Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol? 2020, aflevering 7 – Tegenstander

Wie is de mol? 2020, aflevering 7 – Tegenstander

Wie is de mol 2020 aflevering 7 Tegenstander

In aflevering 7 van Wie is de mol? 2020 krijgen we eindelijk de langverwachte lasergame, strijden de kandidaten letterlijk tegen de mol en gedraagt vrijwel iedereen zich opvallend in de opdracht Scherp Stellen. Ook deze nabespreking vind je weer een schema met Follow The Money – waar een paar bijzondere ontdekkingen uit naar voren komen! Wie verdenk jij? Laat het me weten in de comments!

Wie is de mol? 2020 – Aflevering 7

Aan het begin van de opdracht zegt Rik: ‘De mol intussen houdt zich schuil, letterlijk én figuurlijk.’ Een interessante uitspraak natuurlijk. Betekent dat hij of zij niet molt in de opdrachten van deze week? Dat zou erop kunnen wijzen dat we vooral moeten kijken naar wie zich in aflevering 7 ‘schuil houdt’.

Opdrachten

Opdracht 1: Kleur Rijk – € 1.500,00

Bedoeling van de opdracht

De kandidaten gaan naar een grote fabriekshal waar elektrische wagentjes worden gemaakt. Die gaan rondrijden en de kandidaten moeten observeren aan de hand van een ogenschijnlijk simpele opdracht: let op alles dat te maken heeft met kleur. Eén persoon mag alles noteren en dat wordt Buddy.

De moeilijkheid van deze, overigens typische Wie is de mol?, opdracht zit in een paar onderdelen:

 • De auto’s hebben verschillende kleuren, maar ook een kleur in letters achterop (waarvan de letters soms ook weer in een andere kleur kunnen staan)
 • Er rijden allerlei wagentjes door de fabriek, waardoor overzicht lastig is
 • Door de moeilijkheidsgraad ontstaat een enorme chaos – of er nu een mol aan het werk is of niet

Opvallende acties tijdens de opdracht Kleur Rijk

Leonie probeert een strategie te starten, maar Miljuschka werkt dit gelijk tegen. Daarnaast staat Nathan een paar keer te lummelen zonder ook maar iets door te geven. En Buddy zet gewoon de porto uit om zich te kunnen concentreren. Ook Rob lijkt weinig inzet te vertonen.

Hoe kunnen ze geld verdienen?

Na afloop van de opdracht komt Rik naar hen toe en stelt drie vragen:

 • Hoeveel rode wagentjes reden er door de fabriek?
  Buddy laat het getal 7 vallen, maar corrigeert zich uiteindelijk. Hij maakt wel de som 7 x 3 x 3 (wat overeenkomt met alle antwoorden op deze vraag), maar kiest uiteindelijk om een onlogische reden voor 27. Jammer, want het had 7 moeten zijn.
 • Hoeveel wagens hadden het woord rood achterop?
  Buddy kijkt nog eens licht wanhopig door zijn antwoorden en besluit te gaan voor 7. Dit had 3 moeten zijn.
 • Hoeveel wagens hadden een woord in het rood achterop?
  Ook dit keer antwoordt hij fout: 6, waar het drie had moeten zijn.

Dat levert dus geen geld op voor de pot. Al vind ik het niet heel gek: er zat weinig logica in de opdracht en ik denk dat het in deze samenstelling bijna onmogelijk was om goed uit te voeren. Zeker omdat iedereen door elkaar roept en een aantal kandidaten de verdenkingen op zich willen hebben om zo zelf verder te raken in het spel.

Ideale positie voor de mol

Je zou kunnen zeggen op de plek van Buddy, maar zelf denk ik eigenlijk in het veld. Daar kan je meer chaos aanbrengen, verkeerde gegevens doorgeven en de aandacht afleiden. Dat lukte vooral Miljuschka erg goed.

Opdracht 2: Mol Laser – € 1.600,00

Dé opdracht waar elke Wie is de mol? kandidaat op wacht: lasergamen! En in dit geval was het extra speciaal, omdat de mol zich ‘liet zien’. Om beurten moesten ze namelijk strijden tegen de mol, die ook een laser bij zich had.

De bedoeling van de opdracht Mol Laser

In een loods staan elektrische lichtinstallaties met plus- en mingeld. De kandidaten moeten schieten op speciale doelen aan de kant van de mol om plusgeld te kunnen verdienen; de mol schiet op zijn beurt richting de helft van de kandidaten om daar mingeld van te maken.

Om beurten gaan de kandidaten naar binnen met een vest en een wapen. Rik sluit af met de woorden: ‘Binnen krijgen jullie behoorlijk wat tegenwerking van een geduchte vijand. Jullie gaan lasergamen tegen de mol!’

De resultaten van Mol Laser

KandidaatMingeldPlusgeldTotaalbedrag
Leonie– € 200,00€ 100,00– € 100,00
Buddy– € 400,00€ 100,00– € 300,00
Rob– € 200,00€ 100,00– € 100,00
Miljuschka– € 200,00€ 100,00– € 100,00
Nathan€ 200,00€ 200,00

Wat de mol heeft verdiend, gaat pas uit de pot tijdens de grote finale. Wij als kijkers weten natuurlijk al dat het gaat om een bedrag van € 400,00.

Opvallend in deze opdracht

 • Nathan was behoorlijk bezweet tijdens zijn lasergame. Misschien omdat hij al vier potjes achter de rug had?
 • Daarbij zou Nathan de ideale positie hebben als mol: hij weet namelijk hoeveel geld er inmiddels al uit de pot is en dus kan hij makkelijk de fanatieke kandidaat spelen die vervolgens € 200,00 wint. Waarom zou je hem verdenken?
 • Zowel Rob als Miljuschka geven aan veel te hebben met schietspelletjes en er goed in te zijn. Toch verliezen ze beiden geld. Ook opvallend: Miljuschka gaat op een gegeven moment gewoon in het veld staan om zich af te laten schieten. Komt niet echt overeen met iemand die fanatiek is.
 • Tot slot kunnen we natuurlijk niet negeren dat Buddy een aanzienlijk bedrag verliest in deze opdracht.
 • Na de opdracht beweert Miljuschka nachtblind te zijn. Net als een mol? Ook slaat ze haar ogen neer wanneer iemand opmerkt dat ‘een van ons liegt’.

Kortom, ik zie wel wat redenen om me iets los te maken uit de Nathan tunnel en mijn pijlen toch ook te richten op Miljuschka. Want hoewel ze een fanatieke kandidaat lijkt, speelt ze het spel heel gewiekst.

Opdracht 3: Scherp stellen – € 1.500,00

De kandidaten moeten foto’s gaan maken. Hierbij krijgen ze vijftien opdrachten om uit te voeren. Rik leest ze maar één keer voor, wat de moeilijkheid verhoogt om de opdracht goed uit te voeren. Per juiste foto krijgen ze € 100,00.

Foto opdrachten uit opdracht 3 (Wie is de mol?)

 • Vier Chinezen op een terras met traditionele jurken uit de Han-dynastie met Buddy en Miljuschka
  Deze opdracht lukt. €100,00 voor de pot
 • Drie Chinezen met stropdas en Nathan
  Ze komen geen Chinezen tegen met stropdas. Of wel (buiten beeld), maar hij gaat er in elk geval niet mee op de foto.
 • Vier Chinezen met post-its met Rob en Leonie
  Leonie krijgt bij een kraampje een stapeltje post-its en gaat met een groepje Chinese mensen op de foto. Een groepje van drie.
 • Drie Chinezen met een fototoestel
  Uiteindelijk staan er inderdaad drie Chinese mannen op de foto met een fototoestel, maar ook Leonie, Miljuschka, Rob, Buddy en Nathan. Op de opmerking ‘Jij moest toch alleen?’ van Leonie, antwoordt Nathan: ‘Nee, ik moest alleen met die stropdassen op de foto.’ Grote chaos en Nathan haalt de rest over, maar de opdracht mislukt.
 • Vier Chinezen met een humburger
  Tegen de tijd dat ze de humburgers gevonden hebben, is de opdracht voorbij.
 • Drie Chinezen met een geborduurd petje
  Niet gezien in de aflevering.
 • Vier Chinezen met een porseleinen bord met bloem erop
  Ze krijgen wel een aantal Chinezen op de foto, maar slechts drie. Daarom is deze opdracht ook niet gelukt.
 • Drie Chinezen door een luik op de tweede verdieping met Leonie en Buddy
  Op zich maken ze wel de goede foto (want Buddy weet nog dat het er drie moesten zijn). Maar bij het inleveren, kiezen ze om onverklaarbare redenen voor een selfie waarop alleen Leonie en Buddy door het luik kijken.
 • Vier Chinezen rondom een gitaar met Rob
  Geen foto van gemaakt.
 • Drie Chinezen met bamboe
  Verwarring alom. Halverwege roept Rob dat het vier Chinezen moeten zijn, uiteindelijk maakt hij alleen een foto van een paar bamboestengels zonder mensen erop.
 • Vier Chinezen met een grote, koperen Boeddha bovenaan een trap
  Hoewel de foto wel wordt gemaakt, staan er maar twee Chinezen op de foto.
 • Drie Chinezen die proosten met rijstwijn met Miljuschka en Nathan
  De opdracht: er staan drie proostende Chinezen op de foto, Nathan en Miljuschka. Daarmee verdienen ze € 100,00 voor de pot.
 • Vier Chinezen met een knuffel die ze uit een grijpmachine hebben gehaald
  We hebben deze aflevering geen grijpmachine gezien.
 • Drie Chinezen die met jullie allemaal een softijsje eten
  Op het laatst stelt Nathan voor een sprintje te trekken en ze proberen de anderen mee te krijgen, maar Leonie en Buddy reageren niet en daarbij vindt de andere groep ook geen softijs.
 • Twee Chinezen met een schilderij van Monet
  Ook het schilderij van Monet komt nergens in beeld.

Kortom, een aantal opdrachten zijn samen met de kandidaten. Maar de meeste niet.

Van de elf ingeleverde foto’s waren er twee dubbel en slechts vier goed. Welke vier dat precies waren, kan je in deze aflevering niet achterhalen. Ook omdat sommige afbeeldingen wel goed waren, maar de aantallen niet.

Opvallend deze opdracht

 1. Miljuschka heeft beide porto’s op een gegeven moment vast
 2. Buddy weet eerst precies hoeveel mensen er bij het luik op de foto moesten, maar even later beweert hij dat het alleen ging om hem en Leonie
 3. In elke opdracht zitten mensen, maar volgens Rob zouden er vier bamboestengels op de foto moeten
 4. Leonie draait de porto uit en raakt Buddy halverwege kwijt
 5. Nathan weet best dat hij in zijn eentje op de foto moest met de Chinezen met stropdas, maar toch staat hij er op de eerste foto gewoon bij

Kortom, verwarring alom en de ideale situatie voor de mol. Hij of zij hoeft weinig te doen volgens mij om de opdracht te doen mislukken.

Test en executie: wie verdenkt wie?

 • Buddy: tunnelvisie, vanaf aflevering 1 op dezelfde mol – Leonie
 • Leonie: Nathan (al verdenkt ze hem niet echt), Rob of Miljuschka
 • Miljuschka: Leonie (met stip op 1, follow the money – niet veel ingebracht, slimme dame) en Rob neem ik ook mee, hij is overijverig, heeft iedereen gek gemaakt maar zou ook zomaar eens de mol kunnen zijn
 • Nathan: spreiding, weet niet zeker wie de mol is Buddy, Leonie of Miljuschka
 • Rob: Buddy (twijfel of hij fanatiek is of de mol) of Leonie: slimme mol, als ik een mollenbedrijf had zou ik haar aannemen

Er is een twist bij de executie. Rik heeft twee kaarten in zijn handen. Om beurten mogen de kandidaten naar voren en een kaart trekken. Haal je groen tevoorschijn, dan wijs je iemand aan die zijn scherm niet hoeft te zien. Bij rood juist wel.

Volgorde

 1. Nathan (groene kaart) – Miljuschka
 2. Miljuschka (rode kaart) – Buddy (groen scherm)
 3. Rob (groene kaart) – Leonie
 4. Leonie (groene kaart) – Rob
 5. Buddy (rode kaart) – Nathan (groen scherm)

Niemand gaat naar huis

Wat betekent dit voor de uitslag?

 1. Rob, Leonie of Miljuschka had een rood scherm gekregen
 2. Miljuschka en Buddy zitten op dezelfde, dus waarschijnlijk zou Miljuschka ook een groen scherm krijgen (tenzij ze trager was dan Buddy)

Rik over de mol

Na de tweede opdracht zegt Rik: ‘Het was riskant en brutaal, het optreden van de mol tijdens de lasergame. Opnieuw wist hij de pot zo laag mogelijk te houden én ongemerkt. Want geen van de kandidaten heeft gezien wie van hen een dubbelrol speelt. Als je weet wie het is, dan is deze mol een genot om naar te kijken. Gedurfd, fanatiek en manipulatief genoeg om ervoor te zorgen dat de groep met weinig geld genoegen neemt. Maar, nu de groep kleiner wordt, is de kans groter dat ze de mol in het vizier krijgen.’

Over wie zou dit gaan? Als je het weet, laat het dan zeker achter in de comments onder deze blog!

Waar staat de titel ‘Tegenstander’ voor?

De mol is in opdracht 2 letterlijk de tegenstander van alle kandidaten. Daarnaast is het een term uit de voetballerij en letterlijk gezien is de mol sowieso een tegenstander.

Follow the money 2

Ook dit keer maakte ik weer een Follow the Money schema. Wat daaruit komt? Daarbij heb ik de totaalbedragen verdeeld over alle kandidaten wanneer niet duidelijk werd wie wanneer hoeveel verdiende. Bijvoorbeeld in opdracht 2 van aflevering 4. Daarbij verdienden ze € 320,00. Maar wie daarvoor verantwoordelijk was? Ook de foto opdracht uit aflevering 7 verdeelde ik op die manier. Miljuschka verdiende € 100,00 met goede foto’s, maar ook € 40,00 extra (omdat er twee goede foto’s waren à € 200,00 en vijf kandidaten).

follow the money wie is de mol 2020 aflevering 7
Wie is de mol 2020 follow the money aflevering 7
follow the money wie is de mol 2020 afl. 7

Conclusie van dit Follow The Money schema na aflevering 7 van Wie is de mol? 2020

Rob heeft bijzonder weinig binnengebracht – voor zover we konden zien. Bepaalde opdrachten bleven immers een beetje vaag. Voor Miljuschka geldt hetzelfde. En Nathan is gestegen ten opzichte van vorige keer. Kortom, dit schudt de kaarten nogal.

Wie de mol is van 2020? Ik weet het eerlijk gezegd nog steeds niet helemaal. Waar ik namelijk al weken overtuigd ben van Nathan, begin ik toch te twijfelen.

En jullie? Wie is jouw mol? Wat vond jij verdacht in aflevering 7? En waar denk je dat Tegenstander op slaat? Laat alle verdenkingen en hints achter in de reacties!

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

4 gedachten over “Wie is de mol? 2020, aflevering 7 – Tegenstander

 1. Nathan had als enige een vest met nummer 3 aan, de rest had nummer 4. Misschien omdat Nathan het vest ook aan heeft gehad als Mol en het niet heeft hoeven wisselen?

  1. O die vind ik ook interessant! De drie viel me wel op, maar ben vergeten te kijken bij de rest. Zou idd goed kunnen ja (Hoop gewoon stiekem ook heel hard dat Nathan het is haha)

 2. Als aanvulling op de lasergame; zou het niet zo zijn dat ál het geld wat de mol heeft geschoten van de pot afgaat? Dus stel dat nathan de mol zou zijn, dan heeft hij 2x 100 euro geschoten wat weliswaar lijkt alsof het voor de pot is, maar ook zomaar het tegenovergestelde kan zijn 😊

  1. O die vind ik heel scherp! Dat zou idd zomaar kunnen. Ik bedacht later daarnaast dat de mol in principe nooit een tegenschot zou kunnen doen, want hij staat dan aan de andere kant. Dus ook die pijl zou naar Nathan wijzen. En dat de mol niet in het vizier van de anderen is, zou weer kloppen als je kijkt naar de verdenkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten