Wanneer ben je te oud voor een zwangerschap?

te oud voor een zwangerschap

Janet Jackson (50) is zwanger

Zwangere Janet Jackson moet van dokter meer rust nemen.‘ Het nieuws was even aan me voorbij gegaan, maar de Amerikaanse zangeres krijgt haar eerste kindje op een leeftijd dat veel andere vrouwen middenin de overgang zitten. Ongetwijfeld zullen alle discussies weer oplaaien: moet je er op die leeftijd nog aan willen beginnen? Is ze niet te oud voor een zwangerschap? Of hebben andere mensen altijd wel een oordeel en moet je doen waar je jezelf goed bij voelt? 

Commentaar op je leeftijd als je zwanger bent

22 en zwanger: zeker een ongelukje

Ik ga even terug naar mijn eerste zwangerschap. ‘Jeetje, zo jong? Het was zeker een ongelukje?’ vroegen een paar vrienden, collega’s en vreemden me. Anderen hadden medelijden. Mijn leven zou vanaf nu voorbij zijn; dag sociaal leven en jeugd, tot nooit meer ziens!

De opmerkingen irriteerden me. Vanaf mijn vijftiende ging ik al regelmatig uit, dus wat zou ik eraan moeten missen? En ik was begin twintig, geen tiener meer. Bovendien, waarom zou een oudere moeder beter voorbereid zijn op het ouderschap? Je doet het toch allemaal voor de eerste keer?

Lees ook Clichés over het ouderschap: voor je het weet zijn ze groot en 6 andere uitspraken

Commentaar krijg je toch wel

Volgens mij krijg je sowieso wel commentaar. Of je nu dertig bent en opgroeit in een Zuid-Amerikaanse cultuur (‘Jeetje, nog steeds geen kinderen?’), begin twintig en vooral studerende vriendinnen hebt (‘Ik zou het weg laten halen’) of bijna veertig (‘Op jouw leeftijd nog?’).

In dit artikel kijk ik vooral naar de kritiek die ik kreeg als begin twintiger. Is het terecht dat je als jongere moeder wordt weggezet als naïef? Dat je minder goed zou kunnen opvoeden dan iemand van tien jaar ouder? En dat je eigenlijk zelf nog kind bent?

Jong moeder worden: zijn de vooroordelen terecht?

Dezelfde problemen in de opvoeding

Hoewel ik waarschijnlijk iets meer bravoure had als jonge moeder, een rijker uitgaansleven en me minder snel druk maakte, bleek uit gesprekken met andere moeders dat we tegen dezelfde dingen opliepen. Zowel de andere moeder van mijn leeftijd als die van bijna veertig.

Dezelfde gevoelens voor onze kinderen

We hielden allemaal zielsveel van onze kinderen. En allemaal verlangden we zo nu en dan naar een rol behang. Daarin verschilden we weinig: de manier waarop je je moederschap invult, hangt zeker niet altijd af van je leeftijd.

Wat wel anders was? Onze eigen problemen

Het enige waar ik een echt duidelijk verschil in kon ontdekken, was met welke problemen we te maken hadden. Zo moesten oudere moeders omgaan met (soms heftige) problemen: ouders met gezondheidsproblemen, ziekten of simpelweg de overgang.

Bestaat er een ideale leeftijd om moeder te worden?

Concluderend kan ik daarop antwoorden met een simpele nee. De ene leeftijd is niet beter dan de andere. Wel anders. Je kunt ouderschap op jonge leeftijd niet helemaal vergelijken met wanneer je ouder bent. Al moet ik daarbij dus wel aankaarten dat er meerdere zaken meespelen dan je leeftijd. Sommige moeders zijn topfit op hun veertigste, anderen kampen met drieëntwintig al met hun gezondheid.

Terug naar Janet Jackson: 50 en zwanger, moet je dat nog willen?

Ben je dan niet te oud? Ik vroeg het mezelf echt af na het lezen van dit bericht. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken om op die leeftijd alleen al te beginnen aan die slapeloze nachten (hoewel ze daar misschien een nanny voor heeft) of het idee dat je kinderen op jonge leeftijd al moeten zorgen voor hun bejaarde moeder.

Maar dat ben ik: 32 jaar oud met drie dochters en zonder fortuin. Als je bovendien al jarenlang kinderen wilde en door omstandigheden die wens op je vijftigste nog in vervulling kunt laten gaan, wie ben ik dan om te oordelen? Gaat het er niet om dat het kindje met de grootste liefde wordt opgevoed?

Wat denk jij: is vijftig echt te oud voor een zwangerschap of moet ze het allemaal zelf maar weten?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Wanneer ben je te oud voor een zwangerschap?

 1. Ik ben zelf ook jong moeder geworden en moet er niet aan denken om op mijn 50e nog een kind op de wereld te zetten. Zij zal vast de middelen hebben om vooral van de lusten te kunnen genieten en de lasten aan anderen over te laten, maar dat is niet het idee wat ik van moederschap heb. En ik denk dat een vrouwenlijf na een bepaalde leeftijd niet zo goed meer in staat is een gezond kind te baren. Geen idee waar precies die grens ligt, maar met 50 ben je die toch wel gepasseerd.

  1. Goed punt, ik vind ook dat als je er zelf niet voor zorgt, dat niet strookt met mijn beeld van het ouderschap. Ben benieuwd hoe ze dat allemaal zal gaan aanpakken, wie weet verrast ze ons! En ik denk inderdaad dat het belangrijk is dat je lichaam het nog aan kan.

 2. Ja, 50 is te oud. Maar dat moet ze lekker zelf weten. Ik was 33 en dat vond ik persoonlijk al aan de oude kant voor een eerste kind, maar dat liep nou eenmaal
  zo. En ik herken stiekem wel wat Lilian schrijft over sommige ‘oudere’ ouders. Je kan het allemaal niet plannen, er is nooit een ideaal moment. Maar ik zou het zelf wel prettig vinden om mijn kind op te zien groeien zonder zelf dan al hulpbehoevend te zijn.

  1. Ik snap wat je bedoelt ja. Lijkt me heel vervelend en bezwaarlijk. Inderdaad, je kan niet alles plannen. Maar halsoverkop aan de kinderen beginnen, lijkt me nooit verstandig. Je bent er misschien nooit helemaal klaar voor, maar het is prettig als je in de basis wel moedergevoelens hebt. Verschrikkelijk idee dat sommige moeders achteraf spijt hebben (ook voor henzelf trouwens, lijkt me heel zwaar).

 3. Volgens mij geeft je lichaam zelf wel aan wanneer je te ‘oud’ bent. Boven de vijfendertig loop je meer risico op down en miskramen volgens mij. Ik was zelf 29 en dat was voor mij de ideale leeftijd. Ik denk dat het ideale moment is als je iets van de wereld hebt gezien en jezelf een beetje hebt leren kennen. En dat het eigenlijk te laat is als je leven al helemaal is volgepland en je aan kinderen begint omdat je ‘eierstokken’ rammelen of omdat je tegen een bepaalde leeftijd loopt. Dat vind ik de vervelendste ouders (want die willen eigenlijk dat hun leven net zo is als voordat ze kinderen kregen). Maar goed, sommigen hebben op hun 22e hun geest al op orde en anderen pas op hun 40ste.

  1. Mooi verwoord. En ik kan me wel voorstellen dat je rond je veertigste nog kinderen krijgt, soms kom je nou eenmaal niemand tegen of zijn de omstandigheden er niet naar. Maar vijftig is dan weer een stapje verder.

   Onbegrijpelijk ja, je leven houdt niet op natuurlijk, maar je leven verandert wel na het krijgen van kinderen. En ik denk dat het heel goed is daar vooraf bij stil te staan, ze zijn nogal permanent 😉

 4. Ik vind 50 echt te oud. Bizar! Ik kan niet zo goed uitleggen waarom. Maar je kindje is dan zoveel jonger en je lijf is er gewoon niet op gemaakt.

  Met 26vind ik je niet te jong hoor, ik ben zelf ook 25.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten