Column | Soms valt zwanger zijn me best zwaar

zwangerschap best zwaar

Hoewel ik tot in het diepst van mijn hart dankbaar ben voor deze zwangerschap, valt het zwanger zijn me ook zwaar. In dit persoonlijke artikel deel ik waar ik het dan precies zo moeilijk mee heb. Hoe was jouw zwangerschap? Ik lees het graag in de comments!

Een nieuwe mijlpaal?

Het is officieel zover: ik zie mijn voeten niet meer. Mijn buik hangt als een deinende witte massa halverwege mijn lichaam en ontneemt me ieder zicht. Misschien maar goed ook. Vocht vasthouden en de ontembare trek in wit brood met chocoladehagelslag maken mijn benen toch niet echt het ideale uitzicht momenteel en geven me misschien inspiratie om nog meer te klagen. Het is waarschijnlijk ook in mijn eigen hormonale belang, zodat ik niet hysterisch in huilen uitbarst vanwege mijn gewicht.

Waarom de zwangerschap me zo zwaar valt?

Onbegrijpelijk vind ik dat. Na de geboorte van June droomde ik nog eens zwanger te mogen zijn, maar nu ben ik het voor de derde keer en zit ik zo te klagen. Wat ik dan zo zwaar vind?

Iets van de grond oprapen, lukt niet meer

Als ik iets van de grond wil rapen, moet ik eerst als een giraffe gaan staan (benen wijd, licht naar binnen gebogen). Ik voel me zo verschrikkelijk hulpeloos. Inmiddels laat ik soms ook maar gewoon liggen wat niet van levensbelang is, omdat ik geen puf heb mezelf na afloop weer omhoog te moeten hijsen.

Zwangerschapsdementie

Boodschappenbriefjes schrijven lukt nog wel, maar ze meenemen naar de supermarkt is mission impossible. De zwangerschapsdementie houdt me behoorlijk in zijn greep en ik heb geen idee of ik na de bevaling ooit nog in staat zal zijn iets te bedenken en vervolgens daadwerkelijk uit te voeren…

Fikse bekkenklachten

Een stukje wandelen zit er niet meer in, zelfs June naar school brengen is tegenwoordig een enorme uitdaging. Ik voel me hulpeloos en bijna bejaard op mijn eenendertigste. Zelfs uit bed komen, lukt niet meer zonder pijn. Echt, ik doe dit heus met liefde voor ons kleintje, maar ik vind het echt behoorlijk pittig.

Continu vermoeid

Vermoedelijk heeft dit ermee te maken dat ik twee keer zwanger raakte in een jaar tijd. Het effect op je lichaam is anders dan wanneer er langer tussen zit. Onze jongste dochter slaapt nog niet door en dus zijn onze nachten behoorlijk gebroken. Tegelijkertijd word je tijdens de zwangerschap vaker wakker ‘s nachts en zorgen de hormonen ook nog eens voor vermoeidheid. Je kan er feitelijk dus gewoon niet onderuit.

Gewicht blijft maar stijgen

Misschien nog wel het lastigst. Ik had nog wat kilo’s van de vorige keer, nu mag ik helemaal minimaal aankomen. En hoe hard je je best ook doet, je komt vanzelf op een gewicht dat je nooit had willen zien op de weegschaal. Enige dat je nu nog kan doen is een vorm van damage control – voor zover je hormonen dat toelaten.

Maar een zwangerschap is toch juist heel speciaal?

En dat weet ik best. Niet alleen is het niet iedereen gegeven, maar ook is het bijzonder dat een lichaam weer een nieuw lichaam kan voortbrengen. Een klein lijfje met alles erop en eraan, ontstaan uit slechts twee cellen. Dat nieuwe mensje weet na de geboorte intuïtief hoe hij moet overleven door zelfstandig te zoeken naar de borst. Hij kan poepen en plassen, zonder dat iemand hem dat ooit hoefde voor te doen. Met de tijd komt het omrollen, kruipen, zitten, staan en lopen. Hij zal gaan praten, spelen, ontdekken, leren, sociale contacten aangaan.

Daarom zou ik extra gaan genieten dit keer

In eerste instantie had ik mezelf erbij neergelegd dat het me misschien nooit meer zou overkomen. Ik had in June de beste, mooiste en liefste dochter ter wereld. Samen blijven was ook goed. En toen kreeg ik toch een relatie, raakte zwanger en mocht het opnieuw beleven. Na de geboorte van Rose zelfs nog een keer. Maar van mijn voornemen extra te gaan genieten kwam door alle kwaaltjes vrij weinig terecht. Ik heb pijn, veel trek en hou vocht vast. Mijn bloeddruk is erg laag en maandelijks moet ik naar de prikpoli om te controleren of mijn antistoffen niet zijn toegenomen.

Misschien moet ik meer #omdenken

Want nu ik zit te tikken over alle kwaaltjes, voel ik ook de blijdschap. Mijn lichaam is in zwangere staat nu eenmaal voloptueus, maar het herbergt ook een klein kindje. Zij groeit goed, laat regelmatig van zich voelen en zelfs zien met een flinke karatetrap. Ze laat me stiekem even wegdromen als ik op de bank zit en mijn handen omsluiten mijn buik. Ik heb nog zes weken voor de boeg, uitgaand van de uitgerekende datum. Misschien moet ik eens stoppen met klagen en gaan genieten. Straks ga ik dit nog missen en dat weet ik. Ja, ik ga me focussen op de liefde. Want al ken ik haar nog niet, mijn hart loopt nu al over voor dit kleine dametje…

Vond jij je zwangerschap soms ook zwaar? Of vond je het eigenlijk prima te doen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Column | Soms valt zwanger zijn me best zwaar

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten