7 dingen die je van Dora the Explorer kan leren

wat je van Dora the Explorer kan leren

Waar ik voorheen Dora helemaal niks vond, merk ik inmiddels dat die serie toch best handig is. Daarom een kleine ode aan mijn Mexicaanse vriendin: 7 dingen die je van Dora the Explorer kan leren!

Ik haatte Dora vroeger

Dora: een van de afschuwelijkste animatiefiguren die ooit bedacht zijn!

Maar echt. Ik vond Dora the Explorer één van de afschuwelijkste animatiefiguren die kindertelevisieland ooit had voortgebracht. Mooi dat mijn kind(eren) daar niet naar zouden gaan kijken! Die stomme rugzak, het kaartliedje dat nooit uit je hoofd verdween en dan heb ik het nog niet gehad over die irritante Boots… Ik kon wel wat beters bedenken!

Ik verstopte de dvd’s voor mijn kind

Bij June verstopte ik de dvd’s nog met succes, waardoor ik niet tot het uiterste getergd hoefde te luisteren naar Boots en De Kaart. Maar, hoe het komt weet ik eigenlijk niet eens… Inmiddels is Dora topfavoriet bij Rose (en mondjesmaat inmiddels ook bij May). En eigenlijk vind ik haar veel minder irritant dan ik ooit dacht. Sterker nog, ze is zelfs best te pruimen,vooral vanwege de toegevoegde educatieve waarde. Kwestie van omdenken!

7 dingen die je van Dora the Explorer kan leren

Dora leert kinderen Engels spreken

Ik zeg niet dat het mijn favoriete hits voor kids zijn, maar al die liedjes en afleveringen zorgen wel voor kennis van de Engelse taal. Zo zegt Rose weleens ‘Let’s go up!’ of ‘Jump’ vanuit het niets of telt in het Engels One, two three. Volgens mij kan het alleen maar handig zijn om nu vast te proeven van een andere taal.

Dora en haar vrienden helpen elkaar

Elke aflevering is wel één van haar vrienden in nood: Bennie de stier zit in een ballon die langzaam leegloopt, ze zoeken verloren speelgoed in de Verloren Stad en bezorgen de Oude Trol dingen waar hij gelukkig van wordt om hem vrolijk te maken en zijn dansje te laten doen. Lief toch? En meteen het goede voorbeeld!

Dat je vervolgens uren na de aflevering nog steeds in je hoofd ‘Brug, Bergen, Dora’s huis!’ repeteert, neem je gewoon op de koop toe. En dat je heel kinderachtig de stem van Bennie imiteert, die plakkkbannnnd roept, ook.

Dora vergeeft

Hoewel Zwieber elke keer weer hardnekkig blijft proberen, vergeeft ze hem telkens dat hij hun spullen wil stelen. Groots, als je beseft hoe vaak hij daar wel niet mee bezig is. Hiermee leert Dora onze kinderen gelijk een waardevolle les in vergeven.

En hoe positief is het eigenlijk: dit voorkomt meteen dat je kind naar een nare serie moet kijken waar een wraakzuchtige Dora die vervelende vos samen met haar vrienden te grazen wil nemen. Hoewel je misschien zelf in gedachten die vossennek allang een keertje had willen omdraaien…

Dora leert je kindje van alles

Beginselen van het rekenen, cijfers, normen en waarden… Als je iets maar vaak genoeg ziet, blijft het vanzelf hangen.

Dora leert dat voorbereiding echt alles is

Ro probeert me dat inmiddels al jaren bij te brengen. Maar Dora begint daar al mee op jonge leeftijd. Haar Rugzak heeft namelijk ‘alles wat je nodig hebt’ en daar kom je behoorlijk ver mee. Aangezien kinderen in de dreumesleeftijd lekker imiteren, kan May vanaf het begin gelijk leren hoe het hoort. In elk geval één vrouw binnen dit gezin die goed voorbereid op pad gaat!

Dora zingt catchy liedjes

Of je er blij mee bent of niet, je zal niet de eerste ouder zijn die vanuit het niets ‘Op de kaart’ neuriet terwijl de kinderen allang op bed liggen. Hoewel je dit waarschijnlijk niet vrijwillig doet en hierdoor misschien juist een gruwelijke hekel krijgt aan de tekenfilmserie, kun je het ook omdraaien: hoe knap is het niet dat tekenfilmmakers dit voor elkaar krijgen? Dat is toch een prestatie? En je kind leert ook van alles, omdat liedjes langer blijven hangen.

Dora helpt je onderweg naar huis

Gelijk een handige tip voor andere ouders: Dora kan jou ook van pas komen. Dat zij elke keer de kaart erbij pakt en op die manier de weg richting het einddoel erin stampt, kan je ook gebruiken bij jengelende kinderen die NU naar huis willen.

Hier werkte het althans. We liepen vanaf het dorp naar huis en Rose was het helemaal zat. Spontaan bedacht ik om Dora te gebruiken als leidraad. Ik zong het liedje van De Kaart en repeteerde vervolgens met Rose: fietspad, bruggetje, ons huis! Elke keer als we iets konden afstrepen, keek onze lieve peuter heel vrolijk naar me. Voor je het weet, ben je thuis! Soort van dan…

Dora is bij nader inzien dus zo slecht nog niet

Moraal van dit verhaal is dus dat je soms je ‘vijanden’ maar beter kunt omarmen. Tegenstribbelen heeft weinig zin, je ontkomt uiteindelijk toch niet volledig aan Dora met jonge kinderen. Althans, hier is die missie compleet mislukt. En het is oké, ik heb me erbij neergelegd. Bovendien ontdekte ik laatst dankzij Josan dat je baas boven baas hebt: Peppa Pig, die is pas erg!

Vind jij Dora wel leuk? En welke tekenfilmserie (of welk karakter) kun jij niet uitstaan?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “7 dingen die je van Dora the Explorer kan leren

  1. Ik ben het er helemaal mee eens! Onze jongens kenden al vroeg Engelse woorden van Dora, en een paar jaar later weten ze die nog steeds hoor. Go Dora! 🙂

  2. Heb een grote hekel aan Bumba gehad maar mijn dochter vindt hem geweldig. Ze wil telkens de voorstelling kijken via YouTube en eigenlijk vind ik die beter te pruimen dan de tekenfilmpjes..

  3. Hahaha Dora. Maar Nijntje vind ik ook super irritant. Zul je net zien dat dreumes Nijntje het einde vind. Duszzzz ja ik zeg nu ook dat Nijntje erg lief is als ze me weer eens zo’n konijn in het gezicht duwt.

    1. Haha ik vermoed dat ze het gewoon aanvoelen! Wat vindt mama niet leuk, dan ga ik me daar volledig op storten. En koop jij bewust niks, dan doet een ander dat wel..

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten