Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

wanneer mag jouw kind een smartphone

Kinderen lijken steeds jonger te zijn als ze een mobiele telefoon krijgen. Maar is dat wel verstandig? Is zo’n smartphone echt nodig? Waar kan je over nadenken voordat je de knoop doorhakt? En welke beslissing maakten wij?

Wanneer geef je een kind een mobiele telefoon?

Een groot deel van de ouders worstelt met de vraag wanneer hun kind toe is aan een mobieltje. Tegelijkertijd lijken kinderen ook steeds jonger te zijn: sommigen zitten pas in groep 3. Is dat wel een goede ontwikkeling? Moet je daarin meegaan of hou je vast aan je eigen principes? En welke leeftijd is dan wel goed om te starten met een smartphone? In deze blog ga ik hier dieper op in.

Waar hou je rekening mee voor je je kind een mobieltje geeft?

De leeftijd van je kind

Iedereen maakt zijn eigen afwegingen, dus ik ga je niet vertellen wat verstandig is of onzinnig. Ik kan je wel vertellen hoe wij erover dachten, zodat je voor jezelf kunt bedenken of je het daarmee eens bent of niet.

In onze ogen heeft een kind onder de twaalf jaar eigenlijk geen mobieltje nodig, maar beweging en buitenlucht. Veel apps zijn niet voor niks officieel pas toegankelijk vanaf een latere leeftijd. Onder die leeftijd kunnen kinderen sowieso niet goed onderscheid maken tussen wat je wel of niet online kan delen. Daarnaast geef je een kind een behoorlijk duur toestel in handen. Kunnen ze dat wel aan op deze leeftijd?

De noodzaak

Heeft je kind een mobieltje nodig? Of kunnen ze ook prima af met die van jou? Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je kind een omgangsregeling heeft met je ex maar dat jullie relatie zodanig slecht is dat je hem (of haar) liever nooit meer persoonlijk te woord staat. In die situatie kan het heel fijn zijn als je kind zelf contact met hem of haar heeft.

Ook wanneer je kind elke dag ver moet fietsen (zoals op de middelbare school weleens het geval is), is het prettig te weten dat ze je kunnen bellen in nood. Verder staat veel informatie op hun mobiel (Magister) en moeten ze soms oefeningen doen via een QR-code. Maar op de basisschool? Met vriendjes die dichtbij wonen en die ze ook gewoon kunnen gaan ophalen? Het is de overweging waard om te wachten en hen, net als wij vroeger, langs te sturen. Is het vriendje in kwestie er niet, dan is dat toch geen ramp?

Het verantwoordelijkheidsgevoel met een mobiel in handen

Ik noemde het net al even. Dit verschilt natuurlijk per kind: sommige kinderen kunnen op hun zesde al heel verantwoordelijk omgaan met spullen, een ander met zestien nog niet. Laat jouw kind hem geregeld slingeren of is de kans groot dat hij hem kapot laat vallen? Waarom niet nog even wachten. Per slot van rekening zijn de kosten in eerste instantie vaak vooral voor jullie en wat geef je ze mee als je elke keer een reparatie à €100 cadeau doet? De overweging in elk geval waard!

De verslavingsgevoeligheid van je kind

Als je nu al weet dat je kind binnen no time vijf uur per dag op zijn mobiel zit dan kan dat een reden zijn om er nog even mee te wachten. Vijf uur per dag is uiteindelijk wel 140 uur per maand (3,5 fulltime werkweken). Dat is best behoorlijk toch, zeker op die jonge leeftijd? Bovendien zal het je dan hoogstwaarschijnlijk een berg strijd opleveren, waar je ook maar net trek in moet hebben. Hoewel deze tips je ook kunnen helpen om minder ruzie te maken over die smartphone.

Je eigen opvattingen

Vind jij het nog te vroeg voor een mobieltje? Blijf dan vooral trouw aan je eigen opvattingen. Je kent je kind zelf het beste. Aan de andere kant, als jij wel denkt dat het goed is om je zoon of dochter een mobiele telefoon te geven, dan heb je die keus als het goed is weloverwogen gemaakt. Wie is een ander om je daar iets van te zeggen? Dat het mijn keus bijvoorbeeld niet is, betekent toch niet dat je je daardoor moet laten tegenhouden?

De rest van de klas

Hoewel ik het zelf destijds enorm irritant vond, gingen we toch overstag omdat bijna alle andere ouders in groep 7 hun kind wél een smartphone had gegeven. Als je kind de enige is die buiten de groep valt, dan is het natuurlijk de afweging waard of je moet blijven vasthouden aan je principes.

Overigens maakten we alsnog hele strenge afspraken, omdat we niet wilden dat ze er continu op zou zitten. En al waardeerde ze dat destijds niet altijd, inmiddels is ze blij dat ze ook nog zonder mobiel kan.

Vertrouwen

Ook weer iets dat je als ouder zelf beslist, maar in hoeverre heb je vertrouwen in je kind? Weet je welke apps hij downloadt? Praat je zoon of dochter erover als er wordt gepest in de klassen-app? Hou je in de gaten of ze geen gekke filmpjes posten op Tiktok of opmerkelijke mensen toelaten op hun Instagram-profiel? En in hoeverre wil je dit gaan controleren?

Zelf houden we bijvoorbeeld minimale controle. June liet mij toe op haar Instagramprofiel, maar ik lees haar berichten nooit. Ze vertelt het mij persoonlijk als er echt iets geks online gebeurt. Mocht dat vertrouwen beschaamd zijn, passen we onze regels daarop aan. En het is ook gebaseerd op het kind dat ze is; misschien zouden we het bij één van de andere twee anders aanpakken.

Regels over het gebruik van de smartphone?

Ongelimiteerd op de telefoon? We zien het vaak gebeuren: kinderen die na twaalf uur ‘s avonds nog even live gaan met klasgenoten op Instagram, continu spelletjes zitten spelen terwijl je met familie uit eten gaat of tijdens een verjaardag je gasten nauwelijks nog welkom heten, omdat je zit te app’en. Ik vind het persoonlijk niet gezellig en hier passen we onze eigen regels op aan. Hieronder een aantal mogelijke regels:

Welke grenzen stellen jullie? Wees duidelijk.

Wat mag wel en wat mag niet? Mag je kind aan tafel op zijn telefoon? Gaat hij mee als jullie uit eten zijn? Hoe zit het met verjaardagen? Tot welk tijdstip kan hij op zijn smartphone?

Smartphone in het verkeer

Hier is maar één regel voor: het mag niet. Niet op de fiets (daar krijg je tegenwoordig een boete voor, vanwege het hoge risico op een ongeval), maar ook lopend is het onverstandig Sommige kinderen lopen als zombies te straat op en als automobilist moet je dan dubbel zo alert zijn.

Houd zicht op de social media die ze downloaden

Wij vonden het bijvoorbeeld lange tijd niet goed als June Instagram zou downloaden, zoals andere kinderen in haar klas. We wilden haar eerst spreken over de app, de gebruikers en wat eventuee risico’s zijn. Of wat er gebeurt met je foto’s zodra een onbekende erbij kan. Voor je het weet eindig je op een website met duistere bedoelingen. Of gebruiken ze de foto van je kind voor een reclame.

Anderen fotograferen of filmen

Leg uit dat je nooit foto’s en filmpjes van anderen online mag zetten zonder toestemming. En ook als je live gaat op Instagram, zorg dan even dat er geen onbekenden op beeld komen. Daar zit niet iedereen op te wachten!

Extra kosten aan je mobiele telefoon

Staat er in dat ene spelletje dat je bepaalde credits kunt aanschaffen om er sneller doorheen te komen? Leer ze dit soort dingen niet te doen, anders kan dat abonnement ineens een stuk hoger uitkomen dan je dacht. Vertel dat je onder de 18 altijd toestemming moet vragen aan je ouders.

Dat ene meisje van 13 kan een volwassen man van 43 zijn

Vertel je kind dat niet iedereen online is voor wie hij zich voordoet, dat je nooit iets moet doen tegen je zin of naaktfoto’s/-filmpjes moet sturen aan iemand (sexting), dat pesten ook kan voorkomen en hoe je dan moet handelen en dat je nooit je telefoonnummer/persoonlijke gegevens moet geven aan een onbekende.

Blijf in gesprek

Gaat het allemaal goed? Hebben ze niks geks meegemaakt of gezien? Zitten ze nergens mee? Kleine dingen kunnen in een kinderhoofd uitgroeien tot een ramp van apocalyptisch formaat.

In hoeverre controleer je of laat je los?

Spreek af of jij in de mobiele telefoon kijkt. Daar is niks mis mee als je dat belangrijk vindt. Kleine tip: als je dit wil doen, overval ze er dan mee. Kinderen weten namelijk prima hoe je een gesprek moet deleten.

Geef zelf het goede voorbeeld

Lastig, maar wel nodig. Als jij continu op je telefoon zit, dan is de kans groot dat je kinderen dit gedrag kopiëren. Vind je dat vervelend? Leg hem dan zelf ook eens wat vaker weg.

Straling en blauw licht

Vertel waarom je wil dat ze een uur voor het slapen hun mobiel weg te leggen. En wat eventueel de risico’s zijn van straling en blauw licht.

Met wat voor mobiel begin je? En hoe zorg je dat de kosten niet exploderen?

Welk toestel geef je?

Dat ligt deels aan de reden waarom je graag wil dat je kind een smartphone krijgt. Gaat het om bereikbaarheid? Slechts het contact met de ex? Dan is een ouderwetse Nokia prima: je kunt alleen bellen en sms’en – precies waarvoor je hem geeft.

Als je kind echter graag meedoet met de rest van de klas en WhatsApp wil downloaden of af en toe een spelletje speelt, dan is zo’n ‘dumbphone’ niet voldoende. Je kunt dan een leentoestel geven (een oude van jezelf of een bekende). Een goed alternatief is een refurbished telefoon. Die zijn aanzienlijk goedkoper dan een nieuw toestel.

Hoe hou je de mobiele kosten binnen de perken?

 • Laat je kind ervoor sparen. Zo’n toestel kost geld en het kan goed zijn om hen dat te laten ervaren. Vaak zijn ze er dan een stuk zuiniger mee.
 • Geef hen een telefoon met beltegoed.
 • Maak afspraken over wie de kosten voor het beltegoed of abonnement betaalt. Zijn ze dat zelf (gedeeltelijk)? Of dragen jullie de kosten?
 • Zoek goed op internet naar een voordelig abonnement. Daarbij kan je vaak instellen dat als ze hun databundel hebben opgemaakt, ze nog wel kunnen bellen of sms’en, maar geen extra internetkosten meer kunnen maken.

Wanneer mag of mocht jouw kind een mobiele telefoon? En wat denk jij? Is het tegenwoordig nog realistisch om je kind pas op de middelbare school een smartphone te geven?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Anna Nahabed – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

 1. Bij ons thuis ook geen smartphones en dure abonnementen zelfs niet op de middelbare aangezien die vijf minuten bij ons huis vandaan is. De enige met abonnement ben ik zelf en dan ook nog geen duur abonnement. \mijn dochter van 16 heeft een oud telefoontje van een vriendin gekregen en heeft daar gewoon een prepaid kaart bij gekregen en mijn oudste van 18 heeft gewoon een simpele telefoon waar je foto,s mee kan maken en kan bellen ook gewoon prepaid.
  Niks geen smartphone met de nodige straling en internet. Gewoon ouderwets bellen of sms en.

  1. Snap ik, anders blijf je bezig!
   Is de oudste alweer 18? Wat vliegt de tijd… Maar mooie oplossing, zo zijn ze wel bereikbaar (want dat lijkt me tzt erg prettig), maar niet in staat hun ouders op kosten te jagen met overschreiding van allerlei bundels 😉

 2. Een smartphone lijkt mij ook onzinnig. Een tablet vind ik wat anders en is denk ik ook goedkoper? Ja die nekken, dat vroeg ik mij dus ook al af. Misschien toch maar driemaal een google glass bestellen dan…. 😉

  1. Ja je kan best goedkope tablets halen, alhoewel ik geen idee heb hoe goed die zijn.
   Tablets zijn volgens mij ook meer als een spelcomputer, maar voor zo’n nek zal je vast wel een lichte verslaving moeten hebben…

   Haha zal daar maar niet over beginnen thuis, anders wil ze die straks nog 😀

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten