Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol? 2020, aflevering 9 – Sturen

Wie is de mol? 2020, aflevering 9 – Sturen

Wie is de mol 2020 aflevering 9 Sturen

In aflevering 9 van Wie is de mol? 2020 ‘hoorden’ we de mol, zagen we hoe de kandidaten opnieuw geen geld verdienden tijdens een relatief makkelijke opdracht en ging iedereen door naar de finale, volgende week. Nog zeven dagen wachten dus voor we weten wie toch de mol is in dit jubileumjaar. Heb jij nu al sterke verdenkingen? Laat het me dan weten in de comments!

Nabespreking aflevering 9 van Wie is de mol? 2020: Sturen

Het is zover. De allerlaatste aflevering van jubileumseizoen 20 van WIDM? zit er weer op. Negen afleveringen lang hielden we scherp in de gaten wie zich verdacht gedroeg. Maar eerlijk gezegd gold dat voor alle vier de overgebleven kandidaten.

Als we moeten afgaan op de verdenkingen, zou Rob de mol zijn. Of anders Buddy. Het enige alternatief is dat werkelijk niemand het goed had – dat zou best een stunt zijn, toch? Of dat je niet ziet wie ze verdachten en dat de regie het slim gespeeld heeft. Niets is immers wat het lijkt! Maar goed, voor we doorgaan met speculeren eerst de laatste drie opdrachten van het seizoen. Van kung fu tot opnieuw in contact komen met de mol…

Opdrachten aflevering 9 van Wie is de mol? 2020

Opdracht 1: Cijferkunst – € 1.750,00

Wat is de bedoeling van de opdracht Cijferkunst?

De kandidaten kijken naar een indrukwekkend kung fu optreden door kinderen. Ze voeren strakke bewegingen uit die allemaal een betekenis hebben, waaronder een viertal cijfers. Die vier vormen samen het totaalbedrag dat je kunt winnen tijdens deze opdracht: € 1.750,00. De kinderen voeren de bewegingen drie keer uit, zodat de kandidaten ruim de tijd krijgen om het bedrag te ontdekken.

Rob en Buddy vormen samen een team, net als Nathan en Miljuschka.

Opvallend tijdens deze opdracht

Als kijker is redelijk makkelijk te volgen welke getallen voorbij komen. Hoewel je natuurlijk voorkennis hebt, geloof ik oprecht dat als het schouwspel vlak voor je neus plaatsvindt, je het ook prima kunt ontdekken. Miljuschka zegt dan ook al na de eerste ronde dat ze vermoedt dat het bedrag € 1.750,00 is. Zij valt voor mij in dit geval als verdachte af. Wat ik wel opvallend vond:

 • Buddy doet vrij weinig, Rob houdt zijn ogen strak op de tekeningen voor zijn neus gericht. Samen komen ze tot de conclusie dat ze vrijwel alle getallen zagen.
 • Nathan zit op een sleutelpositie. Hij mag bepalen wie het goede antwoord geeft en geeft de beurt aan Buddy en Rob. Best bijzonder. Een kandidaat zou toch voor het geld willen gaan? Dan geef je de beurt toch niet weg als je het goede antwoord hebt? Of wil hij kijken wat de andere twee doen en aan de hand daarvan zijn mol bepalen?
 • Buddy claimt het goede antwoord te weten, maar geeft de beurt aan Rob. Naar eigen zeggen, omdat hij wil kijken of Rob inderdaad de mol is. Lekker makkelijk om de verdenkingen op die laatste af te schuiven: Buddy wist namelijk dat Nathan de kinderen niet had gezien.
 • Rob lijkt verdacht, omdat hij uiteindelijk de gok neemt: €1.600,00. Dit klopt natuurlijk van geen kanten. Maar hier wil ik toch graag tegenwerpen dat de mol het goede antwoord zou moeten weten. In zo’n positie, waarbij je alle ogen op je hebt, zou je als mol volgens mij gewoon het goede antwoord geven om de verdenkingen van je af te schudden.

Hierdoor zijn dus zowel Nathan, Rob als Buddy verdacht.

Ideale positie voor de mol

De penningmeester heeft de ideale plek. Hij krijgt op basis van deze rol regelmatig sleutelposities in een opdracht; zo ook deze keer. Aangezien hij weet dat zijn teamgenoot prima werk heeft afgeleverd, zou hij makkelijk kunnen kiezen om zelf het antwoord te geven. Desondanks zorgt hij ervoor dat Rob en Buddy de beurt krijgen, terwijl hij duidelijk heeft gezien dat die twee liepen te klooien. En dat blijkt ook wel uit het antwoord.

Opdracht 2: Onder de pannen – € ….

De bedoeling van de opdracht

De kandidaten gaan naar een foodmarket waar allerlei exotische hapjes worden verkocht. En daar komen nog een aantal bij: ze krijgen namelijk in teams van twee een foodtruck tot hun beschikking waar ze typisch Nederlandse hapjes mogen verkopen. Van kant-en-klaar, zoals drop, stroopwafels en beschuit met muisjes, tot zelfgemaakt: pannenkoek, poffertjes en broodjes rookworst.

In twee uur tijd moeten ze zoveel mogelijk geld zien te verdienen voor de pot. Miljuschka en Buddy gaan samen, net als Nathan en Rob. Daarbij kiezen die eerste twee ervoor een flinke stapel pannenkoeken te bakken en gaan de laatste twee kandidaten voor broodjes worst.

Uiteindelijk vinden er 49 transacties plaats van € 25,00 per stuk en verdienen ze € 1.225,00 voor de pot.

Opvallend deze opdracht

 • Nathan en Rob kunnen totaal niet koken.
 • Nathan geeft gratis dropjes weg, Miljuschka eet tussendoor van alles zelf (wat ik trouwens wel echt leuk vond om te zien: een vrouw die openlijk geniet van eten, maar voor de opdracht doet het natuurlijk verder bar weinig)
 • Je ziet niet wie het meeste geld verdient. Wel liggen de prijzen van Rob en Nathan lager, waardoor ze theoretisch gezien meer zouden kunnen verkopen.

Ideale positie voor de mol

Die kan natuurlijk in de foodtruck zijn, achter de grill of pannen. Maar ook op straat: door gratis voedsel weg te geven, weinig moeite te doen om klanten binnen te halen en de prijzen veel te hoog te houden. Zo vroeg Buddy ¥ 50 voor een simpele stroopwafel, wat volgens Nathans berekening zou neerkomen op zo’n € 6,50. Beetje veel!

Opdracht 3: Richtingsgevoel – €

Bedoeling van de opdracht

Het is de allerlaatste opdracht van dit seizoen, waarbij de pot op € 11.000,00 staat en allang rond de € 49.000,00 had kunnen zijn. Daarom krijgen ze nog één laatste kans om de pot te spekken. Deze opdracht draait om gokken: je moet € 500,00, € 1.000,00 of € 1.500,00 uit de pot inzetten. Dit bedrag kan je verdubbelen, maar daar moet je wel wat voor doen.

Het bedrag ligt verdeeld over één, twee of drie kistjes. Je moet hiervoor een route langs zes kamers lopen. Bij elke twee kamers moet je een keus maken tussen kistje 1 of 2; 3 of 4 en 5 of 6. De mol zal je intussen proberen de verkeerde kant uit te sturen.

Vind je het geld? Dan verdubbel je dit voor de pot. Ligt er niks? Dan verlies je. Het totaalbedrag wordt pas bekend gemaakt in de finale. Het geld van de mol zal ongetwijfeld weer uit de pot gaan.

Opvallend tijdens Richtingsgevoel: Rob

Rob is meteen enthousiast. Hij zet € 1.000,00 in.

 • In 1 ligt geld, aldus de mol. Rob kiest daarop voor 2: € 250,00
 • Kies verstandig, in 3 ligt geld. Hij kiest ook voor het derde kistje, maar vindt hier niks.
 • Kies 6. In dit geval besluit Rob voor kistje 5 te gaan, waar ook € 250,00 ligt.

Rob vindt dus in totaal € 500,00. Als je dat verdubbelt, zit je weer op € 1.000,00 en verdien je per saldo dus niets voor de pot.

Opvallend tijdens Richtingsgevoel: Nathan

Nathan kiest voor het laagst mogelijke bedrag: € 500,00.

 • Kies deur 1, adviseert de mol hem. Nathans tactiek is om precies te doen wat de mol hem zegt. Hier vindt hij inderdaad € 500,00.

Nathans bedrag verdubbelt en daarmee verdient hij € 1.000,00 voor de pot. Het blijft wel bijzonder dat je de raad van de mol exact opvolgt. Tenzij je de mol zelf bent natuurlijk; in dat geval zal het bedrag bij de finale uit de pot gaan. Alleen is het als mol wellicht onverstandig om dan te kiezen voor zo’n laag bedrag.

Opvallend tijdens Richtingsgevoel: Miljuschka

Ze gaat voor het grootst mogelijke bedrag.

 • In kamer 1 en 2 zit niks. Daar gelooft ze niks van, voelt in 1, maar haalt geen geld uit het kistje.
 • In 3 en 4 zit niks. Opnieuw steekt Miljuschka haar hand in het kistje (van kamer 3 dit keer) en haalt er € 1.000,00 uit.
 • Tot slot vindt ze bij kamer 6 € 500,00.

In totaal verdient ze € 3.000,00 voor de pot. Mits ze de mol niet is uiteraard. Als ze dat echter wel blijkt te zijn, verliest de winnaar op de avond van de finale alsnog dit flinke bedrag.

Opvallend tijdens Richtingsgevoel: Buddy

Ook Buddy kiest voor de volle mep.

 • In 1 ligt geld. Hij voelt en haalt € 500,00 uit het kistje.
 • In 3 ligt ook geld. Dit keer vertrouwt Buddy het niet en loopt door naar nummer 4, waar ook weer € 500,00 ligt.
 • Zodra hij bij kistje 5 staat: Loop door. Maar dat gelooft Buddy niet. Hij besluit toch te kijken in het vijfde kistje, maar daar ligt helaas niks.

Tijdens deze opdracht verdient Buddy in totaal € 2.000,00 en daarmee € 500,00 extra voor de pot.

Het verdiende totaalbedrag komt hiermee op € 2.500,00 waarvan Miljuschka het meest verdiende.

Wie verdenkt wie in de finaletest?

 • Miljuschka > Rob
  • Ze verdenkt Buddy totaal niet, die is naar haar zeggen superfanatiek en las elke avond voor het slapen gaan zijn molboekje ijverig door
  • Rob noemt ze een finalist die verrast is dat hij zover kwam
  • Nathan is in haar woorden de slechtste finalist ooit, omdat hij meer waarde hecht aan het groepsgevoel
  • Zijzelf is een finalist die vooral wil winnen maar het ook heel vet vind dat ze in de finale zit
 • Buddy > Rob
  • Bij de opdracht Parkeertarief vond hij het opmerkelijk dat twee mensen die zo slim zijn als Leonie en Rob niet weten te ontsnappen uit de escape
 • Rob > Buddy
  • Hij verwijst hierbij naar de fietsopdracht, waarbij hij vooral Nathan aan de lijn had. Dat ging prima. Toen hij Buddy echter sprak, ontstond veel verwarring.
 • Nathan > Rob
  • Hij verwijst hierbij naar de glazen brug: hij wist zeker dat hij de code van Rob had voor de 210 euro, maar die bleek niet te kloppen bij Rik.

Kortom, alle kandidaten zitten op Rob. En die zit op zijn beurt op Buddy. Dat levert drie scenario’s op voor de finale:

 1. We weten nu al wie de mol is: Rob
 2. Alleen Rob heeft de mol weten te ontmaskeren: Buddy
 3. Niemand heeft het goed: Miljuschka of Nathan is de mol

Wie is de mol 2020?

Buddy is de mol, want…

 • Hij oogt bloedfanatiek, maar intussen verstoorde hij een aantal spellen op vakkundige wijze.
 • Buddy is een alleskunner, enthousiast en iemand die de groep redelijk makkelijk meekrijgt. Een beetje zoals Jan Versteegh.

Hier staat nog altijd tegenover dat hij veel meer geld verdiende dan alle andere kandidaten. Al zou ik het wel ontzettend leuk vinden als hij de mol was: hij heeft dan best wat risico’s genomen onder het oog van de camera.

Miljuschka is de mol, want….

 • Dat zou dan betekenen dat ze Buddy op geweldige wijze heeft aangestuurd tijdens het spel. Daarmee lagen alle verdenkingen op hem en hoefde zij weinig te doen. Zou werkelijk briljant zijn trouwens!
 • Ze doet tijdens het spel niet zo heel veel en leunt regelmatig achterover. Vind ik als kijker soms wat vervelend, maar het zou een goede tactiek zijn.

Daar tegenover staat dat ze op bepaalde momenten wel het goede antwoord heeft. Dat ze daar dan vervolgens niet altijd de kans krijgt om het te delen, is een tweede, maar toch.

Nathan is de mol, want…

Tja, omdat ik hem al wekenlang verdenk? Nee, dat bleek in het verleden geen reden: ik had het vaker wel dan niet fout. Maar waarom wel?

 • Hij verdiende weinig geld voor de pot.
 • Als penningmeester kreeg hij regelmatig de cruciale plek toegewezen om geld uit de pot te houden. En dat deed hij ook, waarna hij enthousiast de teamspirit boven de winst zette. Niet echt iets wat je verwacht bij een topsporter.

Toch twijfel ik. In de app ‘zit’ bijna iedereen op Nathan en dat vind ik dan ergens ook weer verdacht. Niets is wat het lijkt, uiteindelijk. Bovendien is de laatste hint uit bovenstaande video ook veelzeggend.

Rob is de mol,…

Oké, stiekem hoop ik dat Rob de mol niet is. Ik zou het een beetje flauw vinden. Hij gedraagt zich redelijk opzichtig (denk aan de foto met de bamboestengels, terwijl Rik overduidelijk bij elke opdracht zei dat er mensen op moesten staan), en zit daardoor binnen het spel enigszins in mijn irritatiezone. Maar goed hij zou het kunnen zijn, want:

 • Hij stuurt regelmatig aan op sleutelposities en krijgt daardoor de kans om het spel op een bepaalde manier in de war te schoppen.
 • Hij verdiende dit spel weinig geld; misschien het minst van iedereen.
 • Iedereen verdenkt Rob.

Toch zou dat laatste ook een reden kunnen zijn om hem juist niet als mol te verdenken. Zou de regie het allemaal in dit stadium al prijsgeven?

En nu jij! Wie is jouw mol in 2020? Waarom verdenk je hem of haar? En wat viel jou op tijdens aflevering 9: Sturen? Laat het me allemaal hieronder weten in de comments!

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Een gedachte over “Wie is de mol? 2020, aflevering 9 – Sturen”"

 1. Ik zit al een hele tijd in een Nathan-tunnel, maar gisteren begon ik te twijfelen. Toch, ik heb geen idee, het is lastig dit seizoen. Stiekem hoop ik dat Miljuschka de mol is. Omdat het dan gewoon een geweldige mol zou zijn, die inderdaad Buddy mooi voor haar heeft laten mollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten