Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2019 – Verblindend | Merel opnieuw verdacht

Wie is de mol 2019 – Verblindend | Merel opnieuw verdacht

Wie is de mol 2019 aflevering 5 verblindend

Aflevering 5 van Wie is de Mol 2019 was opmerkelijk. Niet omdat er veel gemold werd, maar vooral omdat je zoveel kandidaten zag werken voor het geld. Eindelijk kwam er een flink bedrag in de pot. Is dat misschien ‘verblindend’? Omdat je op het verkeerde spoor wordt gezet en de mol ineens een kandidaat lijkt? In deze nabespreking ga ik weer in op de hints, theorieën en meest opmerkelijke momenten!

Nabespreking Wie is de mol – Aflevering 5: ‘Verblindend’

Dus toch geen Robèrt. Ondanks dat ik hem het minst verdacht van alle kandidaten, begon me langzaam het gevoel te bekruipen dat desondanks toch best wat pijlen zijn kant op begonnen te wijzen. En dus besloot ik wat punten op hem in te zetten. Want je weet maar nooit: hij zou een briljante mol zijn geweest.

Aflevering 5 van Wie is de Mol 2019 was interessant. Verwarrend ook. Want Merel haalde ineens veel geld binnen voor de pot, leek ineens toch niet zo’n echte mol. Sarah gedroeg zich apart, maar verdiende wel. Rick Paul begint steeds meer te ontpoppen als echte mol – maar dat kan natuurlijk ook komen omdat hij zo in Lisettes tunnel zit. Wie weet neem ik dat gewoon over. Genoeg om over na te denken.

De opdrachten uit aflevering 5

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar de opdrachten van Wie is de Mol zijn in de uitleg dit jaar soms nogal lastig te vatten. Dat ik weleens dacht: als ik het niet snap, hoe moeten de kandidaten het dan begrijpen? Maar goed, uiteindelijk bleek de praktijk wel mee te vallen. En dat was dit keer te zien aan de verdiensten. Waar ze het hele seizoen nog weinig geld binnenhalen, leken ze vandaag eindelijk te snappen dat het voor de winnaar van Wie is de Mol toch wel handig zou zijn als er in elk geval iets in de pot zit. Tegelijkertijd verwacht je na zo’n fantastische aflevering wel dat inderdaad volgende week de complete pot wordt verspeeld – zoals tijdens Moltalk werd gesuggereerd.

Opdracht 1 – Straatbeeld

Op verschillende locaties in het dorpje zijn grote foto’s verspreid. Rik geeft hen 9 foto’s waarop deze locaties staan afgebeeld. De grote foto’s vormen samen een puzzel die overeenkomt met het uitzicht erachter. De kandidaten verdelen zich in drie groepen:

 • Jamie, Niels en Sinan
 • Robèrt en Merel
 • Rick Paul en Sarah

Eigenlijk verliep de samenwerking tussen Robèrt en Merel het best. Ze vinden al snel aan de hand van de foto’s hun locatie en halen de drie puzzelstukken op. Daarop volgen Rick Paul en Sarah en tot slot – een stuk trager – de drie heren. Opvallend wel, want Jamie spreekt een behoorlijk woordje Spaans. Waarom is hun groepje niet eerder klaar?

Beste positie voor de mol? Eerlijk gezegd denk ik dat het niet zo uitmaakt. Dit is een opdracht die je maar beter kan weggeven. Eventueel kan je onderweg wat mollen, maar dat moet je dan ook weer laten afhangen van de rest van het team.

Opdracht 2 – Parkeergeld

Een soort Lingo, maar dan met auto’s. Ik vond het een hele leuke opdracht: er reden zeven auto’s door het veld met letters, waarvan twee kandidaten (Merel en Sarah, en later ook Robèrt) op een stelling woorden moesten maken.

 • 5 letterwoorden: € 50,00
 • 6 letterwoorden: € 100,00
 • 7 letterwoorden: € 200,00

Ik schreef keurig de woorden op die je op tv kon zien, waarmee ze € 1.350,00 verdienden, omdat ik dacht: ‘Wie weet laat de mol wel een hint achter’. Maar volgens mij niet.

STRAAT, STAART, SLUIK, KRUIS, KLUIS, GELDLA, SLORDIG, LAGERS

Beste positie voor de mol? Ik denk op de steiger (bij het vormen van de woorden), en dan met name als persoon die de portofoon in handen heeft. Of Niels, die beneden de letters moet doorgeven aan de kandidaten. Uiteindelijk is hij de enige die dit doet.

Opdracht 3 – Sleutelhanger

De kandidaten mochten abseilen van een 80 meter hoge waterval. Zag er ontzettend tof uit, maar ook eng. Bovenaan de waterval moesten de kandidaten drie verschillende houten sleutelhangers voelen, waarop letters stonden (ABC bij het eerste en ABCD bij het tweede team). Die sleutelhangers hingen ook in kokers, die ze onderweg naar beneden tegenkwamen. Ze moesten dus onthouden welke sleutelhanger ze bovenaan de waterval hadden en in welke koker ze die terugvonden. De letters aan de zijkant correspondeerden bovendien met een slot dat beneden aan een kistje met geld hing. Volg je me nog? 😉

Team 1 bestond uit Merel, Sarah en Sinan – waarbij Sinan om gewichtstechnische redenen afhaakte. Of althans, dat zei hij. Het was in principe gewoon veilig bevonden, maar hij wilde het zekere voor het onzekere nemen. Merel en Sarah volbrachten de opdracht echter gewoon zoals het hoort en verdienden daarmee € 750,00 voor de pot.

Team 2 bestond uit Jamie, Robèrt, Niels en Rick Paul. Jamie daalde als volleerd abseiler af. Hij nam kennis mee naar beneden over zijn eigen koker en die van Niels. Robèrt sloeg een paar keer tegen de rotswand aan. Niels twijfelde vanwege zijn hoogtevrees, maar ging toch naar beneden. Hij voelde echter geen enkele koker en kwam dus zonder informatie beneden. En tot slot Rick Paul, die van enthousiasme (?) naar beneden ging en koker 1 volledig miste. Chaos dus! Niet zo heel gek dat het kistje niet openging beneden, maar wie hier nu de oorzaak van was?

Beste positie voor de mol? Hij of zij zou zomaar kunnen hebben genieten van het uitzicht. Zonder iets te hoeven doen: team 2 molde zelf meer dan genoeg.

Wie is de mol 2019?

Waar ik vorige week zeker was over Merel, twijfel ik toch wel weer een beetje. Wist je bijvoorbeeld dat de achternaam van Rick Paul ‘van Mulligen’ is? Mul lijkt op mol 😉 Nee, dat is veel te ver gezocht. Maar goed, hij gedraagt zich dus wel behoorlijk als een mol. Ook Sarah doet vreemd. Of heeft dat alles te maken met hun tijdelijke bondje met Niels, waarbij ze team Merel-Jamie willen verslaan door verwarring te zaaien? Niels zelf gedraagt zich op gezette tijden ook vreemd en neemt sleutelposities in. Jamie is een beetje de Jan van vorig jaar, werd al vaker gezegd. We weten allemaal waarom Jan dat vorig jaar deed. En Sinan? Tja, die lijkt vaak de leiding te nemen, maar doet in de praktijk niet bijster veel.

Kortom, ze kunnen het eigenlijk allemaal wel zijn. Lekker dus. Toch blijf ik vooral op Merel zitten.

Wie is de mol zeker niet?

Ook daar valt veel over te zeggen:

 • Merel gedraagt zich soms mollerig, maar haalt ook wel weer geld binnen voor de pot.
 • Jamie is in bepaalde opdrachten oprecht fanatiek of verbolgen.
 • Datzelfde geldt voor Niels: per slot van rekening is hij zanger. Geen acteur.
 • Sinan lijkt met name te observeren binnen het spel. Eigenlijk lijkt hij me niet zozeer een mol, maar meer een heel bedachtzame kandidaat.
 • Sarah ligt er dik bovenop. Ergens geloof ik niet dat de regie het zo duidelijk in beeld zou brengen als ze écht de mol was.
 • Datzelfde geldt misschien voor Rick Paul, al heeft hij vaak subtiel molgedrag. Zoals vorige week tijdens aflevering 4, toen hij vergat te vermelden dat Niels en Merel op de verkeerde verdieping stonden.

Welke vermeende molacties kwamen voorbij in aflevering 5?

Opdracht 1 – Straatbeeld

In principe verliep deze opdracht opvallend vloeiend. Zeker voor de lichting van 2019. Dus wat verdacht was? Nou ja, wel wat dingen…

 • Wanneer Rick Paul en Sarah een puzzelstuk vinden dat niet van hen is, lijkt vooral die eerste te twijfelen om hem toch te laten hangen. Uiteindelijk nemen ze hem toch maar mee voor het juiste team. Wat ook verwarring had kunnen zaaien trouwens: als ze het team van Jamie, Niels en Sinan niet hadden gevonden, zouden die onnodig lang hebben gezocht.
 • Jamie vindt het irritant dat Rick Paul en Sarah met het puzzelstuk komen aanlopen. Hij had het zelf willen vinden. Raar toch? Als je meedoet aan het spel, dan zou je juist zeggen dat het fijn is als anderen je helpen.
 • Ook heeft het team van Jamie, Niels en Sinan veel meer tijd nodig om alle stukken te vinden.

Opdracht 2 – Parkeergeld

Meest verdachte aan de hele opdracht is dat Sarah zegt dyslectisch te zijn, maar toch woorden wil gaan vormen met Merel. Ze is namelijk, naar eigen zeggen, goed met de portofoon. Toch is het vreemd. Wat heb je eraan dat je goed bent met de porto, als je vervolgens verkeerde informatie doorgeeft? Ze zaait dan ook flink wat verwarring met de positionering van de letters en dat levert toch enigszins vertraging op.

Opdracht 3 – Sleutelhanger

Een aantal zaken zijn natuurlijk verdacht:

 • Niels mist de kokers volledig. En nu heb ik zelf ook hoogtevrees, maar eerlijk gezegd me de opdracht toch niet kunnen ontgaan. Je weet waarom je afdaalt. Hij kijkt niet eens naar de kokers – wat kan als je angstig bent. Maar dan is je excuus doorgaans niet dat je ze vergeten bent.
 • Sinan doet daarentegen helemaal niets. Als Merel en Sarah niet zo goed zouden hebben opgelet, had ook hun team geen geld kunnen binnenhalen. Waarbij ik wel wil aantekenen dat ik beide dames sowieso hoog op mijn lijstje heb staan. Dus dat ze hier geen enkele fout maken, vind ik dan ook weer verdacht.

Conclusie van deze 3 opdrachten?

Het ging verbazingwekkend goed. Dus als ik heel eerlijk ben, vermoed ik dat de mol zich behoorlijk gedeisd hield. Als er volgende week geld uit de pot gaat, dan weet ik dat bijna zeker.

Hints uit Wie is de mol 2019? Aflevering 5

Ik kijk zelf altijd het YouTube-kanaal van Gido. Daarom ook deze week weer zijn video voor jullie:

Waarop zou de titel ‘verblindend’ kunnen slaan?

Zoals werd geopperd tijdens Moltalk: misschien verblindt Jamie ons met zijn charme? Of slaat het op Niels, die verblindt werd door angst tijdens het abseilen. En aan de andere kant kan het ook een verwijzing zijn naar Sarah: haar dyslexie werkte immers min of meer ‘verblindend’ in de tweede opdracht. Of heeft de mol zich toch laten gelden in opdracht 3? De kokers werkten immers ‘verblindend’… Nou ja, je kan er van alles over zeggen, maar weinig concreets.

Verrassende uitslag?

Niet helemaal. Ik verdacht Robèrt eigenlijk niet. Maar ik vind het wel jammer, want hij was een leuke kandidaat. Bovendien kostte het me opnieuw punten.

Hoe staan we ervoor in de poule?

NaamVerdachtenPunten
MerelMerel, Rick Paul, Robèrt (50)2700
CorinaRick Paul, Robèrt (300), Merel, Niels, Jamie, Sarah,
Sinan
2080
SophieNiels, Robèrt (306), Rick Paul, Sinan, Merel, Sarah2036
RoMerel1600
JuneVergeten in te zetten1212

Wie is jouw mol? En wat vond jij verdacht in aflevering 5? Waarop zou ‘verblindend’ kunnen slaan? Laat al je theorieën achter in de reacties!

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Andere afleveringen van Wie is de mol 2019
Aflevering 1: Op sleeptouw
Aflevering 2: Uitgerekend
Aflevering 3: Niet gered
Aflevering 4: Drukker worden
Aflevering 5: Verblindend
Aflevering 6: Uithalen
Aflevering 7: Inhalen
Aflevering 8: Met zand strooien
Aflevering 9: Drijfveer

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

2 gedachten over “Wie is de mol 2019 – Verblindend | Merel opnieuw verdacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten