Home » Vrije tijd » Reizen » Junes 9 redenen om met Zeilschool ‘t Garijp op zeilkamp te gaan

Junes 9 redenen om met Zeilschool ‘t Garijp op zeilkamp te gaan

Onze dochter June mocht samen met een vriendinnetje gaan zeilen in Goingarijp. In deze blog doet ze verslag van het zeilkamp bij Zeilschool ‘t Garijp en vertelt ze hoe zij het hebben ervaren.

Ter aanvulling: June ging naar het Schippers van de Kameleonkamp, geschikt voor 6-12 jaar.

Zeilkamp bij Zeilschool ‘t Garijp in Goingarijp

Voor mijn moeders blog mocht ik op zeilkamp bij ‘t Garijp in Friesland, samen met een vriendinnetje. Ik koos voor S. We zijn vaker op pad geweest en dat is altijd gezellig. Dit keer dus op zeilkamp – iets waar we eigenlijk allebei geen ervaring mee hebben. Daardoor des te leuk om een keer mee te maken.

Wat ik erg grappig vond, was dat mijn (overgroot)opa blijkbaar ook lange tijd zeilde. Hij lag in het ziekenhuis en ik vertelde hem over mijn plannen voor de zomer. Daarop vertelde hij over hoe hij graag met mijn overgrootoma het water opging. En mijn eigen oma baalde dat ze daarmee stopten toen zij geboren werd. Ze is namelijk gek op het water!

Ik vond het kamp echt heel erg leuk. Vandaag vertel ik jullie waarom!

Waarom zeilkamp zo ontzettend leuk is?

Toffe manier om je vakantie te beginnen

Misschien hebben jullie al gelezen dat onze zomervakantie een beetje raar begon: mijn opa’s overleden allebei en ik nam afscheid van mijn klas en de basisschool. Het zeilkamp was daarom extra leuk. Even afleiding en bezig zijn. En omdat ik een sportopleiding wil gaan doen, ook meteen een goede oefening.

Heerlijk koel op het water dankzij de wind

De laatste tijd is het zo ontzettend heet! Het was daarom lekker om op het water te kunnen zijn, daar waait het meestal wel een beetje en dat maakt de temperatuur veel prettiger.

Nieuwe vriendschappen

We waren maar drie daagjes op kamp, dus dan is het misschien wat lastiger om echt vrienden te maken. Maar binnen de groep zaten een paar hele gezellige meiden waarmee we veel omgingen.

Leuke activiteiten

Behalve leren zeilen, organiseerde de zeilschool nog veel meer. Eén van de avonden gingen we op dropping. Ze brachten ons met de boot weg en we moesten daarna zelf weer terug lopen naar de zeilschool. Ook sloten we de week af met bonte avond, waarbij de meesten wel een act opvoerden en je kon banaanvaren tegen betaling.

Een hele nieuwe sport leren

Zoals ik hierboven al schreef hadden we eigenlijk allebei helemaal geen ervaring met zeilen. Ik heb ooit weleens bij mijn opa op de boot gezeten (weer een andere trouwens), maar toen was ik heel klein. Daar weet ik eigenlijk niks meer van. Dus het was een nieuwe ervaring. Gelukkig pikten we het snel op en leerden we in een paar dagen de basis van het zeilen in een lurling. Je leert ook meteen wat je eigenlijk allemaal moet meenemen tijdens zo’n dagje zeilen – handig voor als we het nog eens willen doen.

Certificaat

Na afloop kreeg ik het certificaat CWO-1 mee. Als ik dus nog een keer ga zeilen, kan ik een volgende halen (en je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt).

CWO is de organisatie die garant staat voor een kwalitatief goede zeilopleiding. Het diploma CWO-1 (jeugdzeilen tweemans) houdt in dat je de basisvaardigheden onder de knie hebt. Onze dochters voeren deze week samen in een Laerling (lurling): een jeugdkielboot, geschikt voor kinderen van 8-12 jaar oud 

Gezellige leiding

Ik vond het echt heel gezellig en de leiding gaf ook leuk les. We hadden het gevoel dat we bij ze terecht konden als het nodig was en ze deden lekker gek tijdens de bonte avond.

Je wordt sneller bruin

Misschien niet zo heel belangrijk, maar ik vond het dus wel erg leuk aan dit kamp. We zaten natuurlijk heel de tijd buiten en dan word je veel sneller bruin.

Friesland is een mooie provincie

Omdat het vanaf ons huis best een flink stuk rijden is, konden we onderweg genieten van het uitzicht. Friesland is echt heel mooi: veel weilanden, oude boerderijen en lekker rustig overal. Ook de omgeving van het kamp zag er echt mooi uit.

Onze kamer: we konden de spullen kwijt op het onderste bed

Wat ik leerde?

Behalve plezier maken, hebben we ook veel geleerd tijdens het zeilkamp. Zoals:

 • Welke boten er zijn: optimist, laerling, valk, topaz
 • Een aantal regels op het water: wat zijn bak- en stuurboord, wie mag het eerst passeren?
 • Zeilen natuurlijk
 • Knopen leggen (zoals de paalsteek en de 8-knoop)
 • Aanmeren

Eindoordeel?

Ik vond het echt heel erg leuk om te leren zeilen. Vooraf is het toch een beetje afwachten of je het wel kan en zo, maar we leerden snel en hadden natuurlijk ook heerlijk weer. Omdat het soms ook bijna windstil was, deden we iets meer dingen buiten het zeilen om en kregen we minder theorie dan de planning was. Maar eigenlijk vond ik dat helemaal niet erg! En dat werd weer goedgemaakt met lessen op een ander tijdstip. Kortom, we hebben een leuk kamp gehad.

Meer informatie

Adresgegevens

Zeilschool ‘t Garijp
It String 7
8511 AB Goingarijp

0566 689 396
info@garijp.nl
Website

Over de zeilschool

Vincent en Marjolein de Heer namen zeilschool ‘t Garijp over van Joyce en Abel Zeilstra, al zijn die laatste twee nog altijd nauw betrokken bij het wel en wee van de school en de zeilkampen. In totaal hebben ze namelijk al vijftig (!) jaar ervaring in het organiseren van zeilkampen en het geven van cursussen. Als je het bij de meest toonaangevende zeilschool van Friesland niet leert, waar dan wel?

Veiligheid staat hoog in het vaandel. Zo vaar je met de beste materialen, dragen de kinderen altijd zwemvesten en schoenen tijdens het zwemmen en is de zeilschool ‘t Garijp CWO-erkend (Commissie Watersport Opleidingen). En dat is maar goed ook natuurlijk; je wil je kind na het kamp ook weer heelhuids terugzien.

Voor de ouders

Ik (Merel) vond het heel prettig om dagelijks op Facebook te kunnen zien wat ze die dag hadden gedaan. Want hoewel het doorgaans best een klus is om dit soort dingen bij te houden, deed de leiding van het kamp dit consequent. Je kan zo een beetje meeleven en het is fijn om je kind te zien stralen op de foto’s.

Daarnaast voelde het ook goed om de kinderen daar achter te laten. We genoten van de rit, kregen een korte rondleiding en alles voelde heel huiselijk en vriendelijk aan. Uiteindelijk laat je toch je kind achter in de handen van vreemden, dan kan dat maar beter goed zitten. Kortom, zij heeft een heel leuk kamp gehad en ik voelde me er goed bij. Al was het ook fijn de dames weer te kunnen ophalen op zaterdag 😉 

Zeilkamp: iets voor jouw kind?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

June bezocht het zeilkamp in Goingarijp op uitnodiging

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

5 gedachten over “Junes 9 redenen om met Zeilschool ‘t Garijp op zeilkamp te gaan

 1. Hoi Merel, helaas heb ik een minder goede ervaring. Ik was een lang weekend zeilen en een instructeur deed ‘s nachts heel vervelend. Wat we vandaag “metoo” noemen. Toen ik de volgende ochtend mijn verhaal bij de baas van de zeilschool deed, Vincent, zei hij dat hij me niet geloofde en dat ik het anders zelf zou hebben uitgelokt en dus mijn eigen schuld was… Het is al een paar jaar geleden, maar ik weet niet of dit nu de leukste of veiligste plek is om je kinderen heen te sturen.

  1. O Roos, wat verschrikkelijk dat je dit hebt moeten meemaken! Je kan dit soort zaken niet uitlokken, punt. Bovendien, als je er überhaupt voor had opengestaan, zou je het toch niet hebben verteld tegen de eigenaar? Vervelende reactie, je voelt je al kwetsbaar genoeg.
   Bedankt dat je je verhaal hebt gedeeld en sterkte. Want ook als je de ervaring verwerkt, draag je het je leven lang met je mee.

   Liefs,
   Merel

 2. Mijn ouders zaten mij hier dus altijd vroeger mee te pesten. altijd als ik mezelf niet gedroeg dan zeiden ze, je mag niet mee naar italie je gaat naar zeilkamp haha! Het ziet er wel mega tof uit zeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten