Hoewel de winter misschien niet het seizoen is dat je meteen associeert met een gezellige barbecue, is het de moeite waard hem toch aan te zetten. Wat je dan het best kunt doen, hoe je barbecuet in de regen en welke vleessoorten perfect zijn voor een winterse barbecue? Je leest het allemaal in dit artikel.
Winterbarbecue tips
Goed materiaal is je investering waard
Als je gaat barbecueën en iets meer wil maken dan een kipsateetje dan is het de moeite waard om te investeren in een mooi apparaat. Een heel goed apparaat is de Kamado BBQ die, mede dankzij het materiaal, ook prima buiten de warme zomermaanden gebruikt kan worden. Je kan er bovendien allemaal extra accessoires bijkopen die precies passen en het barbecueën nog veelzijdiger (en lekkerder) maken, zoals een pizzasteen, Vergeet niet om een regenhoes te halen voor je Kamado, zodat hij langer mooi blijft.
Houd rekening met de kou en donkere avonden
Klinkt als een open deur, maar kou zorgt ervoor dat je barbecue iets langer nodig heeft om goed warm te worden en het meer energie kost om op temperatuur te blijven. Daarbij heb je geen avondzon die de tuin nog lekker verlicht, maar ben je waarschijnlijk grotendeels in het donker aan het barbecueën. Goede verlichting is dus een pre, net als geduld en voldoende brandstof.
Zorg voor een warm terras
Je wil in de wintermaanden, zelfs als deze wat warmer zijn, vernikkelen op het buitenterras. Kleed je dus warm aan, zet de buitenhaard aan en eventueel een heater en voor voldoende plaids zodat iedereen daar lekker onder kan wegkruipen. Als je ook een mooi lichtsnoer ophangt en kaarsjes brandt, is de knusse sfeer compleet. Extra genieten dus van het bijzondere, misschien zelfs bijna sprookjesachtige gevoel dat zo’n winterbarbecue met zich meebrengt.
Nodig je mensen uit? Vergeet dan niet duidelijk te vermelden dat de planning is om met zijn allen buiten te gaan zitten en zorg voor de zekerheid voor extra sets handschoenen, mutsen en sjaals, mocht iemand het per ongeluk vergeten mee te nemen.
Kies voor verwarmende drankjes
Geen kan met ijskoude limonade dit keer, maar thee, warme chocomel of iets sterkers: espresso martini, glühwein of warme appelcider.
Haal winters vlees in huis
Waar je in de zomer sneller zal kiezen voor kipsaté en kippenpootjes bij die heerlijke frisse salade, vraagt de winter om een zwaardere maaltijd. De lichte vleessoorten maken plaats voor steak, maar ook een stukje wild (eend, hert of konijn) kan prima op de barbecue. Zorg ervoor dat het vlees voldoende kan garen, maar wel rosé blijft. Koop een kernthermometer om te controleren of je de juiste temperatuur bereikt.
Winterse bijgerechten
Als je met zijn allen aan het barbecueën bent (hoewel, feitelijk staan een à twee mensen bij de barbecue en de rest wacht af) is het fijn om vast iets lekkers te kunnen eten. Stokbrood en smeersels zijn altijd goed, misschien een klein kommetje (kippen)soep, gebakken aardappeltjes en een stevigere huzarensalade of een slaatje met wintergroenten.
Maak er een knusse avond van
Zeker wanneer je gaat winterbarbecueën in goed gezelschap is het fijn om er gelijk een hele avond van te maken met elkaar. Ga bijvoorbeeld na afloop nog een stukje wandelen, zet binnen vast wat spelletjes klaar en een heerlijk zoet dessert (brownies of een schaaltje ijs) – of een lekkere borrel, voor later op de avond.
Back-up plan
De plannen zijn mooi, de uitvoering doorgaans ook, maar het weer in Nederland is een factor die nog weleens tegenzit. Bespreek dus vooraf wat je doet bij ernstige sneeuwval of een fikse hagelbui. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat één persoon buiten gaat barbecueën en dat de rest binnen blijft – al is dat niet bepaald gezellig voor degene die bakt. Een alternatief is dat je het vlees binnen klaarmaakt en eet, en de barbecueavond verschuift naar een andere datum. Heb je meteen weer iets om naar uit te kijken!
Wat doe je met de winterbarbecue als het regent (of sneeuwt)?
In principe kan je met een paar spatjes prima doorgaan met je barbecue. Anders wordt het bij een stevigere bui. In dat laatste geval heb je het meest aan een afdakje of eventueel een brandveilige parasol – mits het niet ook nog eens waait natuurlijk. Een alternatief is een mooie overkapping die je ook kunt gebruiken om onder te zitten, als deze open is aan de zijkanten.
Heb jij weleens gebarbecuet in de winter?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?