Mijn kind mag zonder begeleiding op schoolreis (HELP!)

zonder begeleiding op schoolreis

Afgelopen maandag vertrok June met de bus richting Kaatsheuvel voor een fijn dagje Efteling. Ze ging voor het eerst zonder begeleiding op schoolreis. Hartstikke leuk en spannend natuurlijk, voor haar. Ik vond het maar een gek idee en haalde allerlei doemscenario’s in mijn hoofd. Onterecht natuurlijk, zoals je kan lezen in de laatste alinea.

Zonder begeleiding op schoolreis

Vorig jaar vond ik het begeleiden van de schoolreis zo leuk dat ik in groep 7 weer mee wilde. Wat hebben we een gezellige dag gehad! Echt, ik kon mijn geluk niet op toen ik hoorde dat ‘we’ naar de Efteling gingen dit jaar. De Baron staat namelijk hoog op mijn achtbaanverlanglijstje, dus ik dacht al: ‘Kom maar door!’ Als een arend spiedde ik dagelijks naar de deur, uit angst het briefje der briefjes te missen. Maar een paar weken later kwam het hoge woord eruit: in groep 7 heb je geen begeleiding meer nodig tijdens je schoolreisje. Dan mag je dus alleen door het park. Balen!

Zonder begeleiding? Ik vind het best spannend

Behalve teleurstellend, vind ik het natuurlijk vooral erg spannend. Want hoewel ik op papier groot voorstander ben van loslaten en je kind zelfstandigheid geven, vind ik het in de praktijk eigenlijk maar niks. Stel dat er iets gebeurt, zal ze dan wel weten wat ze moet doen en bij wie ze moet zijn? Of wanneer andere groepjes dat van haar lastigvallen, ze onderling ruzie krijgen… Ik hou wel op voor mijn hele blog draait om alle mogelijke beren op de sprookjesweg. Mijn punt moge duidelijk zijn: HELP!

Overigens had ik hier veel minder last van toen mijn middelste dochter Rose voor het eerst op schoolreis ging. Ik genoot van haar enorme lach en was verre van sentimenteel. Misschien went het dan toch als je het allemaal al een keertje hebt meegemaakt? Biedt wel perspectief voor de toekomst in elk geval!

Tips voor zenuwpezerige ouders wiens kind zonder supervisie op schoolreis gaat

 • Besef vooral dat jij ook ooit zonder begeleiding op schoolreis ging. En liep dat helemaal in het honderd? Kreeg jij ruzie met een stel vierdeklassers, omdat je hen verkeerd aankeek? Of met het groepje onderling? Welnee, je was veel te druk bezig met genieten en de attracties.
 • Focus je niet op de klok. Je krijgt het vanzelf te horen wanneer de bus vertraging heeft en anders komt het allemaal wel goed.
 • Hoe alleen is ‘zonder begeleiding op schoolreis’ nu helemaal? Overal in het park lopen straks kleine plukjes met ouders, juffen, meesters en kinderen van haar school. Je moet echt wel een beetje je best doen om van de radar te verdwijnen.
 • Geef geen telefoon mee. Anders ga je straks nog als een stalker zitten app’en en maak je je zorgen omdat je geen reactie krijgt, terwijl je kind gewoon heel veel lol heeft. Bovendien is de kans anders groot dat je kind niet geniet, maar heel de tijd zit te appen.
 • Last but definitely not least: heb vertrouwen in je kind. Ze zijn vaak veel zelfstandiger dan je denkt.

June over haar ervaring

Hoe was het in de Efteling?

We hebben echt geluk gehad met het lekkere weer en ik vond het harstikke leuk. Maar ik miste je eigenlijk wel. Zonder ouders gaan meisjes toch makkelijker ruzie zoeken met elkaar en dat vind ik jammer. Maar verder heb ik veel gelachen en ben ik in de meeste achtbanen geweest waar ik in wilde. Alleen de Python niet, die waren ze aan het renoveren helaas.

Hoe ga je om met bezorgde ouders?

 • Probeer kalm te blijven en het ook gezellig te maken voor je ouders op de dag voor vertrek.
 • Als je in de bus stapt, laat dan je bezorgde ouders los en maak er een leuke dag van.
 • Maak lijstjes, dan zien je ouders dat je goed voorbereid weggaat.
 • Praat met elkaar en vertel wat je van plan bent. Dan zien ze dat ze zich geen zorgen hoeven te maken.

Is jouw zoon of dochter al eens zonder begeleiding op schoolreis gegaan? Hoe vond jij dat?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

20 thoughts on “Mijn kind mag zonder begeleiding op schoolreis (HELP!)

 1. Oh wat lijkt me dat als ouder moeilijk! Vaak vertrouw je je kind wel, maar anderen niet. Als kind liep ik altijd in zeven sloten tegelijk, toch leken mijn ouders nooit doodsangsten uit te staan (stiekem wel hoorde ik laatst).
  Wij gingen ook wel eens op schoolreisje maar dan naar kleinere parken zoals Koningin Julianatoren. Snap dat de Efteling nog even een stap groter is.
  Fijn dat June het zo leuk heeft gehad, denk dat je hele goede tips hebt gegeven.

 2. Nee, maar de kans is groot dat dat dit jaar gaat gebeuren. Vorig jaar waren er nog maar 2 ouders mee (nu is haar klas niet zo heel groot). Maar ik ga dan gewoon mijn kansen weer wagen bij groep 1/2

 3. Fijn dat ze het naar haar zin had en ik begrijp je reactie helemaal. Helaas is een schoolreis voor mij een keer heel anders afgelopen…

 4. Ik kan het me voorstellen dat je het als ouder lastig vind, maar idd verplaats je je maar in hoe oud je toen zelf was. Fijn dat ze een ontzettende leuke dag heeft gehad en dat ze zegt dat ze je heeft gemist, ach dat doet een moederhart toch goed!

 5. Ik weet nog heel goed toen Lara voor het eerst alleen op schoolreis ging. Haar uitzwaaien op het schoolplein maar wat vond ze het leuk. We kregen wel allemaal regels mee, geen snoep, mobieltjes inleveren voor het slapen gaan enz. Natuurlijk had ze niet geslapen op schoolreis maar ze had genoten.

 6. Mijn meisje zit in groep 6 en ging een paar weken geleden naar Toverland met school. Zonder begeleiding wel met telefoon want iedereen moest natuurlijk musical.ly maken. Ik heb niet geapt, als er wat is weet ze mij te vinden. Ging prima!

 7. Super dat ze het zo ontzettend leuk heeft gehad en wat snap ik jouw reactie. Ik zou voortdurend op de klok kijken of ze er al weer zouden zijn haha. Goed om jouw tips en die van je dochter te lezen.

  1. Haha ja ik was wel blij toen ze er weer was, vol verhalen en enthousiasme. Toen ze me haar kijk op alles vertelde, merkte ik hoe wijs ze alweer is 🙂

 8. Toevallig is mijn dochter van 10 vorige week naar de Efteling geweest op schoolreisje, zonder ouders inderdaad. En dat was dan de combinatiegroep 5/6, nog niet eens groep 7. Maar ik had er wel vertrouwen in, vooral omdat ik weet dat zij zich niet snel gek laat maken.
  Terwijl ik zelf als 12-jarige ooit in een pretpark in elkaar ben geslagen, politie kwam erbij en alles… ? Dit zeg ik niet zozeer om ouders bang te maken, maar ik denk juist dat je niet teveel moet piekeren over incidenten die zouden kunnen gebeuren. Er kan overal wel wat gebeuren.

  1. Poeh, dat is heftig op zo’n jonge leeftijd! Maar je hebt wel helemaal gelijk ja; het kan altijd en overal gebeuren. Je kan ze moeilijk binnen houden 🙂

 9. Ach in zo’n park komt dat vast wel goed inderdaad. En ze lijkt me een verstandige dame.

  Als vierdejaars, ik was een stuk ouder dus, stonden wat vreemde mannen een praatje te maken bij de Eiffeltoren in Parijs. Ze vroegen of mijn vriendin en ik mee wilde gaan, maar zelfs dan weet je als jonge gup (als het goed is) ook wel dat je dat niet moet doen.

  Als ik dochters zou hebben zou ik me wel meer zorgen maken dan met jongens denk ik. Bij ons hoop ik altijd dat ze in ieder geval geen domme dingen doen (‘want ik ben sterker dan…’) of de boel kapot maken, rommel achterlaten, enz.

 10. Nou ik zou het ook spannend vinden. Wel een goede voorbereiding voor als ze naar de middelbare school gaan, dan mag je helemaal niet meer mee ? Goed tips!

 11. Oh ??? ik ben blij dat ik nog op kleuterniveau zit?. Maar het is zo grappig: ik ben altijd juf geweest om groep 7 en 8 dus voor mij was dat loslaten toen normaal (en kreeg ik veel bezorgde ouders aan mijn bureau). Sinds ik zelf moeder ben moet ik er niet aan denken dat mijn kinderen losgelaten worden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten