wanneer is het tijd voor relatietherapie

Wanneer is het tijd voor relatietherapie?

Een verhuizing, de geboorte van een kind, gezondheidsproblemen of misschien wel onverhoopt verliefd worden op iemand anders – in een relatie kan je elkaar gemakkelijk uit het oog verliezen en zo ontstaan strubbelingen. Als je er niet goed uitkomt met zijn tweeën kan relatietherapie een oplossing zijn om dichterbij elkaar te komen. Hoe weet je dat het tijd is voor relatietherapie? In dit artikel staan meerdere momenten waarop therapie jullie samen verder kan helpen.

Relatietherapie: indicaties wanneer dit nodig is

Wanneer de relatie minder stabiel voelt

Soms hoef je niets heftigs mee te maken om elkaar toch een beetje kwijt te raken in de drukte van alledag. Dat is menselijk en gebeurt vaker. Juist doordat je nog altijd onverminderd van elkaar houdt, is het belangrijk om de ander tijdig terug te vinden. Relatietherapie kan je daarbij helpen. Juist door opnieuw het gevoel aan te wakkeren wat je al een tijdje miste, opnieuw met liefde en waardering naar je man of vrouw leren kijken. Op deze manier voorkom je dat er ergere problemen ontstaan wanneer er wél iets hevigs in jullie levens gebeurt. Deze vorm van relatietherapie is dan ook vooral preventief.

Je gaat allebei anders met een zware situatie om

Het leven brengt soms behoorlijk pittige situaties met zich mee. Denk aan heftige gezondheidsproblemen in je nabije omgeving of zelfs in het gezin, een stilgeboorte, opvoedproblematiek of het overleven van een ramp. Hoe je daarmee omgaat is persoonlijk en kan reden zijn om elkaar niet langer te begrijpen. Wanneer jij bijvoorbeeld graag praat over de gebeurtenis en de ander zich compleet afsluit, is het lastig om de ander hier daadwerkelijk de ruimte voor te geven. In dat geval kan een relatietherapeut jullie handvaten geven om elkaar weer te leren zien en je boosheid of verdriet te verruilen voor compassie met de ander.

Als je ondersteuning nodig hebt bij een grote beslissing

Wil jij A, maar je partner B en zijn jullie beiden geenszins van plan om hierin te wijken? Dan kan een relatietherapeut de oplossing zijn. Deze zal helpen jullie wensen te vertalen op een neutrale manier en vormt als het ware de brug tussen jullie. Vaak blijkt hierdoor dat de zaken toch minder zwart-wit liggen dan je vooraf dacht. Dit helpt in elk geval om de rust terug te brengen in jullie discussies. Wellicht zijn jullie het aan het eind van de rit nog steeds niet eens, maar kan je in elk geval voldoende respect opbrengen voor elkaar om het meningsverschil er te laten zijn.

Als onderdeel van de therapie van je partner

Goed zorgen voor je lijf én geest hoort bij het leven anno nu. Mensen gaan daardoor makkelijker in therapie dan pakweg vijftig jaar geleden. Misschien is jouw partner ook in therapie voor bepaalde gebeurtenissen in zijn leven en de effecten die hij daar nog dagelijks van ondervindt. Als onderdeel van zijn of haar therapie kan het zijn dat enkele partnersessies ook gewenst zijn. In dat geval kan je dus ook tijdelijk in een bepaalde vorm van relatietherapie gaan, bijvoorbeeld om elkaar beter te leren begrijpen of om, voor de therapeut, het plaatje compleet te maken met jouw verhaal.

Wanneer jullie te vaak ruzie maken

Soms verdwijnt de liefde ergens in de oneindige ruzies. Je voelt je steeds ongelukkiger, jullie verwijten elkaar van alles en nog wat en het lijkt of jullie lijdzaam afglijden richting het onvermijdelijke. Moet je er echter niet aan denken om uit elkaar te gaan en wil je een scheiding voorkomen? Dan is het slim om tijdig in relatietherapie te gaan. Leer de ander opnieuw (of echt) kennen, zet je vooroordelen opzij en ga het gesprek weer eens echt aan – onder leiding van een professional. Vaak zien mensen dan veel beter wat ze aan de ander hebben. Maar zelfs als je het dan uiteindelijk niet redt, ga je harmonieuzer uit elkaar – en dat is hoe dan ook beter voor alle betrokkenen.

Relatietherapie kan je echt helpen om stappen te maken op momenten waarbij je vastloopt in je relatie. Wil je graag jouw verhaal delen? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

©fizkes – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *