Het einde van de basisschool nadert plots wel heel snel

Tijdens het open podium van June voelde ik het meer dan ooit: ik moet wennen aan groep 8. Althans, aan het idee dat ze daarheen gaat straks. Een openhartige column over loslaten.

Twee keer per jaar organiseert Junes school een open podium. Alle klassen doen een dansje, zingen en spelen toneel, iedereen komt aan de beurt. Ik vind het heel mooi. Je ziet verlegen kinderen door de jaren heen openbloeien en, sentimentele muts die ik soms ben, het ontroert me. Al die jongens en meisjes zijn nog zo echt en zichzelf. Vanavond zitten we bij de laatste twee klassen: groep 7 en groep 8. De oudste straalde, het plezier spatte van haar gezicht af. Ze had ondertussen onderonsjes met één van van haar beste vriendinnen en lachte af en toe even onze kant op.

Lees ook: Zonder begeleiding op schoolreis: June blij, ik iets minder

Waarom kunnen kinderen niet altijd zo puur blijven?

Tot zover geen gekke toestanden. Maar toen stapte groep 8 het podium op… Een van de jongens stal de show tijdens het dansen. Hij liet zich volledig gaan en het interesseerde hem ogenschijnlijk niets wat de zaal van hem zou denken, wat hem nog leuker maakte. Het viel me in hoe mooi dat is, zo puur. En vervolgens bedacht ik hoe zonde het is dat je op de middelbare school een groot deel van die puurheid verliest. Ineens wordt het voor de meesten ontzettend belangrijk wat de rest van de wereld van je denkt, of je wel de juiste kleding draagt en de goede vrienden hebt.

Groep 8 is dichterbij dan we denken

Ik droomde even weg naar mijn eigen afscheid, inmiddels ruim twintig jaar terug. Wat vond ik het moeilijk! De zomervakantie strekte zich oneindig voor ons uit, maar eenmaal op zijn eind moesten we toch aan de bak: de brugklas wachtte (met alle veranderingen die daarbij hoorden). Tja, en toen besefte ik ineens dat onze oudste volgend jaar dus ook in groep 8 zit. Dat die hele transformatie tot puber echt onderweg is en ze straks langzaam het pad opgaat richting de vrouw die ze aan het eind zal zijn. Dat we volgend jaar afscheid nemen van deze fantastische klas en dat ik me dat meer aantrek dan die kinderen zelf.

Gelukkig nog even tijd om te wennen

Hoe zal het zijn straks, als ze in groep 8 zit en we bijna afscheid van school nemen? (wat haar betreft, althans) Misschien maak ik me ten onrechte druk om die volgende fase en groei je er eigenlijk gewoon ongemerkt in mee, zoals de meeste dingen eigenlijk. Het is dat grote onbekende waarschijnlijk. Moeilijk! Voorlopig hou ik me er maar aan vast dat we nog ruim een halfjaar hebben om te wennen aan groep 8. En dat de afgelopen zes jaar in een vlaag voorbij gingen, probeer ik voorlopig nog maar even te negeren.

Moeders met pubers of tantes met grote neven/nichten, kunnen jullie me geruststellen?
Moesten jullie ook zo wennen aan groep 8?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

One thought on “Het einde van de basisschool nadert plots wel heel snel

  1. Mijn oudste dochter is 13 en naar ons als ouders al aardig aan het puberen. Maar als ze met vriendinnen is, kan ze heerlijk gek doen. En als ik haar als grote nicht zie knuffelen met haar neefje… ach, het blijft gewoon een schat!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten