Home » Vrije tijd » Entertainment » Wie is de mol? » Wie is de mol 2020, afl. 1: Afgeschermd

Wie is de mol 2020, afl. 1: Afgeschermd

Eindelijk: Wie is de mol? 2020 is vanavond van start gegaan in de Chinese provincie Henan en wat is het meteen weer spannend. De titel van deze eerste aflevering is Afgeschermd. Wat zou het betekenen? In dit artikel deel ik verdachte acties, eventuele hints en wie juist echte kandidaten zijn (lijken). Deel jouw verdenkingen en hints onder de blog!

Nabespreking Wie is de mol 2020, aflevering 1

In de eerste nabespreking van de allereerste aflevering van deze twintigste editie van Wie is de mol vertel ik wat me opviel, welke verdachte zaken we zagen en mijn visie op het hele verhaal. Waar ik natuurlijk ontzettend benieuwd naar ben, is wat jij hebt gezien en wat jij verdacht vond, op wie jij ‘zit’ en hoe het zit met je puntenverdeling voor komende aflevering. Laat je het me weten in de comments onder deze blog of op social media? Ik ben benieuwd!

Niets is wat het lijkt in aflevering 1

Wat gebeurde er in aflevering 1?

In de eerste scène zie je meteen een heel indrukwekkend schouwspel: traditioneel geklede muzikanten, kinderen die een tekst opzeggen (iets dat begint met ‘wie is de mol’ voor mijn gevoel, maar ongetwijfeld geldt hier al dat niets is wat het lijkt). Rik ontvangt de kandidaten één voor één met een spreuk en een belangrijke keus. Verder doen ze twee verschillende opdrachten en krijgen uiteindelijk hun scherm te zien.

Uitspraken Lao Tse bij de ontvangst van Wie is de mol 2020 – aflevering 1

NaamUitspraak
TinaVriendelijkheid in woorden wekt vertrouwen
BuddyMet verdraaide woorden kun je van alles bereiken, maar slechts door juist te handelen kun je de anderen overvleugelen
AnitaReageer zelfs op een onintelligente behandeling intelligent
LeonieDe wijze houdt zich op de achtergrond, maar staat in werkelijkheid vooraan
ClaesZij die spreken, weten niet – zij die weten, spreken niet
JohanZonder zelf kleiner te worden kun je anderen doen groeien
NathanHet is verstandiger een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis
Jaike De wijze streeft nooit naar het grote, op die manier kan hij grote dingen bereiken
RobVoorkom het moeilijke door het makkelijke te doen
MiljuschkaDe wijze kent zichzelf, maar toont zichzelf niet

Opvallendste spreuken

 • Zij die spreken, weten niet – zij die weten, spreken niet (Claes)
 • De wijze streeft nooit naar het grote, op die manier kan hij grote dingen bereiken (Jaike)
 • De wijze kent zichzelf, maar toont zichzelf niet (Miljuschka)

De reden hiervoor? De andere spreuken zijn vooral positief. Ze stimuleren om het beste uit jezelf én je omgeving te halen. Maar de bovenstaande drie duiden volgens mij op gedrag dat de mol zou kunnen helpen. Zo kent de mol zichzelf, maar moet hij zich niet tonen. En door niet te streven naar het grote (grote bedragen) kan hij grote prestaties leveren binnen het spel. Tot slot, in de woorden voor Claes: wie spreekt, weet niet. Maar wie niet spreekt (de mol) weet natuurlijk wel.

Kortom, vooral heel filosofisch allemaal. Wel zou je een link kunnen leggen tussen de uitspraak voor Miljuschka en de titel van deze aflevering van Wie is de mol? – Afgeschermd. Zolang je afgeschermd bent, ziet niemand je immers.

Opdrachten aflevering 1 van Wie is de mol? 2020

Opening

Rik ontvangt de kandidaten één voor één op spectaculaire wijze en geeft ze een keus: geluk (groene vrijstelling) of wijsheid (zwarte vrijstelling). Daarbij gaan ze, afhankelijk van hun keus, door een bepaalde poort en kom je bij een tafel met sleutelhangers.

Kies je voor wijsheid, dan moet je kiezen uit een sleutelhanger met daarop het jaartal 2001-2010; kies je voor geluk dan zijn de jaartallen 2011-2020.

Met de sleutel loop je naar het kistje dat daarbij hoort. Hierin zit een briefje met Chinese tekens die op een lange muur staan. Als je de tekens terugvindt op de muur en het onderstaande kistje opent, krijg je een vrijstelling.

NaamJaartalVrijstelling
Tina (wijsheid)2010Zwart
Buddy (geluk)2014Groen
Anita (geluk)2020Zwart
Leonie (wijsheid) 2008Zwart
Claes (geluk)?Groen
Johan (geluk)?Groen
Nathan (geluk) 2019Groen
Jaike (wijsheid) 2005Zwart
Rob (wijsheid) ?Zwart
Miljuschka2012Groen

Hierbij heeft het weinig zin om een bepaalde keus te maken als mol, geloof ik. De enige tactiek die de mol kan kiezen, is onopvallend blijven en gewoon doen wat van je gevraagd wordt. Als je nu al stuntelt of onhandig doet, denk ik dat het eerder een manier is om jezelf een beetje verdacht te maken.

Opdracht 1: beltegoed € 150 (van de € 2500,00)

Binnen 20 minuten moeten de kandidaten twintig foto’s bij elkaar hangen van de verschillende geldbiljetten. Die foto’s moeten ze laten maken door aanwezigen op de markt met hun mobiele telefoon. Lukt ze dat, dan levert dat € 2500 op voor de pot.

De eerste opdracht gaat meteen lekker voor de mol. Hij hoeft volgens mij bar weinig te doen; de kandidaten gaan zelf al hard de mist in. En ergens denk ik ook wel dat het niet zo gek is: hierin kan je toch nauwelijks slagen? De taalbarrière, de spanning van zo’n eerste opdracht en dan ook nog eens de juiste foto’s maken.

Deed me trouwens ook denken aan de opdracht Wisselgeld uit aflevering 2, seizoen 2018. Overigens moest ik deze wel even opzoeken.

Beste positie voor de mol?

Volgens mij in het veld. Want als je bij het bord staat kan je niet echt mollen, tenzij je er letterlijk een mobiele telefoon af haalt. Hoewel, verdacht, Johan in de woorden van Buddy ‘precies niks gedaan’ heeft. En dat is ook niet helemaal logisch in zo’n eerste spel.

Wat ook opviel, was dat Leonie stimuleerde om meerdere foto’s te maken met één mobiel (wat hen geld kostte) en Nathan € 50,00 binnenbracht. Kan een tactiek zijn van de mol om verdenkingen af te schudden.

Opdracht 2: parkeertarief € 20,00 (van de € 2100,00)

In vijf verschillende vrachtwagens worden evenveel duo’s opgesloten. Ze moeten in die vrachtwagen een code vinden om te kunnen ontsnappen en vervolgens parkeren op de plek die aangegeven staat op de sleutelhanger. Staan ze stil, dan mogen ze niet verder rijden.

 • Tina en Claes moeten uit wanden vol foto’s verschillende afbeeldingen halen, waaronder opdrachten op het water, presentatoren, groepsfoto’s en foto’s met jokers. Doen ze dat goed, dan ontstaat de code. Helaas mislukt dit: ze tikken de code in en krijgen een rood scherm.
 • Anita en Buddy (0) staan in een vrachtwagen met codes op de muur. Ze hebben zaklampen en zoeken overal. Enkele minuten voor de eindtijd vinden ze de sleutel op de grond. Ze gaan op de juiste plek staan.
 • Jaike en Johan (2) moeten verschillende losse stukken plastic pijp aan elkaar zetten en zo water vanuit een jerrycan in een buis krijgen. Het lukt. Er komt een plastic eendje bovendrijven met de code en ze ontsnappen. Vervolgens adviseert Jaike de vrachtwagen ‘maar gewoon neer’ te zetten en zodoende staan ze op plek 3 in plaats van 4.
 • Miljuschka en Nathan (€) staan in een vrachtwagen met grijpmachines. Ze moeten de mollen tellen en dat blijkt hun code. Op de gok zetten ze hem goed op plek 5.
 • Rob en Leonie blijken allebei twee linkerhanden te hebben. Ze moeten meerdere rode knoppen indrukken en hebben tot hun beschikking: latjes, spijkers en hamers. Ze doen hun best (?), maar het wil niet lukken.

Uiteindelijk halen ze een schamel bedrag binnen van slechts € 20. Dat brengt de totale pot op € 170,00.

Beste positie voor de mol?

Persoonlijk denk ik dat het handig is om in een vrachtwagen met de 2 of het euroteken te zitten. Wanneer je die op de verkeerde plek zet, krijg je al een heel ander bedrag natuurlijk. Nathan ging mee met Miljuschka’s redenatie om het euroteken op de juiste plek te zetten, maar was dat oprecht of tactiek?

Waarom ‘Afgeschermd’?

Er zijn een aantal verklaringen:

 • Als eerder gezegd: een link tussen de uitspraak voor Miljuschka en de titel van deze aflevering van Wie is de mol? – Afgeschermd. Zolang je afgeschermd bent, ziet niemand je.
 • De mol heeft een jaartal in handen dat niet te zien is (en dus is afgeschermd) – dat zou dan gaan om Claes, Johan en Rob.

Overigens hecht ik hier zelf ook niet te veel waarde aan, misschien worden de titels wel logischer over een tijdje – als je ze allemaal naast elkaar hebt. Of betekent deze gewoon niet heel veel spannends.

Mogelijke hints

Ik zag best veel vergezochte hints voorbij komen. Onder andere deze: op social media kwam voorbij dat in de leader de tijd 18.10 op het beeldscherm stond. Dit is overigens ook enigszins afgeschermd. Maar goed, met 18 seconden komt Claes in beeld en bij 10 seconden zie je het bordje met de mol erop.

Ik weet het niet. Maar het zou kunnen!

https://www.instagram.com/p/B7JLPvJAYHk/

Tunnelvisie van deze week

Ik ontkom er geloof ik echt nooit aan. Ook dit jaar zit ik toch wel in een soort tunnel.

 • Ik geloof niet dat Tina de mol is, omdat ze haar chaotische karakter enigszins lijkt aan te zetten. Zoals dat moment dat ze een selfie maakte: waarom zou de mol zich nu al zo verdacht maken? Zeker in een opdracht waarbij dat helemaal niet nodig was.
 • Nathan valt niet op, brengt een klein bedrag mee en maakt zich daarmee juist verdacht. Ook Claes viel niet echt op in negatieve zin.

Wie is de mol? Op wie ‘zit’ ik na deze aflevering?

Ik vind Nathan verdacht. En ergens hoop ik stiekem ook gewoon dat hij de mol is, juist omdat hij zich niet bepaald verdacht gedraagt (maar: niets is wat het lijkt).

Wie is zeker een kandidaat?

 • Leonie liegt tegen Johan over haar vrijstelling, maar heeft daar geen reden voor. Waarom zou je nu al meteen de waarheid verdraaien?
 • Buddy is behoorlijk fanatiek en gedraagt zich als een kandidaat (maar is ook een goede acteur).

Hoe staan de punten ervoor?

Vooraf wilde ik eerst alles inzetten op Tina. Een halfuur voor de aflevering besloot ik toch te verdelen: Tina 50 en Buddy ook. Die laatste trouwens vooral omdat ik inschat dat hij ver gaat komen. Het is een slimme jongen, kan goed acteren en ik denk dat hij best mensenkennis heeft. Tina leek me vanaf het begin erg verdacht, net als Leonie.

Wil je ook bij onze Wie is de mol poule? Stuur me een berichtje via social media, laat hieronder je naam achter en ik zet je erbij of meld je aan via deze link!

Wie is jouw mol? Welke verdenkingen heb jij na de eerste aflevering van 2020? En wat betekent afgeschermd volgens jou?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

10 gedachten over “Wie is de mol 2020, afl. 1: Afgeschermd

 1. Ja, heerlijk dat het programma weer begonnen is, ik ben al jaren groot fan. Bij Nathan heb ik een beetje mijn twijfels of hij de mol is omdat voetballers over het algemeen niet al te veel intellectuele bagage bij zich hebben. Als sportman is hij natuurlijk wel super actief en competitief ingesteld alla Jan Versteeg die ooit gymnastiekleraar was. De meeste oud-mollen zijn acteur, waarschijnlijk gekozen door de makers omdat zij gewend zijn om in de huid te kruipen van een ander personage.

  Margriet van der Linden, Yvonne Jaspers, Milouska Meulens, Klaas van Kruistum, en Merel Westerik, zijn presentatoren. Presentator is ook een soort van rol die je speelt, je glimlacht en kijkt vriendelijk omdat het bij je rol hoort van presentator, terwijl jij op dat moment iets heel anders kunt voelen. Nathan lijkt mij een pure jongen die recht vanuit zijn hart dingen zegt en doet, en moeilijk iets kan verbergen.

  Knap van jou dat je tijdens de uitzending zit mee te schrijven. Kijk je de aflevering daarna nog een keer terug om er dan ontspannen van te genieten of is kijken en tegelijkertijd aanteken maken voor jou ook een vorm van ontspannen en genieten?

  Blijf genieten en succes in je zoektocht naar de mol, ik zal je blog blijven volgen. Nogmaals erg handig jouw overzichten en analyses, dank daarvoor.

  Lieve groet

  1. Zie nu dat ik nog niet had gereageerd, maar ik snap wel wat je bedoelt. En t is idd wel makkelijker voor een acteur, omdat die toch al hele dagen bezig is met andere karakters. Is waar, Nathan lijkt me ook een heel oprechte sympathieke jongen. Hoop in elk geval dat hij er lang in blijft!

   Dank je! Nee heb hem eigenlijk nog niet teruggekeken, moet ik misschien wel doen – al is het maar om echt rustig te genieten.

   Hartstikke leuk, ik hoor graag jouw visie op komende afleveringen. Benieuwd of we de mol zullen ontmaskeren voor de finale 😊

   Liefs

 2. Merel dank voor jouw geweldige analyse en pffff wat een tijd en werk stop jij hierin ook daar mijn dank voor. Erg handig al die overzichten en analyses. Ik lees dat jij al na 2 uur deze uitgebreide analyse gemaakt hebt, dus zul je wel blind kunnen typen. Over blind gesproken, “zo blind als een mol” tja, dat zijn we met z’n allen in deze fase van het nieuwe seizoen Wie is de Mol.
  De spreuk die Nathan te horen kreeg was: Het is verstandiger een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis.

  Een mol leeft onder de grond in het donker (duisternis).

  De wijze streeft nooit naar het grote, op die manier kan hij grote dingen bereiken (Jaike)
  De wijze kent zichzelf, maar toont zichzelf niet (Miljuschka)
  Deze twee kandidaten komen wat mij betreft in aanmerking voor de mol.
  En ook Leonie is een verdachte met de spreuk.
  De wijze houdt zich op de achtergrond, maar staat in werkelijkheid vooraan.
  Een mol houdt zich op de achtergrond, maar staat in werkelijkheid vooraan omdat die alle spelletjes van te voren al weet, die krijgt hij of zij door van de leiding. Daarmee sta je dus eigenlijk vooraan, weet als eerste de opdracht.

  Kijk ook eens naar RTL 4 Jinek van afgelopen vrijdag.
  https://www.rtl.nl/video/7137854a-cca5-4b4b-83c6-00b2463a22b4/
  Ga naar 1.00 uur in de tijdlijn.
  Daar zegt Eva Jinek tegen Merel Westerling jij bent de vertrouwenspersoon van Leonie. Merel Westerling praat dan enthousiast over haar rol als vertrouwenspersoon, maar lijkt zich min of meer te verspreken. Opvallend dat zij daarna aan de noodrem trekt (zo lijkt het) en dan er aan toevoegt dat zij vertrouwenspersoon was geworden nog vóór dat het mol-sollicitatiegesprek dat alle kandidaten krijgen had plaatsgevonden. Als Jenik dan weer het woord neemt zie je Merel vertwijfeld naar haar glas wijn grijpen om er een slokje van te nemen. Die gezichtsuitdrukking op dat moment dat zij een slokje neemt is maar een fractie in beeld, maar kan veel betekend zijn??? We gaan dat ontdekken aan het einde van dit seizoen.

  Ik ben benieuwt wat jij vindt van Merel bij Jinek?

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, superleuk!
   Ja haha, t is inderdaad een combinatie van blindtypen en al uitwerken tijdens de aflevering.
   Wat je zegt over Nathan, ja dat vond ik inderdaad toch ook wel verdacht. En omdat hij geen typische mol is, maakt hem dat misschien toch wel weer verdacht? Jaike en Miljuschka blijf ik ook verdacht vinden. Al hoop ik dat ze er qua persoonlijkheid ook lang in blijven 🙂

   De aflevering vond ik een goede! Ja, ze lijkt enigszins zenuwachtig te worden. Mocht Leonie inderdaad de mol blijken, dan heb je dat nu toch vast gezien. Al zou ik het leuker vinden als de mol een minder voor de hand liggend persoon is (zoals bijvoorbeeld Claes, die is nauwelijks nog in beeld geweest). Ben zo benieuwd. Heerlijk dat het programma weer begonnen is!

 3. De storing vond ik ook heel frappant. Weet alleen niet meer welke vrachtwagen je toen zag.
  Ook zie je in social media afgeschermd in relatie tot Jaika die 2 personen de ogen afschermt bij keuze van penningmeester.
  Ik kan mij trouwens van een ander jaar herinneren dat de titel zo ver doordacht was dat ik mij niet kan voorstellen dat het zo voor de hand liggend zal zijn. Maar ja het is Wie is de mol, niets is wat het lijkt.

  1. Ik begreep dat het bij Rob en Leonie was. Meerdere mensen vonden het inderdaad verdacht, ik dacht eigenlijk vooral: Nee, niet nu!! Haha maar het zou zomaar iets kunnen zijn, ook omdat de verschillende kandidaten bekend werden gemaakt via diverse mediaplatformen. Dus misschien een aanwijzing dat deze persoon bij televisie werkt?

   Nee, dat klopt inderdaad. Het is een paar keer zo vergezocht geweest dat het moeilijk te voorspellen is hoe ze het dit jaar doen. Zeker met social media moet je als redactie denk ik zo oppassen. Blijf het daarom zo knap vinden hoe goed ze nog steeds zoveel verborgen weten te houden.

 4. Jouw uitleg bevat zoveel meer informatie dan moltalk. Daar vind ik niet veel aan dit jaar. Maar mss moet ik wennen aan de nieuwe presentatoren. 🤭 Mijn gevoel qua mol zegt nu Leonie of Nathan. Maar Rob en Cleas vallen weinig op…
  Wil je me toevoegen in je poule? (Irma Schot)

 5. Leuk te lezen weer! En heerlijk dat WIDM inderdaad eindelijk is begonnen, zo spannend!:Je ziet het scherp maar het storingsbeeld noem je niet. Of was dat toch niet overal te zien? Op Twitter werd het veel genoemd. Het schermde ook iets af, nl Rob in de container. Enfin: mag ik nog bij jou in de poule? Lijkt me erg gezellig!

 6. Ik vind het vooral heel knap dat jij in twee uur tijd al zo’n analyse kan bedenken én kan uitwerken!! Terwijl ik nog zit te bedenken wie ook alweer wie is 😆

  Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten