Over bloggen 20 | Wat kost dat nou, een beetje bloggen?

Wat kost bloggen?

Behalve de vraag wat bloggen je precies kan opleveren, is het ook interessant om eens te kijken naar de kosten. Die verschillen namelijk nogal, afhankelijk van het stadium waarin je verkeert. En de keuzes die je maakt. Ik geef in deze blog een overzicht en leg uit hoeveel kosten ik persoonlijk maak voor Lotus Writings (zowel per jaar als maandelijks). 

Wat kost bloggen?

Een tijdje terug vertelde ik jullie wat bloggen ons, als gezin, oplevert. Financieel misschien nog geen vetpot, maar in materiële en immateriële zin dus wel heel veel. Maar waar ik het nog niet over had gehad, zijn de kosten. Wil je een blog starten of professionaliseren en ben je benieuwd wat je zelf moet investeren?

Basisbehoeften voor een blogger

In eerste instantie wil je waarschijnlijk kijken of bloggen een hobby is die je over een jaartje nog steeds leuk vind. Vanuit mijn eigen ervaring zou ik toch willen zeggen: neem de tijd, probeer het uit, ontwikkel je schrijfstijl en investeer in eerste instantie niet (veel) meer dan het je oplevert. Uiteindelijk wil je misschien helemaal niet professionaliseren en dan is het allemaal prima als je het bij de basis houdt. Wat je in elk geval nodig hebt zijn:

Laptop (en snelle internetverbinding)

Niks zo vervelend als een trage computer en/of internetverbinding die niet naar behoren werkt. Eerlijk gezegd kan ik ook niet meer zonder laptop. Makkelijk om mee te nemen, zodat je ook buitenshuis kunt werken. En – misschien niet zo leuk voor je reisgenoten, maar soms toch noodzakelijk – ook op vakantie.

Smartphone met goede internetbundel

Tijdens evenementen is het fijn wanneer je je volgers kan laten meegenieten via Instastories. Of bij gebrek aan beter foto’s kunt maken met je telefoon. Zo belandde ik een tijdje terug op de Mom Blog Awards in Vlaanderen zonder accu voor mijn camera. Gelukkig kon ik nog wat extra foto’s maken met mijn smartphone. Weliswaar van mindere kwaliteit, maar altijd nog beter dan niets. Een goede internetbundel lijkt me verder logisch, maar zeker ook een puntje van aandacht.

Online kosten die je maakt als beginnend blogger

Je hoeft in theorie niets uit te geven. Begin je te bloggen bij een gratis website (WordPress of Blogger) dan is dat volledig gratis. In ruil daarvoor staat in je url altijd .wordpress of .blogger. Niks mis mee. De meeste bloggers beginnen zo en pas wanneer je denkt hier meer mee te willen, kan je volgende stappen zetten. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Je eigen domeinnaam

Over het aanschaffen van een eigen domeinnaam schreef ik al een keer een blog. Doe in elk geval niet zoals ik: mocht je vrij snel zeker zijn van je zaak en van je blog een goedlopende business willen maken, schaf dan die eigen domein aan. Mocht je heel graag snel opgepikt willen worden dan zou ik kiezen voor iets dat bij je ‘niche’ past. Maar ben je, net als ik, liever eigenwijs en wil je niet zijn zoals de rest, ga dan voor een naam die opvalt en hopelijk blijft hangen.

Template/Theme

Oftewel het thema van je blog. Nu hoef je daar geen geld aan uit te geven trouwens, want via WordPress vind je genoeg gratis templates. Heb ik ook momenteel. Tegelijkertijd adviseren grotere bloggers je wel om deze aanschaf te doen. Toch iets om in gedachten te houden, al ben ik nogal wispelturig. Ben dan ergens toch bang dat ik het zonde vind van mijn geld. Misschien toch nog maar even verder groeien.

Kosten voor een gevorderde (hobby)blogger

Adverteren via Facebook

Niet iedereen kiest hiervoor, maar wil je wat sneller groeien dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in Facebook. Door bepaalde artikelen te promoten, kan het aantal lezers snel oplopen. Wat het goed doet? Hier vooral winacties, maar ook blogs over de do’s en don’ts van je kraamvisite en hoe het is wanneer je twee kinderen krijgt binnen een jaar.

Benzine/OV-kosten

Veel evenementen vinden plaats in grote steden. Denk dus aan kosten voor benzine, OV, parkeerplek en eventueel nog iets te eten onderweg. In principe is dat prima te behappen, maar ga je wekelijks 4-5 keer op en neer naar Amsterdam dan kan het best prijzig worden.

Camera

In eerste instantie fotografeerde ik bijna alles met mijn smartphone. Maar na aanschaf van mijn Canon EOS M10 wist ik dat je apparatuur wel degelijk uitmaakt. Persoonlijk denk ik dat het heel belangrijk is dat je zeker weet dat je de fotocamera sowieso veel wil gaan gebruiken en dat bloggen geen bevlieging is. Als je beide zaken kan afvinken, is hij de investering meer dan waard. Let wel op: fotograferen kan een verslavende hobby worden 😉 

Foto’s uit een beeldbank

Zelf gebruik ik Shutterstock om foto’s uit te halen voor boven mijn blog. Ik vind het persoonlijk professioneler staan, al is het persoonlijke element hiermee wel weg. Je kan met zo’n abonnement afbeeldingen downloaden, wat vooral handig is bij onderwerpen die ver van je af staan. Bovendien zijn ze van hoge kwaliteit.

Kennis

Investeer in jezelf! Leer over bloggen op seminars, volg een workshop (zoals Blogger by Nature) of koop een nieuw boek dat helemaal draait om bloggen, SEO of andere belangrijke zaken. Zo houd je jezelf up to date en krijg je meer kennis dan wat je puur via internet kunt lezen. Hoewel dat laatste zeker ook aan te raden is, vooral bij onderwerpen waarover nog weinig échte consensus bestaat (denk maar aan de Trustflowdiscussie – ik heb nog geen eenduidige lijn kunnen ontdekken)

Ben je zelf handig? Dan is het slim om je logo lekker zelf te ontwerpen. Canva is ontzettend handig, maar wie weet ben je ook handig met InDesign of een ander programma dat daarvoor bedoeld is. Of wie weet heb je een goede bekende die in ruil voor een fles whiskey graag iets moois voor je creëert. Zo niet, dan zal je het toch echt moeten uitbesteden en dat kost natuurlijk geld. Het voordeel daarvan is in elk geval dat je het helemaal kan laten aanpassen tot het naar je smaak is, zonder dat je je daar bezwaard over hoeft te voelen.

Visitekaartjes

Het hoeft allemaal niet heel duur te zijn, maar voor zakelijke afspraken vind ik visitekaartjes toch wel heel handig. Je kan ze zelf ontwerpen in Canva of, makkelijk wanneer je alleen tekst gebruikt, in elkaar zetten bij Vistaprint. Heb je geen idee hoe ze eruit moeten zien? Pinterest is your best friend!

En hoe zit het met professionele bloggers?

Wil je van je blog echt je bedrijf gaan maken, dan zullen de kosten naast het onderhouden van je website natuurlijk verder stijgen. Denk bijvoorbeeld aan een computerprogramma om je administratie goed te kunnen bijhouden. Of extra geheugen voor alle foto’s die je maakt. En wat denk je van een fatsoenlijke printer, betere lenzen voor je fotocamera en wellicht de kosten voor een duurder pakket bij je host. En waarschijnlijk nog veel meer zaken waar ik nog geen weet van heb.

Hoe duur is dat dan in de praktijk?

Sommige dingen zal je dus allang in bezit hebben, zoals je smartphone en misschien een laptop. En wie weet heb je al een goede camera. In dat geval zit je eigenlijk al heel goed en hoef je weinig meer aan te schaffen.

Als ik even kijk naar mijn eigen situatie, dan kost het bloggen me:

Jaarlijks

 • € 90,00 aan hosting en domeinnaam
 • € 20,00 aan visitekaartjes
 • € 75,00 aan betaalde promotie via Facebook
 • € 80,00 aan het vergaren van nieuwe kennis

Maandelijks

 • € 70,00 aan benzinekosten (in 2017)
 • € 10,00 aan parkeerkosten
 • € 10,00 aan eten buiten de deur
 • € 5,00 aan accessoires voor fotografie

Kosten die ik allemaal weet te dekken met mijn werkzaamheden, maar waar je op termijn rekening mee moet gaan houden. En dan ben ik nu nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zodra dat een feit is, komen hier natuurlijk weer nieuwe kosten bij.

En dan nog de variabele kosten

De kosten waarover ik het nog niet heb gehad, zijn de variabele kosten. Het ligt maar net aan hoe gevoelig je hiervoor bent, want dit zal niet voor iedereen van toepassing zijn. Door het bloggen kom je in aanraking met nieuwe trends. Dat leidt er ook toe dat je sneller geneigd bent die modetrends te volgen en andere kleding koopt. Of wanneer je een nieuwe lamp en dekbedjes toegestuurd krijgt, je besluit maar meteen de hele peuterkamer op de schop te nemen. Uiteindelijk ook een stap die we zonder het bloggen (nog) niet hadden gezet.

Wat kost het bloggen jou?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

AfbeeldingShutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

18 thoughts on “Over bloggen 20 | Wat kost dat nou, een beetje bloggen?

 1. Goed artikel! Momenteel kost het bloggen mij nog niet veel. 5 euro per jaar voor m’n domeinnaam en met de hosting lift ik mee met m’n online marketing bedrijf.

 2. Ik vind het nog lastig om onderscheid te maken tussen kosten die bij mijn blog horen en kosten die ik sowieso al heb. Maar ik kom bij lange na niet aan de bedragen die jij noemt, waarschijnlijk ook omdat ik niet vaak naar events ga.

 3. Ik steek er iets meer in denk ik. Postbus kost me per jaar al iets van 200 euro. Ik heb een betaald thema en sinds kort heb ik een SSL certificaat op mijn site en daar betaal je ook voor. Promotie op Facebook of Instagram doe ik zelden. Events kosten mij vaak 40 euro per uitstapje omdat ik vaak met de trein reis, deels met de auto, eten en drinken. Maar betaal het met liefde en maak er een leuke dag van. Ik kan hier echt van genieten. 🙂

 4. Wat een fijn stuk heb je weer geschreven Merel. Hier ook de hosting en domainnaam. Zelf twijfel ik ook over een betaalde thema. Mijn logo kostte mij trouwens ruim €200. Wel het geld waar overigens, ik ben er namelijk nog steeds erg blij mee.

 5. Wat een goed artikel! Ik lees regelmatig de tip “ga bloggen” als er ergens een vraag wordt gesteld over thuis werken. Buiten dat dat, zeker in het begin, niet gelijk bergen geld oplevert is het ook investeren, heb het idee dat mensen dat niet altijd weten.

  1. Nee klopt, ik denk inderdaad dat er genoeg mensen zijn die denken dat ze even snel een boel geld kunnen binnen harken. Maar voor je zover bent, moet je over het algemeen echt best wel investeren in de vorm van tijd en artikelen. Dat houdt niet iedereen vol.

 6. Ik hield het als beginnend blogger een maand vol op blogspot toen vond ik het al nikseen. Haha. Wel een investering €60 voor een domeinnaam maar ik vind het echt wel de moeite waard!

 7. De boekhouder, mijn officepakket en de upgrade naar een iPhone 6 met databundel zijn inderdaad mijn grootste kosten. En ik ‘moest’ een nieuwe auto kopen, haha. Goed trouwens dat je me herinnert aan de visitekaartjes… staat al 4 maanden op de to do list…

 8. Ik heb het ooit gezocht, maar nu weet ik het niet precies meer. Bloggen hoeft echt niet duur te zijn vind ik. Het enige echt noodzakelijke vind ik een eigen domeinnaam en die heb je al voor een tientje.

 9. Wat een super informatief artikel! Ik herken dit helemaal inderdaad. Visite kaartjes heb ik niet, moet ik toch ook misschien maar eens aan beginnen. Merk je dat het een grote meerwaarde voor je heeft?

  1. Ja voor mij wel. Het is handig om je kaartje achter te kunnen laten tijdens evenementen bijvoorbeeld. Vaak nemen bedrijven dan toch nog even contact met je op en daar kunnen leuke samenwerkingen uit voortkomen. Dus zodra je die kant opgaat met je blog heeft het wel een meerwaarde 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten