Zakgeld en kleedgeld voor tieners: hoeveel geef je?

zakgeld kleedgeld tieners

Wat is een schappelijk bedrag aan zak- en kleedgeld? Wanneer mag je kind zelf aan de slag gaan om wat bij te verdienen en met welke regels moet je dan rekening houden? Deze blog beantwoordt al je vragen over financiële zaken in de puberteit! 

Zakgeld omhoog in de puberteit

Puberteit: ineens worden merkkleding en status belangrijker

‘X. heeft een Michael Kors tas,’ deelt June me die middag mee. Ik trek mijn rechterwenkbrauw op. Wat moet een kind van vijftien in vredesnaam met een tas van minimaal driehonderd euro? Een tas die eigenlijk ook alleen maar zo bijzonder gevonden wordt omdat er een logo op staat. Want even tussen ons: zijn prima tassen hoor, zien er best oké uit. Maar het blijft natuurlijk onzin. Tweede shock: mijn twaalfjarige weet meer over Michael K. dan ik.

Nieuwe wensen en dus meer zakgeld nodig?

Met een tiener in huis beginnen namelijk andere dingen te spelen dan je daarvoor (waarschijnlijk) gewend was. Kledingmerken dus, om maar iets te noemen. En zeker in de landelijke omgeving waar wij zitten, waar ouders regelmatig iets meer te besteden hebben dan de gemiddelde Nederlander, kan je bijna een tweede lening afsluiten als je wil dat jouw kind er ook zo bijloopt: tot aan de onderbroek gehuld in Grote Namen.

In hoeverre moet je hierin meegaan?

Het blijft als ouders toch schipperen. Hecht je kind hier zelf veel waarde aan, moet je dan meegaan in dat verlangen? Of houd je je poot stijf en je portemonnee gesloten? De les zou eigenlijk moeten zijn dat je kind zich kleedt hoe hij of zij wil – ongeacht of er geen enkel merk, Nike of Tommy Hilfiger op staat.

Bovendien komen er op de middelbare school nog veel meer kosten bovenop. Die Michael Kors-tas (of een rugzak) is slechts het puntje van de ijsberg. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mobiel abonnement? Laptop? Kosten voor schoolboeken, lekkere broodjes in de pauze en shopping sprees met vriendinnen? Als je overal maar aan toe zou geven, wordt de middelbare school een behoorlijk dure aangelegenheid. Daarom ga ik met dit artikel in op het onderwerp wanneer je als kind mag gaan beginnen met werken. En hoeveel zakgeld volgens je zou ‘moeten’ geven.

Zakgeld en kleedgeld voor tieners

Het geld dat je aan tieners kan geven is tweeledig. Aan de ene kant heb je het wekelijkse zakgeld, aan de andere kant (drie)maandelijks kleedgeld dat echt alleen bestemd is om kleding van te kopen. Belangrijkste adviseur op dit gebied is natuurlijk het Nibud, dat ouders bijstaat met raad en daad als het gaat om geldkwesties.

Hoeveel zakgeld krijgen tieners gemiddeld per week?

Uit eigen onderzoek van het Nibud blijkt dat kinderen van 12 jaar zo’n € 15-20 per maand krijgen en wanneer ze achttien zijn €25-30. Dat komt dus neer op zo’n € 3,75-5,00 per week en wanneer ze ouder zijn € 6,25-7,50. 

Wat moet je kind betalen van zijn of haar zakgeld?

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je zoon of dochter over waar het zakgeld aan besteed moet worden. Zaken die je daarbij kan afkaarten zijn bijvoorbeeld:

 • Cadeautjes voor gezin/familieleden
 • Cadeautjes voor vrienden/vriendinnen
 • Make-up
 • Hobby (muzieklessen, koken/bakken)
 • Uitjes
 • Iets lekkers in de pauze op school of een rondje trakteren op de voetbal
 • Reizen met het openbaar vervoer
 • Uitgaven tijdens schoolreisjes of op vakantie
 • Eigen huisdieren en benodigdheden
 • Kaartjes voor schoolfeesten of bij een jongerenvereniging
 • Abonnementen (tijdschrift, telefoon)
 • Luxe spullen (laptop, merkkleding)

Ook belangrijk: bedenk hoe je het zakgeld wil geven. Ga je voor cash, dan is een rond bedrag natuurlijk handiger, maak je het liever over dan maakt dat niet uit. En je kan natuurlijk ook kiezen om vanaf hun twaalfde eens per maand geld te geven.

Hoeveel kleedgeld krijgen tieners gemiddeld per maand?

Op de site van het Nibud staat dat ouders gemiddeld € 56,00 per maand uitgeven aan kleding. Het gemiddelde kleedgeld is € 50,00 per maand. Dat scheelt dus bijna niks. Je kan starten met kleedgeld als je kind een jaar of 12/13 is.

Wat moet je kind betalen van zijn/haar kleedgeld?

Ook hier is het verstandig afspraken te maken over zaken die niet tot de basis behoren. Denk daarbij aan:

 • Jassen
 • Schoenen
 • Ondergoed
 • Sokken
 • (School)tas
 • Die ene mooie jurk voor kerst/een bruiloft
 • Gym/sportkleding

Wie betaalt wat? Wanneer ze alles moeten betalen van hun kleedgeld, kan je ze leren sparen. Leg uit dat het verstandig is om vooraf een plan te maken over het komende jaar. Wanneer verwachten ze een grote uitgave (winterjas, schoenen) en hoeveel geld moeten ze daarvoor ongeveer apart leggen? Kijk eens samen of het de moeite loont om een jas in de uitverkoop te halen, zodat ze die volgend jaar aan kunnen. Daarmee leren ze ook verder kijken dan alleen de huidige collectie.

Wat kun je doen met geld dat ze naast het zakgeld krijgen?

Vanaf een bepaalde leeftijd beginnen de meeste kinderen geld ook een heel leuk verjaardagscadeau te vinden. Bovendien krijgen ze nog weleens iets toegestopt van opa en oma, halen ze wat op na het rapport of tijdens feestdagen. Ditzelfde geldt voor zakgeld dat ze op regelmatigere basis van hun opa en oma krijgen. Denk hierover na: willen jullie als ouders dat ze dit geld apart zetten om te sparen of mogen ze het tussen de bedrijven door uitgeven? Maak afspraken, zodat je kind weet waar hij/zij aan toe is.

Wat als het zakgeld niet genoeg is?

Met € 15,00 per maand kost het je minimaal drie jaar om die Michael Kors tas te kunnen bekostigen – uiteindelijk kan je niet het complete bedrag sparen. Dus de kans bestaat dat je zoon of dochter niet genoeg heeft aan het bedrag dat hij wekelijks of maandelijks krijgt. Er zijn manieren om dit geld aan te vullen:

 • Spulletjes verkopen op de vrijmarkt (win-win situatie: jij komt nog eens van je oude troep af en zij hebben een extraatje)
 • Klusjes (of ook het welbekende ‘heitje voor een karweitje’)
 • Bijbaantje: oppassen of folders bezorgen (va. 13 jaar)

Bijbaantje voor tieners

Vanaf welke leeftijd mag je werken in Nederland?

Officieel mag je starten met werken op je dertiende. Daarvoor is het alleen wettelijk toegestaan in de vorm van een werkstraf. Dat laatste wil je natuurlijk sowieso niet, dus we houden even de dertien jaar aan. Wat mag je dan doen en hoeveel uren mag je werken?

Wat mag een kind van 13 doen?

 • Klusjes (denk aan het gras maaien, auto wassen, oppassen etc.) bij bekenden
 • Licht, niet-industrieel werk
 • Meewerken in het bedrijf van hun ouders
 • Meedoen aan een uitvoering/reclamespotje/modeshow

(Meer informatie over de precieze voorwaarden waaronder kinderen van 13/14 mogen werken vind je op Rijksoverheid)

Hoeveel uur mag je werken op je dertiende?

 • Maximaal 2 uur per dag tijdens schooldagen
 • Maximaal 7 uur per dag tijdens vrije dagen

Daarnaast gelden er maxima per week tijdens school- en vakantieweken en mag je op zondag nog niet werken. Bovendien kan je ook niet meer dan drie weken aaneengesloten vakantiewerk doen.

(Meer informatie hierover vind je op Rijksoverheid)

Werken als tiener: hoe pak je dat aan?

Bij bekenden of in loondienst

Wil je zoon of dochter heel graag een extraatje verdienen, dan kan je daarbij helpen. Bedenk samen wat hij of zij graag wil doen en hoe je dat kan aanpakken. Opties:

 • Briefjes ophangen bij de supermarkt
 • Tijdens een verjaardag vertellen dat je graag zou willen oppassen. Je kan ook direct aan mensen voorstellen dat ze je bellen wanneer ze eens een oppas nodig hebben.
 • Actief langsgaan bij de buren en informeren of ze nog hulp nodig hebben bij het maaien van het gras o.i.d. Overigens staat het hen natuurlijk vrij om nee te zeggen; ga er dan niet opnieuw langs. Beetje schot voor open doel misschien, maar toch goed om dit met je kind te bespreken. 
 • Solliciteren bij de supermarkt (vakken vullen) of om foldertjes rond te brengen.

Een eigen bedrijf starten

De andere optie die je als tiener hebt is het starten van je eigen bedrijf. Uiteraard zijn daar regels aan verbonden en zal je bij voldoende inkomsten deze ook moeten opgeven aan de Belastingdienst, maar het mag dus wel. Daarbij ben je als ouders eindverantwoordelijk en mag je kind tot zijn zestiende jaar nog geen eigen beslissingen maken zonder jullie toestemming.

Hoe je een eigen bedrijf start? Het boekje Een bedrijf starten voor kids voor Dummies helpt je kind daarbij. Het is geschreven door ondernemers Adam en Matthew Toren, die je kind stap voor stap begeleiden. Waarmee zou je kind geld kunnen verdienen? Hoe schrijf je een bedrijfsplan? En hoe bereik je precies je publiek? Het leest lekker weg en bovendien leert je kind van alles over werken en aanpakken. Het enige dat ontbreekt is een juridisch deel over wat wel en niet mag volgens de wet, hoeveel tijd je kind eraan mag besteden en hoe kan inschrijven bij de KvK wanneer het een groot succes blijkt. Mocht je zoon of dochter deze stap zetten, verdiep je hier dan als ouders goed in zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

Laatste tips over leren omgaan over geld

Omgaan met geld is niet voor iedereen gemakkelijk. Zeker voor tieners, die leven in een wereld vol verleidingen en eindeloze mogelijkheden – als je het geld er maar voor hebt, is het belangrijk om de volgende zaken te bespreken:

Geld lenen

Leg je kind uit dat geld lenen sowieso geen optie is op hun leeftijd. Ze zullen moeten sparen voor wat ze willen. Daarnaast is het ook belangrijk om in te gaan op wat lenen nu precies is en waarom bepaalde leningen heel makkelijk lijken, maar relatief moeilijk af te lossen zijn. Bereken bijvoorbeeld eens samen hoeveel geld het je uiteindelijk zou kosten en vertel dat het aangaan van een telefoonabonnement mét toestel ook een vorm van lenen is.

Pinnen

Het is bewezen dat mensen over het uitgeven van cash geld bewuster nadenken dan een pintransactie. Doe bijvoorbeeld allebei eens een test: jij met het boodschappengeld, je kind met uitgaven in de schoolkantine. Na afloop kan je samen bespreken hoe je het ervaren hebt en of het inderdaad anders voelde dan pinnen.

Kasboek bijhouden

Eén van de manieren om beter zicht te hebben op je inkomsten en uitgaven, is het bijhouden van een kasboekje. Het prettige is dat je zwart op wit ziet staan waar je geld aan uitgeeft, maar ook dat je hierdoor ontdekt dat elke dag een broodje in de kantine je ongemerkt op maandelijkse basis € 20,00 kost. Je leert je kind bewustwording van zijn financiën en geeft hen inzicht. Door de broodjes te schrappen zouden ze bijvoorbeeld geld kunnen sparen voor iets waar ze op termijn meer aan hebben.

Sparen

Ook wanneer je kind geen concreet doel heeft, is het slim om geld apart te leggen. Zo leren ze vast voor later (wanneer ze op zichzelf wonen) én ontdekken dat het uiteindelijk heel prettig is. Stel dat ze over anderhalf jaar toch die ene tas of laptop willen kopen, dan hebben ze al een flink potje achter de hand.

Op is op

Een goede les: wanneer ze alles spenderen, is het op. Komt er dan toch ‘onverwachts’ een verjaardag of feestdag dan is het aan hen daar een creatieve oplossing voor te bedenken. Uiteindelijk zegt de woningbouwvereniging of hypotheekverstrekker later ook niet ‘Joh, dat betalen wij wel voor je’. Die les kan je nu vast leren.

Reclames

Ieder product is het beste in zijn soort en beweert dat je niet zonder kan. Leer je kind daarom mooie marketingpraatjes doorzien en bewust nadenken.

Vergelijken

Zeker bij grote aankopen als laptops en telefoons is het belangrijk om te leren vergelijken. Aan de ene kant kan het je geld schelen door iets beter te zoeken; aan de andere kant is die laptop voor € 50,00 misschien op het oog veelbelovend, maar blijkt hij na het bekijken van de specificaties toch een kat in de zak.

Bekijk regelmatig samen of de inkomsten de uitgaven nog dekken

Stel dat je zoon graag een telefoonabonnement wil. Jij vindt dat hij dat dan zelf moet betalen, maar daardoor houdt hij maandelijks nog maar een euro over. Blijf je bij je standpunt of is het tijd om te denken aan zakgeldverhoging/klusjes of een bijbaantje voor wat extra geld? Je hoeft immers niet te verhogen, maar het is wel belangrijk te weten in hoeverre ze uitkomen met hun geld.

Handige bronnen over zakgeld voor tieners

 • Nibud
 • Zakgeldwijzer Nibud (kost € 2,95 maar staat vol extra informatie; ik schafte hem aan en vind hem echt heel handig)

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind? En wat vind jij een schappelijke leeftijd om te gaan werken?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Deze blog bevat een opgestuurd item en een affiliate link 
Afbeelding, xmee – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Zakgeld en kleedgeld voor tieners: hoeveel geef je?

 1. Interessant om over na te denken. Ik kreeg een tijd wel zakgeld, maar mijn ouders motiveerden me altijd om zelf te gaan werken, of het nu een echte studentenjob was, of gewoon het gras afrijden ofzo =D

 2. Het klinkt echt een beetje triest, maar mijn 15-jarige krijgt nog steeds 15 euro per maand en mijn 11-jarige krijgt nog niks. Die van 15 heeft ook een bijbaantje (pas toevallig ook over geschreven), maar met het geld doet ze niet zo veel. Die jongste ook niet trouwens, die kan een jaar teren op haar verjaardagsgeld.
  Kleren kopen we samen met de jongste en de oudste ‘declareert’ regelmatig wat. Maar ook bij lange na niet die 50 euro per maand.

  1. Vind het niet triest hoor 🙂 Uiteindelijk heeft ze een bijbaantje en vind ik 15 euro wel een mooi bedrag, zeker als ze weinig met haar geld doet. 50 euro per maand geven we hier ook niet uit per kind, ik geloof dat ik dan bankroet zou gaan haha!

 3. Mijn zoon wordt dit weekend 3 en krijgt nog geen zakgeld. Tegen de tijd dat hij überhaupt snapt wat geld is, beginnen we met een klein bedrag. Als hij later dure dingen wil, mag hij er zelf voor werken. Moest ik vroeger ook en dat heeft me goed gedaan.

 4. Ik vind dat kinderen tegenwoordig al op zo’n jonge leeftijd veel geld en dure spullen krijgen.. Vaak helemaal niet nodig!

 5. Wij zitten nog in de fase voor zakgeld. Cas krijgt net soms een beetje geld om zelf af te rekenen in de winkel met ons erbij. Maar goed hij is pas 4. Wel hele handige tips dit denk ik!

  1. Vinden ze fantastisch he? Spelenderwijs is ook een hele goede manier om te leren omgaan met geld. Ze leren tellen, betalen en zijn ermee bezig op een leuke manier. De tips & tricks komen later wel 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: