Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2020, afl. 3: Welvarend

Wie is de mol 2020, afl. 3: Welvarend

Wie is de mol, aflevering 3, neemt ons mee naar een prachtig stukje China: authentieke winkels, een imposant plein ter verering van Chinese grootheden uit de rijke geschiedenis en natuurlijk geweldige spellen. Ik neem je in de nabespreking van ‘Welvarend’ mee naar de opvallendste acties, bijzondere uitspraken en wie ik verdenk als de mol. Wat viel jou op? Welke aanvullingen heb je en op wie ‘zit’ jij? Laat het me weten in de comments!

Wie is de mol, aflevering 3: welvarend

In aflevering 3 van Wie is de Mol? ga je op reis door het prachtige China zoals je het verwacht. Met name Shenhou, hoofdstad van het porselein, vond ik prachtig. De authentieke dakpannen alleen al; alsof je door een straat vol mini-tempels wandelt. En dan dat indrukwekkend grote plein met al die beelden in Zhengzhou! Kortom, het was weer genieten. Je zou bijna vergeten dat we nog op zoek moeten naar de mol…

Niets is wat het lijkt in aflevering 3

Wat mij enorm opviel, was het gedrag van Leonie. Ze loopt zo overduidelijk te mollen. Ik kan me daarom niet voorstellen dat zij daadwerkelijk de mol is – al is niets wat het lijkt. Daarbij vind ik Rob nog steeds opvallend op de achtergrond. Een echte kandidaat? En wat dacht je van Buddy met zijn vooruitstrevende rol binnen het gezelschap? Nathan die een cruciale beslissing neemt op het verkeerde moment… Er gebeurde genoeg verdachts!

Opdrachten aflevering 3, Wie is de mol 2020

Opdracht 1: Lijn(ver)diensten – €2.250,00

We starten met een interessante opdracht. Lijn(ver)diensten is de ideale plek voor de mol om chaos en verwarring te zaaien. Dat doet hij of zij ongetwijfeld, maar de kandidaten kunnen er volgens mij ook wat van.

De bedoeling van Lijn(ver)diensten?

Buddy en Miljuschka krijgen uitleg van Rik. Met hovercrafts moeten ze over het water en de zandbanken in de gele rivier – de enige manier om je hier te verplaatsen. Daarbij werken ze met een soort lijndiensten. Elke keer dat ze ergens komen, krijgen ze nieuwe regels mee. Het is dus eigenlijk een logische puzzel die je moet zien op te lossen en dan zou het heel eenvoudig kunnen zijn.

Ze krijgen een aantal regels mee van Rik. Zo varen de hovercrafts drie keer. Binnen een uur moeten alle kandidaten terug zijn in de haven. Lukt het de groep om de juiste mensen in de juiste Lijndienst te krijgen, dan verdienen ze € 2.250,00 voor de pot.

Regels Lijn(ver)diensten

 • Elke hovercraft stopt drie keer bij elke halte en vaart daarna naar de haven
 • Maximaal vijf kandidaten per hovercraft
 • Er moet per halte minimaal één wissel plaatsvinden
 • Deze duo’s mogen nooit bij elkaar in een hovercraft:
  • Leonie en Johan
  • Rob en Jaike
  • Claes en Miljuschka
  • Nathan en Buddy

Verloop van het spel

Buddy en Miljuschka varen naar de eerste stop, waar de rest van de groep hen opwacht. De eerste ronde wordt gebruikt om alle regels te bekijken en op te slaan en de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.

Opdracht bij de verzamelplaats voor de groep:

 • In LIJN 1 en LIJN 2 zitten drie kandidaten
 • Buddy en Rob zitten bij elkaar

Daarop verdelen ze de groep als volgt:

LIJN 1: Buddy, Johan, Rob en Claes – Claes en Johan blijven achter bij halte 1
LIJN 2: Jaike en Leonie
LIJN 3: Miljuschka, Nathan

Opdracht bij halte 2

 • Leonie zit niet bij Jaike
 • Nathan en Claes zitten in LIJN 2
 • Buddy zit niet in LIJN 1, Miljuschka wel

Oplossing (bij halte 3)

LIJN 1: Miljuschka, Johan, Jaike
LIJN 2: Claes, Nathan, Leonie
LIJN 3: Buddy, Rob

De uiteindelijke verdeling van deze opdracht zou moeten zijn:

LIJN 1: Jaike, Miljuschka, Johan
LIJN 2: Claes, Leonie, Nathan
LIJN 3: Rob, Buddy

LIJN 1 en LIJN 3 komen compleet aan, LIJN 2 bevat alleen Nathan.

Wat valt op in de opdracht Lijn(ver)diensten?

Op zich gaat Buddy meteen lekker van start. Hij kraakt de code binnen no time en weet precies wie waar moet eindigen. Maar vanaf dan gaat alles mis. Verschillende mensen zaaien verwarring en uiteindelijk komt de groep niet aan zoals bedoeld. Dat levert (opnieuw) nul euro op voor de pot.

Ideale positie voor de mol in deze opdracht?

Je zou kunnen stellen dat het voor de mol weinig uitmaakt. Uiteindelijk zette de halve groep opmerkelijke stappen. Maar twee dingen vielen wel het meest op:

 • Claes en Leonie besloten om onverklaarbare reden dat ze toch maar op het laatste eindpunt bleven. Dat kostte de groep geld.
 • Buddy verkeerde op een geweldige positie. Hij begreep de opdracht en moest iedereen uitleggen wat ze moesten doen, op welke volgorde. Een foutje (?) is dan snel gemaakt.
 • Miljuschka zegt dat ze de opdracht prima begrijpt, maar ook weleens even niks wil doen. Die kan dus makkelijk haar mond hebben gehouden op een cruciaal moment.

Sletterig stagebondje

Vanuit het niets papt Rob aan met Miljuschka. Daarop spreken ze een ‘sletterig stagebondje’ af. Voor Mil wel handig, aangezien die nu met de halve groep soortgelijke afspraken heeft lopen. Ze krijgt dus van alle kanten informatie. Opvallende uitspraak van Rob is dat Buddy weliswaar op de sleutelpositie verkeerde, maar volgens hem de groep niet goed instrueerde. Zou dat inderdaad de reden zijn dat de opdracht mislukte?

opdracht 2 beeldig plein keizers zhengzhou wie is de mol aflevering 3
Afbeelding, Helloworld11 – Shutterstock

Opdracht 2: Beeldig – € 2.000,00

Voor opdracht 2 reizen we af naar het prachtige Zhengzhou, de Yellow River Scenic Area. Een schitterend plein met daarop 107 beelden wordt gedomineerd door de twee uitgehouwen hoofden van keizers Yan (Yan Di) en Huang (Huang Di). De maar liefst 106 meter hoge beelden behoren tot de hoogste ter wereld. Totaal niet relevant voor het verhaal, maar wel interessant is dat mensen beide keizers goddelijke krachten toekennen. De standbeelden lijken overigens heel oud maar staan er pas sinds 2007.

Op het plein, waar beide keizers op neerkijken, staan nog 107 andere beelden: verbeeltenissen van Chinezen die iets belangrijks hebben betekend voor de rijke geschiedenis van het land: filosofen, generaals en keizers.

Spelregels opdracht 2

Op ieder beeld staan details. Deze vormen de basis voor de opdracht Beeldig. Bij vier beelden liggen geld. Aan de hand van verschillende foto’s moeten twee kandidaten omschrijvingen geven, waarna de andere zes enveloppen moeten pakken. Hiervoor krijgen ze dertig minuten de tijd. Is het een verkeerd standbeeld? Dan krijg je mingeld. Maar doe je het goed, dan verdien je € 2.000,00.

Beide teams mogen slechts één ronde maken over het plein. Lopen ze dus verder naar het volgende beeld, dan mag je niet meer terug.

De verdeling van kandidaten in opdracht 2

 • Twee mensen met scherp oog voor detail (Claes, Miljuschka)
 • Zes mensen met verbeeldingskracht (Buddy, Johan en Rob/Jaike, Leonie en Nathan)

Wat gebeurde er in opdracht 2 (Beeldig)?

 • Jaike, Leonie en Nathan starten voor het beeld dat te zien is op één van de foto’s. De envelop hangt duidelijk in beeld, maar het kost de groep vijf minuten om achter zich te kijken. Er is veel overleg en Leonie wil er vandoor lopen.
 • Nathan oppert dat het verdacht is dat het eerste beeld meteen de juiste zou zijn, maar pakt uiteindelijk wel de envelop
 • Deze opdracht levert € 500,00 op voor de pot
 • Voor ons als kijker is duidelijk dat foto 2 en het beeld van Rob, Buddy en Johan niet dezelfde zijn. Dat konden ze weten, als ze hadden geluisterd naar de omschrijving: je zou immers kunnen weten dat zes en zeven ‘slakken’ niet evenveel zijn. Johan grist de envelop desondanks van de muur: ‘Dan hebben we die maar vast.’
 • Deze opdracht kost de groep € 250,00
 • Bij foto 3 gaat de groep op zoek naar een ‘boze ninja’. Hoewel het team van Jaike, Leonie en Nathan beweert hem gevonden te hebben, pakken de mannen de envelop.
 • Met deze opdracht verdienen ze € 400,00 voor de pot
 • Beide teams lijken foto 4 maar niet te kunnen vinden. Uiteindelijk trekt Nathan een envelop mee, om maar iets te hebben.
 • Ook deze opdracht kost geld: € 50,00

Dat komt neer op een totaal van € 600,00, waardoor de pot neerkomt op €2.170,00. Hierna wordt Nathan de nieuwe penningmeester.

Ideale positie voor de mol?

Hoewel je kan denken dat een mol ervoor kiest details te beschrijven, vraag ik me af of dat de juiste plek is. Alle ogen zijn op je gericht en bovendien staat er iemand naast je die alles meteen doorheeft. In een groepje kan je toch wat makkelijker beïnvloeden of ‘gewoon’ een envelop van het standbeeld trekken. Johan en Nathan brachten mingeld in de pot en vallen daarmee op.

Opdracht 3: Theepot – € 2.700,00

Bij de derde opdracht strijken de kandidaten neer in Shenhou Village – de hoofdstad van het porselein, waar de provincie Henan om bekend staat. De opdracht vindt plaats in een straat met prachtig gedetailleerde winkels, echt zoals je China verwacht.

Opdracht 3: de spelregels

Rik toont de kandidaten een theekoffer met daarin een negendelig servies. Het is de bedoeling dat de groep een exacte kopie van het servies terugvindt in diverse winkeltjes. Daarvoor ontvangen ze een envelop met negen aanwijzingen: negen keer Chinese karakters die ook op de gevel terug te vinden zijn. In duo’s mogen ze op zoek. Hiervoor krijgen ze een halfuur de tijd.

Duo’s in opdracht 3

 • Buddy en Nathan
 • Rob en Leonie (Leonie: ‘Rob kan je heel makkelijk op het verkeerde been zetten, die trapt echt overal in)
 • Jaike en Claes (krijgen als enige duo 3 kaarten)
 • Mil en Johan (gevleugelde uitspraak van Johan: ‘jij zoekt een piemel met een SOA’)

Het verloop van de opdracht?

Voor het eerst gaat het lekker. Iedereen vindt zijn of haar delen van het servies en brengt het terug naar de theekoffer. En op enkele aparte bewegingen na, van met name Leonie, levert Johan in de laatste seconden het ontbrekende melkkannetje in – die hij, ondanks de twijfel van een aantal anderen, toch wilde meenemen.

Rik ontvangt de groep met het verlossende woord: het is jullie gelukt! Jullie krijgen € 1.500,00 voor de pot. Maar jullie kunnen kiezen: ga je voor dit bedrag of de daadwerkelijke waarde van het servies?

Een gok nemen?

Op een paar mannen na (Nathan, Claes, Johan) lijkt de groep de knoop door te willen hakken en de gok te nemen. Maar dan stapt Nathan resoluut naar voren en neemt Rik het geld uit handen. Hoewel Rik de kandidaten niet vertelt dat ze met deze opdracht € 2.700,00 hadden kunnen verdienen, weten wij dit als kijker wel.

De ideale positie voor de mol?

De mol is de enige die weet dat de waarde van het servies hoger ligt dan wat Rik aanbiedt. En hoewel iedereen meewerkt met het zoeken naar de serviesstukken, kan dit ook een tactiek zijn. Door actief mee te zoeken, maakt de mol zich niet verdacht. Maar hij kan wel op het moment dat het er écht toe doet naar voren stappen en de groep € 1.200,00 kosten zonder dat iemand dat ook maar doorheeft.

Ja, ik zit in een tunnelvisie 😉

Waarom ‘welvarend’?

 • Buddy voer rondjes en was dus wél varend, terwijl de anderen stil stonden. Dit geldt trouwens ook voor Rob.
 • Het was een welvarende aflevering voor de mol: hij kostte de groep maar liefst € 4.850,00

Tunnelvisie van deze week

Ik blijf bij Nathan. Misschien niet heel handig, want ik zorg hiermee voor zo’n eenzijdige blik. Maar hij is de perfecte, sportieve kandidaat en fanatiek, maar brengt intussen niet veel binnen en kost de groep een aantal keer geld. Ook verdacht is Rob wat mij betreft, net als Claes. Beide mannen blijven nogal op de achtergrond. Johan zaait chaos en Leonie molt, maar beiden lijken dit met een tactische reden te doen.

Wie is zeker een kandidaat?

Wat mij betreft Leonie sowieso. Jaike stond ook op mijn kandidatenlijstje en eigenlijk Johan ook wel. Ondanks dat hij meerdere keren op sleutelposities zat en regelmatig de dynamiek verstoort, kan ik me niet voorstellen dat hij zo opzichtig in de kijker komt als mol.

Hoe staat het ervoor met de punten?

Tja, niet best. Het hadden er nog steeds 800 kunnen zijn, omdat ik zou inzetten op Nathan en Miljuschka, maar om de een of andere reden ben ik dus compleet vergeten in te zetten. Daardoor bungel ik ergens onderaan met slechts 400 punten. Beetje jammer!

Wat mij betreft Leonie sowieso. Jaike stond ook op mijn kandidatenlijstje en eigenlijk Johan ook wel. Ondanks dat hij meerdere keren op sleutelposities zat en regelmatig de dynamiek verstoort, kan ik me niet voorstellen dat hij zo opzichtig in de kijker komt als mol.

En tot slot…

Ik vind het prachtig hoe Nathan iedereen op een heel positieve manier omschrijft. Ze zijn enkele dagen samen geweest in het spel, maar zowel bij het vertrek van Anita als Tina beschrijft hij welke plek de dames in de groep hadden. Dat zegt toch iets over hem als persoon. Dus mol of niet – ik hoop echt dat hij er nog lang in zit.

Wie is jouw mol? Hoe staat het met je punten? Wat vond jij van aflevering 3 van Wie is de mol? En wat heb jij gezien aan hints, verborgen aanwijzingen en wat zegt de titel ‘welvarend’ jou?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

9 gedachten over “Wie is de mol 2020, afl. 3: Welvarend

 1. hahaha geweldig. Ik kijk het niet. Ieder jaar neem ik mij weer voor om het vanaf het begin van het seizoen te volgen maar steevast vergeet ik het gewoon. Dankzij jouw blog kan ik nu wel mee praten hier op de werkvloer hahaha.

  1. Haha is het toch net of je gekeken hebt 😉 En als je er dan in gooit dat je Nathan/Buddy/Miljuschka/Johan/… wel heel verdacht vond, maak je ongetwijfeld weer een nieuwe discussie los.

 2. oh lord…deze noob kijkt geen wie is de mol en eerlijk gezegd ook nooit gedaan ook, maar zo het lijstje even door genomen te hebben ben ik wel redelijk op de hoogte geloof ik haah

 3. Dit is zo spannend. Ik zie het overal verschijnen op internet. Kan je het ook ergens kijken online? Ik denk dat ik al weet wie de mol is.

 4. Ik vond het weer een fantastische aflevering en zit toch nog op een paar mollen, Mil, Nathan, buddy, ik word gek ;), ik ben te voorzichtig geweest met mijn punten dus ik ga volgende week eens gewoon vol op in zetten, dan maar alles kwijt, maa nu lopen mijn kinderen echt zover uit. En hints, ik denk altijd alles te zien, maar ik kan er nooit iets mee, Ik vind Moltalk dan ook een fantastisch programma, ik hoor dan van alles dat ik denk ‘oja’

  1. Ja die zijn ook verdacht hoor. Miljuschka zou een perfecte mol zijn in elk geval. Of een goede kanshebber op de winst; zelfde geldt voor Buddy. En ik denk inderdaad dat ik ook vol inzet komende week – al hoop ik dat ik het kan onthouden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten