Wat als… iemand je vraagt om een eiceldonatie?

eiceldonatie

Wanneer je als man spermadonor zou willen worden, is dat eigenlijk relatief makkelijk. Als vrouw ligt het echter een stukje gecompliceerder. En dat heeft natuurlijk zo zijn redenen. Na een nieuwsbericht raakten Ro en ik aan de praat: zou ik dat kunnen? Eicellen doneren?

Nieuwsbericht

Op de radio kwam een nieuwsbericht voorbij over eiceldonatie en Ro en ik raakten aan de praat. Wat als…? In eerste instantie zag ik mezelf als een soort filantroop die enthousiast zou uitdelen, maar na even nadenken was ik helemaal niet meer zo zeker. 

Je kind, maar toch niet

Fysieke verwantschap en mentaal zwaar

Psychologisch gezien kon ik niet goed loskoppelen dat jouw kindje ergens zal rondlopen straks, maar tegelijkertijd dus niet je kind is. Daarom zou ik een waardeloze draagmoeder zijn: ik raak veel te emotioneel gehecht. En misschien geldt dat ook wel voor een kindje dat biologisch gezien voor de helft van jou is. Wat als de ouders je buitensluiten? Of juist niet? Kan je dat dan wel aan? 

De risico’s

Daarnaast zijn er meer risico’s bij afname van een eicel dan wanneer je als man zaad in een potje afgeeft bij de balie. Je moet hormonen slikken, krijgt een punctie en bovendien zou je mogelijk na afloop verminderd vruchtbaar kunnen zijn. Dat is ook de reden dat je vooraf een psychologisch onderzoek ondergaat als vrouw: ben je wel echt compleet als gezin? 

Best heftig

Al met al is het dus nogal wat. Terwijl je aan de andere kant ook weet dat er vrouwen zijn die heel graag zo’n eitje van je zouden willen krijgen. En om die mensen niet te helpen? Dat voelt egoïstisch. Want uiteindelijk kunnen zij er ook niets aan doen dat het bij hen door omstandigheden niet gaat en ik weet zeker dat al die vrouwen het allerliefst gewoon op de natuurlijke manier zwanger zouden zijn geraakt. Het voelt echt zo dubbel allemaal! 

Eiceldonatie: zou ik dat kunnen? 

Concluderend kan ik stellen dat ik het mentaal geloof ik niet goed zou kunnen. Alleen voor mijn zusje of een hele goede vriendin, omdat je dan automatisch meer betrokken bent en ze iets ontzettend bijzonders kan geven. Dat zou de hele reis ernaar toe toch anders laten voelen. Ik heb daarom enorme bewondering voor vrouwen die hier zonder twijfel ja op kunnen zeggen. Zo onzelfzuchtig!  

En jij, zou jij een eiceldonatie kunnen ondergaan? 

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Christoph Burgstedt – Shutterstock

Lees ook in deze serie
Wat als… je de balans opmaakt van je leven
Wat als… ik nooit was gaan bloggen
Wat als… iemand je vraagt om een eiceldonatie
Wat als… ze Moederdag vergeten
Wat als… ik een dag onzichtbaar zou zijn
Wat als… ik in Expeditie Robinson zat


About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Wat als… iemand je vraagt om een eiceldonatie?

  1. Zeker weten van niet. Los van het feit dat mijn eitjes al richting het einde van de houdbaarheidsdatum gaan, heb ik ook een erfelijke aandoening. Dus niet zo’n goed idee.
    Als dat niet zo was, zou ik het voor een familielid wel over hebben.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten