Een aantal keer per jaar mag de vlag uit. Maar welke momenten en hoe moet je dat aanpakken? In dit artikel vertel ik je alles over hoe je de Nederlandse vlag mag ophangen en of daar een wimpel bijhoort of niet. De dagen staan in chronologische volgorde.
Wanneer mag de vlag uit?
Koningsdag: vlag en wimpel
Naast de wapperende Nederlandse vlag mag daar op Koningsdag, de verjaardag van koning Willem-Alexander, een oranje wimpel bij. Deze staat symbool voor het ‘Huis van Oranje’ waartoe de koninklijke familie nog altijd behoort.
Dodenherdenking: de vlag hangt halfstok
Normaliter hangt de vlag op Dodenherdenking officieel halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. Dit jaar is het echter 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd en Nederland werd bevrijd. Om die reden mag in 2020 de vlag eenmalig van zonsopgang tot -ondergang halfstok hangen.
Bevrijdingsdag
Bij groot feest hoort een wapperende vlag! Dat mag op Bevrijdingsdag: de dag waarop we vieren in vrijheid en democratie te mogen samenleven en herdenken dat we dit jaar 75 jaar geleden werden bevrijd van de Duitse bezetting.
Veteranendag: de laatste zaterdag in juni
Op Veteranendag, de laatste zaterdag in juni, toont Nederland zijn dankbaarheid aan alle veteranen die hun leven inzetten voor het bewaren van de vrede. Ook deze dag mag je daar uiting aan geven door de vlag uit te hangen. Een andere manier waarop je je dank kan tonen, is het dragen van een witte anjer. Je ziet de vlag op deze dag zowel bij particulieren hangen als in de vlaggenmasten bij grote bedrijven en overheidsgebouwen.
15 augustus, het formele einde van WOII
Hoewel we Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in mei vieren, duurde het nog tot 15 augustus 1945 tot er een officieel eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Naast de Duitse bezetting, ging Indonesië namelijk tot dat moment gebukt onder die van de Japanners. Een belangrijk historisch moment dus waarvoor de vlag zeker gehesen mag worden.
Koninkrijksdag: 15 december
Minder bekend, maar het laatste officiële moment waarop je mag vlaggen, is Koninkrijksdag. Hierbij draait het om de verbondenheid binnen ons koninkrijk. Verder vindt op deze dag Naturalisatiedag plaats voor nieuwe Nederlanders.
Andere momenten waarop de vlag uit mag
Geslaagd! Je vlag uithangen met rugtas eraan
Het is, bij mijn weten, een typisch Nederlands gebruik om na het slagen van je opleiding de vlag uit te hangen. Je ziet dit vaak na de eindexamens: dan hangen overal vlaggen feestelijk te wapperen met de schooltas eraan – soms voorzien van de tekst ‘Geslaagd’.
Verjaardagen van het koninklijk huis: vlag én wimpel
Waar de Nederlandse driekleur (vermiljoen, helder wit en kobaltblauw) precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. Wel kent de vlag een bijzondere geschiedenis en is in de loop der jaren nogal eens veranderd (bron: Wikipedia). De oranje wimpel mag daarnaast worden gebruikt op verjaardagen van het koninklijk huis. In de praktijk gebeurt dit vrijwel alleen op Koningsdag (de verjaardag is van koning Willem-Alexander).
Halfstok tijdens nationale rouw
Hiernaast is het ook gebruikelijk om de vlag halfstok te hangen als er een dag van nationale rouw is afgekondigd of wanneer een heftige gebeurtenis het land raakt, zoals aanslagen of een noodlottig ongeluk waarbij onverhoopt veel doden vielen.
Wettelijke bepalingen over het uithangen van de vlag
De Rijksoverheid laat weten dat er in principe geen beperking zit op het uithangen van de vlag (voor particulieren). Wanneer een familielid overlijdt, iemand slaagt voor zijn studie of je graag de Nederlandse vlag uithangt voor een huwelijk, dan mag dat. Wel moet je er uiteraard op letten dat je vlag het verkeer niet hindert en de grond niet raakt.
Wanneer hangen jullie de vlag uit?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, Chantal de Bruijne – Shutterstock
Hallo Merel, Wat zijn de gebruiksrechten voor de foto met de vlaggen? Ik zou deze willen gebruiken op een slide voor mijn onderwijs.
Beste Tom,
Ik heb een abonnement op Shutterstock. Deze zijn helaas niet vrij te downloaden. Misschien staat er iets op Pixabay dat wel vrij te downloaden is?