Mannenpanel 03 | Wie betaalt de eerste date?

wie betaalt de eerste date

Vroeger stond het vast. De man betaalde. Hij werkte immers en ‘hoorde’ de vrouw het hof te maken. Tegenwoordig is dat compleet achterhaald: vrouwen staan hun mannetje en verdienen hun eigen geld. Het maakte me nieuwsgierig hoe mannen hier eigenlijk over denken: wie betaalt de eerste date eigenlijk? 

First dates

Ro en ik kijken First Dates (NPO). Voor wie het niet kent: dit televisieprogramma koppelt twee mensen aan elkaar die op papier in elk geval goed zouden matchen en filmt hun eerste date. De ene keer leidt dat tot hartstochtelijke romances, een andere keer tot een one night stand of één groot fiasco. Geweldig programma. Soms omdat je een ontluikende liefde ziet ontstaan, maar anders wel vanwege de tenenkrommende gesprekken en foute opmerkingen. Kortom, leuk vermaak!

De laatste keer viel ons iets op. Waar in de eerste seizoenen vooral de mannen hun portemonnee trokken, zie je nu dat de vrouw vaker het bonnetje pakt en zonder verblikken of verblozen de hele rekening betaalt. En anders delen ze hem. Op zich heel logisch natuurlijk, want als je zelf een baan hebt, waarom zou je dan de man laten betalen voor jullie avond?

Emancipatie

Eén van de dingen die Ro zo leuk vond aan onze eerste date, was dat ik zelf ook betaalde. Ik redeneerde zo: als vrouw moet je gelijk laten zien wie je bent. Hoewel ik in heel veel dingen totaal ongeëmancipeerd ben (denk aan het verwisselen van een lekke autoband), vind ik dat je eigenlijk moet uitdragen dat je:

 • Geen man nodig hebt om voor je te betalen: je kan je eigen boontjes zelf prima doppen (zoals je ook leest in Linda’s verhaal, die datete met een BN’er)
 • Nergens aan vast wil zitten ‘omdat hij betaalt’ (en nu vind ik persoonlijk dat je nooit ergens aan vastzit omdat hij zijn portemonnee trok, maar sommige mannen denken daar anders over en dat moet je voor zijn)
 • Het belangrijkste punt: dat je laat zien dat je de date ook leuk vond

Desondanks moet ik wel opmerken dat ik het hele delen van de rekening een beetje ongemakkelijk vind ogen. Je kan bijvoorbeeld ook voorstellen dat jij de volgende date betaalt of dat hij de drankjes voor zijn rekening neemt in het café straks. En mijn emancipatie is slechts beperkt: als de man niet eens voorstelt om te betalen, dan vind ik dat eigenlijk weer niet kunnen.

Hoe denken de mannen hierover?

Ik heb een uitgesproken mening over het betalen van een eerste date, waarbij ik hoop de meisjes ook mee te geven dat ze niet uitgaan van het traditionele principe dat de man betaalt. Maar hoe denken de mannen daar zelf eigenlijk over? Ik vroeg ze weer de hemd van het lijf voor dit mannenpanel! Want wie betaalt de eerste date en waarom?

Deze editie geven Erwin (35), Frans (61) Lionel (34), René (56) en Ro (33) hun mening over wie de eerste date betaalt. 

Wie betaalde jullie eerste date?

René: Van mijn eerste date met Hanny weet ik alleen nog waar en wanneer het ongeveer was, maar wie de versnaperingen betaald heeft? Geen idee. Ik denk ik, omdat ik de plek waar we waren goed ken.

Lionel: Ik betaalde. En ik moet er wel bij zeggen: het was heel erg gezellig en ik vond Sophie ook erg leuk.

Ro: We verdeelden de kosten, al was mijn intentie de eerste date volledig te betalen. Maar Merel verraste me door tijdens het afrekenen aan te geven dat ze alleen akkoord ging met de betaling van onze date, als zij de drankjes in de bioscoop mocht afrekenen. Verfrissend, heel anders dan de vrouwen met wie ik tot dat moment had gedatet.

Erwin: Ik heb betaald. Het is denk ik het ouderwetse: ik nam haar mee.

Frans: Toen ik een relatie kreeg met mijn vrouw, studeerde zij nog. Ik werkte al enige tijd. Het lag dan ook voor de hand dat ik meestal de rekeningen betaalde als we uitgingen. Al vind ik dat een uitnodiging sowieso impliceert dat je de rekening betaalt.

Hoe denk jij erover om een vrouw de rekening volledig te laten betalen?

Erwin: Ligt eraan hoeveelste date het is. De eerste date de man, vind ik, daarna aankijken. Vrouwen willen niet afhankelijk zijn van mannen en moeten ook hem eens kunnen trakteren.

Frans: Het zou van weinig goede smaak getuigen om het aanbod van een vrouw om de rekening te betalen, af te slaan. Waarom zou je haar nodeloos krenken door haar generositeit aan banden te willen leggen? Je moet immers niet op voorhand een negatieve claim op de goede sfeer willen leggen.

Lionel: Tijden zijn wat dit betreft wel veranderd. Vrouwen leunen meer op zichzelf. Sommige vrouwen staan erop om minimaal de helft te betalen en worden anders gewoon boos. Emancipatie in full effect dus.

René: Als een vrouw het financieel veel beter heeft dan zie ik geen bezwaar om haar de rekening te laten betalen. Maar het moet geen vanzelfsprekendheid zijn dat ze dat dan altijd zou doen.

En wat vind je ervan als een vrouw er vanuit gaat dat de man alles betaalt?

Lionel: Als de date een no go was of je zit zelf krap bij kas, waarom zou je dan de hele date alleen betalen? Denk ook dat de meeste mannen dan een vrouw gewoon laten meebetalen of zelfs alles, als het echt niks was. Ik zelf zou dat ook nooit hebben gedaan, zonde van mijn geld.

Erwin: Egocentrisch. Het waarderen is goed, er vanuit gaan verwend gedrag.

René: Vrouwen mogen best mee-emanciperen en vragen of het financieel draagbaar is voor de man. Aan de andere kant vind ik ook dat als de man uitnodigt, hij alles zou moeten afrekenen.

Frans: Om er vanuit te gaan dat de man alles betaalt, is – in feite – niet acceptabel. Wel kan ik me voorstellen dat de man vaker betaalt als de financiële situatie tussen twee geliefden in onbalans is en hij aanzienlijk meer verdient dan de vrouw. In zijn algemeenheid verdient het overigens wel de voorkeur dat je je als vrouw niet te afhankelijk opstelt; gevolg daarvan zou zo maar kunnen zijn dat je aantrekkelijk wordt gevonden door een verkeerd soort mannen. 

Hoe denk je over ‘going Dutch’?

René: De rekening evenredig afhandelen is een eerlijke oplossing, maar ik heb er een hekel aan om dat in een restaurant af te handelen. Gelukkig kan je het makkelijk onderling regelen door digitaal over te boeken.

Lionel: Vrouwen hebben goed naar Beyonce geluisterd 😉 Mannen accepteren steeds meer dat vrouwen ook een goede baan hebben en dus niet meer zo afhankelijk zijn van een man als vroeger (dat de vrouw thuis bleef met de kinderen en haar man ging werken). Tegenwoordig kan je ouderschapsverlof opnemen en zijn er meer huisvaders dan ooit. Ongetwijfeld komt er ook een moment dat het helemaal niet raar meer is om te splitten of dat de vrouw alles betaalt.

Frans: Uit vorige antwoorden kan je al afleiden dat ik met het evenredig splitten van de rekening geen moeite heb. Wel vind ik dus dat als je uitnodigt, je ook betaalt. Als je gezamenlijk besluit uit te gaan, kan je voor een andere verdeling kiezen.

Erwin: Ja dat kan, mannen en vrouwen zijn nu een stuk moderner. Alleen de eerste date is voor de man, sorry ladies!

Wil je verder nog iets kwijt?

Frans: Mijn indruk is dat de verdeling van kosten in een relatie voor velen een belangrijk issue is. Voor mij is dat onbegrijpelijk. Als je een serieuze relatie begint, deel je lusten en de lasten. Daarbij is het – naar mijn oordeel – niet van belang wie van de twee daaraan de hoogste financiële bijdrage levert. Het hoeft niet per se 50/50 te zijn. Het kan toch niet zo zijn dat je geluk daarvan afhangt?

Erwin: Mannen en vrouwen zijn in de loop van de tijd zo veranderd. Tegenwoordig doen vrouwen qua werk en inkomen niet onder voor de mannen. Ik snap dus ook dat vrouwen zelf ook graag eens willen betalen. Is allemaal niks mis mee, zolang niemand maar van de ander verwacht dat diegene alles gaat betalen.

René: Wat ik nog kwijt wil over de kosten van een date (zeker als je de kosten deelt): ik heb er zo’n hekel aan als mensen gaan zeiken over wat de één meer of minder heeft gegeten of gedronken. Dus dat je geen discussies krijgt van: ‘Ja, maar jij had nog een lekker glaasje cognac bij je koffie en ik niet, omdat ik nog moet rijden’ of ‘jij had een voorgerecht en ik niet, anders zit ik zo snel vol’. Als je een gezellige tijd hebt, mag dat niet in de weg staan. Aan de andere kant weet je wel gelijk welk vlees je in de kuip had. Met nadruk op had. 

En wat vonden jullie?

Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik op Instagram een poll te zetten: wie betaalt de eerste date?

De uitslag vond ik zacht gezegd best opvallend. Het spande erom en niet omdat er maar twee mensen hadden gestemd. Daarbij wil ik wel graag nog even benoemen dat in totaal slechts twee mannen mee stemden, beiden op MAN.

Wat vind jij: wie betaalt de eerste date?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Mannenpanel 03 | Wie betaalt de eerste date?

 1. Ik vind het wel fijn op een date dat een man betaald. Ben daar best ouderwets in. Nu hebben we dezelfde rekening, toch vind k het leuker als hij de pas pakt.

 2. Uhm de eerste date was bij mij thuis en ik bestelde eten en betaalde dat ook gewoon. En blijkbaar was dat goed, want hij is meteen bij me ingetrokken en niet meer weggegaan 😉

 3. Mijn date-fase is alweer een jaar of 16 voorbij haha, maar ik wilde nooit gierig overkomen dus betaalde meestal of de een de bioskaartjes en de ander de drankjes ofzo. Ik heb ook geen idee hoe we het deden toen ik begon te daten met mijn man eigenlijk, haha.

 4. Helemaal let je eens,
  Ik zou zeker splitten voorstellen, of als we meerdere dingen doen, neem nou eten & bios dan afwisselen.

  Maar goed, ik ben ook wel niet het type dat er een emancipatiepunt van maakt. Als de man erop staat te betalen nadat ik enkele keren aangaf te willen splitten van ik daar ook geen punt van maken.

 5. Haha! Herkenbaar! Ik liet mijn dates ook niet betalen, omdat ik het gevoel had er anders iets voor terug te moeten doen ofzo. Dat hij dan zou zeggen: betaal jij de volgende date? Leuk artikel. Zeker die comments van de mannen erbij!

 6. Poeh, het is voor mij alweer een tijdje terug. We zijn bijna 27 jaar samen. Destijds betaalde hij en dan weer ik (allebei een salaris). Ik weet nog wel goed dat ik – we waren net een jaartje samen – een voorschot op 3 maandsalarissen had genomen om hem te trakteren op een etentje (en een nachtje logeren) in het Okura hotel. Let wel. Ik was twintig en verdiende (niet lachen) 1000 gulden (bruto!) per maand.
  Voor nu – of voor soms als ik weleens afspreek met een vriend – betaal ik ook regelmatig. We doen het meestal om en om. Zelfs terwijl ik bij lange na niet het inkomen van toen ik nog in loondienst werkte heb.

 7. Ik denk dat ik een beetje ouderwets ben, maar ik vind dat de man moet betalen als hij me mee uit vraagt. Dat deed mijn man ook op onze eerste date en achteraf was het het geld meer dan waard, want we zijn inmiddels bijna 3 jaar gelukkig getrouwd.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten