Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2018 Aflevering 9 | Finalist Ruben wint; Jan is de mol?

Wie is de mol 2018 Aflevering 9 | Finalist Ruben wint; Jan is de mol?

Tijd om kleur te bekennen. Zo vlak voor de finale van Wie is de mol? mag je niet langer je kansen spreiden en moet je vol voor één mol gaan. En dat legde me de afgelopen periode helaas windeieren (ik verloor alle punten met Stine en Simone), maar ik waag een laatste poging. Drie maal is scheepsrecht, toch? Jan is de mol. Waarom? Dat vertel ik je in deze blog! 

Lees hier een samenvatting van alle afleveringen van 2018

Wie is de mol 2018 aflevering 9 Finalist

Het is toch een beetje anders om naar het programma te kijken wanneer je geen punten kan inzetten. Alleen de gezonde spanning is nog over: het zou iedereen kunnen zijn. Of niet? Nederland verdenkt vooral Ruben, maar ergens ben ik geneigd te denken dat de regie dat nog helemaal niet gaat weggeven. Bovendien haalde hij het meeste geld binnen van iedereen. Tegelijkertijd verdenken Olcay en Jan hem wel. Simone zat op Ruben en ging naar huis… Zit ik dan zo verkeerd?

Wie is de mol 2018 aflevering 9

Wie is volgens jou de mol na vanavond?

Jan. Ik ben er bijna van overtuigd. En als hij het niet is, dan moet het Olcay wel zijn. Ze gedroeg zich regelmatig verdacht (denk maar aan aflevering 2 waarin ze voor de camera slechts 500 euro in de envelop stopte in plaats van de 1000 die het hadden moeten zijn, het plassen tijdens het graven).

Maar terug naar Jan: hij is het minst verdacht van alle drie de kandidaten. Ik zou hem nog niet verdenken als ik niet een paar weken terug had gehoord dat hij het minste geld had verdiend voor de pot. Dan viel me nog steeds niet op hoe hij de leiding steeds neemt en ongemerkt de kandidaten in een bepaalde richting duwt. De brutaliteit, het jongensachtige enthousiasme en tegelijkertijd de overtuiging die je nodig hebt om anderen te laten geloven dat ze inderdaad verkeerd zaten. Zou in elk geval meesterlijk zijn en wat mij betreft de beste mol tot nu toe. Als hij het is althans. En daar heb ik nog wel meer theorieën over – die volgen straks!

Heel Nederland verdenkt Ruben. Waarom ik niet?

 • Ruben wordt verdacht van opzettelijk klunzig gedrag. Maar dan zie ik in opdracht 1 hoe hij nog eens wil kijken naar de maan en bijna zijn oog eruit steekt tegen het kijkgaatje van de telescoop aan. Dat is niet gespeeld. Hij is gewoon niet zo handig volgens mij.
 • Follow the money: niemand haalde meer geld binnen dan Ruben – ondanks dat hij wordt verdacht van het tegenovergestelde.
 • Ik denk echt dat als hij de mol zou zijn, hij zou hebben geprobeerd het penningmeesterschap te kapen in de aflevering vóór het een rol zou spelen. Nu viel het zo ontzettend op dat ik ergens geneigd ben te denken dat het niet kan.
 • Nogmaals: ik heb de regie gewoon echt heel hoog zitten. Mij kan je niet wijsmaken dat die al wekenlang prijsgeven aan het grote publiek wie de mol is. Tegelijkertijd is dat dan misschien weer niet wat het lijkt en zitten we er dus al die tijd al met onze neus bovenop? Ja, ik kan me goed voorstellen dat kandidaten behoorlijk paranoia worden in het spel haha. Ik weet nu al niet waar ik op moet vertrouwen. 

Hoe leg jij de titel uit?

Finalist

Ik weet niet goed of we hier iets achter moeten zoeken. Iemand noemde in Moltalk dat Olcay de eerste was die het woord ‘finalist’ uitsprak. Misschien is dat een hint? Of is er maar één echte finalist (Ruben) omdat hij ook de enige is die de Mol ontmaskerde?

Welke acties vond je vanavond verdacht?

In opdracht 1 eigenlijk alleen Jan, die weliswaar als allereerste zijn telescoop had gevonden, maar als allerlaatste (met nog een halve minuut op de klok volgens mij) de maan in beeld heeft. En dan ook nog eens zegt: ‘O, hij is verplaatst.’ Misschien wachtte hij zolang om te zien of zijn medekandidaten daadwerkelijk voor het geld gingen? Zo niet, dan zou het niet zo opvallen als hij op het laatste moment toch niks binnenhaalde. Nu wel.  

De daarop volgende opdracht was een aaneenschakeling van verdacht gedrag. Bij alle drie eigenlijk wel. Tijdens het slot zie je Olcay langs een vijvertje lopen. Je ziet dan haar weerspiegeling in het water. En dat zou er natuurlijk op kunnen duiden dat ze als enige de mol heeft gezien (als zij het wel is): zichzelf.

Welke hints denk je te hebben gezien?

 • Houdt Georgië echt zo van cirkels? Of slaat het toch allemaal op de O van Olcay?
 • Jan ziet als eerst het bordje met De Mol (al vind ik deze wel wat vergezocht, het zou kunnen)
 • Olcay stapt uit de WIDM auto voor het hotel – vond ik verdacht!

Belangrijke informatie

Vooraf spreken de kandidaten nog even over de afgelopen weken. Jan prijst Olcay nog eens: ze schreef de eerste vier weken geen letter op en redde het toch naar de finale. Ze is bovendien de enige vrouw die nog meedoet.

Opdracht 1: Maneschijn (€ 1000,00 van de € 1000,00)

De kandidaten mogen met een enorme telescoop de maan zoeken. Daarop komt Art controleren en als ze het alle drie voor elkaar krijgen, verdienen ze € 1000,00 voor de pot. Jan neemt opnieuw gelijk het voortouw en stuurt de andere twee weg. Hij gaat kijken in toren 1, waar inderdaad gelijk het Mol-logo te zien is. Olcay en Ruben lopen naar nummer 3 en 5. Hoewel Ruben hier nog wat verwarring zaait en twijfelt over 2, doet hij toch als afgesproken. Hij vindt niks. Olcay ook niet. Uiteindelijk komt Ruben bij 4 wel een logo tegen en loopt naar boven, terwijl Olcay nog zoekt in het donker.

Jan helpt haar een handje en probeert daarbij Ruben verdacht te maken: misschien moet je eens hierachter kijken. En voilà ook Olcay vindt haar telescoop. Ik vond het trouwens ergens wel wat verdacht dat Jan als enige wist dat daar nog iets te halen valt. Ruben vindt als eerst de maan, Olcay daarna en na wat gestuntel (mist, een verdwenen maan en een spontaan gebrek aan technische capaciteiten) Jan ook. Ze verdienen in de laatste seconden toch het volledige bedrag.

Opdracht 2: Verbergen (€ 0,00 van de € 1500,00)

De kandidaten gaan met een Lada op pad door het Georgische heuvellandschap en doen een puzzeltocht. Bij elke vraag kunnen ze kiezen uit A en B. Uiteindelijk moeten ze de puzzel samen maken en daaruit komt het antwoord op de vraag waar het geld ligt. Simpel toch?

Niet veel later gaat het al mis. Jan vliegt door de vragen heen, Ruben stuntelt met zijn jeep en heeft werkelijk geen idee waar je de motorkap moet openen (maar even eerlijk, dit zou ik ook verkeerd doen), en Olcay geeft aan eigenlijk liever te willen genieten van de omgeving dan het spel. Dat blijkt. Ze verspilt tijd, rijdt een paaltje omver en vraagt waarmee de kofferbak open moet terwijl hij openstaat. Dat laatste kwam pas naar boven in Moltalk trouwens, zelf had ik het helemaal niet gezien. 

Hoewel Jan ruim op tijd klaar is, komt hij pas aanrijden wanneer de tijd om is. Helaas pindakaas, geen geld. En daar hebben ze alle drie aan bijgedragen.

De grote test! 

Art legt de kandidaten uit wat de bedoeling is. Ze moeten zo snel mogelijk de test afronden en kunnen drie routes afleggen om bij de laptop te komen:

 1. Test
 2. Geld pakken en last minute nog € 2500,00 verdienen voor de pot
 3. De mol ontmoeten

Jan

Meteen zegt hij zeker te weten wie de mol is. Hij loopt nog wel even een stukje om voor de envelop met geld en loopt bij de test weg met 11.07 minuten. Hij zegt vol op Ruben te zitten.

Olcay

Ook Olcay hoeft de mol niet te zien, omdat ze zeker weet wie het is. Desondanks lukt het haar niet in één keer de test te vinden en ze dwaalt nogal rond. Bovendien duurt het lang voor ze hem eindelijk weet af te ronden. Olcay gaat voor Ruben en is pas klaar met 13.50 minuten. Mocht het tussen Jan en haar gaan, dan verliest ze de finale.

Ruben

Met gezwinde spoed rent Ruben door de prachtige kasteeltuin en neemt meteen het geld mee. Hij is de snelste van de drie en gaat als enige voor Jan. Na 10.44 minuten is hij klaar en loopt weg.

Wat betekent dit?

Er zijn drie mogelijkheden volgens mij:

 • Ruben is de mol – Jan winnaar en Olcay verliezer
 • Olcay is de mol – niemand heeft het geraden en dan is het vooral spannend of één van de kandidaten toch nog een vraag op haar had ingevuld
 • Jan is de mol – Ruben wint het spel en Olcay heeft hem volledig gemist

Mijn exclusieve theorieën over Jan!

Uiteindelijk denk ik toch dat hij het is – vooral op basis van deze theorieën. Ik claim ze voor het gemak maar even, want ik heb ze eigenlijk nog bij niemand gezien. Waarom Jan de mol is?

 1. Tijdens de intro van Wie is de mol 2018 zie je filmpjes tussen de kandidaten door. En – noem het toeval of niet – dat lijken alleen maar filmpjes van Jan. Hij was het, die als enige van de drie ging paragliden. Het ziplinen tussen de twee gebouwen. Gisteravond viel het me voor de eerste keer op.
 2. In aflevering 5 hebben de kandidaten de mogelijkheid om de mol te zien, zo vertelt Art. Hij stelt allerlei vragen en komt zo uiteindelijk bij de volgende keus uit. Nu is dit ongetwijfeld vergezocht, maar toch. De antwoorden zijn steeds JA en NEE. JAN. Elke vraag komt zijn naam weer voorbij, dus misschien is dat wel een hint die iedereen miste? Of ben ik de enige die zo ver heeft doorgedacht haha, dat kan natuurlijk ook.
 3. Jan had behoorlijk wat Perrongeluk: hij zette elke keer de dozen neer en bij aankomst op het station hadden ze ‘helaas’ twee dozen gemist onderweg. Oké, de mol had perrongeluk. Maar toch was het elke keer Jan die daar te vinden was. 

Nog niet overtuigd?

Dat hoeft ook niet. We hoeven nog maar zes dagen te wachten op ons antwoord. De kans is inmiddels gestegen naar 33,33% kans dat je het antwoord goed hebt. Na afgelopen weken vertrouw ik nergens meer op, aangezien ik aan de lopende band punten verspeelde. Maar zo met de grote finale in zicht lijkt het me leuk dat ik gewoon één keertje goed zit dit seizoen. Wat is jouw theorie? Discussieer mee onder mijn blog of op Facebook!

Wie is jouw mol voor de finale? En waarom? Zijn jou nog specifieke dingen opgevallen die ik nog niet heb genoemd in deze nabespreking van Wie is de mol 2018 aflevering 9?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

3 gedachten over “Wie is de mol 2018 Aflevering 9 | Finalist Ruben wint; Jan is de mol?

 1. Jan is de mol 2018 door puur feitelijk te kijken:

  ‘Hij is het meest fanatieke, maar haalt het minste geld binnen.’

  Mijn interpretatie hierop:

  Jan rent altijd heel hard de ‘andere kant’ op zodat het lijkt dat hij voor het geld gaat, waardoor niemand hem verdenkt. Als Ruben de mol is zegt het merendeel van de kijkers “zie je nou wel dat hij de mol is!”
  En dat zou dan te voorspelbaar zijn gemaakt door de ervaren schrijvers/ regie van het programma. Het hele ‘WOW!!!’ effect is dan weg.

  Echter wij als kijker kunnen hier nog uren over praten, beelden terug kijken, mol talk (waarin het voor mij bevestigd werd dat Jan de mol is, omdat hij het minste geld in het laatje had gebracht) en rustig over nadenken.
  De kandidaten zaten in een strijd, keken naar verdachte mollenacties, waren hierbij ook met zichzelf bezig met het profileren van hunzelf. Jan met zijn fanatisme en op de voorgrond was voor de kandidaten bijna niet op te vallen. Hij heeft het echt heel erg sterk gespeeld en al zijn mede kandidaten rende als jonge puppies achter hem aan.

  MAAR…….

  Ruben is voor mij de terechte en enigste winnaar van Wie is de mol 2018.
  Hij heeft (bewust of onbewust) het merendeel van de kandidaten weggespeeld, omdat zij op hem zaten. Hij was hierdoor altijd veilig in principe en weet daarnaast ook Jan te ontmaskeren en mogelijk Olce in zijn val laten lopen.

  Dan ben je voor mij echt de mol van 2018!

 2. Jaa… Jan. Ik denk het ook. (Al zou het toch een giller zijn als Olcay de mol blijkt te zijn.. ?

  Toch raar dat de regie het zo open gooit.. wel bijzonder dat niemand het nog weet. Spannend volgende week.

  Groetjes Jeanine.

 3. Mijn mol is vanaf het begin al Olcay, waarom geen idee eigenlijk. Op een enkele streek na is ze wel altijd de geen die het altijd over het geld heeft en het enthousiastst (is dat een woord?) is. Misschien is dat juist ook een streek, maar goed. Als zij niet de mol is hoop ik in ieder geval wel de winnares. Bij de laatste aflevering denk ik altijd: hoe duidelijk kunnn sommige aanwijzingen zijn haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten