Wanneer mag je kind logeren bij vriendjes/vriendinnetjes?

wanneer mag kind logeren bij vriendinnetje

Logeren bij vriendjes of vriendinnetjes is een situatie die veel vragen kan oproepen. Want wanneer zijn ze eraan toe? Wanneer ben jij eraan toe? En hoe pak je het precies aan? In dit artikel vind je handige tips voor het moment dat je kind graag bij zijn of haar BFF wil slapen!

Wanneer mag je kind gaan logeren bij een vriendje of vriendinnetje?

Op een gegeven moment komt waarschijnlijk een keer de vraag van je zoon of dochter: ‘Mogen .. en ik bij elkaar slapen?’ Maar wanneer ben je daaraan toe?

Welke leeftijd is geschikt voor een logeerpartijtje?

Als ouders hebben jullie daar het best zicht op. Eigenlijk is leeftijd misschien niet eens zo relevant; meer het karakter van je kind en de afstand tot het logeeradres. Wanneer je om 23.00 uur twee straten door moet, is het al een heel ander verhaal dan dat je een halfuur moet rijden.

Kortom, let dus ook op:

 • In hoeverre voelt je kind zich thuis bij de ander?
 • Heeft je kind last van heimwee?
 • Hoe ver is het rijden tot het logeeradres?
 • Is dit het eerste keer dat ze ergens anders gaan slapen?
 • Hoe goed ken je de andere ouders?
 • Hoe staan zij in hun ouderschap?

En welke leeftijdsgrens je uiteindelijk hanteert is persoonlijk. Wij vinden de kleuterleeftijd jong zat. Van mij zouden ze nu (4 en 5) mogen logeren bij hun beste vriend die een paar straten verderop woont, maar nog niet bij andere klasgenootjes. Puur omdat ze hun beste vriend zo goed kennen en daar kind aan huis zijn, zijn ouders heel relaxed zijn en op de belangrijkste punten dezelfde opvattingen hebben over opvoeden als wijzelf.

Onze oudste sliep daarentegen pas op haar negende bij iemand anders. Dat had er vooral mee te maken dat het eerder gewoon niet zo voorkwam. Zij sliep weer regelmatig bij haar oma’s, wat onze jongste twee minder hebben.

Hoe zit het met heimwee?

Als je kind last heeft van heimwee kan het verstandig zijn het moment van logeren nog even uit te stellen. Het moet immers niet. Alternatief is om het slapen bij jullie thuis te organiseren. Dat voorkomt niet alleen een nachtelijk ritje richting het logeeradres, maar ook een nare ervaring.

Al zijn er vooraf een aantal dingen die je vast kan doen:

 • Je kind alvast een keertje laten mee-eten en later op de avond ophalen bij zijn vriendje
 • Regelmatig samen laten spelen
 • Bepaalde spulletjes van thuis meegeven waar hij of zij steun aan kan hebben

Wat is een goed moment om de twee bij elkaar te laten slapen?

Sowieso is de zomervakantie een goed moment. Zeker als ze nog niet eerder bij elkaar hebben gelogeerd. In de vakantie heb je alle tijd, rust en ruimte om zo’n vrijblijvend logeerpartijtje te organiseren. Plan de dag erop ook niks bijzonders, zodat je kind kan bijkomen van alle indrukken.

Wat zijn argumenten om het logeren bij een vriendinnetje nog even uit te stellen?

Heimwee

Wanneer je kind erg last heeft van heimwee heeft het weinig zin hem daar continu mee te confronteren. Dan bouwen de nare ervaringen alleen maar op. Datzelfde geldt voor vriendjes en vriendinnetjes die thuis erg missen. Wacht dan liever een paar jaar en probeer het dan nog eens.

Je kind raakt helemaal over haar toeren als ze gaat logeren

Soms kan een verandering van slaapplek zoveel onrust veroorzaken dat je als ouders al doodop bent voor ze überhaupt daar zijn geweest. Het gestuiter in huis, dwarse buien en na afloop een kind waar geen land mee te bezeilen valt… In dat geval kan het een slimme keus zijn om de logeerpartijtjes gewoon even af te schaffen tot het beter gaat.

In KEK Mama staat hier een interessant artikel over: Amber besloot dat haar dochter niet meer mocht logeren, omdat ze last kreeg van driftbuien

Jullie hebben (te) weinig ruimte in huis

Uiteindelijk is het wel handig als het kindje dat bij jullie op bezoek komt ook ergens kan liggen. Wanneer logeren een hele logistieke onderneming wordt, kan het soms beter zijn het niet te doen. Zeker als je daar geen zin in hebt (zie: volgende punt).

Je vind het zelf helemaal niks

Vergeet niet dat het geen verplichting is om je kind te laten logeren. Als jullie er ongelukkig van worden je eigen persoonlijke ruimte te delen met een ander, waarom zou je dat dan doen? Je kunt genoeg andere dingen met je kind (en vriendjes) doen die wel dichtbij je liggen.

En natuurlijk, het kan soms ook juist goed zijn eens je eigen grenzen te verkennen. Maar als je bij voorbaat weet dat je er buikpijn van krijgt, denk dan gewoon aan jezelf! Datzelfde kan trouwens gelden voor de situatie waarin jij degene bent die je kind enorm mist tijdens zo’n logeerpartijtje. Bijvoorbeeld omdat je een omgangsregeling hebt met je ex en verplicht al een paar dagen per week zonder je kind zit.

De vriendin in kwestie is niet echt gezellig

Vanaf een bepaalde leeftijd komt er veel meidenvenijn voor. Niet ieder vriendinnetje is dan ook gezellig om over de vloer te hebben. Denk aan meiden die het idee opvatten om samen klasgenoot X te gaan pesten via de telefoon. Of die overal commentaar op heeft. Jouw kind een rotgevoel bezorgt uit eigen onzekerheid… Genoeg redenen om haar niet over de vloer te willen hebben. Zelfde geldt voor jongetjes die heel agressief zijn of niet willen luisteren.

De ouders van het vriendje of vriendinnetje hebben hele andere opvattingen dan jullie

Al vind ik persoonlijk dat het tot op zekere hoogte juist een verrijking kan zijn voor je kind. Iedereen heeft zijn eigen manier van leven en hoe meer types mensen je ontmoet, des te rijker en opener je de wereld tegemoet kan treden. Er is alleen één uitzondering op die regel: ouders die hun kinderen op jonge leeftijd red bull geven of hen tijdens een slaapfeestje naar horrorfilms laten kijken. Dan houdt het wat mij betreft op. En logeren bij het vriendinnetje wiens vader haar jongere zusje (tijdens een kinderfeestje!) fysiek corrigeerde vond ik ook niet zo’n slim plan.

Maakt het nog uit of je jongens en meisjes bij elkaar laat slapen?

Opnieuw iets dat volledig persoonlijk is. Misschien heb je hier moeite mee vanwege jullie religieuze of culturele opvattingen? Dan doe je het niet. Zelf heb ik er geen moeite mee tot een bepaalde leeftijd. Wij logeerden vroeger ook elke zomer bij onze overbuurjongetjes, denk tot we een jaartje of tien waren. Dat waren fantastische avonden! En er gebeurde niks geks verder, we sliepen op een redelijke tijd en hadden zoveel lol.

Hoe pak je het logeren bij vriendjes aan?

Bij de ander: laat ze eerst wat langer blijven

Uiteindelijk is het best spannend, zo’n sleepover. Dus zorg dat ze zich thuis voelen op het logeeradres voor ze daar daadwerkelijk een nachtje blijven. In ons geval hebben onze meiden elkaar natuurlijk, waardoor je al sneller ‘thuis’ bent – ook bij een ander. Maar zouden ze alleen gaan, dan laat ik ze ook eerst iets langer blijven. Dan is de stap naar logeren kleiner.

Pak samen de koffer in – zoals je ook bij opa en oma zou doen

Maak er geen enorme situatie van, maar laat ze tegelijkertijd meehelpen bij de voorbereiding van het slapen. Wat willen ze echt mee? Vergeet nooit hun lievelingsknuffel! Vraag ook even of ze er zin in hebben en of ze eventueel nog vragen hebben. Je weet uiteindelijk nooit wat er in die koppies omgaat.

Overleg met de andere ouders

 • Wat spreken we af als ze heimwee hebben?
 • Hoe gaan jullie om met …?
 • Hoe laat halen we ze weer op? (na het ontbijt is vaak een mooi moment)

Logeren bij jullie thuis?

Hou vast aan het normale ritme

Zeker bij jongere kinderen. Natuurlijk spelen ze iets langer door, maar als je geen zin hebt in kletsende kleuters tot diep in de nacht kan je het best jullie gewone slaapritueel volgen. Vraag de ouders van jullie logee hoe zij het aanpakken, zodat je ook daarin niet te veel verandering aanbrengt. Des te sneller voelen ze zich thuis en slapen ze.

Geef ze de ruimte om nog een beetje te kletsen, maar stel grenzen aan ongebruikelijk gedrag

Wij sliepen een keer bij de overbuurjongens toen die halverwege de avond besloten nog een boterham te willen. Ik vond het machtig. Midden op de avond nog iets eten! Thuis probeerde ik het ook uit (‘want bij M. mag het ook!’), maar mijn moeder smoorde het meteen in de kiem. Ieder huis heeft zijn eigen regels en dat kan maar beter duidelijk zijn. Voor je na afloop zelf dagelijks een kind rond 21.30 uur in de huiskamer hebt staan.

Hou een slaaptijd aan

Hoe laat moeten ze uiterlijk slapen? Hou je daaraan. Hoewel het met jonge kinderen nog wel eens kan meevallen, kletsen oudere kinderen al snel een gat in de nacht. Moet je niet willen. Zeker de volgende dag niet 😉

Maak het allemaal niet te lang

Na het logeren zijn kinderen toch vaak een beetje ontregeld. Ze worden knorrig, zijn er eigenlijk al klaar mee… Maak het dan ook allemaal niet te lang. Spreek af dat vriendinnetje X. na het ontbijt naar huis gaat en hou daarmee de leuke ervaring in stand. Mochten ze later alsnog willen afspreken, dan kan dat – maar het hoeft dus niet.

Vanaf welke leeftijd mogen (of mochten) jouw kinderen logeren bij vriendjes of vriendinnetjes?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Wanneer mag je kind logeren bij vriendjes/vriendinnetjes?

 1. Leuk zeg. Is het eigenlijk echt iets voor dochters? Ik logeerde als kind ook regelmatig ergens. Ik kan me dat van mijn broers niet herinneren. En ik heb nu geen dochters haha. Mijn gevoel logt nu meer bij, ‘Hoe zou het straks zijn als er allemaal van die lange slungels met een grote bek op onze bank hangen en een potje gaan lopen indrinken voordat ze gaan stappen.’

  1. Hahaha! Ja misschien is dat het meer bij jongens. Hoewel ik ook bij de overbuurjongens logeerde vroeger. Maar of jongens dat onderling doen? Waarschijnlijk zal het idd meer indrinken zijn. En dat kan wel weer erg grappig zijn (denk ik)!

 2. Logeerpartijtjes heb ik nog niet…
  Kindjes nog te jong

  Ik weet wel dat ik het vroeger zelf ook altijd deed.
  Bij meerdere vriendinnetjes en dam was het altijd feest
  Dan sliepen we pas heel laat,
  Nadat onze ouders al 10 keer hadden gezegd dat we echt moesten gaan slapen ?

  Leuk hoor dat enthousiasme bij jouw dochter!!!

  1. Haha geweldig hè? Kan me er inmiddels iets bij voorstellen als het om half elf nog rumoerig is, dat je een ‘laatste’ waarschuwing geeft. Maar zo leuk! Ben benieuwd hoe ze er vandaag bij loopt ? misschien voer voor een blog morgen, “The day after…”

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten