Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2020, afl. 4 – Misleid * Follow The Money

Wie is de mol 2020, afl. 4 – Misleid * Follow The Money

En toen zaten we alweer in aflevering 4 (Misleid) van Wie is de mol? 2020. Een bijzondere aflevering waarin niets was wat het leek. We ontdekten dat Miljuschka is geboren in het jaar van de Os (Stier) en Johan stootte ‘per ongeluk’ een vaas om. Behalve de wekelijkse nabespreking besloot ik ook een Follow The Money schema op te zetten. En daar kwam best iets bijzonders uit! Nou ja, lees zelf maar. En heb je aanvullingen, ontdekkingen, hints of verklaringen? Laat het me weten in een reactie!

*** Lees hier de nabespreking van Wie is de mol, aflevering 1 (Jubileumseizoen 2020) en meer! ***

Nabespreking Wie is de Mol 2020, aflevering 4

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dacht ik. Maar we kregen helaas een aflevering waarin niemand naar huis ging. Vind ik ergens toch altijd het minst leuk, want je schiet er niks mee op. Volgende week toch weer zeven kandidaten om op te letten helaas.

Maar goed, ik moet niet zo miepen. Verder was het een heel interessante aflevering. Johan en Rob bewogen zich als olifanten in een porseleinkast en vertoonden ook de opdracht erna weer bijzonder verdacht gedrag. Nou ja, kijk zelf maar!

Opdrachten aflevering 4 van Wie is de Mol? 2020

Opdracht 1: Porseleinen kamer – €2.850,00

Het doel? Per duo moeten de kandidaten zich bewegen door een hindernisbaan in een oude fabriek vol porselein. Je draagt een object met je mee, bestaande uit enkele stokken. Deze zijn makkelijker tot moeilijker met je mee te dragen. De bedragen die je in duo’s kunt verdienen? € 250,00, €350,00 en €450,00. Buddy gaat alleen. Hij moet het duurste object verslepen van € 750,00. Stoot je echter een vaas om? Dan gaat er € 75,00 per vaas uit de pot.

De duo’s

 • Johan en Claes (Johan wil beslist; opvallend!) gaan als eerst naar binnen. Beide heren kiezen voor een object van € 350,00. Dat gaat bijna foutloos, tot Johan een vaas omstoot. Intussen kijkt hij op zijn gemakje in elke vaas of daar misschien een joker in zit. Extra risico om vazen om te stoten.
 • Claes en Nathan gaan niet voor de afspraak (€ 450,00) maar kiezen de makkelijke weg. Met hun stokken, t.w.v. € 250,00 per stuk, banen ze zich een foutloze weg door de kast.
 • Miljuschka en Rob hebben geen keus meer. Ondanks dat Miljuschka graag de goedkoopste wilde, omdat ze naar eigen zeggen niet heel handig is. Ze moeten alsnog voor de lastige objecten van € 450,00 gaan. Bij Mil gaat het verrassend. Rob gooit echter drie vazen om
 • Buddy gaat alleen. En eigenlijk gaat hij heel lekker, tot Johan uit onhandigheid (?) langs de kant nota bene een vaas omver werpt. Beetje jammer! Is het een mollenstreek, omdat het allemaal te goed ging? Effect heeft het uiteindelijk wel, want Buddy stoot onderweg nog wat vazen om.

In principe hadden ze € 2.325,00 (met zeven omgegooide vazen) maar Rik rond het af op € 2.330,00 en dat maakt dat er zesduizend euro in de pot zit.

Beste plek voor de mol?

Zelf zou ik denken dat het voor de mol vooral slim is om zich niet van zijn opvallendste kant te laten zien. Dus Buddy, die alle ogen op zich had, zat niet per se handig.

Vazen van een konijn en een stier

Wat opviel in de opdracht waren de vazen van een konijn en eentje van een stier. Het konijn zou kunnen duiden op Rob (1985). Alleen is hij net te vroeg geboren: het Chinees nieuwjaar valt pas op een datum vanaf 21 januari. Dan blijft Miljuschka over, die is geboren in het jaar van de Os (1985).

Opvallend: vazen verplaatst

Opdracht 2: Verkeer(d)

Na Riks uitleg keek ik nog steeds glazig naar het scherm. Wat is hier de bedoeling van? Uiteindelijk begon het vanzelf te lopen en vielen de puzzelstukjes op hun plek. Maar goed, ik kan me dus prima indenken dat de kandidaten ook wat moeite hadden.

Terug naar de opdracht.

Op een enorme parkeerplaats moet een aantal kandidaten (Buddy, Claes, Leonie, Nathan) met hulp van een pendelbus (Miljuschka) tien fout geparkeerde auto’s van plek A naar plek B brengen. Daarvoor krijgen ze hulp van twee verkeersregelaars (Johan en Rob).

Leuk detail is dat alle straten de naam dragen van oud-kandidaten, landen waar de deelnemers afgelopen twintig jaar zijn geweest en bekende termen uit Wie is de mol?

De opbrengsten: de eerste auto levert € 5,00 op, de tweede het dubbele (€ 10,00), de derde het dubbele daar weer van – en ga zo maar door. In totaal kom je dan op €2.560,00 als je het goed doet.

Hoe ging het in deze opdracht?

Opvallend is dat Nathan als penningmeester de verdeling mag maken. In Moltalk merkte Jeroen Kijk in de Vegte terecht op dat het voor hem een strategisch voordeel heeft: hij kan de grootste mollende kandidaten op de sleutelpositie van verkeersregelaar zetten. Op die manier kan hij iets meer op zijn lauweren rusten en de mannen het werk voor hem laten opknappen. Het is een theorie, maar wel eentje die precies in mijn tunnel past.

De uitslag

Hoewel ze negen van de tien auto’s parkeren (wat € 1.280,00 had kunnen opleveren, blijken er slechts zeven op de juiste plek te staan. Daarmee verdienen ze € 320,00.

Ideale positie voor de mol

Wat mij betreft zou de mol zich het best kunnen bewegen in het veld. De ogen zijn minder op je gericht. Als je via de porto je medekandidaten namelijk allemaal verkeerde aanwijzingen geeft, valt dat snel op.

Tegelijk weet niemand wat op jouw briefje staat. En in geval van Rob kwam hem dat goed uit, zoals je in Moltalk ook zag. Bovendien stuurde hij vooraf al aan op een plek ‘aan de kant’ en niet in het veld.

Test en executie?

Rik kwam in beeld. Mysterieus vertelde hij dat solidariteit op de proef zal worden gesteld met deze opdracht. ‘Ah, dan valt er niemand af,’ mompelde Ro naast me op de bank. En daar had hij inderdaad gelijk in, bleek niet veel later.

Er zit echter een addertje onder het gras.

Na afloop van de test stelt Rik ze voor een keus. Ze mogen de Vrijstellingsroute aflopen en alle kistjes openen die ze tegenkomen. Hierin zitten verschillende beloningen: van 1-2 jokers tot een groene vrijstelling, geld en een groepsvrijstelling. Minimaal de helft moet die laatste kiezen, anders moet er alsnog iemand naar huis.

Opdracht 3: Vrijstellingsroute – € 3.500,00

De keuzes:

 • Rob: groepsvrijstelling
 • Miljuschka: groepsvrijstelling
 • Nathan: groepsvrijstelling
 • Leonie: (wil zwarte vrijstelling) – € 500,00
 • Claes: niet bekend
 • Buddy: niet bekend

Voor Claes en Buddy geldt dat ze kozen voor één groepsvrijstelling en een keer € 500,00. Ik ga er zelf vanuit dat Buddy ging voor het groepsbelang, ook vanwege de woorden die hij vervolgens uitsprak.

€ 1.000,00 voor de pot – maakt in totaal 7.320,00

Ideale positie voor de mol?

Een mol probeert in dit geval niet zo op te vallen. Ik zou denken dat hij of zij ging voor een groepsvrijstelling. Of misschien voor geld, maar alleen als dat volgende week kan worden vergokt.

Follow the money

LET OP! In de nabespreking van aflevering 7 vind je het nieuwste Follow the Money schema van 23 februari 2020.

Ik besloot overijverig aan de slag te gaan met Excel en mijn voorgaande nabesprekingen van seizoen 20 van Wie is de mol? Daaruit kwam onderstaande overzicht. Wel een kleine disclaimer: in opdracht 1 van de eerste aflevering vond ik niet heel duidelijk voren komen wie nu geld ophaalde op de markt en wie niet. Althans, toen ik mijn overzicht erop nasloeg. Aanvullingen zijn zeker welkom!

De rode vakken zijn mingeld, de groene geldbedragen in teamverband. Je ziet bijvoorbeeld dat Buddy €750,00 in zijn eentje heeft verdiend, maar daarvan ging € 150,00 aan mingeld op vanwege de gevallen vazen. In Nathans geval staat er – € 1.200,00 omdat hij vorige week vol overtuiging het geldbedrag uit Riks handen griste en het € 2.700,00 had kunnen zijn. Dat even ter info.

In mijn eerste schema staat per ongeluk een foutje: zo heb ik geschreven dat Buddy, Johan en Rob € 500,00 binnen brachten met de opdracht Beeldig uit aflevering 3. Dit had € 400,00 moeten zijn.

Daarom heb ik het schema nogmaals ingevuld, dit keer met behulp van Gido’s schema dat je kunt vinden op zijn eigen website.

Follow the money, Wie is de mol 2020
Wie is de mol 2020 follow the money

Je kunt natuurlijk ook op een andere manier een berekening maken van Follow the Money. Daarom hieronder nog een video met een andere theorie. Interessant!

Waarom de titel ‘Misleid’?

Daar ben ik nog niet helemaal uit. Het zou kunnen duiden op het feit dat Rob Leonie de verkeerde kant op wees met de aanwijzingen van zijn briefje. Die kwamen namelijk niet overeen met de woorden die hij uitsprak.

Tunnelvisie van deze week?

Eerlijk gezegd blijf ik in mijn tunnel. Het zou een fantastische mol zijn. Zeker als je Follow the Money erbij pakt: met die € 1.200,00 sloeg hij een flinke slag.

Toch begin ik ook een beetje mijn verdenkingen te krijgen op Miljuschka. Die doet namelijk bijzonder weinig en vindt het allemaal prima. Is het een tactiek? Of toch meer…?

Wie is zeker een kandidaat?

 • Leonie – Ze molt zo opzichtig dat ik me gewoon niet kan voorstellen dat de redactie dat allemaal zo duidelijk in beeld brengt.
 • Buddy – Volgens mij is het een hele enthousiaste, fanatieke kandidaat. En daarbij lijkt het me ook in Buddy’s geval te opzichtig dat hij de sleutel zo in beeld weghing. Misschien zijn we hier als kijker mee ‘misleid’.

En nu jullie! Had je de ‘uitslag’ van Follow the money verwacht? Wie is jouw mol? En wat heb jij nog gezien in aflevering 4 (Misleid) wat mij niet is opgevallen? Laat alles achter in de comments onder deze blog, ik reageer zo snel mogelijk!

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Een gedachte over “Wie is de mol 2020, afl. 4 – Misleid * Follow The Money”"

 1. Ik las de theorie dat de afleveringstitel ‘Misleid’ een anagram is van “Mil is de”… Vond ik wel een sterke! Zelf zit ik nu op Nathan en Rob, met Mil als reservemol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten