Zwanger zijn terwijl het misgaat in je omgeving | Hoe ga je daarmee om?

zwanger terwijl het misgaat in je omgeving

Als je zwanger bent en iemand in je omgeving krijgt te maken met zwangerschapsverlies kan dat ook bij jou voor verdriet en dubbele gevoelens zorgen. Hoe ga je ermee om wanneer jouw bolle buik een zichtbare herinnering is aan iemands verse verdriet?

Zwanger als het misgaat in je omgeving

De schoondochter van een goede bekende was even ver zwanger als ik

Ik was voor de tweede keer zwanger, net een week of veertien, toen een bekende vertelde dat haar schoondochter ongeveer even lang in verwachting was. We spraken geregeld over de voortgang, vergeleken de kwaaltjes en hadden het vaak over baby’s. Alles leek goed te gaan en ze was in de wolken.

De zwangerschap liep voortijdig mis

Ik las het verschrikkelijke nieuws via de mail. De zwangerschap was helaas voor de 24 weken geëindigd: het ene baby’tje overleed eerst, de ander niet veel later. Ze waren niet levensvatbaar geweest.

Eenmaal thuis liet ik mijn tranen de vrije loop. Wat kan het leven cru en oneerlijk zijn! Ik had ook zo met de familie te doen, want dit verlies raakte iedereen. En omdat we ongeveer even ver zwanger waren, kwam het nog dichterbij. Het had mijn verhaal kunnen zijn.

Maar hoe ga je om met het zwangerschapsverlies van iemand anders?

Ik wilde op geen enkele manier hun verdriet naar me toe trekken, maar voelde me ook ongemakkelijk. Mijn baby was er immers nog en uitgerekend nu besloot mijn buik een enorme groeispurt te nemen. Ik was bang dat mijn aanwezigheid op het werk bovendien te confronterend zou zijn.

Uiteindelijk besloot ik het gesprek aan te gaan en eerlijk te vertellen wat mijn onzekerheden waren, hoe zeer ik met haar te doen had en om haar de ruimte te bieden haar gevoel uit te spreken. Ik gaf ook aan dat ik het zou begrijpen als ze (tijdelijk) moeite met mij zou hebben. Gelukkig was dat niet het geval en vond ze het prettig dat ik naar haar toe kwam. ‘We hebben gewoon pech gehad, daar kan jij niks aan doen,’ vond ze nuchter.

Lees ook: Bakerpraatjes tijdens de zwangerschap 

Wat kan je doen wanneer je tijdens je zwangerschap te maken krijgt met zwangerschapsverlies in je omgeving?

Geef ruimte aan je eigen gevoelens…

Lucht je hart thuis of bij iemand anders die je vertrouwt. Praat erover, zeker als de gebeurtenis je rotsvaste vertrouwen in je eigen zwangerschap aan het wankelen heeft gebracht of als het verdriet van de ander je simpelweg zo raakt dat je het echt moet verwerken. Ook al is het niet jouw verhaal, dat betekent niet dat het geen invloed heeft.

…maar maak het niet jouw probleem

Dat je meeleeft en dat het jou raakt, betekent niet dat de aandacht naar jou moet verschuiven. Probeer gepaste afstand te nemen en de ander te steunen (mits daar behoefte aan is).

Ga het gesprek aan

Hoe moeilijk dat ook is. Toon dat haar gevoelens er mogen zijn door te vertellen dat je het begrijpt als ze je nu even liever op afstand houdt. Erken het verdriet. En mocht de ander inderdaad tijdelijk moeite hebben, neem die afstand ook en laat de ander jou benaderen. Dat komt vanzelf weer.

Stuur een kaartje of brief

Dat mag natuurlijk altijd: stuur een kaart met daarop een tekst die regelrecht uit je hart komt.

Wat adviseert de coach zwangerschapsverlies?

Kimberly werkt als coach zwangerschapsverlies. Zij kreeg onverhoopt zelf te maken met het verlies van haar zoontje. Zij adviseert:

Een zwangerschapsverlies ( door miskraam of stilgeboorte ) is emotioneel, het raakt je tot in je diepste kern. Probeer, als je vanaf de zijlijn dit verlies ervaart, het verhaal van de ander niet het jouwe te maken of jouw eigen verhaal op te dringen. Luister, wees betrokken en vul vooral niet in wat een ander nodig zou hebben. Vraag ook waar de ander behoefte aan heeft en wat je kunt doen. 

Geef geen goedbedoeld advies

Kom vooral niet met goedbedoelde adviezen en veeg de gevoelens van de ander niet weg maar erken juist die gevoelens.

Opmerkingen die het pijnlijkst worden ervaren:

 • De natuur heeft het zo bedoeld
 • Je kunt gelukkig zwanger worden
 • Je moet vooral doorgaan

Al deze opmerkingen vegen het gevoel van diegene met het verlies direct onder de tafel en zullen ervoor zorgen dat diegene met het verlies niet meer bij jou zijn of haar gevoel zal delen. Dat zou jammer zijn en kan voor een afstand zorgen tussen jullie.

Heb jij ooit tijdens de zwangerschap meegemaakt dat iemand anders te maken kreeg met een miskraam of andere vorm van zwangerschapsverlies? Hoe ging jij daarmee om?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Ambrozinio – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “Zwanger zijn terwijl het misgaat in je omgeving | Hoe ga je daarmee om?

 1. Knap van je dat je zo open bent. En goed dat je je er goed bewust van bent. Kan ook haast niet anders in jou geval. Maar ik ben nog steeds voorzichtig met te veel praten over de kinderen als ik bij iemand ben bij wie het nooit is gelukt om zwanger te raken. Er zijn gelukkig zat andere onderwerpen om over te praten. Helaas heeft niet iedereen dat van zichzelf door, in mijn omgeving…

  1. Ja dat is inderdaad ook iets waar je op moet letten, is moeilijk als je dan alsnog telkens geconfronteerd wordt met van alles. Zonde dat niet iedereen nadenkt voor hij/zij praat.

 2. Wat dapper dat je je zo open hebt gesteld voor haar.
  Ik ken zelf de situatie niet omdat ik de laatste was in de club die zwanger werd. Het lijkt mij erg lastig om mee te maken…

 3. Wat ik persoonlijk heel fijn vond, was toen de verloskundige vrijwel gelijk kwam en dat we toen naar z’n hartje gingen luisteren! Dit stelde mij heel erg gerust!
  Verder belangrijk om je gevoel naar iemand uit te spreken idd, je hoeft natuurlijk niet alles te zeggen, maar als je je schuldig voelt, kan je dit best uitspreken!

  1. Ja dat komt er ook bij kijken: de angst dat het jou misschien ook overkomt. Mix van emoties! En inderdaad, kan me voorstellen dat het de ander steunt als ze weet dat ze tegen jou daardoor eerlijk kan zijn over haar eigen gevoel. t Is al moeilijk genoeg natuurlijk.

 4. Heftig! Een collega van mij kreeg een miskraam toen ik zwanger was. Maar ze was zo sterk en ik merkte aan alles dat ze echt oprecht blij voor mij was. Zij wist dat ik een paar maanden voor ik zwanger was, ook een miskraam had gehad. Misschien dat ze daarom het niet moeilijk vond. Echt heel knap, want toen ik net een miskraam had gehad, kon ik andere zwangere vrouwen echt niet uitstaan.
  En misschien iets anders, maar ik voelde mij ook heel ongemakkelijk met mijn hoogzwangere buik op de begrafenis van de vader van één van mijn beste vriendinnen. Ik kreeg ook steeds opmerkingen over hoe gek het was. Geen gemene opmerkingen, hoor. Iedereen was super blij voor mij. Maar daar liep ik dan met een nieuw leventje in mijn buik, terwijl anderen aan het rouwen waren om de dood van iemand.

  1. Fijn dat ze er zo mee kon omgaan! Jouw emotie kan ik me ook goed voorstellen trouwens.
   Ja dat soort momenten maken de tegenstelling echt even heel duidelijk, moeilijk moment ook om mee te maken tijdens je zwangerschap. Heel dubbel.

 5. Dat is inderdaad heel triest. Ik ben nu zwanger en bij twee vriendinnen van mij is het onlangs mis gegaan. Soms voel ik me echt bijna schuldig dan als ik met mijn dikke buik aan kom zetten. Maar heb zelf ook een hele nare miskraam gehad, dus snap wel wat ze doormaken.

  1. Heftig, dan komt het nog dichterbij. Ik begrijp je gevoel. Het is niet nodig, maar zo kan je het wel bijna ervaren. En misschien maakt dat het ook wel weer even moeilijker, omdat je de emotie kent.

 6. Ik denk dat je tips over hoe ermee om te gaan hele goede tips zijn 🙂 . Helaas heb ik de andere kant meegemaakt. Ik vond het overigens wel fijn als andere ernaar vroegen, anders kreeg ik al snel het idee dat het maar vergeten moest worden.

  1. Moeilijk! Ja, je moet wel blijven informeren naar iemands gevoel. Misschien durven mensen dat niet zo goed, maar je emoties stoppen niet na een bepaalde tijd. Die ruimte om te praten moet je wel geven.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten