Hoe kom je onder een zakelijk energiecontract uit?

hoe kom je onder een zakelijk energiecontract uit

Ben je succesvol benaderd door een telefonische verkoper om je een zakelijk energiecontract te verkopen? Als MKB lijk je weinig te kunnen doen tegen deze praktijken: je zit doorgaans zonder meer vast aan je nieuwe leverancier. Maar er is een oplossing. In deze blog vertel ik je wat je kunt doen en vertel ik mijn persoonlijke verhaal.

Hoe kom je als bedrijf onder een zakelijk energiecontract uit?

Benodigde tijd: 14 dagen.

Zo kom je als zzp’er onder een zakelijk energiecontract uit: neem contact op met je nieuwe energiemaatschappij en schrijf een brief om de nieuwe overeenkomst te annuleren aan de hand van onderstaande jurisprudentie. 

 1. Neem contact op met de nieuwe energiemaatschappij en start hier de klachtenprocedure 

  De eerste stap die je moet nemen, is contact zoeken met je nieuwe energiemaatschappij. Zij moeten natuurlijk weten wat er is gebeurd en dat je een contract hebt ondertekend zonder dat je op de hoogte was van alle voorwaarden (zoals het feit dat je geen bedenktijd hebt, wat de financiële consequenties zijn etc.). Ook kan je via hen een klachtenprocedure starten. Daarbij vragen ze de bandopname op bij de tussenpersoon om te kijken of daar iets geks op te beluisteren valt.

  Let wel: doorgaans neemt zo’n bedrijf alleen het gedeelte op waarop jij zegt akkoord te gaan met alles dat komt kijken bij je nieuwe contract. Het woord ‘klachtenprocedure’ klinkt dus hoopgevender dan het is. Uiteindelijk sta je per saldo vaak alsnog met lege handen, omdat ze nergens opnemen dat hun medewerker je verkeerde informatie gaf – zoals in mijn geval. 

 2. Beroep je op de reflexwerking op de colportagewet

  Gelukkig biedt de wet je enigszins bescherming als zzp’er – mits je aannemelijk kan maken dat je geen voorkennis hebt over zakelijke energiecontracten. Dit staat beter bekend als de reflexwerking op de colportagewet. (Meer uitleg via de link; klik hier voor de betreffende jurisprudentie )

  Kort gezegd komt het erop neer dat de rechter eerder uitspraak heeft gedaan in het voordeel van de zzp’er. Hij wordt hiermee gelijkgesteld aan de consument en krijgt daarmee de wettelijke 14 dagen bedenktijd om alsnog af te zien van het contract. Zorg dus dat je binnen die twee weken een brief schrijft aan je nieuwe energiemaatschappij en de ontvangst hiervan schriftelijk laat bevestigen. 

 3. Benoem de dwaling (als hier sprake van is)

  In mijn geval kwam hier ook nog dwaling bovenop. Tijdens het gesprek werd continu de indruk gewekt dat ik sprak met een medewerker van Stedin die me wilde helpen. Hij benaderde me als consument en niet vanuit het zakelijk oogpunt. Wanneer ik op de hoogte was geweest van alle voorwaarden en de insteek waarmee hij me belde, zou ik nooit akkoord zijn gegaan. 

Je wordt, kortom, als zzp’er gelijkgesteld aan de consument wanneer je aannemelijk kan maken dat je geen inhoudelijke kennis van zaken hebt. De klachtenprocedure kan eventueel iets opleveren, maar in de meeste gevallen vermoed ik van niet. 

Je kunt ook altijd even contact opnemen met Rechtsbijstand of een advocaat in de arm nemen wanneer je er niet uitkomt met de energiemaatschappij. Zorg dan wel dat je het contract hebt proberen te annuleren binnen 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst.

Colportage voor zakelijke energiecontracten

Wat is colportage? 

Colportage houdt in dat je een overeenkomst sluit met een andere partij buiten verkoopruimten. Dus bijvoorbeeld aan de deur of via de telefoon. Het is een veel gebruikte manier om te proberen zakelijke energiecontracten te verkopen aan zzp’ers. De tussenpersoon kan je benaderen, doordat je gegevens vrij te vinden zijn bij de Kamer van Koophandel.

Waarom proberen ze op deze manier contracten te verkopen?

Allereerst zijn de marges hoog. Wanneer je als medewerker van een callcenter zo’n zakelijk contract verkoopt kan je beloning flink oplopen. Daarom blijven ze bellen. Het is bovendien een makkelijke manier: door mooie verkooppraatjes te houden, zijn mensen sneller geneigd hierin mee te gaan. Omdat je als MKB direct vastzit aan het contract kan je er bijna niet onderuit. Maar er is gelukkig dus wel een oplossing!  

MKB contract: geen recht op 14 dagen bedenktijd

Wanneer je een MKB energiecontract aangaat via zo’n telefoontje (colportage) of online dan heb je – in tegenstelling tot gewone consumenten – geen recht op de 14 dagen bedenktijd. De wet gaat er namelijk vanuit dat jij als bedrijf kennis hebt van de voorwaarden en geen impulsieve beslissingen neemt. Dat is meteen de valkuil: voor je het weet zit je vijf jaar aan een nieuw tarief vast. En dat is zeker niet altijd goedkoper, zoals jou vaak wel aan de telefoon wordt verteld. 

Hoe teken je zo’n energieovereenkomst? 

 • Je gaat akkoord met het contract door op een linkje te klikken en ‘akkoord’ aan te vinken
 • Ze nemen een bandje op waarin je toestemming geeft voor de opname, hardop zegt te weten wat de voorwaarden zijn en dat je hiermee akkoord gaat. Dit is rechtsgeldig en vergelijkbaar met je handtekening.

Nieuwe tactiek om zakelijk energiecontract te verkopen

Grote ergernis onder ondernemers

Een beetje zzp’er wordt er al snel goed gek van: bedrijven die maar pogingen blijven ondernemen om je een zakelijk energiecontract aan te smeren. Daar hebben ze een goede reden voor, want eenmaal binnen kom je er nauwelijks nog vanaf. Als MKB’er heb je namelijk, als gezegd, geen recht op de 14 dagen bedenktijd die consumenten wel hebben. Lekker dan!

Maar, waarschijnlijk omdat ze steeds vaker bot vangen, dit is niet de enige manier waarop ze te werk gaan. Het overkwam mij laatst. Onder valse voorwendselen tekende ik een zakelijk contract, terwijl ik dat eigenlijk steeds zo goed had weten af te houden. Hieronder vertel ik mijn verhaal in de hoop dat anderen dit kunnen voorkomen. 

Valse voorwendselen

‘Goedemiddag, u spreekt met […]. Ik bel u namens Stedin over de energiekosten,’ begon de jongen aan de andere kant van de lijn. Vervolgens lepelde hij een aantal persoonlijke gegevens op. ‘We bellen klanten om hen erop te wijzen dat de energieprijzen zijn gestegen per juli dit jaar.’ Hij berekende ons nieuwe maandbedrag en gaf aan dat we dat zelf konden aanpassen. 

Het gesprek leek ten einde, maar toen ontdekte hij ‘per toeval’ dat ik dit jaar nog ben begonnen als zelfstandig ondernemer. ‘Mijn excuses dat we hier nu pas achter komen, mevrouw. Weet u, de verhoogde energiekosten worden afgewenteld op consumenten. Wanneer u een zakelijke overeenkomst met ons aangaat, vervallen die extra kosten met terugwerkende kracht.’ 

Essent een dochteronderneming van Eneco?

We doorliepen een riedeltje vragen en ik kreeg een sms met daarin een link. Of ik even wilde klikken, dan kon ik de overeenkomst ondertekenen. Dat wilde ik bijna gaan doen, al vond ik het wel vreemd dat het allemaal zoveel haast had. Ik scrollde naar beneden en zag Essent staan op het contract.

‘Waarom is het contract van Essent?’ ‘O, dat is een dochteronderneming van Eneco,’ zei hij snel, ‘ik dacht dat iedereen dat wist?’ En ja, het zijn directe concurrenten zo weet ik inmiddels. Maar ik heb me nooit verdiept in het wel en wee van de energiecontracten omdat ik prima zit. Hij klonk zo overtuigd dat ik dacht: ‘Het zal wel.’ En niet veel later ondertekende ik, sprak een bandje in en zat dus vast aan een zakelijk contract. 

Waarom trapte ik erin? 

Los van het feit dat ik weet dat ik te goed van vertrouwen was, wil ik mezelf toch even verdedigen, Hij kon veel persoonlijke gegevens opnoemen én zelf was ik niet helemaal op de hoogte van onze termijnbedragen etc. Zoals waarschijnlijk zoveel mensen. De kinderen waren extreem druk geweest die middag en ik liet me compleet overrompelen. Ik weet dat ik het niet helemaal vertrouwde, maar ik dacht ook: ‘Waarom ben ik altijd zo wantrouwend naar mensen?’ Op de herhaaldelijke vraag of hij voor Stedin werkte, antwoordde hij steeds met ja. En dus dacht ik: zal wel goed zitten. 

Het gevoel na afloop

Toen ik een jaar of negentien was, stal iemand ooit mijn handtas. Mijn rijbewijs, autosleutels, portemonnee met persoonlijke foto’s en telefoon zaten er allemaal in. Behalve boos voelde ik me ook vooral heel verdrietig: dat een ander mens je dit aandoet, kon ik gewoon niet begrijpen. Ik had keihard gewerkt voor mijn spullen en alles was in één klap weg. Daar bovenop kwam een berg tijd die ik kwijt was aan het regelen van administratieve zaken en het bracht me dus in die zin ook behoorlijk wat overlast.

Dit gevoel was niet heel anders. Ik vertrouwde de jongen aan de andere kant van de lijn, wilde hem nota bene zelfs helpen met zijn dochter die ook wilde gaan bloggen. Dat je willens en wetens een ander mens met goede bedoelingen zo kan oplichten, snap ik gewoon niet. Moet ik waarschijnlijk ook niet willen snappen.

Ik vind het vreemd dat dit soort praktijken zomaar kunnen gebeuren. Want uiteindelijk zal ik zeker niet de eerste of laatste zijn die te goed van vertrouwen is en die na de overeenkomst ontdekt voor de komende vijf jaar vast te zitten aan een zakelijk contract – zonder enige uitweg. Althans, niet als het je aan deze kennis ontbreekt.

Update januari 2019

Eind januari kreeg ik eindelijk het verlossende telefoontje: mijn contract werd ontbonden – hoewel er op de bandopname eigenlijk niets belastends te horen was. De tussenpersoon had namelijk alleen dat gedeelte opgenomen waarbij ik aangaf dat ik akkoord ging met de voorwaarden. Viel te verwachten natuurlijk!

Maar los daarvan reageerde de nieuwe energieleverancier (Essent in dit geval) over het algemeen vrij meegaand. Ik heb eigenlijk maar één keer iemand aan de lijn gehad die continu bijdehand reageerde. Al met al heeft het me wel een paar maanden gekost om er weer vanaf te komen. Ik kan me voorstellen dat mensen daardoor opgeven. Zo zei Ro ook: laat anders maar zitten. Maar ik ben blij dat ik doorzette, want dit hele geintje (dat zogenaamd voordeliger was) had ons maandelijks toch € 20,00 extra gekost. Mocht je in deze situatie zijn gekomen, doorloop dan bovenstaande stappen. En blijf hameren op hoe je onder valse voorwendselen akkoord ging. Heel veel sterkte en succes!

Ben jij weleens op een ongebruikelijke manier benaderd voor het afsluiten van een zakelijk energiecontract?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, fizkes – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

10 thoughts on “Hoe kom je onder een zakelijk energiecontract uit?

 1. HI Merel, hoe lang ben je er in totaal mee bezig geweest? Mij is afgelopen vrijdag hetzelfde overkomen en ik baal er flink van. ik heb ze een mail gestuurd met annulering waarbij ik mij al beroep de de reflexwerking, maar krijg gewoon antwoord dat voor zakelijke contracten geen bedenktijd geldt.

  1. Echt waar? Wat waardeloos!!
   Uiteindelijk heeft het me in totaal geloof ik anderhalf tot twee maanden gekost voor ik alles rond had (maar dat had deels met de feestdagen te maken).
   Ik weet niet in welke branche je werkzaam bent, maar zolang je niets met energiecontracten van doen hebt, geldt de reflexwerking op de colportagewet toch echt. Mij vertelden ze trouwens ook dat ik geen bedenktijd had, maar ik heb toch doorgezet. Je kunt in elk geval een klachtenprocedure in gang zetten (of heb je dat al gedaan?) Wat misschien ook hielp, was dat ik op een gegeven moment informeerde wat precies de vervolgstap was als mijn klacht werd afgewezen en of ik dan al een advocaat kon inschakelen. Toen was het snel geregeld. Weet niet of het iets met die advocaat te maken had, maar je kan het allicht proberen 🙂

   Ik kan me hier zo kwaad om maken, ze luizen je erin en doen dan vervolgens moeilijk over annulering. Schandalig!

   Heel veel succes en als je er niet uitkomt, dan kijk ik even of ik je nog aan een ander contact kan helpen. Die kan misschien nog iets voor je betekenen als deze stappen allemaal niet werken.

 2. Hi Erik,

  Nog even een update: inmiddels is het allemaal gelukt. Ik hoefde geen advocaat in te schakelen en het contract is gelukkig ontbonden. Hoop dat jij ook goed nieuws hebt?

 3. Hallo Merel,
  Tja, ik heb dus ook een zakelijk contract aangesmeerd gekregen, voor 5 jaar, bij Essent. Op dezelfde manier als bij jou..Ik heb een aangetekende brief verstuurd, binnen 14 dagen, en nog weer gebeld met Essent, maar die doet natuurlijk niets. Wat kan ik nu doen?
  Geeske

  1. Allereerst wat rot dat dit je is overkomen!
   Heb je al een klachtenprocedure gestart? Dan vragen ze de bandopname op. De 14 dagen maken niks uit als je aangeeft dat je zzp’er bent en op basis van valse voorwendselen hebt getekend. Dat als je alles geweten had, je helemaal niet akkoord zou zijn gegaan. Dan zouden ze het moeten ontbinden, hebben ze bij mij ook gedaan. Mocht het niet lukken, wil je het dan laten weten? Ik ken iemand die je misschien kan helpen.

 4. Dag Merel, bedankt voor je verhaal. Mij is hetzelfde overkomen, en heb pas de nieuwe energieleverancier benaderd. Op dit moment wacht ik nog op een reactie van hen. Mij is alleen niet helemaal duidelijk of het je gelukt is het contract ongedaan te laten maken en op welke manier? Ben je er uit gekomen met de nieuwe leverancier of heb je het via de rechtbank gespeeld?

  1. Vervelend dat jou hetzelfde is overkomen! Je kunt in elk geval de klachtenprocedure starten als je staat ingeschreven bij hen. Daarbij vragen ze de bandopname van het telefoongesprek op.

   Mocht het alsnog problemen opleveren dan kan je me als je wil mailen, ik ken iemand die je hierbij kan helpen. In elk geval niet via de rechtbank gespeeld vooralsnog.

   Succes!! En als het nodig is hoor ik het.

 5. Ik had dit ook en weet bijna zeker dat dit Total was. Had geen eens een contract ondertekend, dus greep in toen ze mijn contract op het gezegd bij mijn energie leverancier . Na heel overheersend te hebben gebeld dat ze nu direct mij gingen mailen dat ze niks over gingen nemen en of ze gek waren zonder mijm toestemming dit te doen, kreeg ik een mail dat ze niet over namen. SCHURKEN zijn het

  1. Ik vind het te bizar voor woorden wat ze allemaal verzinnen om je binnen te hengelen bij een andere maatschappij. Dit soort praktijken zijn gewoon niet toegestaan, maar worden (door de nieuwe energiemaatschappij sowieso) oogluikend toegestaan. De telefoniste van Essent vertelde me namelijk dat ze een soortgelijk verhaal wel vaker had gehoord en dat ze daar eigenlijk weinig tegen kunnen doen. Althans, wanneer je dus dat bandje hebt ingesproken, want dan zit je eraan vast. Onbegrijpelijk dat je als bedrijf weet wat voor praktijken er gebeuren, maar alles maar aanneemt omdat je dan weer nieuwe klanten hebt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten