3 bijzondere museumuitstapjes voor kinderen in de zomervakantie

De afgelopen weken waren wisselvallig. De kans dat deze zomervakantie dus nog een paar regenachtige dagen bevat, is natuurlijk best groot. Een museum is dan de ideale bestemming. In dit blog 3 bijzondere museumuitstapjes voor kinderen. 

Regen? Waarom geen museum!

Ik vind regenachtige dagen de lastigste tijdens schoolvakanties. Binnen blijven, betekent toch vaak dat je hele dagen op elkaars lip zit en daar wordt niemand blij van. Speeltuintjes zijn kletsnat en buitenspelen zit er meestal niet in. Daarom neem ik de kinderen tijdens schoolvakanties graag mee naar een museum. Op die manier geef je die druilerige middag toch een plezierige invulling.

Ook deze zomervakantie zijn er weer verschillende tentoonstellingen te bewonderen die ofwel speciaal gericht zijn op of heel geschikt zijn voor kinderen. Ook worden hier allerlei leuke workshops georganiseerd. Hieronder 3 bijzondere museumuitstapjes die de vakantieweken net wat spannender kunnen maken! Want dat een museum saai zou zijn voor kinderen is écht achterhaald!

Brandweerman Sam in Veiligheidsmuseum PIT

In februari bezochten we voor het eerst Veiligheidsmuseum PIT in Almere (lees hier de review die June hierover schreef). In die periode waren er speciale activiteiten rondom het thema Paw Patrol. Van 23 juli t/m 20 augustus staat er weer een nieuw thema centraal: Brandweerman Sam. Kinderen kunnen bijvoorbeeld hun eigen Brandweerman Sam-helm in elkaar knutselen en hun Brandweerman Sam-diploma behalen door verschillende brandweertestjes te doen. Meer informatie vind je op de website van het museum.

Veiligheidsmuseum PIT

Fotografieworkshops in FOAM

Op 26 juli en 23 augustus vinden er in FOAM fotografieworkshops voor kinderen plaats. De workshops zijn bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en ze zijn geïnspireerd op de eigenzinnige foto’s van Roger Ballen en Asger Carlsen. De deelnemers krijgen eerst een interactieve rondleiding door de tentoonstelling No Joke, waarna ze portretfoto’s van elkaar gaan maken. Daarna worden er gezamenlijk fotocollages gecreëerd. Bijkomend voordeel van deze workshops: ze bieden eveneens inspiratie voor volgende druilerige vakantiemiddagen. Je kind vermaakt zich waarschijnlijk nog wel even met de camera en kan zich vervolgens ook nog urenlang creatief uitleven bij het ontwerpen van een boek met de best gelukte plaatjes erin. Meer informatie over de workshops vind je hier.

Schatgraven in Museum Vlaardingen

Museum Vlaardingen heeft speciaal voor kinderen een doe-tentoonstelling over bodemschatten samengesteld. De kinderen komen hier alles te weten over stenen, mineralen en fossielen, en daarmee ook over de Nederlandse bodem en de geschiedenis van ons land. In het museum zijn talloze interessante bodemschatten te bewonderen, waaronder mammoetbotten en haaientanden. Aan een deel van deze schatten mag gerust uitgebreid gevoeld worden. Bovendien is er een grote zandbak, waarin de kinderen zelf kunnen schatgraven. De expositie Schatgraven is nog te bezoeken tot eind oktober. Meer informatie vind je op deze pagina.

Waar gaan jullie het liefst naartoe?

Opa en kleinzoon – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge