9 dingen die je kunt doen om de wereld mooier te maken

maak de wereld mooier

Dat onze aarde flink vervuild is door de jaren heen, weten we allemaal inmiddels wel. Maar hoe los je dat probleem op? Je kan dat moeilijk in je eentje doen, toch? Er zijn gelukkig wel dingen die je zelf kunt doen om een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Voor een kleine aanpassing met groot resultaat 

De wereld mooier maken: waarom?

Waarom de wereld wat hulp nodig heeft

Je hoeft het nieuws maar aan te zetten en je wordt ‘gebombardeerd’ met nare berichten. Het vervelende is dat ze voortkomen uit de koker van traditionele media die, sinds de verkoopcijfers achteruit liepen, elkaar allemaal lijken te willen overschreeuwen. Een man die een hond uit de sloot redde, verwordt daardoor tot ‘held’ die ‘verzwakte hond uit vervuild water trok’.

Het is lastig (ook voor je hersenen) om onderscheid te blijven maken tussen wat nu echt nieuws is en waarin de sensatie zit. Maar wat je wel met zekerheid kunt stellen, is dat er bepaalde dingen zijn waardoor de wereld mooier zou moeten worden:

 • We leven in een consumptiemaatschappij waarin alles draait om meer, meer en meer. Traktaties zijn geen simpele doosjes met rozijn meer of stukken fruit, maar complete bouwwerken – omhuld met cellofaan en linten. Ieder seizoen hangt er een nieuwe garderobe in onze kasten en kinderen komen om in het speelgoed.
 • Mede doordat we zo verkleefd zijn aan onze mobiele telefoon zie je steeds vaker dat mensen niet echt meer direct met elkaar praten. Terwijl menselijk contact juist zo belangrijk is.
 • Aan het weer merk je dat het klimaat een beetje van slag is. En of dat nu ligt aan de natuurlijke golfbeweging, waarmee het weer zich altijd een beetje beweegt, of dat het komt door ons eigen gedrag? Tja, dat weten alleen experts. Wel mag duidelijk zijn dat we als mens in elk geval een aanpassing kunnen maken.

Groter bewustzijn door het bloggen

Voor mij persoonlijk hielp het bloggen me ook aan een groter bewustzijn – wat ik hiervoor eigenlijk niet zo had. Denk aan dierenwelzijn, maar ook ‘groene’ verzorgingsproducten. Voor het eerst begon ik stil te staan bij wat we op onze huid smeren en wat we eten. Daar valt best een slag te slaan.

Druppel op een gloeiende plaat?

Dat bewustzijn maakt ook dat ik beter oplet in de supermarkt wat ik koop. Natuurlijk besef ik dat we niet het leed van de wereld op ons kunnen nemen en we in ons eentje het wereldvoedsel-, milieu- en welzijnsprobleem kunnen oplossen. Alleen denk ik wel dat heel veel druppels op een gloeiende plaat samen iets kunnen betekenen. Daarom deze blogs met tips voor een mooiere wereld. Als we samen ons best doen, weet ik zeker dat we vooruit gaan.

Presentatie BEGIN

Het gevoel dat ik had, werd versterkt tijdens een presentatie van Ilona Buddingh’-Maas. Ze vertelde ons bevlogen hoe het welzijn van onze aarde haar aan het hart gaat. Ook toonde ze haar nieuwe boek: BEGIN met duurzaamheid. Haar boodschap is dat als niemand begint, er niets verandert. Uiteindelijk is het doel om mensen te laten nadenken, inspireren en te verzinnen hoe ze zelf kunnen meewerken aan een mooiere, gezondere planeet.

Disclaimer: Hierbij mag het kostenplaatje niet vergeten worden. De mogelijkheid hebben om beter te leven, komt toch vaak voort uit een (iets) dikker gevulde portemonnee. Als je zelf nauwelijks kan rondkomen, wordt het immers al snel lastig om te kiezen voor een biologisch stuk vlees of fairtrade katoen. Toch zijn er wat manieren waarop je laagdrempelig iets kan doen (al is ook dit nog steeds niet voor iedereen weggelegd).

9 dingen die je kunt doen om de wereld mooier te maken

Eet meer groenten en minder vlees

Je ecologische voetafdruk verkleinen doe je in eerste instantie door meer groenten te gaan eten en minder vlees. Je hebt tegenwoordig echt lekkere vleesvervangers. Wist je bovendien dat champignons rijk zijn aan vezels en vitamine B bevatten? Zelfs B12, wat normaliter eigenlijk vooral voorkomt in vlees. Dus vervang je vlees eens vaker voor eetbare paddenstoelen!

Een alternatief is natuurlijk een handje insecten – het ‘vlees’ van de toekomst. Durf jij het?

Koop je dierlijke producten biologisch (eieren, vlees, kaas, melk, boter)

Als je dan wel dierlijke producten koopt, is het voor de wereld (maar zeker ook voor de dieren zelf) beter om dit biologisch te doen. En ja, daar betaal je ook voor. Maar zelfs met één salaris konden we biologisch vlees betalen – een bewuste keus. Je kunt bijvoorbeeld kijken op koopeendier.nl en daar samen met anderen een koe, varken of kip kopen. Je krijgt het vlees dan diepgevroren thuis en eet bovendien weer eens iets anders.

Melk en kaas biologisch? Of liever helemaal niet?

Als je kiest om melk en kaas te kopen, dan is biologisch beter. Niet alleen zijn de koeien zelf gezonder dan koeien die het hele jaar op stal staan, ook is de melk beter voor je doordat hij meer omega 3 vetzuren bevat (bron). Maar hierbij wil ik wel graag een aantekening maken. Wist je bijvoorbeeld dat een melkkoe bizarre hoeveelheden melk moet produceren? Dat ze kunstmatig worden geïnsemineerd om opnieuw te kunnen bevallen en daardoor weer melk te produceren? Kalfjes worden kort na hun geboorte weggehaald en gaan naar de slacht of ondergaan hetzelfde lot als hun moeders (in dit artikel lees je meer over het dierenleed dat schuilgaat achter melk en kaas, ook in de biologische industrie). Ik ben dol op kaas, maar dit soort dingen laten me wel enorm twijfelen.

Durf kritisch te zijn op verzorgingsproducten (en de bedrijven die erachter zitten)

Heb je wel twintig verschillende crèmes nodig? Maskertjes die op dieren zijn getest? Tonnen aan make-up? Durf kritisch te kijken naar je make-uptas en zoek eens op internet naar de bedrijven die erachter zitten. Produceren ze eerlijk? Of draait alles om zo veel mogelijk winst met zo min mogelijk kosten?

Overigens is een zogenaamd groen verzorgingsproduct niet automatisch goed voor je. Ik heb een paar soorten shampoos gebruikt zonder SLS waar mijn haar helemaal niet schoon van werd en die mijn huid irriteerden. Dus het is soms best een zoektocht.

Cadeautje kopen? Iets minder mag ook wel

We hebben zelf drie dochters. Ze hebben eigenlijk alles wat hun hartje begeert. Maar wat geef je een kind dat alles al heeft? Dan zijn er ook genoeg leuke alternatieven – en het hoeft echt niet altijd materialistisch te zijn. Bovendien lijken we tegenwoordig te vergeten dat we, ook met kinderfeestjes. best iets minder mogen geven.

Tweedehands is oké

Tweedehands spullen kampen eigenlijk met een imagoprobleem. Noem je het vintage dan is het ontzettend gewild, maar bij tweedehands denken mensen toch vaak aan een doorleefde bank of oude meuk. Toch is er niks mis mee. Wij gaven onze jongste dochters ook deels kleding die al eerder was gedragen door hun oudere zus of nichten.

Dat scheelt aanzienlijk. Niet alleen voor jezelf (in de kosten), maar ook voor het milieu en de impact die het heeft op andere mensen. Denk je eens in hoeveel het zou schelen als we vaker zouden ruilen of gingen voor tweedehands, wanneer we toe zijn aan een nieuw interieur? Misschien niet zo fijn voor de grote bedrijven en hun inkomsten, maar dat moet toch niet doorslaggevend zijn?

Knoop eens een praatje aan met een ander

De wereld mooier maken doe je het best in je nabije omgeving. Klets eens met de buurvrouw en vraag eens door. Of vraag je eenzame buurman of hij het wel redt. Misschien kan je eens boodschappen doen voor iemand die hulp nodig heeft of ga spontaan een praatje aan bij de sportschool. Komen de mooiste gesprekken uit!

Wees zuinig met energie(verspilling)

In dit artikel lees je alles over energie besparen. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk! Doe de verwarming een graadje lager, trek warmere kleding aan en gebruik niet meer water dan nodig. Je kan het natuurlijk ook nog verder trekken door zonnepanelen of een zonneboiler aan te schaffen – heb je nog financieel voordeel aan (uiteindelijk) ook!

Heb je die kleding wel echt allemaal nodig?

Hoeveel kleding heb je nu écht nodig? Ik probeer hier redelijk kritisch in te zijn, omdat ik uiteindelijk per saldo vaak maar een paar shirts heel graag draag en de rest vooral ligt te verstoffen. Kleding draag ik vaak tot er gaten in komen. Een nasleep van de naoorlogse zuinigheid, vermoedelijk? Maar aan de andere kant: aan onze kleding wordt vaak gewerkt door kinderen of mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Daar staan we te weinig bij stil. Door te blijven kopen, hou je die hele industrie in stand. Wil je de wereld mooier maken, dan mag je best iets zuiniger aan doen vind ik – of kopen bij bedrijven die hier verantwoord mee omgaan.

Hier vind je een lijst met merken die meewerken aan een eerlijkere wereld. In het NRC Handelsblad staat bovendien een interessant artikel over H&M – dat het vergeleken met zijn directe concurrenten, Zara en Primark, aanzienlijk beter doet.

Leef het echte leven: digi-minderen voor een fijner gevoel en meer rust

Sinds een paar jaar ben ik steeds meer bezig om te digi-minderen en vaker te leven in het nu. Klinkt mindful; is het waarschijnlijk ook wel. Maar het helpt enorm om mijn gedachten tot rust te krijgen. Ik geniet meer, heb vaker contact met anderen en heb ook niet meer zo het gevoel dat ik mijn tijd verspil.

Bijkomend voordeel is ook dat je je hierdoor niet zo laat leiden door doemscenario’s en sensatiebeluste artikelen in het nieuws. Je leven wordt luchtiger en een stuk gezelliger. Bovendien ontmoet je mensen die je nooit had gezien als je alleen maar op je schermpje had gekeken.

Kost beter zijn voor de wereld niet heel veel geld?

Ja, over het algemeen ligt de productprijs van biologische alternatieven vaak hoger. Maar ga je dieper op zaken in dan is het helemaal niet zoveel duurder om bij te dragen aan een mooiere wereld:

 • Biologisch vlees is weliswaar duurder, maar vaker vegetarisch eten heft dat financiële nadeel weer op
 • Door bewuster te zijn in welke verzorgingsproducten en kleding je koopt, ben je er in totaal minder geld aan kwijt
 • Vaker tweedehands kopen, maakt dat je niet alleen zorgt voor hergebruik, maar ook voordeliger uit bent

Kortom, je ecologische voetafdruk verkleinen levert je niet alleen een beter gevoel op, maar ook soms een financieel voordeel.

Sta jij weleens stil bij duurzaamheid en hoe je in je eentje toch iets goeds kan doen voor mens en milieu?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “9 dingen die je kunt doen om de wereld mooier te maken

 1. Goed artikel. Ik ben het zeker met je eens. Ik geef mijn kleding altijd weg aan arme kinderen in ontwikkelinga landen als ze me niet meer passen. Ook sponsoren wij arme kinderen of geven we ze te eten. Ik koop ook nooit zomaae wat.

 2. Wat een goed artikel! Ik besef me nu eigenlijk dat ik best wel eens meer goeie dingen voor de wereld kan doen, zoals anderen vragen hoe het met ze gaan.
  Liefs,
  Elles

 3. Ik stond er eigenlijk versteld van hoeveel punten van jouw lijstje ik af kan vinken zonder dat ik me er bewust van was. Ik weet daarentegen niet hoe jij het deed maar op 1 salaris (ik en 3 kids) krijg ik het niet voor elkaar om biologisch te eten. Wel deels maar wel een veel kleiner deel dan ik zou willen als de prijzen iets schappelijker waren.

  1. Goed bezig!

   Nee volledig biologisch lukt hier ook niet; alleen biologisch vlees. We maakten bewuste keuzes (en aten regelmatig minder of geen vlees).

   Het blijft inderdaad een dure aangelegenheid allemaal! Tijd voor een eigen moestuin haha, alleen jammer dat mijn vingers verre van groen zijn..

 4. Jazeker wel. Zeker als moeder van vijf kinderen ben ik me er van bewust dat de wereld nog langer moet. En ik vind dat blogs daarbij inderdaad heel inspirerend kunnen werken. Je wordt als het ware wakkergeschud en komt op nieuwe ideeën.

 5. Ik koop ook alleen maar producten die niet op dieren getest zijn. En eet ongeveer 3 maal per week vlees. De site koopeendier.nl kende ik nog niet. Ik ga daar meteen en kijkje nemen. Bedankt daarvoor!

 6. Voor mij is het grote struikelblok hierbij vaak het prijskaartje en de moeite die je ervoor moet doen om het in huis te halen. Zo nu en dan let ik er wel op, maar helemaal biologisch leven zit er niet in.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten