wat is een industrieel interieur

Wat is een industrieel interieur en hoe creëer je dit? *

wat is een industrieel interieur

Industrieel interieur voor mannen?

Als groot liefhebber van bekende woonprogramma’s als House Rules, VT Wonen Weer verliefd op je huis en Eigen Huis en Tuin ben ik inmiddels redelijk ingeburgerd geraakt in de wondere wereld van interieurstyling. Wat ik het fijne vind aan dit soort shows is dat je zelf zoveel inspiratie opdoet. En nu is ons huis verre van Pinterest Perfect, maar ik leer beter combineren en de sfeer creëren die van ons huis een thuis maakt.

Een term die je regelmatig voorbij ziet (en hoort) komen is ‘industrieel’ – meestal bij mannen, die graag een stoerdere uitstraling willen in huis. Maar wat is zo’n industrieel interieur precies? Wat onderscheidt industrieel bijvoorbeeld van landelijk? En is het wel zo typisch mannelijk als het vaak lijkt? In dit artikel vertel ik je wat we onder de industriële woonstijl verstaan wordt en welke items mooi passen binnen de industriële look.

Wat is een industrieel interieur?

Begin vorige eeuw

In de kern verwijst een industrieel interieur naar de robuuste fabrieken zoals je die eind negentiende, begin twintigste eeuw zag. Dus ‘zichtwerk’: betonnen balken, metaal, bakstenen muren (al dan niet gedeeltelijk gestuukt). Maar denk ook aan accessoires als een gietijzeren kacheltje of ouderwetse typemachine.

Kleurgebruik

In tegenstelling tot andere interieurstijlen als bohemian of landelijk, is het kleurgebruik in industriële interieurs vrij sober. Behalve het neutrale zwart, grijs en wit, zie je soms ook koper terugkomen, hout en aardetinten als oker en terra.

Welke items passen mooi bij de industriële look in huis?

Robuuste eyecatchers

In een industriële huiskamer mag je uitpakken. Denk aan een robuuste eyecatcher, zoals deze industriële kasten of een grove leren bank. Ook met de verlichting kan je hier groots denken. Belangrijk is vooral dat je interieur puur voelt, maar ook iets oproept van die oude fabriekshallen, gecombineerd met een huiselijke sfeer.

Producten van eerlijke materialen

Ga je voor industrieel, dan ga je ook voor:

  • Staal
  • Hout
  • Beton
  • Ruwe stoffen

Voor de vloer kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vergrijsde houtsoort of een mooie gietvloer, maar ook voor juist iets warmer (in combinatie met cognac, okergeel of juist donkergroen).

Ouderwetse items

Het mooie van de industriële look is dat hij perfect geschikt is voor ouderwetse items die je bij elkaar kan scharrelen op de rommelmarkt. Dus bijvoorbeeld een houten plank met leren ophanging, gevuld met een gietijzeren fietsje, betonnen plantenpotten en vintage klok.

Is een industrieel interieur echt voor mannen?

Sowieso geloof ik niet zozeer in ‘typisch voor mannen’ (of vrouwen), maar in het geval van het industriële interieur gaat dit ook zeker niet op. Je kunt je eigen huis natuurlijk aankleden zoals je zelf wil. En hoewel mannen vaak de voorkeur geven aan minder tierelantijntjes, zijn er ook genoeg dames die heel blij worden van een wat robuuster interieur – al dan niet opgeleukt met mooie planten, toffe accessoires en warmere tinten.

Wat vind jij van de industriële look?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Alliance Images Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Wat is een industrieel interieur en hoe creëer je dit? *”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *