Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2019, aflevering 3 – ‘Niet gered’

Wie is de mol 2019, aflevering 3 – ‘Niet gered’

Wie is de mol 2019 aflevering 3 niet gered

Na een bijzondere aflevering is het tijd voor een nieuwe nabespreking van Wie is de mol 2019. Welke hints en theorieën zou je uit de aflevering kunnen halen? Wie gedroeg zich verdacht? Wat betekent ‘niet gered’? En wie is de mol?

Nabespreking Wie is de mol 2019 – aflevering 3: niet gered

Met open mond keek ik zojuist de slotfase van Wie is de mol, aflevering 3: Niet Gered. Hoe dan? Betekent dit opnieuw dat ze allemaal doorgaan? Stiekem hoop ik van niet, want dat zou betekenen dat we nog een week langer moeten wachten op duidelijkheid rondom de mol. En natuurlijk, ik vind het fantastisch om nogmaals de maximale score te hebben. Dat is het niet. Maar zolang in het duister blijven tasten is ook niet alles. Ik ga er dus voor het gemak vanuit dat iemand het ‘niet gered’ heeft in aflevering 3. Ook omdat we een rood licht zagen.

De opdrachten uit aflevering 3

Zoals altijd bestaat de aflevering uit drie opdrachten:

 • vlag uithangen
 • stapel gek
 • op treden

Vlag uithangen

Op zich is de titel van deze opdracht makkelijk te herleiden tot wat de kandidaten moeten doen: van kledingstukken, die ze moeten ophalen bij de bewoners rondom de enorme trap, een Colombiaanse vlag maken. Ze krijgen allemaal een Spaans woord mee, om op die manier te kunnen vragen om rode, blauwe en gele kledingstukken. Jamie en Evelien staan buiten het spel: zij kunnen Spaans spreken en dat zou het oneerlijk maken. Bovendien heeft Rik een tweede opdracht voor ze. Het duo moet namelijk voorspellen of de rest van de groep 5 lijnen of minder haalt óf 6 of meer. Jamie en Evelien kiezen voor 5 of minder. Hebben ze het goed, dan verdient de groep geld. Maar helaas, de rest hangt 9 lijnen vol.

Ideale positie voor de mol? Volgens mij kan je als mol het best bedenken of de anderen deze opdracht zullen volbrengen (dat kan immers geld kosten). Aan de andere kant kan je natuurlijk ook zeggen dat de persoon die de was ophangt perfect kan mollen. Maar die weet dan alsnog niet wat de andere twee kandidaten hebben voorspeld…

Stapel gek

Allereerst moeten ze (ten koste van de complete pot à € 2.000,00) unaniem iemand kiezen die een joker krijgt. Dat beslissen ze eigenlijk heel snel: Niels. Daarna vormen ze allemaal tweetallen. Met die tweetallen strijden ze om jokers in een fanatiek potje Jenga. Uitslag:

 • Evelien krijgt 3 jokers, nadat Merel de stapel omgooit
 • Sinan gunt Robèrt er eentje (ondanks dat hij zelf 2 jokers had kunnen verdienen)
 • Nikkie stoot de toren om en Sarah verdient er één

Ideale positie voor de mol? Die is er eigenlijk niet in dit spel. Er is namelijk geen geld te verdienen. En opletten wie het meest onverschillig reageert? Volgens mij gaat die vlieger ook niet op: waarom zou je je hier verdacht maken?

Op treden

De groep moet een 3D-puzzel verplaatsen van de ene kant van een loods naar een andere kant. Om de stukken te vervoeren moeten ze vier buizen losdraaien in het parcours dat ertussen ligt. Deze vier krijgen bovendien een plek in de puzzel aan de andere kant. Alleen dan kunnen ze het geld pakken – mits ze binnen de tijd zijn.

Opties:

 • 45 minuten voor € 1500,00
 • 30 minuten voor € 2500,00

Ze gaan voor de goedkoopste optie en volbrengen de opdracht. Wel raakt één buis op een onbewaakt ogenblik zoek.

Ideale positie voor de mol? In eerste instantie dacht ik bij de puzzel zelf. Door verwarring te zaaien maak je het bijna onmogelijk om deze aan de andere kant weer te kunnen opbouwen op de juiste manier. Maar tegelijkertijd is het ook handig om tussendoor te staan. Langdurig klungelen met het losdraaien van de buizen – of er zelfs eentje buiten ‘weggooien’. Dus bij nader inzien geloof ik toch dat je beter op het parcours zelf kan staan.

Wie is de mol 2019?

Waar ik vorige week zo goed als overtuigd was dat Sarah de mol móest zijn, ben ik deze week helemaal niet meer zo zeker. Want ze deed best goed mee, zeker tijdens het puzzelen. Ook haalde ze redelijk wat kleding binnen voor het maken van de Colombiaanse vlag. Niels en Evelien vond ik deze aflevering daarentegen behoorlijk verdacht. Niels is meer een gevoel; Evelien zit continu op sleutelposities. Bovendien blijft in mijn achterhoofd toch haar eigen opmerking hangen: ‘De ideale mol is een engel als kandidaat en een duivel in het spel’. Tja…

Lees hier de nabespreking van WIDM 2019, aflevering 2 – uitgerekend

Wie is de mol zeker niet?

Robèrt vind ik één van de minst verdachte kandidaten eigenlijk. Gemoedelijk, gezellig en hij zet zich prima in. Of is niets wat het lijkt? Nikkie brengt weinig geld binnen, maar lijkt me eigenlijk geen typische mol.

Welke vermeende molacties kwamen voorbij in aflevering 3?

Opdracht 1 – vlag uithangen

 • Evelien roept naar beneden dat sommige kledingstukken niet goed hangen. Daardoor zou je denken dat ze samen kozen voor de optie ‘6 of meer’ maar niets blijkt minder waar.
 • De mol weet vooraf wat je kan gaan verwachten bij een opdracht. Ik ga er eigenlijk een beetje vanuit dat de programmamakers bij alle omwonenden rode, gele en blauwe kleding brachten. Uiteindelijk kan je moeilijk van mensen die toch al weinig hebben van alles komen halen. Als je dat weet, dan weet je dat die 6 lijnen sowieso wel vol gaan komen. En misschien denk ik nu te ver door, maar volgens mij kan je dan dus het best op een sleutelpositie zitten: Evelien of Jamie dus.
 • Rik Paul hangt letterlijk de vlag uit, omdat hij de kleding op de juiste volgorde moet hangen.
 • Toch lijken sommige kandidaten te mollen door kledingstukken op de verkeerde plekken te hangen. Ik bedoel: hoe moeilijk is het om een kort ritme aan te houden? Geel, blauw, rood. Meer is het niet.

Opdracht 2 – stapel gek

Eigenlijk vind ik het lastig om hier iets zinnigs over te zeggen – wat de mol betreft althans. Enige verdachte acties:

 • Sinan gooit met gemak de toren om. Heeft hij de 2 jokers niet nodig? Uiteindelijk kan het voor hem ook gunstig zijn als Robèrt niks heeft – net als hijzelf – omdat ze dan gelijke kansen hebben in de strijd om de mol te ontmaskeren.
 • Aan de andere kant heeft Evelien drie jokers. Maar heeft zij ze wel nodig? Of weet ze dat de laatste twee kandidaten volgende week sowieso terugkomen?

Opdracht 3 – op treden

 • In principe zou je kunnen zeggen dat iedereen die kiest voor 45 minuten verdacht is. Dat zijn Niels, Robèrt, Evelien, Jamie en Sarah.
 • Iemand gooit een buis in het gras. Ik verdenk daar eigenlijk twee mensen van: Niels (omdat hij als eerst met een buis wegwandelt en niemand eigenlijk ziet waarheen, omdat de rest druk bezig is met losdraaien) en Evelien die de buis vindt. Of ‘vindt’. Want het zou ideaal zijn als je hem eerst zelf in het gras gooit en hem dan bij toeval weer tegenkomt. Haalt wel alle verdenkingen van je weg.
 • Sarah staat op treden. Dus in die zin zou de titel van de opdracht kunnen duiden op haar als mol.

Conclusie van deze drie opdrachten?

Dat ik eigenlijk geen steek verder kom in mijn eigen pogingen de mol te ontmaskeren. Wat een verschrikking! Niet alleen weet je nu nog niks extra’s over de identiteit van de mol, maar ook gedragen een paar kandidaten zich opmerkelijk. Maar ja, dat kan natuurlijk ook mollend gedrag zijn. De pot blijft vooralsnog bijzonder laag, dus in die zin is de mol zelf fantastisch bezig.

Hints uit aflevering 3 van Wie is de mol 2019

Kijken op eigen risico 😉

Waarop zou de titel ‘niet gered’ kunnen slaan?

Ik geloof dat ik hem tweeledig zou kunnen uitleggen:

 • Nikkie heeft het niet gered als penningmeester. Wie weet brengt haar dat volgende week wel in een benarde positie omdat ze anders geld had kunnen verspelen.
 • Sinan is de mol. En ondanks dat hij Robèrt een joker gunde heeft die het niet gered. (Al kunnen we daar dus volgende week pas achter komen)
 • Jamie en Evelien zorgden voor sabotage tijdens opdracht 1. Dus ondanks dat de groep zijn taak volbracht, hebben ze het alsnog niet gered.
 • Merel probeerde toch nog voor de dertig minuten te gaan in opdracht 3, maar haar voorstel heeft het niet gered.
 • Niels probeerde de buis succesvol te verstoppen, maar helaas… Hij heeft het niet gered.

Als dit geen verwarring zaait, weet ik het niet meer 😉

Verrassende uitslag?

Ik vermoed dat elke molloot moest bijkomen van de laatste seconden van aflevering 3. Toch? Want even eerlijk: nadat in opdracht 1 alle kandidaten door mochten, verwacht je toch niet dat het twee afleveringen later weer gebeurt?

Hoe staan we ervoor in de poule?

NaamVerdachtenPunten
MerelRik Paul, Merel, Sinan, Sarah800
CorinaRik Paul, Sinan, Sarah, Evelien, Niels, Jamie, Robèrt,
Nikkie, Merel
780
SophieRik Paul, Merel, Niels, Sarah, Evelien, Robèrt720
JuneMerel, Jamie, Niels, Robèrt, Evelien, Rik Paul, Sinan,
Sarah, Nikkie
720
RoNiels, Rik Paul, Evelien600
LionelVergeten in te zetten326

Rik Paul lijkt dus volgens ons het meest verdacht (of zien we als de kandidaat met meeste potentie om in de finale te komen). Op Robèrt kunnen nog best wat punten worden verloren door Corina en Sophie. En zowel Ro als ik hebben gegarandeerd onze punten verdubbeld.

Wie is volgens jou de mol? Hoe zou jij de titel ‘niet gered’ verklaren? En wat viel jou verder nog op?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, sons07butterfly – Shutterstock

Andere afleveringen van Wie is de mol 2019
Aflevering 1: Op sleeptouw
Aflevering 2: Uitgerekend
Aflevering 3: Niet gered
Aflevering 4: Drukker worden
Aflevering 5: Verblindend
Aflevering 6: Uithalen
Aflevering 7: Inhalen
Aflevering 8: Met zand strooien
Aflevering 9: Drijfveer

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten