Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2020, afl. 2 – Tegendraads (wat is binhu?)

Wie is de mol 2020, afl. 2 – Tegendraads (wat is binhu?)

Ik vond Wie is de mol 2020, aflevering 2 behoorlijk tegendraads 😉 De opdrachten waren moeilijk en leverden daardoor ook geen geld op voor de pot. Omdat ik op zoek ging naar verborgen hints, zocht ik de betekenis op van het Chinese Binhu en schreef zoveel mogelijk op. Nu ben ik natuurlijk ook vooral heel benieuwd naar wat jullie zagen, ontdekten, in welke tunnel je zit en wie jij verdenkt! Laat je het achter in een reactie?

Nabespreking Wie is de mol 2020, aflevering 2

Een spectaculaire opening, zoals in aflevering 1, kregen we nu niet voorgeschoteld. Maar man, wat is China een prachtig land. En hoewel dat natuurlijk zeker niet geldt voor de politiek, de natuur en de vergezichten stellen dit jaar zeker niet teleur. Wat dat betreft is Wie is de mol dit jaar dus ook weer flink genieten.

Maar daar keek ik niet voor. Ik wilde dichterbij de ontknoping van de mol komen. Niet dat ik denk dat het geheim in aflevering 2 daadwerkelijk kan ontrafelen, maar we zijn wel weer wat wijzer. Dat Tina afviel, vond ik verrassend. Hoewel ik haar inmiddels geen mol meer vond, dacht ik dat ze er langer in zou blijven. Al ben ik dolblij dat ik mijn punten niet alsnog op haar zette: tot vijf minuten voor de aflevering twijfelde ik namelijk nog.

In ‘Tegendraads’ gebeurde er weer van alles. In deze blog ga ik met jullie bespreken hoe de opdrachten in elkaar staken, wat opviel en waarom ik helaas alweer volledig vastzit in een tunnel. Laat jij ook weer achter wat jij vreemd vond en wie jouw mol is?

Niets is wat het lijkt in aflevering 2

Wat gebeurt er in aflevering 2

Prachtig natuurlijk: allerlei rookbommen in kleur die ontploffen vanaf de Chinese dam. En wat te denken van het spel ‘Afhaalchinees’ waarbij het niemand lukte om überhaupt een envelop te vinden? Ze maakten er een bijzonder potje van en verdienden slechts 1400 euro.

Opdrachten aflevering 2 van Wie is de Mol 2020

Opdracht 1: Kleurwerk € 2.500,00

De bedoeling van opdracht 1

Riks opdracht: creëer binnen een halfuur een show met kleurkanonnen in geel, rood, blauw en groen.

Rondom de dam stonden vier stations waar je kleuren kon activeren met behulp van koperdraad; elk station veroorzaakte zijn eigen kleurenshow. Voor elke kleur die wordt afgeschoten, krijgt de groep € 500,00. Daarnaast kunnen ze nog eens € 500,00 extra verdienen wanneer ze alle verlengsnoeren met elkaar verbinden.

Vier teams: Johan en Tina, Buddy en Jaike, Claes en Rob en Leonie, Miljuschka en Nathan.

Opvallend tijdens Kleurwerk

Het is een typische Wie is de mol? opdracht waarbij de mol op verschillende plekken kan dwarsliggen, zowel bij het koperdraad als het verlengsnoer. Opvallend tijdens deze opdracht:

 • Claes‘ vader is elektricien. Hij rukt Rob bijna de schroevendraaier uit handen wanneer die hem wil helpen. Resultaat mag er trouwens zijn, want ze zorgen voor een kleurrijke show en brengen daarmee € 500,00 in de pot.
 • Diezelfde Rob, die hier graag bijspringt, had vorige week nog twee linkerhanden. Best bijzonder dat hij zo graag wil helpen nu.
 • Nathan lijkt snel een draadje los te trekken als hij controleert of Leonie het allemaal wel goed doet. Tunnelvisie? Of opereert de mol hier opzichtig?
 • Terwijl ze bezig zijn aan een opdracht keuvelen Buddy (dezelfde Buddy die vorige week nog de boel bij elkaar loog trouwens) en Jaike over hun verdenkingen.
 • Terwijl haar team hard werkt, staat Miljuschka te goochelen met het snoer. Sowieso liggen de verlengsnoeren regelmatig in de knoop, bij alle kandidaten. Tijdens het verbinden lijken ze ook geen duidelijk idee te hebben waarmee ze bezig zijn.

Aan het eind van de opdracht toont Rik het resultaat. Alleen team groen (Leonie, Miljuschka en Nathan) bleken toch iets verkeerd te hebben gedaan. Leuk detail: groen is ook de kleur van de Wie is de mol

Ook opvallend: wanneer Rik vertelt dat ze €1.500,00 hebben verdiend en dat team Groen helaas het enige is dat het niet redde, speelt er een glimlachje om de mond van Miljuschka.

Perfecte plek voor de mol

Persoonlijk zou ik zeggen: in het team met drie deelnemers. Daar valt het namelijk minder op als je loopt te mollen dan wanneer je met zijn tweeën bent. Je hebt tijd om even weg te lopen (Miljuschka), een draadje los te trekken (Nathan) of gewoonweg te beweren dat jij de minst aangewezen persoon bent om draadjes te verbinden, ‘ik zou mezelf niet kiezen’ (Leonie).

Opdracht 2: Afhaalchinees

De bedoeling van opdracht 2

De kandidaten verdelen zich in vijf teams:

 • Buddy en Leonie
 • Johan en Miljuschka
 • Claes en Jaike
 • Nathan en Rob
 • Tina (alleen)

Per taxi moeten ze vanaf het hotel naar een bepaalde locatie rijden. Hier ligt een envelop met geld. Met dat geld moeten ze doorrijden naar Rik, die in een eettentje zit op Binhustraat 35. De betekenis van Binhu is trouwens lakeside, oftewel oever van het meer. Geen verborgen hint, geloof ik.

Er zijn drie opties: als je op tijd binnen bent mét envelop, mag je het geld houden. Ben je binnen de tijd, maar zonder envelop, dan krijg je geen geld. En kom je aan buiten de tijd, dan verliezen de kandidaten geld uit de pot.

In de taxi ligt een envelop met daarin een routebeschrijving, een mobiele telefoon en een telefoonnummer. Al snel ontdekken de kandidaten dat je met dit nummer een Chinees restaurant in Nederland aan de lijn krijgt. Op die manier zouden ze hun routebeschrijving kunnen laten vertalen en op de juiste plek aankomen. Dat lukt echter niemand. Wat wel gebeurt:

 • Buddy en Leonie komen er niet uit en concluderen uiteindelijk dat ze geen geld uit de pot willen verspillen.
 • Johan let op heel andere dingen onderweg dan de belangrijke aanknopingspunten waarmee hij hun taxichauffeur in de goede richting kan dirigeren.
 • Tina en haar chauffeur kletsen over heel andere dingen, maar hebben het gevoel elkaar te verstaan. Toch mooie televisie!
 • Claes en Jaike komen geen steek verder: wanneer Claes een Nederlander hoort aan de andere kant van de lijn, hangt hij meteen op.
 • Nathan, Rob en hun chauffeur zouden een eigen talkshow moeten krijgen. Nathan belt de hulplijn, maar krijgt de slappe lach en giert samen met Rob dwars door de uitleg heen. Even vermoedde ik dat de chauffeur de mol is: ‘Zullen we anders ergens iets gaan drinken?’

Bij Rik komen aan:

 1. Nathan en Rob
 2. Claes en Jaike
 3. Johan en Miljuschka
 4. Buddy en Leonie

Tina is te vroeg uitgestapt.

Perfecte plek voor de mol

Je zou zeggen alleen in de taxi, omdat je geen publiek hebt. Hoewel je dan weer naar de kijkers toe niet te opvallend kan mollen. Tegelijk was het niet nodig, want niemand kwam eruit.

Opdracht 3: Wereldbeeld

Van de negen Wie is de mol kandidaten moeten er twee plaatsnemen in een controlroom met bewakingscamera’s die zicht hebben op het park. Je ziet een zestal stukken van de wereldkaart liggen met daarop de verschillende continenten. Lukt het de kandidaten om alle delen op de juiste manier neer te leggen, volgens het Chinese wereldbeeld, dan verdienen ze € 2.000,00 voor de pot.

Johan en Leonie gaan in de control room en de rest gaat met wagentjes over het park heen. Al snel benoemt Johan dat de Chinese wereldkaart China als middelpunt heeft. Is iets dat ik ook tijdens mijn studie leerde, dus vind het niet meteen verdacht dat hij het wist. Maar goed, het is geloof ik geen algemene kennis. Leonie geeft nog een bijzondere tip mee: ‘kandidaten, voel je vrij om te gaan en staan waar je wil en te zoeken naar puzzelstukken’. Klinkt als een oprecht advies, maar is vanuit een mol ideaal om chaos te creëren.

Opvallend

 • Jaike heeft de afleveringen met Ellie Lust over etherdiscipline compleet gemist
 • Miljuschka en Claes vinden Australië en leggen deze goed neer
 • Zuid-Amerika wordt door Tina en Nathan neergelegd – op een compleet verkeerde plek. En waar Johan bijzonder goed weet waar welke windrichting ligt, ziet hij niet dat het continent compleet verkeerd ligt? Bijzonder!
 • Terwijl Tina verzoekt of Claes op haar en Nathan wil wachten, drukt die tweede het gaspedaal gewoon weer vol in.

Heel soepel gaat het niet: twee stukken liggen verkeerd, twee ontbreken. Dat betekent dan ook € 0,00 voor de pot.

De ideale plek voor de mol

Zou in de controlroom moeten zijn: daar kan je zien waar de puzzelstukken precies liggen. Aan de andere kant ligt dat misschien te veel voor de hand. Een slimme mol zou kunnen inschatten dat de kandidaten toch niet in staat zijn deze opdracht tot een goed einde te volbrengen en daardoor beslissen zich lekker op de achtergrond te houden dit keer.

Waarom ‘Tegendraads’?

 • Nathan komt ‘tegen het draadje’
 • Jaike gedraagt zich als enige ‘tegendraads’ met haar portofoon

Tunnelvisie van deze week

Ik zit volledig op Nathan. Kan er niks aan doen. Alles wat hij doet, zegt en uitstraalt, bevestigt wat ik steeds al denk.

Weet je wat het is? We kennen denk ik allemaal wel de situatie waarin iemand je waarschuwt: ‘kijk niet!’ En toch moet je even opzij blikken. Puur uit eigenwijsheid (ironisch genoeg behoorlijk tegendraads gedrag dus). In Nathans geval schreeuwen mijn hersenen tot in hun verste vezels dat hij nooit de mol kan zijn, maar toch is mijn gevoel groter dan dat en lijk ik overal aanwijzingen te zien. De enige echte tunnelvisie dus!

Wie is de mol? Op wie ‘zit’ ik na deze aflevering?

Nathan! Waarom?

 • In de intro zag je op een gegeven moment met grote letters op een plein staan Wie is de mol? en vervolgens komt Nathan in beeld
 • Zo ook op de taxi waarin hij met Rob zat: eerst het bordje in beeld en daarna kwam hij pontificaal, lachend op het scherm
 • Hij leek een draadje los te tikken in opdracht 1
 • In opdracht 2 had hij vooral lol en leek hij geen moment meer bezig met het spel – iets wat me verbaast voor zo’n sportieve kandidaat
 • Hij is de minst verdachte in mijn ogen, maar ja… Niets is wat het lijkt!

Wie is zeker een kandidaat?

Leonie. Tenzij ze fantastisch kan acteren, maar haar reactie tijdens het wachten op haar groene scherm en de opluchting die volgde, leken zo echt. Bovendien komt ze te verdacht in beeld voor mijn gevoel. Als er iets is wat de redactie van Wie is de mol nooit doet, is dat wel iemand al in aflevering 1-2 al verdacht maken. Denk ik.

Hoe staan de punten ervoor?

Ik vermoed dat zowel Buddy als Miljuschka ver gaan komen en heb dus alles op hen ingezet. Dat betekent dat ik vooralsnog ongeslagen ben. Maar hoe lang dat zo blijft? Misschien wordt het tijd om kleur te bekennen en me volledig te gaan laten leiden door mijn tunnelvisie. Volgende week alles op Nathan?

Wie is jouw mol? Welke aanwijzingen zag jij in aflevering 2 van Wie is de mol 2020? En welke hints, aanwijzingen en verdachte momenten heb jij gezien dit keer?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

3 gedachten over “Wie is de mol 2020, afl. 2 – Tegendraads (wat is binhu?)

 1. Hallo Merel,

  Ik zit ook in een tunnelvisie, die van mij is Leonie. Ik probeer ook op de reacties van de kandidaten te letten bij het zien van hun scherm, maar opwinding en opluchting na het zien van een groenscherm is eenvoudig te faken, daar heb je geen groot acteertalent voor nodig. Immers een mol zit ook in spanning als zijn naam genoemd wordt door Rik. Hij weet opdat moment is de aandacht van de medekandidaten op hem/haar gericht, wat bij hem/haar ook de adrenaline doet toenemen. Bij het zien van een groen scherm “released” de mol die spanning. Ook als hij cool blijft zegt dat niks. Ook een niet mol kan faken of hij cool blijft, of misschien is hij zeker van zijn zaak, of hij/zij is van nature cool.

  Het is heel moeilijk om iemand te beoordelen op zijn gedrag. Ook in het normale leven worden we vaak misleid door uiterlijkheden. Iemand kan glimlachen en aardig overkomen, maar als je hem of haar beter leert kennen ontdek je een koude en zelfzuchtig persoon. Of omgekeerd iemand kan nors overkomen, maar als je die persoon beter leert kennen blijkt het iemand met een hart van goud te zijn. In deze wereld worden we gemakkelijk misleid door de buitenkant.

  Om iemand echt goed te leren kennen moet je een tijd lang met die persoon samen wonen, of samen op vakantie gaan. Ook onder extreme omstandigheden leer de ander beter kennen. In nood leer je, je echte vrienden kennen.

  Nathan
  Het in beeld brengen van kandidaten tijdens de uitzending, wordt gedaan door de persoon of personen die de editing doen. Marjolein in Molkalk zei dat alleen Rik weet wie de mol is. Hoeveel mensen binnen het productie team het weten, zoals de camera mensen, de mensen van het geluid en editing weet ik niet??? Maar wil je als producent niet dat de mol van te voren uitlek dan hou de groep die weet wie de mol is zo klein mogelijk, en laat je die een zwaar contract ondertekenen.
  conclusie: de montage van beelden kunnen misleidend zijn. Dat kan bewust zo monteert zijn maar het kan ook toevallig zijn omdat de editor geen idee heeft wie er de mol is. “niets is wat het lijkt” letterlijk!

  Zelf ben ik technisch aangelegd en heb ik mijn leven al heel wat elektriciteitskabels en elektriciteitsdraadje met elkaar verbonden middels “schoentje” met een schroefje er in. Het schroefje dient er voor om het kabeltje vast te zetten in het koperen huisje (schoentje). Om te controleren of een kabeltje vast zit, moet je er even aan trekken. Dat heeft Nathan waarschijnlijk ook gedaan ter controle. Dat werd op film vastgelegd en dat ene moment dat Nathan een losse kabel ontdekte werd er uitgeknipt en zo gemonteerd dat het lijkt alsof hij de boel saboteert. “niets is wat het lijkt” via montage van beelden kan je allerlei suggestie oproepen, een goed voorbeeld is LuckTV.

  Mijn tunnel visie is momenteel Leonie, en mede verdachten is Johan.
  Het probleem bij tunnel visie is self fulfilling prophecy!
  Je gaat je focussen op één kandidaat en bij ieder verdacht plaatje, handeling of actie van jouw tunnelvisie mol, zeg je tegen jezelf, zie je wel hij of zij is het. Terwijl je bij de verdachte handelingen van andere kandidaten een logische verklaring zoekt. Zoals ik deed bij het trekken aan kabels van Nathan. Het blijft spannend tot de laatste aflevering.

  1. Ah! Kijk, die inhoudelijke informatie miste ik (over het schoentje). In dat geval is het inderdaad waarschijnlijk gewoon een controle geweest vanuit Nathan zelf. En je hebt gelijk hoor, als je eenmaal in je eigen tunnel vastzit, ga je van nature alle handelingen binnen jouw plaatje proberen te krijgen.

   Leonie verdenk ik nog steeds niet helemaal. Ik denk inderdaad dat het groepje mensen dat uiteindelijk weet wie de mol is, zeer klein moet blijven. Maar ongetwijfeld zal iemand daar toch wel van op de hoogte zijn, in de laatste aflevering komen er ook allemaal niet eerder vertoonde beelden voorbij natuurlijk. Leonie is toch iets te opzichtig hier en daar – een beetje zoals Tina vorige week. Wel denk ik dat Leonie het heel ver gaat schoppen: intelligente vrouw en volgens mij een behoorlijke mensenkennis.

   Johan is ook wat verdacht, maar op een manier waar hij mee weg komt. Het lijkt zijn tweede natuur om af en toe een beetje makkelijk te doen.

   Zal voor volgende keer eens kijken of ik een follow the money op papier kan krijgen. Haha, nu is het nog makkelijk, want zoveel geld is er niet binnen gebracht 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten