Als je kind naar de middelbare school gaat, is het tijd voor een iets serieuzere mobiele telefoon (met abonnement). Tijd om op onderzoek uit te gaan. Maar hoe vind je nu een geschikt abonnement voor je tiener? In dit artikel geven we handige en praktische tips waarmee de zoektocht een stukje makkelijker gaat. We zijn natuurlijk ook benieuwd naar jullie ervaringen. We lezen er graag over in de reacties.
Een abonnement voor je tiener
Op een gegeven moment kom je op een punt dat beltegoed niet handig meer is, bijvoorbeeld als ze voor het eerst naar de middelbare school gaan. Zonder weemoedig te willen worden: het is nu zeker niet (meer) gewenst dat je ze op de eerste schooldag tot de schoolpoort brengt en voor het raam nog even wat kushandjes toewerpt. Hun leefwereld wordt groter vanaf dit moment en je krijgt minder vat op wat ze doen, of waar en met wie ze uithangen. Dat is best lastig als ouder.
Sommige ouders lossen dit op door apps te installeren waarmee ze de gangen van hun kind kunnen nagaan, maar niet iedereen voelt zich daar prettig bij. Per slot van rekening moeten ze het leven ook kunnen gaan ontdekken zonder ouderlijk toezicht. Belangrijk is in elk geval dat ze niet ineens afgesloten zijn van de wereld wanneer hun MB’s op zijn en dan alleen nog maar kunnen SMS’en. Kies daarom een abonnement dat speciaal geschikt is voor jongeren, zoals een mobiel abonnement van Ben. Hiermee krijg je nog steeds toegang tot internet, ook als je bundel per ongeluk voortijdig opging aan een paar uur YouTuben zonder WiFi.
Zo kies je een abonnement op de middelbare
Ga er samen voor zitten
Het uitzoeken van informatie rondom abonnementen en andere administratieve zaken, is iets dat je later ook van pas komt. Ga dus ook bij het afsluiten van het abonnement samen eens kijken wat er allemaal te vinden is online. Probeer je kind hierbij te laten leiden en geef alleen tips als dat echt nodig is, of stel eens een kritische vraag om ze zelf te laten nadenken.
Voor pubers is het prettig om het gevoel te krijgen dat ze serieus genomen worden, je geeft ze een belangrijke les mee. Ook kan je ze gelijk laten zien dat de ‘gratis’ telefoon die je bij je abonnement komt, uitgesmeerd over twee jaar wordt betaald en dus feitelijk een lening is. Je kunt samen de voor- en nadelen opschrijven en aan de hand daarvan een beslissing maken. Dit handige principe zullen ze een volgende keer dan ook sneller toepassen op een belangrijke keus.
Zoek een abonnement dat aansluit op jullie wensen
Zo zijn bepaalde abonnementen van Ben echt speciaal afgestemd op tieners en studenten. Daar kan je kind nu zijn voordeel mee doen. Het is een prettig idee als je kind nog steeds even kan appen dat hij later thuiskomt op het moment dat zijn bundel op is, of – wanneer je dochter voor het eerst gaat shoppen in een andere stad – foto’s kan sturen van de nieuwe kleding.
Dit geeft toch een fijner gevoel. Je hoeft niet overal meer bij te zijn, maar bent in elk geval altijd bereikbaar in geval van (kleine of grote) nood.
Denk samen na over de kosten
Wie gaat straks het mobiele abonnement betalen? Komt dit geheel voor jullie kosten? Gaat je kind een bijdrage leveren doordat hij bijvoorbeeld straks een bijbaan neemt? Wie het ook gaat betalen, het is goed om meteen even een overzicht te maken van de kosten die het met zich meebrengt.
Daarnaast kan het slim zijn eens te kijken naar de mogelijkheden binnen het abonnement. Misschien wil je kind niet SMS’en maar wel bellen en meer MB’s, of juist minder MB’s (omdat ze bijna altijd op de WiFi thuis zit) en meer belminuten. Ontdek samen wat dit betekent voor de kosten en of je misschien ergens op kunt besparen.
Tot slot kan je overwegen om alleen een Sim Only abonnement af te sluiten. Je kind kan dan sparen voor een los toestel en daarmee misschien wel de voorlaatste iPhone of Samsung nemen (die in kwaliteit weinig onderdoet voor de laatste versie) en daarmee geld besparen.
Welke mobiel heeft jouw kind op de middelbare school? En hoe kozen jullie een passend abonnement?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
©Dean Drobot – Shutterstock