Misschien heb je ons verhaal over de wasbare billendoekjes al eens gelezen op De Mamagids en ben je benieuwd of wasbaar ook iets voor jou is? In dit artikel geef ik je 5 handige tips voor wanneer je wil overstappen naar wasbare luiers en billendoekjes.
Handige tips voor wie wil starten met wasbaar
Begin klein
Het is wellicht wat overweldigend om alles ineens wasbaar te gaan doen, zeker als je nog enige twijfels hebt. Als het goed is wil je graag kijken of wasbaar iets voor je is vanuit milieuoogpunt. De grote hoeveelheid babydoekjes en luiers vol microplastic die we jaarlijks weggooien liegen er immers niet om. Maar hoe?
Door klein te beginnen, kan je langzaam aan het idee wennen. Je ziet gelijk of iets daadwerkelijk zoveel meer tijd kost dan je dacht. Om die reden begonnen wij met wasbare billendoekjes. Ik kocht een klein pakketje, die ik al dan niet nog kon gebruiken als spuugdoekje als het niet zou bevallen. Er stond geen druk op en eigenlijk waren we allebei na één keer al om: de wasbare doekjes zijn veel milieuvriendelijker, ook werken ze efficiënter en zijn ze zachter voor de billetjes.
Werk stap voor stap
Nadat je één wasbaar alternatief hebt geprobeerd, kan je makkelijker kijken of andere dingen ook zo goed bevallen. Na de wasbare billendoekjes volgden hier de wasbare zwemluiers (eveneens een succes, kan niet anders zeggen) en eerlijk gezegd hoop ik ook te kunnen overstappen op de luiers – al dan niet parttime. Stiekem baal ik zelfs dat ik niet eerder wist hoe onwijs makkelijk het allemaal is. En tegenwoordig helemaal: online, zoals bij Nappy’s, kan je zelfs een test doen om een luier te vinden die bij jullie past.
Doe navraag bij bekenden
Misschien heeft een goede bekende wel wasbare luiers, billendoekjes en/of zwemluiers? Vraag eens hoe het bevalt, kijk in de praktijk hoe het werkt en of het wat voor jou is. De wasbare doekjes zijn bijvoorbeeld zo ongelooflijk zacht, dat je je kan voorstellen dat je baby het veel fijner vindt dan de koude doekjes. Daarbij weet je exact wat er in zo’n wasbaar doekje zit: water. Dat in tegenstelling tot microplastics en parfum, wat je – onnodig – in veel andere doekjes terugvindt.
Kies voor tweedehands
Om mezelf even als voorbeeld te nemen: ik wil graag groener leven, maar vind a) niet alle alternatieven even fantastisch en b) merk dat het af en toe veel meer tijd en energie kost. Met alle respect naar onze aarde toe, ik heb die energie niet altijd. De tijd evenmin.
Door te kiezen voor tweedehands (al is het maar in eerste instantie, om te zien hoe dat bevalt) kan je het iets meer tijd geven dan wanneer je bij die goede vriendin of kennis op bezoek bent. Leen bijvoorbeeld een stapel doekjes of luiers, zodat je ontdekt hoeveel tijd en energie het jullie in de praktijk kost. Ik kan je nu vast verklappen dat het veel minder is dan je vooraf misschien denkt.
Laat je voorlichten
Ben je zover dat je over wil stappen op het echte werk, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Bij een specialist in wasbare luiers, zoals het eerdergenoemde bedrijf Nappy’s, kan je al je vragen kwijt. Ze nemen de tijd voor je, kijken met jou naar een merk dat past bij je kindje en dat aansluit op jullie wensen. Ook kunnen ze je vertellen wat je exact nodig hebt. Het is de moeite waard! Voor je baby, voor jezelf en de planeet.
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Wat een fijne tips! Ik ben zelf ook van plan om over te gaan naar wasbare luiers.