Vanaf wanneer laat je kinderen alleen buitenspelen?

vanaf wanneer kind alleen buitenspelen

Wanneer laat je je kind alleen buitenspelen? Onze kleuters beginnen hier steeds meer behoefte aan te krijgen en vinden het best interessant. Tegelijkertijd is het als ouders zoeken wat nu een goede leeftijd is om ze in hun eentje op pad te laten gaan. Om te ontdekken wat bij ons past, besloot ik eens op onderzoek te gaan! In dit artikel deel ik mijn bevindingen met je en geef handige tips.

Lekker alleen buitenspelen?

Nu Rose (5) in een leeftijd komt waarop sommige vriendjes en vriendinnetjes alleen op straat lopen, vragen we ons geregeld af wanneer ze nu echt zonder ouderlijk toezicht mag gaan buitenspelen. We vinden het lastig. Waar we bij June wel wisten dat ze niet in zeven sloten tegelijk zou lopen, is onze ondernemende kleuter nergens bang voor en altijd wel in voor een geintje. Dat kan goed gaan, maar ook helemaal mis.

Daarom besloot ik eens uit te zoeken wat nu eigenlijk een schappelijke leeftijd is voor kinderen om alleen te gaan buitenspelen. Want hoewel we natuurlijk een oudere dochter hebben, is dat hele proces ook alweer ruim acht jaar terug.

Vanaf welke leeftijd laat je kinderen alleen buitenspelen?

Als het aan Rose had gelegen, speelde ze al in haar eentje buiten vanaf een jaar of twee, drie. Ze vond zichzelf er wel klaar voor – net zoals ze in die tijd dacht dat ze makkelijk in haar eentje naar de peuterspeelzaal zou kunnen lopen. Nou ja, dat is hem dus niet geworden. Maar wat mag wel? En wat is een algemeen aanvaarde leeftijd om te starten met alleen buitenspelen?

Kinderpsycholoog Anouk Drieman vertelt in gesprek met RTL Nieuws wat zij adviseert (heel waardevol artikel over dit onderwerp trouwens; zeker de moeite waard om even te lezen). De conclusie? Er is geen eenduidige leeftijd. Het hangt namelijk af van verschillende factoren wanneer je het best kan starten met alleen naar buiten gaan:

  • Hoe veilig jullie omgeving is
  • Het karakter van je kind
  • In hoeverre je zelf toezicht hebt op de plek waar je kind gaat buitenspelen
  • Hoeveel andere kinderen er in de buurt zijn (en hun karakter)

Kortom, het is aan jou/jullie om een inschatting te maken van wanneer je kind eraan toe is om alleen naar buiten te gaan. Zoals ook uit ons eigen voorbeeld blijkt: bij de één laat je sneller los dan bij de ander.

Hoe bouw je het alleen buitenspelen veilig op?

Het is vooral zaak om geleidelijk stappen te nemen en je kind hierin te begeleiden. Uiteindelijk komen bij het spelen ook kleine verantwoordelijkheden en regels kijken. Hieronder verschillende voorbeelden en manieren waarop je je kind hierbij kan helpen.

Spreek een duidelijk gebied af waarbinnen je kind zich vrij kan bewegen

Vanzelfsprekend wordt dat gebied elke keer een klein stukje groter, maar in het begin is het prima om een paar straten rondom jullie huis aan te houden. Kies bijvoorbeeld om het speeltuintje bij jullie achter als duidelijke grens aan te houden. Binnen de straten die daarheen leiden, mogen ze zich vrij bewegen.

Ga de eerste keren mee of ga af en toe even kijken

We hebben hier wat dat betreft geluk: het speeltuintje ligt recht achter ons huis. En hoewel je er niet via de tuin kunt komen, heb je vanuit de slaapkamer goed overzicht over de straten die hierheen gaan. Als ze zelfstandig naar buiten gaan, kunnen we hen dus makkelijk in de gaten houden. Zowel door even snel om het hoekje te gluren als vanuit ons huis.

Geef je kind een horloge mee

Het scheelt als je kind al kan klokkijken: dan spreek je gewoon een tijd af waarop ze zich even komen melden. Zo niet, leer ze dan in elk geval een makkelijk tijdstip (zoals 17.00 uur). Het gaat er niet zozeer om dat ze hierin foutloos mee omgaan, maar meer dat ze er meteen aan wennen dat je tijden afspreekt.

Ik vind deze optie persoonlijk prettiger dan het meegeven van een mobiele telefoon aan een kleuter, wat je soms weleens ziet. Maar goed, ieder zijn eigen keus.

Maak een paar duidelijke afspraken met je kind

Het is belangrijk dat ze weten wat je van ze verwacht. Het hoeft allemaal niet heel groots en uitgebreid, maar gewoon een paar simpele dingen:

  • Ga niet met vreemden mee, wat ze ook zeggen; als vriendjes oversteken en jij mag niet, kom dan eerst even naar huis
  • Als je bij iemand wil binnen spelen of ergens in de tuin gaat, meld dat dan eerst even
  • Kom af en toe je neus even laten zien (zeker in het begin)
  • Ga met respect om met andere mensen en (andermans) spullen

Op die manier kan je kind rustig wennen aan het buitenspelen en jij net zo goed! Het is toch echt een vorm van loslaten en dat kan best spannend zijn.

Waarom is buitenspelen eigenlijk zo belangrijk?

Kijk, dat het beter is om niet hele dagen op je kont te bivakkeren met een smartphone in je handen of om spelletjes te spelen op de spelcomputer, dat snappen we allemaal wel. Maar wat levert buitenspelen je nu eigenlijk nog meer op?

Nieuwe normen en waarden

Buiten komt je kind in aanraking met allerlei soorten kinderen en bijbehorende achtergronden en karakters. Hoe diverser jullie buurt is, des te meer je kind hiervan leert. Zo ontdekt hij misschien bij de Nederlands-Turkse buurman hoe heerlijk baklava is en leert hij dat het bij hen thuis gebruikelijk is je schoenen voor de deur uit te trekken. En bij het tikje verwende kind verderop, wiens ouders zeer succesvol zijn, krijgt hij misschien een bepaalde etiquêtte mee. Terwijl het zeer gereformeerde gezin uit jullie straat hem weer hele andere dingen meegeeft.

Of je het nu prettig vindt of niet, op die manier leert je kind wel wat zijn plek is in de wereld en waar hij zich fijn bij voelt. Probeer zelf het goede voorbeeld te geven en open te staan, ook (of juist) voor mensen die heel anders lijken dan jij. De ene keer krijgt je vooroordeel gelijk, de andere keer ben je misschien juist heel verrast.

Sociale vaardigheden

Binnen zijn veilige groepen (school, jullie familie en misschien de sportclub) ontdekt je kind al wat zijn plekje is. Dat geldt voor buiten nog wel meer. De één is een stuk brutaler dan de ander en ook binnen die sociale rangorde moet je kind zijn eigen positie zien te vinden en veroveren.

Dit is één van de dingen waar je als ouder weinig voor kunt doen. Daarom helpt alleen buitenspelen zo goed: zonder jouw supervisie gaan ze op ontdekkingstocht. Ze leren wie zij zijn, hoe ze moeten omgaan met die irritante pestkop van nummer 4 en met welke kinderen ze het liefst spelen.

Betere motoriek en meer beweging

Alle vormen van beweging waarbij je kind lekker bezig is, helpt hem bij zijn motoriek. Buiten in de speeltuin kunnen ze klauteren, ze zullen vast een keer proberen in een boom te klimmen en vriendjes kunnen hen uitdagen om net een stapje verder te gaan. Hoewel dat niet bij elk kind wenselijk is haha, maar in sommige gevallen juist heel waardevol. Door uren door de buurt te crossen, leren ze beter fietsen. Dankzij het klimrek leren ze hoe je veilig kunt vallen. En in de boom verderop overwinnen ze een angst.

Daarbij zijn kinderen buiten veel meer in beweging. Je rent, klimt, fietst, gaat rolschaatsen, steltlopen, skippyballen, steppen… Ook dagen kinderen elkaar onderling vaak uit. Dat scheelt ‘s avonds natuurlijk weer: ze slapen een stuk beter!

Kennis over de natuur

Als kind speelden wij heel vaak buiten. We leerden welke planten giftig waren, voor welke insecten je moest uitkijken, hoe je de jeuk van een distel of brandnetel kon tegengaan met paardenbloemsap en wat het verschil is tussen een kever en een tor. Zaken die ook in boeken staan, maar die in de praktijk veel sneller gaan. Zeker ‘s zomers zaten we uren in het gras of het dichtbij gelegen natuurgebied, dat we toen ‘De Hoge Bergen’ noemden. Feitelijk niet meer dan een paar zandheuvels met begroeiing, maar het klonk zo veel spannender.

Creativiteit

Van buitenspelen word je creatiever. Je hebt immers minder tot je beschikking en dan zal je wel moeten. Wij konden uren doorbrengen met het bedenken van een nieuw spel, kenden talloze verschillende balspelletjes en handje-klapliedjes… Het is wezenlijk anders dan binnenspelen met ‘voorgekauwd’ speelgoed. Bijkomend voordeel: nog altijd kan ik me eigenlijk niet vervelen, omdat ik als kind leerde altijd wel iets te doen had. En zo niet, dan bedachten we wel iets.

Vitamine D

Stukken beter dan uit een potje natuurlijk! Elke dag naar buiten stimuleert de aanmaak van vitamine D en zorgt voor sterkere botten.

Het voordeel voor jou als ouder?

Persoonlijk vond ik het best prettig toen de oudste vaker alleen ging buitenspelen. Ik merkte dat ze minder ‘miepte’ over regen, wind of sneeuw: zolang er andere kinderen waren, stimuleerde haar dat om toch naar buiten te gaan. Ook is het soms best prettig om even weer wat ruimte in huis te hebben. Zeker destijds, toen ik met twee jonge baby’s zat en dat voor haar soms best vervelend was.

Tot slot merkte ik dat het me enorm goed deed om haar zo te zien groeien. Want ondanks dat ik de eerste dagen best wel gespannen thuis zat en me afvroeg of ze niet te jong was om zonder toezicht te gaan buitenspelen, ontdekte ik al snel hoe goed ze ermee omging. Ze maakte verstandige beslissingen, leerde steeds meer kinderen kennen en ik leerde (beter) loslaten – één van de belangrijkste lessen van het ouderschap.

Kortom, als Rose en May ook zelf de hort op gaan, denk ik dat het hen doet groeien en ze echt een groei zullen maken in hun ontwikkeling. Alles op zijn tijd natuurlijk, maar ik denk wel dat we komende zomer eerste (grotere) stappen zullen zetten.

Hoe oud waren jouw kinderen toen ze voor het eerst buiten gingen spelen? Vind jij het soms ook lastig om los te laten? En heb je nog aanvullende tips op bovenstaande? Laat het me weten in de comments!

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Katya Shut – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Vanaf wanneer laat je kinderen alleen buitenspelen?

  1. Tot einde vd straat vanaf 4 jaar. Inmiddels is mijn oudste dochter net 6 jaar, gebied uitbreiden doen we nog niet omdat ze dan moet oversteken.

  2. hier waren ze 4 en 5, mobieltje om hun nek en niet verder dan de prullenbakken die hier ende van de straat staan 😀 het ligt er maar net aan vind ik hoe ver het kind is als je mij begrijpt en wat voor buurt je woont want niet elke buurt is wel zo kind vriendelijk

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten