Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2018 Aflevering 8 | Jan, Olcay of Ruben: wie van de 3?

Wie is de mol 2018 Aflevering 8 | Jan, Olcay of Ruben: wie van de 3?

Simone is weg. Mijn punten ook. Maar voor het eerst baal ik daar niet van: alles ligt nog open en iedereen zou de mol wel kunnen zijn. Of toch niet? De kandidaten zijn in elk geval gelijkgestemd, maar ik weet het allemaal nog niet zo zeker.. Wie is de mol 2018 aflevering 8 geeft het spel in elk geval een bijzondere twist…

Lees hier een samenvatting van alle afleveringen van 2018

Wie is de mol 2018 aflevering 8: Gelijkgestemd

Halverwege dit seizoen wist ik één ding zeker. Wie ook de mol was, het konden onmogelijk Jan, Olcay en Ruben zijn. Tja. Inmiddels weten we nu dat zij in de finale zijn. Ik verloor gisteravond alle punten, omdat ik 200 inzette op Simone. Maar in tegenstelling tot de keer dat Stine naar huis ging, voelde ik nu blijdschap bij haar vertrek: dit maakt de finale (voor mij) écht spannend. Want ik heb geen flauw idee. Daarentegen heb ik wel van alles gezien. Geen tunnel meer. Hoewel…

Wie is de mol 2018 aflevering 8

Wie is volgens jou de mol na vanavond?

Omdat er nog maar drie kandidaten zijn, vertel ik bij allemaal waarom zij de mol zouden kunnen zijn.

Olcay

 • Olcay zaait verwarring. Elke keer weer. Ze moest in het begin plassen tijdens een opdracht, trekt stiletto’s aan in het theater en probeert geld achter te laten in een envelop.
 • Ze gedraagt zich zo opzichtig dat je automatisch denkt dat ze dus niet de mol is. Maar juist daarom zou ze het kunnen zijn.
 • In aflevering 1 vormden de beginletters van de woorden in de titel ‘eva’. Ook kwamen regelmatig vrouwbeelden voorbij. Olcay is de laatste vrouw in het spel, dus in die zin zouden al die hints alleen naar haar kunnen wijzen.

Waarom Olcay de mol niet zou zijn?

 • Ze is bloedfanatiek en heeft behoorlijk wat geld binnen gesprokkeld voor de groep, zagen we vorige week.
 • Ik vind haar heel oprecht lijken in het streven meer geld te verdienen.
 • Haar pogingen om te mollen zijn zo opzichtig en worden in beeld gebracht door de regie. Zouden ze dat wel doen bij een echte mol? Zo snel al weggeven dat iemand echt loopt te saboteren? Daar twijfel ik enorm over.

Ruben

 • Onze muzikant lijkt vaak een beetje warrig. Is het echt of gespeeld?
 • Zowel Jan als Olcay zeggen dat ze hem verdenken. Ook de app-spelers zitten massaal op Ruben. En aangezien ik het complete seizoen al op het verkeerde spoor zit, zou het zomaar kunnen dat zij zagen wat ik niet doorhad.

Waarom Ruben de mol niet zou zijn?

 • Hij haalde het meeste geld binnen. Dat strookt niet met de woorden van Art, die beweert dat de mol heel veel geld uit de pot heeft weten te houden.
 • Ook hier geldt: de redactie laat horen dat alle kandidaten hem verdenken. Zouden ze het echt al weggeven?

Jan

 • Ik heb hem geen moment verdacht. Dat lijkt me op basis van eerdere resultaten voldoende bewijs om hem dus wél te verdenken.
 • Hij springt elke opdracht vol fanatisme voor de groep uit, pakt de leiding en vertelt iedereen wat ze moeten doen. Maar hij haalde geen cent binnen. Hoe zit dat?
 • In tegenstelling tot de andere twee lijkt Jan al sinds aflevering 1 een echte kandidaat. Hij molt niet (zichtbaar?) en heeft geen enkele verdenkingen op zich.

Waarom Jan de mol niet zou zijn?

 • Hij doet zo zijn best en lijkt steeds oprecht blij als hij weer een ronde verder komt.

Meer kon ik eigenlijk niet bedenken bij Jan. Ben zo in de war na de afgelopen afleveringen, dat ik het hier maar even bij laat.

Hoe leg jij de titel uit?

Gelijkgestemd

De groep is gelijkgestemd in de eerste opdracht. Dat is dan ook meteen de enige opdracht waarmee écht geld binnen komt. Ook zijn de kandidaten gelijkgestemd in hun verdenkingen: Ruben zou de mol zijn. Iets anders kan ik eigenlijk niet bedenken. Jij wel?

Welke acties vond je vanavond verdacht?

Heel erg veel eigenlijk.

 • Jan neemt het voortouw in opdracht 1. Hij verdeelt de taken. En aan het eind is het ook weer Jan die oppert om het vijfde lied onder te verdelen ‘op de gok’, niet Olcay. Zij hapt daar overigens wel gelijk op. Is dat omdat zij de mol is? Of omdat hij probeert de andere kandidaten in zijn voordeel te ‘bewerken’?
 • Terwijl Simone in eerste instantie niet naar Ruben kijkt tijdens de car-aoke, gaan Jan en Olcay goed van start. Daarbij zingt Olcay dus wel: ‘Hello, it’s me’ zoals ook in Moltalk voorbij kwam. Dat zou dan weer kunnen duiden op haar als mol. Ruben beeldt op een bijzondere manier uit, vooral No woman, no cry. Hoewel ik dus niet helemaal weet of dat verdacht is of meer onhandigheid.
 • Aan het eind van de tweede opdracht roept Jan: ‘Lekker jongens!’ Ze hebben net € 700,00 verdiend waar het er € 2200,00 hadden kunnen zijn. Is vooral lekker voor de mol dus.

En dan opdracht 3…

Ik ga hier toch even apart op in, want daar zit wat mij betreft wel een echte mollenstreek in van Jan. Hoe dat zit?

 • Tussendoor wil Jan geen informatie uitwisselen met Olcay. In tegendeel: hij stelt voor om haar te laten mollen in opdracht 3.
 • Even aannemend dat Jan dus de mol is, zou dat een slimme zet zijn. Alle verdenkingen gaan naar Olcay uit en hij kan de held zijn door wel wat geld binnen te brengen. Of in elk geval te doen alsof.
 • In de boot herhaalt hij vrij luid: Oranje Italië, Blauw Engeland. Als kijker weet je niet of het inderdaad zo was, want je ziet die vlaggen niet in beeld. Wie zegt dus dat het klopt? Misschien maakt hij dat ervan en herhaalt het, om de anderen op het verkeerde spoor te zetten. Die waren uiteindelijk vooral bezig met hun eigen spel en hebben mogelijk niet goed opgelet. Je plant dan als het ware een zaadje in het hoofd van de rest.
 • Vervolgens springt hij uit de boot om de blauwe koker te grijpen die bij de Engelse vlag hangt. Daarmee zaait hij even verwarring onder de rest: ze zijn meer bezig om hem de boot binnen te krijgen dan met de kokers, daardoor mist Ruben die van hem en gaat het nogal mis. En bovendien weten we dus niet helemaal zeker of blauw wel bij Engeland hoorde.

Uiteindelijk is er van de € 4000,00 slechts € 850,00 verdiend. Knap spel van de mol. Overigens mag ook niet worden uitgevlakt dat Olcay twee kokers met mingeld pakte en Ruben geen enkele koker pakte. 

Welke hints denk je te hebben gezien?

Een aantal hints lijken naar Olcay te wijzen:

 • Het eerste koor lijkt iets te zingen als ‘mol olcay’, zo zag ik tijdens Moltalk
 • Ze zingt zelf ‘Hello, it’s me’ tijdens de car-aoke
 • In opdracht 3 pakt ze de verkeerde koker, inclusief mingeld
 • De laatste vlag is de Turkse; zou dat naar haar verwijzen?

Belangrijke informatie

Opdracht 1: Geluidsmix (€ 1000,00 van de € 1000,00)

Art leidt de aflevering in met de woorden: ‘Het is een genot om naar deze mol te kijken […] Saboteert naar hartenlust. Gedurfd, gewaagd en zonder door de rest op heterdaad betrapt te zijn, al is het soms kantje boord.’

In de opdracht geluidsmix moeten de kandidaten uit zeven Georgische liederen overeenkomsten zoeken: welke liedjes zijn hetzelfde? Een aantal worden vrij snel door iedereen herkend. Alleen 5 lijkt anders. Desondanks willen Olcay en Jan het toch bij een ander paar voegen. Waarom? Als het overduidelijk niet hetzelfde is als de rest, dan weet je vooraf dat je daar geld op gaat verliezen. De mol erkent duidelijk zijn meerdere in de ‘gelijkgestemde’ groep en daarmee verdienen ze het hele bedrag.

Opdracht 2: Car-aoke (€ 700,00 van de € 2200,00)

Alle vier de kandidaten nemen plaats in hun eigen auto. Ze moeten elk 10 liedjes gaan uitbeelden naar de anderen en voor elk goed geraden nummer verdienen ze € 50,00. Daarnaast zijn er vier bonusnummers, elk goed voor € 100,00.

De opdracht is vooral heel erg grappig. Olcay die ‘I ripped your picture’ maakt van Jans ‘Ik verscheurde je foto’, haar bewegingen op Thriller en Rubens versie van No woman, no cry. De nummers Thriller en Pianoman leverden allebei € 100,00 op en verder raadden ze er nog tien goed; samen € 700,00 voor de pot. Jan schreeuwt heel positief: ‘Lekker jongens!’ Maar dat is het dus niet. Even een samenvatting van wat je in de aflevering terugzag:

KandidaatGoed geradenWaarvan bonus
Jan41
Olcay2 
Ruben21
Simone  

Het is dus dat je weet dat Simone de mol niet is, maar het leek wel heel verdacht. Alhoewel het natuurlijk gek was dat Olcay een minuut of vijf verspilde door de ruitenwissers niet aan te zetten.

Opdracht 3: Geldstroom € 850,00 van de € 4000,00)

Eindelijk kreeg Olcay haar zin: raften op een woeste rivier. In eerste instantie zouden aanwijzingen langs de route verschijnen waarmee duidelijk werd hoe ze konden verdienen tijdens de opdracht. Daarna volgden de mogelijkheden om daadwerkelijk kokers te kunnen grijpen.

Je krijgt als kijker niet alles te zien. Wel kan je herleiden uit wat wordt gezegd dat de kandidaten (en mol) de volgende kokers moeten pakken:

 1. Ruben: geel, Kroatië
 2. Olcay: roze, Tsjechië
 3. Simone: blauw, Georgië
 4. Jan: oranje, Italië
 5. Simone: geel, Hongarije
 6. Jan: blauw, Engeland
 7. Ruben: roze, Roemenië
 8. Olcay: geel, Rusland

Jan herhaalt continu zijn landen en kleuren om het in zijn hoofd te prenten naar eigen zeggen. Of zaait hij daarmee verwarring?

In totaal halen de kandidaten vijf kokers binnen. Twee mensen grijpen hun eigen koker met daarin € 250,00. Drie keer pakken ze een minbedrag. Daarvan is Olcay sowieso verantwoordelijk voor twee verkeerde. Ruben mist elke keer ‘net’ (?) de mogelijkheid om zijn eigen koker te grijpen, Jan springt de boot uit en Olcay pakt twee keer mingeld en mist er eentje. Aan alle kanten gebeurde er dus iets verdachts. Met positief resultaat voor de mol: ze verliezen in deze opdracht € 3.150,00.

Had je verwacht dat Simone eruit zou gaan?

Eigenlijk hoopte ik er wel op. Zeker naarmate het spel vorderde en ze regelmatig leek te mollen. Bovendien las ik van de week een theorie waaruit zou moeten blijken dat zij het was: sinds de aflevering met titel ‘Wisseltruc’ staat Simone steeds op de plek van de afvaller van de week daarvoor. Ergens baalde ik een beetje. Dit kon toch niet anders dan kloppen? Inmiddels staat Jan op de plek waar Simone had horen te staan. Toeval? Een andere theorie was dat alle rotondes en cirkels in beeld verwezen naar Simone als mol, omdat het leek op de O van NOS. Bij nader inzien kan het natuurlijk ook de O van Olcay zijn…

Mijn voorspelling voor de finale

Olcay zit op Ruben. Jan zit op Ruben. En Ruben…?
Als die laatste niet de mol is, waar we in mijn theorie even vanuit gaan, dan is hij de winnende finalist. Dat moet wel. Olcay of Jan zat op de verkeerde, maar was net even sneller dan Simone. Dat kan bijna niet anders, toch?

Wie vond jij verdacht in Wie is de mol 2018 aflevering 8?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

2 gedachten over “Wie is de mol 2018 Aflevering 8 | Jan, Olcay of Ruben: wie van de 3?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten