Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2018 aflevering 7 | Schijn werper: wie zag ik over het hoofd?

Wie is de mol 2018 aflevering 7 | Schijn werper: wie zag ik over het hoofd?

Schijn werper. Als Stine (mijn mol) eruit vliegt, blijft vertwijfeling achter. Want nu zij het niet is, wie dan wel? Heb ik tijdens al die weken Wie is de mol? iemand gigantisch over het hoofd gezien? Informatie over de opdrachten, harde feiten, theorieën en de leukste tweets. 

Lees hier een samenvatting van alle afleveringen van 2018

Stine verlaat WIDM. Ik blijf in shock achter

Ik sla mijn hand voor mijn mond. In shock staar ik naar onze televisie waar Stine een rood scherm te zien krijgt. 1500 punten kwijt. Ik dacht vooraf: ‘In deze fase moet je niet meer voor half werk gaan en gewoon durven inzetten. Spreiden is voor watjes. Bovendien heb ik 80% kans op een goede afloop.’ Hoogmoed komt voor de val toch? Ik zat zo verstrikt in die verschrikkelijke Stine-tunnel (waarvoor overigens echt hulde aan de redactie, briljant weer), dat ik volledig miste wat er onder onze neus afspeelt. Al een aantal afleveringen lang.

Wie is de mol 2018 Aflevering 7 – Schijn werper

Wie is volgens jou de mol na vanavond?

Ik ben het even helemaal kwijt. Ze zouden het in principe allemaal kunnen zijn.

Waarom zou elke kandidaat de mol kunnen zijn?

Jan

 • Haalde het minst geld binnen.
 • Zijn fanatieke dekmantel zou natuurlijk kunnen verhullen dat hij eigenlijk een briljante mol is.
 • Is nog geen enkele keer in beeld gekomen als potentiële mol. En alle vorige verdenkingen vlogen inmiddels het spel uit. Wat mij betreft zou dat dus ook een reden kunnen zijn.

Olcay

 • Niets is wat het lijkt: ook zij is behoorlijk fanatiek. Maar of dat ook daadwerkelijk iets zegt?

Ruben

 • Staat al een paar afleveringen in de schijnwerpers als potentiële mol. De app-spelers hebben hem behoorlijk in het vizier, dus misschien is dat niet voor niks? Na wekenlang op Stine ‘te zitten’ heb ik misschien talloze hints gemist.
 • Gedraagt zich soms net even onhandiger dan hij is, volgens mij.

Simone

 • Heeft de vorige aflevering tegen Ruben gezegd dat ze de mol is.
 • Haalde ook niet veel geld binnen.
 • Fietst een beetje door het programma heen. Aan de ene kant wil ze graag mee doen, aan de andere kant gebeurt er regelmatig iets onhandigs (zoals met de porto’s, ze kreeg de vraag of ze de mol was in de opdracht ‘Niets is wat het lijkt’, aflevering 4, en tot slot was zij het die naar ‘mol’ wees geloof ik in ‘Zienswijzen’ – of Zien S. Wijzen…)

Hoe leg jij de titel uit?

Wat mij direct opviel was de spatie tussen Schijn en Werper. Waarom? Is er een schijn werper geweest op de trein? Want om het nu uit te leggen als schijnwerper is me te simpel. Hier moet meer achter zitten, al weet ik dus niet helemaal hoe dat zit. Hebben jullie een idee?

Overigens kwam bij Moltalk naar voren dat het ook kan staan voor SW – Simone Weijmans. Klinkt plausibel, al ben ik nog niet helemaal overtuigd.

Welke acties vond je vanavond verdacht?

Uiteraard vooral die van Stine, maar daar hebben we niks meer aan. Daarom wat overbleef: 

 • Olcay loopt in opdracht 1 weg uit de control room. Dat was niet de afspraak.
 • Ruben is toch de kleinste niet, maar ziet volledig de envelop over het hoofd die op de buis ligt. Bovendien had hij het mingeld niet meegerekend? Vreemde manier van rekenen.
 • Ruben rent veel, maar doet in principe weinig.
 • In opdracht 2 stelt Jan voor om te gaan werven met Olcay. Dat betekent dus dat twee mensen minder gaan verven en dat levert een verlies van mankracht op. Hij verft ook niet echt heel veel mee (in beeld althans).
 • Daarnaast gooit Jan in opdracht 3 zijn dozen op een berg, waardoor niemand nog kan controleren of daar geen andere kleuren meer tussen zitten. Waarom controleert ook niemand dat? Vertrouwen ze hem zo op zijn blauwe ogen?
 • Bij Simone liggen ‘vrijwel’ alleen maar groene dozen, zegt ze zelf. Vrijwel is niet helemaal dus. En dat blijkt ook wel als Olcay een geel en blauw exemplaar tussen haar verzameling uit vist.
 • Ook Olcay blijkt niet vrij van verdacht gedrag. Georganiseerd als ze is, miste ze toch ‘per ongeluk’ een paar andere kleuren.

Welke hints denk je te hebben gezien?

Je zag wel weer een aantal keer een vrouwelijk beeld. En waar ik ook ergens over las: in bijna elke aflevering komt een rotonde voorbij. Is dat omdat Georgië vol rotondes staat? Of zit er iets achter?

De 3 leukste/interessantste tweets

Belangrijke informatie Wie is de mol 2018 aflevering 6

Opdracht 1: Oplichten

De titel van deze opdracht kan je natuurlijk uitleggen als het oplichten van je medekandidaten, maar ik vermoed dat het gewoon verwijst naar de grote rol die licht speelt in de opdracht. Voor elke goede antwoord gaat een lampje branden. Daarbij is Jan de eerste die zo’n lichtje aan de praat krijgt in een opdracht waarvan het me niet helemaal duidelijk is wat er nu op het bord moest komen te staan. De kandidaten trouwens ook niet, want er waren niet voldoende lampjes? Vreemd!

Toch weten ze met deze opdracht € 750,00 op te halen.

Opdracht 2: Praten als Brugman

Jan en Olcay praten als Brugman om verschillende inwoners en bezoekers van het stadje te laten mee verven. Ook doen ze hun uiterste best om een saxofonist binnen te halen, die er na twee minuten alweer mee stopt. Moest erg lachen, maar of het nu molgedrag is? Persoonlijk denk ik ook dat, omdat dit een maatschappelijk betrokken opdracht is, de mol bewust koos om niet te veel dwars te liggen. Ze verdienden daarom € 1250,00. Dat je bijna denkt dat er straks weer geld uit de pot gaat… En dat blijkt ook zo te zijn in de volgende opdracht. 

Opdracht 3: Per ongeluk

Wat me te binnen schoot toen Margriet de naam van deze opdracht hardop zei, was dat Per ongeluk natuurlijk ook kon staan voor ‘Perrongeluk’. Dat was het wel voor de mol: twee van de negen pakjes zijn niet bezorgd. Maar hoe zat dat dan?

De trein

Ik dacht ik leef me even uit in Paint 😉 Maar voor de beelddenkers voor ons is dit misschien wel makkelijk. Voor Simone reed de locomotief.

Wat opviel?

 • Op het eerste en tweede station zijn niet voldoende pakketten bezorgd: 2 in plaats van 3. Dit kostte de groep € 500,00.
 • Jan had één grote bende gemaakt van zijn wagon. En niemand leek dat vreemd te vinden. Maar als je geld wil verdienen, zorg je er toch voor dat alles geordend staat en dat anderen kunnen controleren? Daar waren ze ook mee begonnen en bij Simone en Olcay werden wat dozen weggehaald. Bij Jan zag ik niemand.
 • Zoals je bij Moltalk zag, leek één van de dozen overboord te gaan. Al weet ik niet of dat uitmaakte voor het eindresultaat: volgens Art zaten twee dozen niet in de juiste wagon. Dus sowieso hadden ze het niet gered.
 • Iedereen baalt, Stine lacht. Al bleek dit dus later geen hint te zijn naar Stine als mol.

Geld verdienen

Ik dacht dat de groep op zich een redelijk bedrag bij elkaar had gespeeld, maar Art hielp me aan het eind van aflevering 7 weer uit die droom. Ze haalden slechts € 11.700,00 op van de in totaal € 46.750,00. Niet best dus!

Daarnaast zag je in Moltalk wie het meeste geld had verdiend:

KandidaatGeldbedrag
Ruben€ 2.720,00
Olcay€ 1.500,00
Simone€ 1.020,00
Jan€ 950,00

Opvallend dus dat de fanatieke Jan slechts een fractie van het totaalbedrag verdiende. Terwijl in iedere aflevering overkomt als de man die het leeuwendeel van de winst binnensleepte. Hoe zit dat? Let ik al wekenlang op de verkeerde? Nou ja, dat is niet echt een vraag… Na vandaag kunnen we dat wel met zekerheid stellen. Of is het toevallig en heeft hij het nog slechter gedaan dan de mol? Allemaal vragen waar ik op dit moment dus echt geen antwoorden meer op heb. Jij wel?

De verdenkingen

Van Stine en Simone is niet bekend wie ze verdenken. Olcay ging vol voor Ruben (en adviseerde Stine hetzelfde te doen), Ruben naar eigen zeggen voor Simone en Jan voor een combinatie van Ruben en Simone.

Als Stine inderdaad al haar pijlen op Ruben richtte, dan moet het volgens deze gegevens Simone wel zijn. Maar aan de andere kant: niets is wat het lijkt… We moeten dus maar weer afwachten.

Had je verwacht dat Stine eruit zou gaan?

Nee en helaas heeft dit grapje me 1500 van de 1600 punten gekost. In principe had ik dus eigenlijk nooit hoeven meedoen met de app, want ik ben gewoon weer terug bij af. In tegenstelling tot mijn lieve zusje trouwens, die maar liefst 4040 (van de 4040) punten op Stine zette. Beïnvloed door mijn tunnelvisie? Waarom ik trouwens niet alle punten heb ingezet, weet ik niet goed. Ergens zei een stemmetje in mijn achterhoofd dat ze er weleens zou kunnen uitgaan. Maar omdat ik niet goed wist wie het anders moest zijn, besloot ik toch bijna alles te geven. Sterker nog, vlak voor de uitzending verhoogde ik de inzet van 1000 op Stine naar 1500.

Wie vond jij verdacht in Wie is de mol 2018 aflevering 7?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

3 gedachten over “Wie is de mol 2018 aflevering 7 | Schijn werper: wie zag ik over het hoofd?

 1. Jan zet zichzelf letterlijl in de spotlight door de lamp aan te draaien, in de eerste opdracht. Verwijzing naar de afl titel? Inmiddela is Jan gestegen op mijn verdachten lijst. Hoewel ik eerst riep, het kan iedereen zijn behalve Jan.. ?? Denk ik daar na zaterdag anders over.

  De rotondes (en andere ronde van bovenaf gefilmde gebouwen e.d.) kunnen verwijzen naar het ronde NOS logo.. Niet zelf bedacht, maar wel leuk! 😉 dan is het Simone.. moeilijk! Echt ingewikkeld deze keer. (Vorig jaar ool trouwens)

  Nog even geduld…
  Groetjes Jeanine.

  1. Dank je wel! Ben je in elk geval gelijk op de hoogte van alles 😉 (En in theorie heb je niet zo veel gemist, ik zat afgelopen weken alleen maar te letten op Stine, dus ik heb verder ook niet heel veel meegekregen van de andere kandidaten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten