wanneer is de bevalling begonnen

Wanneer is de bevalling begonnen? 4 duidelijke signalen

WANNEER IS DE BEVALLING BEGONNEN – Ik vroeg het me honderden keren af. Zelfs bij de derde bevalling had ik eigenlijk nog geen idee. Tot die keer was ik namelijk nog nooit volgens het boekje bevallen. Maar eenmaal na de geboorte van May wist ik het: er zijn toch een aantal signalen waaraan je kan merken dat je kindje eraan komt. Natuurlijk, geen mens is hetzelfde en elke bevalling is anders, maar er zijn een paar algemene punten waarmee je misschien wel een beetje uit de voeten kunt. Als je op deze blog komt, omdat je daadwerkelijk op het punt staat te bevallen, dan wens ik je een hele mooie, liefdevolle ervaring toe, rust en heel veel geluk met je zoon of dochter!

Lieve Google, ‘wanneer is de bevalling begonnen?’

De laatste dagen voor mijn derde bevalling bracht ik voornamelijk liggend door in bed, mijn smartphone in mijn hand geplakt. Meest gebruikte zoektermen via Google waren: ‘Begin bevalling’, ‘hoe weet je dat bevalling begonnen is’, ‘wanneer is de bevalling begonnen’, ‘symptomen bevalling’. Je zou misschien zeggen dat bevallen bij een derde gesneden koek is, maar niet dus. Ik had nog geen ‘normale’ bevalling meegemaakt en dus zocht ik me een slag in de rondte. Maar het hielp niets, alles leek op elkaar en bovendien stond nergens of die buikpijn nu eindelijk eens duidde op weeën.

De weeënactiviteit stopte steeds

Ik belde de verloskundige maar weer. Helaas voor mij, telkens als ze binnen een straal van tien meter rond ons huis liep, stopten de vermeende ‘weeën’ subiet. Pas toen de bevalling eenmaal echt op gang was, merkte ik het verschil.

Wanneer is de bevalling begonnen?

 • Zolang je nog kunt denken: ‘Doen hier al die vrouwen nu zo moeilijk over?’ dan kun je er vrijwel zeker van zijn, dat de echte bevalling nog op gang moet komen. Geef het een paar uur (of dagen) en die gedachten is in bijna ieder geval veranderd naar: ‘Ah, daarom doen ze er zo moeilijk over!’
 • Echte weeën komen regelmatig. Alles dat niet regelmatig komt (4-3-5-4) is voorwerk. Niet getreurd. Het laat namelijk de bevalling daarna meestal soepeler verlopen.
 • De pijnscheuten tijdens voorweeën doen meer denken aan menstruatie. Tijdens de bevalling worden deze venijniger. Je moet dan echt op je ademhaling gaan letten.
 • Tijdens de bevalling keer je in jezelf. Zolang je nog kwiek rechtop op bed kunt zitten en oog hebt voor je omgeving, is het helaas nog niet begonnen.

Let wel: iedere bevalling is anders (ja, daar hebben we hem weer), maar deze signalen indiceren bij de meeste vrouw wanneer je gaat bevallen.

Ins en outs over de centimeters

Daarnaast een paar momenten die je een globale indicatie kunnen geven van hoe ver je bent:

6 centimeter: heel misselijk
8 centimeter: je denkt dat je dit helemaal niet gaat kunnen en wil het liefst opgeven
10 centimeter: persdrang

Als je nog niet bevallen bent, veel succes! Blijf positief: het is al ruim miljarden keren goed gegaan, dus jij kunt het ook!

Wanneer is de bevalling begonnen bij jou?

Net na de bevalling – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

14 Replies to “Wanneer is de bevalling begonnen? 4 duidelijke signalen

  1. Bij de tweede had ik inderdaad ook veel meer last van die harde buiken. Ik vrees het ook 😉 hoewel het misschien sneller gaat dan de eerste keer. Dat is dan weer een voordeel nu. En je weet wat er komen gaat (hoewel dat natuurlijk een voor- en nadeel kan zijn)

 1. Ik zat dagen ervoor mijn harde buiken al steeds te timen, maar de dag zelf wist ik het ook. Het was nog niet heftig, maar mijn buik voelde anders. Ik “geinde” tegen iedereen dat het die avond ging gebeuren. En inderdaad… De weeen barstten los
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…The ice cream-tagMy Profile

 2. Bij mij braken mijn vliezen. Ik was een half uur later in ziekenhuis en bleek yoen 10cm te hebben kan je dus niet lrecies vertelleb wanneer het begonnen is
  Uitelijk heeft het alles bij elkaar 3kwartier geduurd. Heb 2x geperst en toen was ze geboren
  Kim onlangs geplaatst…bijzondere dingen rekjeMy Profile

 3. Ik had een klein beetje bloedverlies, heel fijn omdat ik meteen zeker wist wat er aan de hand was. Het lijkt mij heel lastig als je twijfelt!

  1. Ja dat is inderdaad handig, een soort teken van je lichaam. Scheelt toch onzekerheid!

   Bij de laatste hier ook wat bloedverlies, alleen bleek dat gewoon ‘tekenen’ van de baarmoedermond. En in de praktijk kon het alsnog een paar weken duren, daar baalde ik toen zo van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge