Wat als je je verjaardag niet wil vieren?

Sommige mensen plannen de Grote Dag ieder jaar met uiterste precisie, anderen vinden het helemaal niks. Waar ik het over heb? Het wel of niet willen vieren van je verjaardag. Ro heeft bijvoorbeeld helemaal niks met een feestje op zijn geboortedag en daarom doen we er niets aan dit jaar. Deze blog gaat dan ook in op wat je moet doen als je je verjaardag niet wil vieren.

Je verjaardag niet vieren?

Wanneer ik vroeger hoorde dat volwassenen niets aan hun verjaardag wilden doen, vond ik dat maar saai. Sterker nog, toen ik 25 was heb ik mijn complete Hyves-vriendenlijst geërgerd door dagelijks mijn status te veranderen naar ‘nog maar .. dagen voor mijn verjaardag!’ Maar naarmate de jaren verstreken en de eerste fijne lijntjes en grijze haren tevoorschijn piepten, kon die bewuste dag me steeds iets minder schelen.

Iemand die nog veel minder heeft met zijn eigen verjaardag, is Ro. Het liefst zou hij de dag precies zo doorbrengen als alle andere, puur omdat hij er geen waarde aan hecht. Zeker niet als het gaat om niet-ronde leeftijden, zoals de 34 jaar die hij vandaag mag behalen. En dus schenken we er vandaag niet te veel aandacht aan. Maar helemaal niks? Dat kan natuurlijk niet! In het kader van ‘je verjaardag niet willen vieren’ besloot ik erover te bloggen. En uit een rondje Googelen bleek dat hij de enige niet is! 😉

Taboe: je verjaardag niet willen vieren is een vorm van egoïsme

Er heerst alleen best een taboe op, omdat mensen het vaak egoïstisch vinden als je geen feestje wil op je geboortedag. Maar is het dat ook? In deze blog draai ik de rollen graag om en geef je daarom 5 redenen om je verjaardag eens niet te vieren.

5 redenen om je verjaardag niet te vieren

Het is jouw dag

Het leuke aan je verjaardag is dat het jouw geboortedag is. En die mag je lekker invullen hoe je zelf wil. Misschien willen anderen wel graag langskomen? Dan kan dat eventueel prima op een andere dag. En zo niet? Dan hebben die anderen helaas pech. Alternatief voor wanneer je zelf wel graag aandacht schenkt aan iemand die zijn verjaardag niet wil vieren, is de Jarige Job (of Jet) uitnodigen voor een lekker etentje of gezellig dagje weg. Op een andere datum dus.

Je hebt geen tijd om met je gasten te praten

Zo schrijft ook Percy in deze briljante blog over jarig zijn. Uiteindelijk ben je als gastheer of -vrouw vooral hard aan het rondrennen. Je gasten daadwerkelijk even spreken of genieten van hun gezelschap zit er vaak niet in. Als je daar helemaal geen plezier uit haalt, waarom zou je het dan forceren?

Je kan het leven elke dag vieren

De één vindt slingers helemaal fantastisch, de ander kan geen ballon zien op zijn eigen feestje. En daar is niets mis mee! Zoveel mensen, zoveel wensen. Heb je geen zin in je eigen verjaardag? Je goed recht. Per slot van rekening kan je het leven toch elke dag vieren op een manier die bij jou past?

Je hebt geen speciale wensen

Deze vlieger gaat in elk geval voor Ro op. Hij heeft naar eigen zeggen alles dat zijn hartje begeert, dus cadeaus zijn niet aan hem besteed. Niet per se makkelijk voor ons (als je toch graag iets geeft), maar aan de andere kant scheelt het nieuwe troep in huis 😉 En daar wordt hij dan weer wel heel blij van.

Omdat de rest van de wereld vindt dat je die verjaardag wel moet vieren

De beste reden om het dus lekker niet te doen! Uiteindelijk draait het vandaag toevallig namelijk even niet om de rest van de wereld 😉

Maar bij deze toch even een felicitatie, omdat het kan

Feliciteren kan immers geen kwaad. En het leuke van mijn felicitatie is dat hij hem kan lezen wanneer hij daar zelf zin in heeft. ‘s Ochtends vroeg, morgenavond of misschien pas over een jaar.. In het echte leven hebben we hem natuurlijk wel het allerbeste gewenst voor het komende levensjaar en om de kinderen (en mij) nu taart te ontzeggen? Nee, zo wreedaardig zijn we ook weer niet 😉

Maar bij deze: lieve Ro, gefeliciteerd met je verjaardag! We maken er samen gewoon iets niet-bijzonders van vandaag!

Vier jij graag een feestje? Of vind je het (tegenwoordig) ook niet (meer) leuk om je verjaardag te vieren?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 Replies to “Wat als je je verjaardag niet wil vieren?

 1. Vrijdag ben ik jarig, en vier deze niet!
  Al jaren niet meer, heb een hekel aan deze dag.
  Krijg er alleen maar stress van.
  Hopen dat het maar weer snel zaterdag is.

 2. Ik heb het nooit leuk gevonden om in de belangstelling te staan. Als kind al. En dat werd erger naar mate ik ouder werd. Ik hou niet van feestjes. Het is zo gedwongen. En toen ik een van jehovah getuige werd was dat geen belemmering. Als je er toch niks mee te maken wil hebben.

 3. Mijn partner is morgen jarig. We wonen niet samen, maar zijn ieder weekend bij elkaar. Ik weet dat hij zijn verjaardag niet viert, maar ik ‘moest’ vandaag gewoon weer naar huis en hij wil zelfs niet gefeliciteerd worden. Hij vindt verjaardagen niks en een jaar ouder worden al helemaal niet. Hij wordt trouwens 59.
  Ik weet dat het zijn dag is en niet om mij draait, Dus ik respecteer uiteraard zijn keuze hierin. Maar toch voelt het als een afwijzing en ben ik er erg verdrietig om. Mijn probleem weet ik. Misschien heeft het te maken met de verjaardagen uit mijn jeugd, waar verjaardagen bijna altijd uitliepen op ruzie.

 4. Ik wil echt niet mijn verjaardag vieren. Heb al vanaf dat ik klein was. Nog nooit een leuke verjaardag gehad. En nu wil ik m helemaal niet meer vieren. Ook die gefeliciteerd ja ik ben zoveel jaar geleden geboren. Woepie jajee. En ik vind het prettiger als ik m niet meer hoef te vieren. Maar mijn vriend wil wel wat doen. En hij wil niet naar mij luisteren

  1. Lastig he? Soms liggen de verwachtingen van anderen vrij hoog op zo’n dag, terwijl jij hem het liefst zou beleven als iedere andere dag. Eigenlijk is dat dan het mooiste cadeau wat anderen je kunnen geven. Hoop dat je er toch uitkomt met je vriend voor dit jaar en dat het een normale dag wordt!

 5. Hoera! Vandaag ben ik jarig!

  Voor mij een dag om het liefst met een dekentje op de bank te blijven. Ik vind het gewoon vreselijk en tel de uren af tot we een dag verder zijn op de kalender.

  Dus hier geen feestje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *