Wanneer is de bevalling begonnen? 4 signalen

wanneer is de bevalling begonnen

Wanneer is je bevalling begonnen? Hoewel iedere vrouw uniek is (en elk geboorteproces dus ook) zijn er wel een aantal zaken die vaststaan. In deze blog vind je een paar punten waar je als aanstaande moeder hopelijk mee vooruit kunt en kan vaststellen hoe groot de kans is dat je aan het bevallen bent.

Wanneer is de bevalling begonnen?

Ik had geen idee

Voorafgaand aan mijn derde bevalling wist ik nog steeds niet wanneer een bevalling nu precies begint. De keren daarvoor verliepen namelijk alles behalve het boekje (pethidine injectie om de weeën te remmen bij mijn oudste dochter en een dochter die niet indaalde, de tweede keer).

Na de thuisbevalling van onze jongste dochter May wist ik echter dat er een aantal zaken zijn die wél redelijk vaststaan. In deze blog deel ik waar je op kunt letten om te zien wanneer je bevalling begint/vordert.

Disclaimer

Laat voorop staan dat geen enkele bevalling lijkt op de andere dus het zou zomaar kunnen dat de zaken die ik in deze blog noem niet op jou van toepassing is. Blijf dus altijd alert en houd contact met de verloskundige. Uiteindelijk zal zij moeten beoordelen in hoeverre je al bezig bent en of je ontsluiting hebt.

En tot slot: als je op deze blog komt, omdat je daadwerkelijk op het punt staat te bevallen, dan wens ik je een hele mooie, liefdevolle ervaring toe, rust en heel veel geluk met je zoon of dochter!

Wanneer je bevalling écht begonnen is?

Nogmaals: iedere bevalling is anders (ja, daar hebben we hem weer), maar deze signalen indiceren bij de meeste vrouw wanneer je gaat bevallen.

Er zijn een paar stelregels die je in acht kunt nemen:

 • Zolang je nog kunt denken: ‘Doen hier al die vrouwen nu zo moeilijk over?’ dan kun je er vrijwel zeker van zijn, dat de echte bevalling nog op gang moet komen. Geef het een paar uur (of dagen) en die gedachten is in bijna ieder geval veranderd naar: ‘Ah, daarom doen ze er zo moeilijk over!’
 • Echte weeën komen regelmatig. Alles dat niet regelmatig komt (4-3-5-4) is voorwerk. Niet getreurd. Het laat namelijk de bevalling daarna meestal soepeler verlopen.
 • De pijnscheuten tijdens voorweeën doen meer denken aan menstruatie. Tijdens de bevalling worden deze venijniger. Je moet dan echt op je ademhaling gaan letten.
 • Tijdens de bevalling keer je in jezelf. Zolang je nog kwiek rechtop op bed kunt zitten en oog hebt voor je omgeving, is het helaas vaak nog niet begonnen.

Hoe herken je het verschil tussen voorweeën en echte weeën?

De laatste dagen voor mijn derde bevalling bracht ik voornamelijk liggend door in bed, mijn smartphone in mijn hand geplakt. Meest gebruikte zoektermen via Google waren: ‘Begin bevalling’, ‘hoe weet je dat bevalling begonnen is’, ‘wanneer is de bevalling begonnen’, ‘symptomen bevalling’.

Je zou misschien zeggen dat bevallen bij een derde gesneden koek is, maar niet dus. Ik had immers nog geen ‘normale’ bevalling meegemaakt en dus zocht ik me een slag in de rondte. Maar het hielp niets, alles leek op elkaar en bovendien stond nergens of die buikpijn nu eindelijk eens duidde op weeën.

De weeënactiviteit stopte steeds

Ik belde de verloskundige maar weer. Helaas voor mij, telkens als ze binnen een straal van tien meter rond ons huis liep, stopten de vermeende ‘weeën’ subiet. Pas toen de bevalling eenmaal echt op gang was, merkte ik het verschil.

Verschil tussen voorweeën en echte weeën

Tijdens de voorweeën moet je baarmoedermond rijpen. Het nadeel is dat je het gevoel kan hebben dat de bevalling echt gestart is, maar het voordeel is wel dat je straks hopelijk sneller gaat. Typisch voor voorweeën is dan ook dat de pijngolven komen en gaan. Ze lijken op echte weeën maar zijn aanzienlijk minder scherp.

Ins en outs over de centimeters

Daarnaast een paar momenten die je een globale indicatie kunnen geven van hoe ver je bent:

6 centimeter: heel misselijk
8 centimeter: je denkt dat je dit helemaal niet gaat kunnen en wil het liefst opgeven
10 centimeter: persdrang

Het is geen hogere wetenschap, maar voor mij gold dat ik elke keer opnieuw dezelfde symptomen ervoer.

Hoe kun je de ontsluiting bevorderen?

Wanneer je begonnen bent met de bevalling, dan wil je eigenlijk gewoon het liefst dat het in beetje redelijk tempo doorgaat toch? Niet dat je per se een weeënstorm wenst, maar ook niet dat je na drie uur afzien nog steeds maar één centimeter bent opgeschoten. Ik vroeg daarom aan de verloskundige wat ik zelf kon doen om de ontsluiting te bevorderen.

‘Doen wat het minst prettig aanvoelt. Wandelen dus!’ En zo begon ik aan een meterslange tocht over de bovenverdieping van ons huis. Wandelen tot ik erbij neerviel. Figuurlijk althans, want het duurde slechts een uurtje voor ik bij de derde bevalling op de 8-9 centimeter zat.

Wanneer is de bevalling begonnen bij jou? Merkte je ook zo’n duidelijke verandering in de pijnscheuten bijvoorbeeld? Of overviel het je juist? Deel je ervaring in de reacties!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “Wanneer is de bevalling begonnen? 4 signalen

 1. Ik ben ook bang dat ik ga twijfelen. De vorige met braken eerst mijn vliezen en gebeurde de rest in het ziekenhuis. Nu heb ik al maanden harde buiken..Dus ben ik benieuwd of ik het meteen door heb .. al vrees ik van wel. .hihi

  1. Bij de tweede had ik inderdaad ook veel meer last van die harde buiken. Ik vrees het ook 😉 hoewel het misschien sneller gaat dan de eerste keer. Dat is dan weer een voordeel nu. En je weet wat er komen gaat (hoewel dat natuurlijk een voor- en nadeel kan zijn)

 2. Ik zat dagen ervoor mijn harde buiken al steeds te timen, maar de dag zelf wist ik het ook. Het was nog niet heftig, maar mijn buik voelde anders. Ik “geinde” tegen iedereen dat het die avond ging gebeuren. En inderdaad… De weeen barstten los

 3. Bij mij braken mijn vliezen. Ik was een half uur later in ziekenhuis en bleek yoen 10cm te hebben kan je dus niet lrecies vertelleb wanneer het begonnen is
  Uitelijk heeft het alles bij elkaar 3kwartier geduurd. Heb 2x geperst en toen was ze geboren

 4. Ik had een klein beetje bloedverlies, heel fijn omdat ik meteen zeker wist wat er aan de hand was. Het lijkt mij heel lastig als je twijfelt!

  1. Ja dat is inderdaad handig, een soort teken van je lichaam. Scheelt toch onzekerheid!

   Bij de laatste hier ook wat bloedverlies, alleen bleek dat gewoon ‘tekenen’ van de baarmoedermond. En in de praktijk kon het alsnog een paar weken duren, daar baalde ik toen zo van!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten