Waarom zoete traktaties op school wél moeten kunnen

zoete traktatie basisschool moet kunnen

Even een ander geluid: waarom zoete traktaties gewoon zouden moeten kunnen? Ik besloot er een blog aan te wijden. Want moet alles per se Pinterest Perfect zijn, biologisch en vol verantwoorde zaden zitten?

Alles moet gezonder, ook traktaties

Dé trend van de laatste jaren is dat alles gezonder moet, zeker op de basisschool. Dat begon met de zogenaamde gruitjes [onsmakelijke benaming voor groenten en fruit] en eindigde met traktaties zonder suiker en vet. Simpele zakjes chips, cakejes en ijs zijn vervangen door rijstwafels, fruitspiesjes en bellenblaasvliegtuigjes. Onnodige betuttelarij: waarom mag een kind, als hij dat wil, niet één keer per jaar gewoon trakteren wat hij lekker vind? Zonder dat het per se Pinterest Perfect hoeft te zijn of ultiem verantwoord?

Ik wil niet gedwongen worden tot een gezonde traktatie

Ik weet het niet. Ik ben inmiddels een beetje een vreemde eend in de bijt op dit gebied geloof ik, maar ik vind dat gedwongen element aan de verantwoorde traktatie gewoon nogal overdreven. Je werd eerst een tijdlang gebombardeerd met stapels suikerklontjes naast voedingswaren – om maar even te benadrukken dat je puur vergif aan het wegwerken bent, vervolgens kwamen de superfoods in opkomst en nu zijn het de seizoensgebonden groenten en vergeten knolletjes. Ik word daar een beetje opstandig van, terwijl ik eigenlijk heel erg achter de tendens sta om onze kinderen gezond op te voeden.

Wat is er mis met gezonde voeding en een balans in je eetpatroon?

Want wat kan je er tegenin brengen? Natuurlijk ben ik het ermee eens dat gezond eten belangrijk is. Uitgebalanceerd het liefst, met af en toe een vet visje, voldoende fruit en lekker veel groente op en om je eten. Niet dat ik het lekker vind – over het algemeen helaas verre van – maar het is feitelijk gezien beter voor je. Wat me alleen zo tegenstaat, is dat in die hele gezondheidsmanie soms een beetje vergeten wordt dat af en toe snoepen geen apocalyptische ramp is. Dat je doorgaans niet ter plekke neervalt als je een cupcake eet of (zo mogelijk nog erger) een roze koek. En dat je kind er zeker geen morbide obesitas aan overhoudt.

Gezonde balans betekent af en toe ook een ongezonde traktatie

Je hoeft niet direct een dienblad vol Twix XL te laten rondgaan, maar een cakeje kan toch wel? Waarom doen we zo moeilijk? Onze dochters eten bijvoorbeeld elke dag fruit. Vrijwillig, want ze zijn er dol op. Gevarieerd ook: druiven, banaan, passievrucht, mango, ananas, mandarijntjes, appel, peer, framboos en aardbeien. Snoep? Talen ze bijna nooit naar. Chocola? Krijgen ze nauwelijks. Ze sporten alle drie, zijn dol op komkommer of tomaatjes als tussendoortje en pikken graag een stuk paprika als ik sta te koken. Mogen ze dan niet één keer per jaar genieten op hun eigen verjaardag van een traktatie die ze zelf óók superlekker vinden?

Ongezonde traktatie moet kunnen

Vrije keus in wat je uitdeelt

Misschien gek dat ik me hier druk om maak, want onze dochters zelf zouden zonder zeuren trakteren op stukken watermeloen (al dan niet uit de vriezer) of een stuk speelgoed. Maar ik denk gewoon dat we als ouders gewoon iets minder krampachtig moeten doen.

Ja, ik merk ook als geen ander wat de voordelen zijn als je stopt met structureel snoepen: -6 kilo, om maar iets te noemen. En we vinden het op kinderverjaardagen ook leuk om lekker fruit neer te zetten in plaats van bakken vol chips en koekjes. Dat is een eigen keus. Niet opgelegd. Zo zouhet ook moeten werken met die traktaties.

Ouders zouden zelf in staat moeten zijn een normale keus te maken

En dat is waarschijnlijk voor mij ook de basis van alles. Zijn we dan echt zo ver doorgeslagen dat de goeden onder de kwaden lijden? En dat kennelijk zoveel ouders niet langer in staat zijn zelf een gezonde afweging te maken tussen een extra large Twix of een dropveter met Nibbits?

Ik wil gewoon terug naar hoe het was. Dat je zelf gewoon binnen de grenzen van het redelijke kan kiezen wat je kind trakteert en dat niemand op zijn achterste benen staat zodra er een dropje op je perenmuisjes zit.

Hoe denk jij over gezond trakteren?
Vind jij dat school daar een rol in zou moeten spelen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Waarom zoete traktaties op school wél moeten kunnen

 1. Ik ben met je eens dat je niet krampachtig om moet gaan met snoepgoed maar een schoolbeleid waar in staat dat snoep niet mag bij een traktatie begrijp ik ook wel. Met 36 kinderen in de klas is er iedere week bijna een jarige en sommige kinderen trakteren heuse suikerbommen zoals suikerspinpotjes van de action

 2. Ik vind het zelf wel prima dat het een gezonde traktatie moet zijn, als je op Pinterest kijkt zijn er zoveel creatieve traktaties met gewoon fruit.

 3. Ik ben helemaal tegen. Ik moest even nadenken waarom, want ik denk zeker niet dat af en toe snoep eten ongezond is. Waarom ik toch zo tegen ben is omdat er gemakkelijk een sfeer ontstaat van “snoep is superlekker, geluksvogels dat jullie het nu mogen, morgen niet nog een keer”. Daarmee wordt het juist een gewild iets bij kinderen en dat wil ik niet en is ook helemaal niet nodig. Het is namelijk niet zielig om nooit snoep te krijgen, als je het niet kent dan mis je het niet (en vind je het niet eens lekker). Ik probeer mijn kinderen zo lang mogelijk suikervrij op te voeden, maar zonder druk. Als andere kinderen een ijsje krijgen en mijn dochter wil ook, dan mag dat. Tot mijn oudste dochter 3 jaar werd had ze nooit suiker gegeten en lustte ze snoep/chocola/ijsjes niet. Inmiddels is ze 4 jaar en is het wat moeilijker tegen houden, maar snoep kent ze nog steeds alleen van Sint Maarten en lust ze niet. ik ben blij dat onze basisschool (vrijeschool) een streng beleid heeft, anders zou ze het onder invloed van de andere kinderen in de klas binnen de kortste keren wél lekker gaan vinden.

  1. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Onze dochters eten bijvoorbeeld best weleens iets ongezonds, maar nemen net zo lief een bakje aardbeien, meloen of zelfs een stuk citroen (zij liever dan ik trouwens). Ik heb niet het idee dat ze een overmatige interesse hebben in zoet. Sterker nog, mijn oudste pakt liever een appel dan een snoepje. Daar houdt ze niet van. Het aanbod was er wel trouwens, er ligt een hele lading in de kast van Halloween. Maar ze eten het niet. Dus denk niet dat het per se extra gewild wordt als je wel lekkers aanbiedt.

   Overigens denk ik ook zeker niet dat het onthouden van snoep zielig is. En ik snap vanuit jouw/jullie overtuiging dat het heel prettig is als op school ook alle neuzen dezelfde kant op staan. Anders zou het inderdaad waarschijnlijk een lastig verhaal worden.

 4. Toen ik nog op de basisschool zat mocht iedereen gewoon meebrengen wat ze wouden. Ik heb zelf ook altijd lolly’s en kleine Haribo zakjes uitgedeeld en dat heeft nooit iemands gezondheid geschaad. Een klein snoepje of dessertje lijkt me echt geen ramp te zijn.

 5. Op de basisschool van de kinderen trakteerden de onderwijzers op snoep. Ik vond dat enorm demotiverend moet ik zeggen! Daar sta je dan als moeder met je gezonde traktatie, en de meesters en juffen doen die moeite niet eens.

  Zo nu en dan een zoete traktatie mag wat mij betreft best. Maar liever niet dagelijks.

 6. Ik vind van niet. Waarom? Omdat het in het schoolreglement staat. Slecht voorbeeld als ouder om de regels te negeren. Daarnaast zitten er in een klas 35 kinderen. Tel daar feestdagen, juffendagen, stagiaires etc bij op en je hebt een paar x per week chips en snoep dat rond gaat. Bak je gezellig cake met je kind, dan kan ik daar nog de lol van inzien maar dat is meestal niet het geval.

  1. Voor de volledigheid: hier staat het niet in het schoolreglement. Ik vind inderdaad niet dat je dat als ouder zou moeten negeren.
   En verder heeft onze klas 20 kinderen waarvan een aantal bewust kiest voor gezonde traktaties. Ik weet best dat dit geen afspiegeling is van de maatschappij, maar dat zijn 35 leerlingen denk ik ook niet. In principe zou elke ouder in staat moeten zijn om een beetje redelijke keuze te maken toch? Daarom vind ik bescherming in sommige gevallen onnodig overgaan in betutteling.

 7. Ik vind het ook zo sneu als ze als traktatie met een appeltje of mandarijn aankomen…NEe doe maar gewoon iets zoets. Moet kunnen af en toe.

 8. Off topic: ik snap het red. niet helemaal. Dat staat voor iets dat de redactie heeft toegevoegd, maar jij bent toch zélf de redactie? Of niet?

 9. Ik vind een beetje zoet trakteren helemaal geen probleem hoor, Het is een feestdag en dat vieren we. Niet dat gezond trakteren niet goed zou zijn, want dat is natuurlijk ook prima. Hier trakteren z meestal een cakeje. Niet te groot en niet te gek.

 10. Ik vind dat een beetje zoet als traktatie ook moet kunnen, het is nou eenmaal feest. Er is wel een periode geweest dat ik zelf geen snoep in huis hoefde te halen, want de traktaties waren zo belachelijk groot, dat ze er weken mee deden. Dat was wel wat overdreven en de ene ouder lijkt dan weer de andere ouder te willen overtreffen. Dus ik vind het wel ok als het een klein beetje aan banden gelegd wordt, maar dan meer qua hoeveelheid.
  Ik kan me ook herinneren dat ik mijn dochter op het kdv een koekje en één stuk stoepkrijt per kind liet trakteren. De week daarop trakteerde een kind hele dozen stoepkrijt. Dan denk ik ook: het is maar een aardigheidje, geen wedstrijd wie de mooiste, grootste of beste traktatie heeft.

  1. Ja dat vind ik ook merkwaardig om te zien, dat ook op dat gebied een hele competitie lijkt te ontstaan. Hebben mijn kinderen bovendien helaas pech want ik ben niet zo creatief en voel de behoefte ook niet om vijf dagen lang met een lijmpistool in de weer te gaan en er een heel kunstwerk van te maken 😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten