Wanneer is de bevalling begonnen? 4 duidelijke signalen

WANNEER IS DE BEVALLING BEGONNEN – Ik vroeg het me honderden keren af. Zelfs bij de derde bevalling had ik eigenlijk nog geen idee. Tot die keer was ik namelijk nog nooit volgens het boekje bevallen. Maar eenmaal na de geboorte van May wist ik het: er zijn toch een aantal signalen waaraan je kan merken dat je kindje eraan komt. Natuurlijk, geen mens is hetzelfde en elke bevalling is anders, maar er zijn een paar algemene punten waarmee je misschien wel een beetje uit de voeten kunt. Als je op deze blog komt, omdat je daadwerkelijk op het punt staat te bevallen, dan wens ik je een hele mooie, liefdevolle ervaring toe, rust en heel veel geluk met je zoon of dochter!

Lieve Google, ‘wanneer is de bevalling begonnen?’

De laatste dagen voor mijn derde bevalling bracht ik voornamelijk liggend door in bed, mijn smartphone in mijn hand geplakt. Meest gebruikte zoektermen via Google waren: ‘Begin bevalling’, ‘hoe weet je dat bevalling begonnen is’, ‘wanneer is de bevalling begonnen’, ‘symptomen bevalling’. Je zou misschien zeggen dat bevallen bij een derde gesneden koek is, maar niet dus. Ik had nog geen ‘normale’ bevalling meegemaakt en dus zocht ik me een slag in de rondte. Maar het hielp niets, alles leek op elkaar en bovendien stond nergens of die buikpijn nu eindelijk eens duidde op weeën.

De weeënactiviteit stopte steeds

Ik belde de verloskundige maar weer. Helaas voor mij, telkens als ze binnen een straal van tien meter rond ons huis liep, stopten de vermeende ‘weeën’ subiet. Pas toen de bevalling eenmaal echt op gang was, merkte ik het verschil.

Wanneer is de bevalling begonnen?

 • Zolang je nog kunt denken: ‘Doen hier al die vrouwen nu zo moeilijk over?’ dan kun je er vrijwel zeker van zijn, dat de echte bevalling nog op gang moet komen. Geef het een paar uur (of dagen) en die gedachten is in bijna ieder geval veranderd naar: ‘Ah, daarom doen ze er zo moeilijk over!’
 • Echte weeën komen regelmatig. Alles dat niet regelmatig komt (4-3-5-4) is voorwerk. Niet getreurd. Het laat namelijk de bevalling daarna meestal soepeler verlopen.
 • De pijnscheuten tijdens voorweeën doen meer denken aan menstruatie. Tijdens de bevalling worden deze venijniger. Je moet dan echt op je ademhaling gaan letten.
 • Tijdens de bevalling keer je in jezelf. Zolang je nog kwiek rechtop op bed kunt zitten en oog hebt voor je omgeving, is het helaas nog niet begonnen.

Let wel: iedere bevalling is anders (ja, daar hebben we hem weer), maar deze signalen indiceren bij de meeste vrouw wanneer je gaat bevallen.

Ins en outs over de centimeters

Daarnaast een paar momenten die je een globale indicatie kunnen geven van hoe ver je bent:

6 centimeter: heel misselijk
8 centimeter: je denkt dat je dit helemaal niet gaat kunnen en wil het liefst opgeven
10 centimeter: persdrang

Als je nog niet bevallen bent, veel succes! Blijf positief: het is al ruim miljarden keren goed gegaan, dus jij kunt het ook!

Wanneer is de bevalling begonnen bij jou?

Net na de bevalling – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

14 thoughts on “Wanneer is de bevalling begonnen? 4 duidelijke signalen

 1. Ik ben ook bang dat ik ga twijfelen. De vorige met braken eerst mijn vliezen en gebeurde de rest in het ziekenhuis. Nu heb ik al maanden harde buiken..Dus ben ik benieuwd of ik het meteen door heb .. al vrees ik van wel. .hihi

  1. Bij de tweede had ik inderdaad ook veel meer last van die harde buiken. Ik vrees het ook 😉 hoewel het misschien sneller gaat dan de eerste keer. Dat is dan weer een voordeel nu. En je weet wat er komen gaat (hoewel dat natuurlijk een voor- en nadeel kan zijn)

 2. Ik zat dagen ervoor mijn harde buiken al steeds te timen, maar de dag zelf wist ik het ook. Het was nog niet heftig, maar mijn buik voelde anders. Ik “geinde” tegen iedereen dat het die avond ging gebeuren. En inderdaad… De weeen barstten los

 3. Bij mij braken mijn vliezen. Ik was een half uur later in ziekenhuis en bleek yoen 10cm te hebben kan je dus niet lrecies vertelleb wanneer het begonnen is
  Uitelijk heeft het alles bij elkaar 3kwartier geduurd. Heb 2x geperst en toen was ze geboren

 4. Ik had een klein beetje bloedverlies, heel fijn omdat ik meteen zeker wist wat er aan de hand was. Het lijkt mij heel lastig als je twijfelt!

  1. Ja dat is inderdaad handig, een soort teken van je lichaam. Scheelt toch onzekerheid!

   Bij de laatste hier ook wat bloedverlies, alleen bleek dat gewoon ‘tekenen’ van de baarmoedermond. En in de praktijk kon het alsnog een paar weken duren, daar baalde ik toen zo van!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten