Ik word tante en ben hartstikke zenuwachtig!

ik word tante en ben zenuwachtig

Ik word binnenkort tante: mijn zusje staat namelijk op het punt van bevallen. Nadeel daarvan? Ik word niet alleen tante, maar ook hartstikke zenuwachtig van de hele situatie!

Ik word tante!

Zwangerschapsaankondiging en tranen

Ik zie de zwangerschapsaankondiging van mijn zusje nog zo voor me: we kwamen hun nieuwe huis bewonderen en ze vertelde hoe ze graag een lijst in de gang wilde hangen. Daarin zouden foto’s komen van iedereen die hen dierbaar is. Ze gaf me een stapeltje om te kijken.

Intussen vermoedde ik helemaal niks en genoot van de mooie plaatjes. Soms emotioneel, bijvoorbeeld toen ik mijn oma zag of anderen die inmiddels niet meer bij ons zijn, een andere keer met brede grijns (bij onze eigen kinderen). En toen zag ik ineens een foto van een positieve zwangerschapstest. Het duurde even voor het tot me doordrong. Was het…? Echt?

Mijn zusje knikte dolblij, Ro sprong op om mijn zwager te omhelzen en ik zat met tranen in mijn ogen. Geweldig! Ik werd tante! Niet zozeer voor de eerste keer, maar wel voor het eerst van een kindje van mijn zusje. Dat is gevoelsmatig toch nog een stapje dichterbij.

Inmiddels is mijn zusje bijna uitgerekend

Ik word binnenkort tante. Wanneer? Tja, dat weet alleen de baby. Maar dat het binnen nu en enkele weken is het zeker zover. Ogenschijnlijk zit hij trouwens prima bij mijn zusje, want hij laat op geen enkele manier blijken dat hij snel geboren zal worden.

Tante worden is zo anders dan zelf bevallen!

Voor de tweede keer sta ik écht aan de andere kant en weet ik hoe het is om te moeten afwachten. Hoe de onzekerheid voelt wanneer je tante wordt. Je staat er niet bij stil wanneer je zelf moet gaan bevallen, maar nu groeien de zenuwen met de dag. Niet alleen bij mij trouwens: iedereen om haar heen leeft mee.

Lees ook Je weet dat je in het derde trimester zit, als…

Zenuwachtig omdat ik tante word: zo ziet dat eruit

Mijn vluchtkleding ligt al klaar

Waar je als zwangere vrouw een vluchtkoffertje bij de deur hebt staan dat braaf wacht tot je richting ziekenhuis vertrekt, hangt er nu een set kleding over Junes bedrand. Aan de linkerkant haar mintgroene joggingbroek en ernaast een propje (dat ooit door het leven ging als keurig gestreken shirt). Ook aan mijn kant van het bed ligt een stapeltje te wachten.

We moeten immers ieder moment kunnen opspringen en richting ziekenhuis rijden. Ook midden in de nacht. En dan kan je maar beter niet met je grote teen in je panty blijven haken.

We zijn letterlijk op van de zenuwen

Wachten tot de baby er is levert in mijn geval een heleboel zenuwen op. In de praktijk uit zich dat, door bij elk belletje of bericht snel naar mijn telefoon te sprinten. Ik kijk ‘s nachts regelmatig of niemand me heeft geprobeerd te bereiken en controleer vaak of de WiFi het nog doet. Echt, ik slaap bijna nog slechter dan toen May nog geen volle nachten maakte.

Ik zou de bevalling graag van haar overnemen

Het liefst zou ik zelf nog een keer bevallen, zodat ik in elk geval een beetje controle over de situatie heb. Scheelt bovendien die berg zenuwen. Ik heb het al eens gedaan dus weet ongeveer wat je kan verwachten tijdens de bevalling. Dat wil ik mijn zusje besparen.

Ik zit vol vragen (die ik niet mag stellen)

Niks irritanter dan als zwangere moeten wachten tot de baby er is en constant telefoontjes en berichten krijgen van je omgeving. ‘Heb je al weeën?’, ‘Zijn je vliezen al gebroken?’ of ‘Is hij er al?’ Zeker als tante moet je dat soort dingen gewoon loslaten, want als het zover is krijg je het wel als één van de eersten te horen.

Maar die kennis in pacht hebben en daar daadwerkelijk naar handelen, zijn twee verschillende dingen. Het liefst zou ik haar honderd keer per dag vragen of ze al enige weeënactiviteit ervaart en analyseren of de nesteldrang van vandaag misschien dé aankondiging is.

Angst voor een gevalletje Peter en de Wolf

Intussen ben ik ook bang dat ik mijn telefoon ergens laat slingeren, me niet bezig hou met de bevalling en uitgerekend dan de baby geboren wordt. Vooral omdat het meestal zo gaat. Dus als ik hem per ongeluk even laat liggen, duik ik er daarna weer bovenop uit angst dat ik de geboorte en de eerste mogelijkheid mijn neefje te bezoeken heb gemist.

Oplossing als je tante wordt en vol zenuwen zit?

Eigenlijk is er maar één oplossing voor deze hele situatie. Gewoon wachten tot de baby er is en afleiding zoeken in de tussentijd. Uiteindelijk kan het onmogelijk nog maanden duren en hebben we zekerheid dat hij er binnen een paar weken is. Er constant mee bezig zijn is beklemmend voor Sophie, dus misschien moet ik maar uitgaan van de maximale termijn. Dan kan het waarschijnlijk alleen maar meevallen…

Hebben jullie weleens moeten wachten tot de baby van je broer of zusje er is? En hoe vond jij dat?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Ik word tante en ben hartstikke zenuwachtig!

  1. Oh wat zou jij een hekel aan me hebben 😉 Ik liet pas een hele dag later iets horen aan familie en de rest van de wereld zelfs de dag daarna en later.
    Maar ik snap het zeker wel dat je zo snel mogelijk de baby wil zien 😉

    1. Haha!! Nee hoor, volgens mij ben je een hartstikke lief mens. En snap het ook wel hoor, soms heb je even de rust nodig om te ‘landen’ zeg maar. (Maar het zou inderdaad voor mij een dag extra nagelbijten zijn 😀 )

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten