft, herken ik inderdaad wel. Die eierstokken klapperen echt bijna nooit meer zo hard als vroeger bij het zien van een baby. En die babytijd inderdaad is heel zwaar als je al zo’n kleintje hebt. Lijkt me ook moeilijk dat hij alle vrije dagen al had opgemaakt! Wij hadden wat dat betreft net geluk: baby 2 werd geboren in juli 2014 en baby 3 in juni 2015. Rose liep wel al even toen May geboren werd, maar dat tillen inderdaad was best zwaar, net als het in bed leggen met die bolle buik. Praktisch gezien dus allemaal niet de makkelijkste weg. Gelukkig krijg je er later veel voor terug.

  1. Kan me voorstellen. Een zwangerschap op zich is al vrij heftig, maar jullie hebben ook dat hele proces moeten doorgaan. Dat is mentaal enorm zwaar, wel fijn dat je nu weer jezelf begint te worden. En ja dat haaruitval is inderdaad ellendig!

 4. Lijkt mij ook zwaar hoor. Ik persoonlijk begon pas weer voorzichtig aan een tweede zwangerschap te denken toen onze dochter 2 jaar was. Wij hebben er dus dadelijk 3 jaar en 4 maanden tussen zitten. Was er eerder ook echt nog niet aan toe!

  1. Vind dat een heel mooie termijn, dan heb je ook jezelf weer in balans en iets meer rust in huis. Uiteindelijk heeft dit ook zijn voordelen, maar als moeder denk ik echt dat je er beter iets meer tussen kan laten zitten (zolang je dat voor het zeggen hebt natuurlijk).

 5. Heel knap. Ik had een keizersnede en kreeg te horen niet zwanger te worden binnen het jaar. Ik was daar heel boos over en ging niet luisteren. Nu een jaar later begrijp ik heel hard waarom je een jaar moet wachten. Je bent er wel in 1 trek door 😉 (vette knipoog)

  1. Ik begreep dat laatst inderdaad van iemand. Ja het is best zwaar, denk misschien nog wel zwaarder na een keizersnede? Maar goed haha ja dat is zeker zo! En uiteindelijk hebben de kinderen heel veel aan elkaar op latere leeftijd 😉

 6. Lijkt me echt heftig hoor. Ik had het niet gered denk ik maar zat dan ook in een heftige depressie. Pas sinds dit jaar daaruit geklommen dus veel respect voor je!!

  1. Gelukkig ben je eruit, daar heb ik dan weer heel veel bewondering voor: je vechtlust en doorzettingsvermogen. Maar inderdaad, je hebt dan helemaal alle aandacht nodig voor jezelf en je kind. Nog een zwangerschap, inclusief alle hormonen en het effect daarvan op je lichaam, is dan veel te veel.

 7. Volgens mij heb ik best mazzel gehad en ging het me goed af. Wat rot dat je zo weinig kon lopen tijdens de zwangerschap, ik zou er enorm sagerijnig van worden! Na mijn derde kind in 2,5 jaar tijd begon ik voor het eerst met hardlopen, omdat ik hijgend mijn eigen trap beklom. Zegt ook wel wat.

  1. Het was inderdaad niet bevorderlijk voor mijn humeur nee. Kan ik me wel voorstellen, zo’n zwangerschap is topsport ? wel fijn dat het bij jou allemaal meeviel, misschien komt ‘t hier ook wel omdat ik veel te zwaar was.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten