Over bloggen 11 | Wanneer bloggen je werk wordt: voldoe jij aan deze 9 criteria?

wanneer bloggen je werk wordt

In België vieren ze de Dag van de Arbeid met een officiële vrije dag. Wij weliswaar niet, maar ik vond het toch goed om hier eens bij stil te staan. En dan natuurlijk op een manier die mij past: met een blog over bloggen. Want hoewel ik van Lotus Writings (nog) geen officieel bedrijf heb gemaakt, is het bloggen wel degelijk werken. En dat vergeet ik soms. Daarom 9 criteria voor wanneer bloggen je werk wordt.

Oproep zet aan tot nadenken

Laatst stelde Sandra van Mamaplaneet op Facebook een vraag over leven op één salaris. Uit automatisme wilde ik antwoorden en zat al even te tikken over onze thuissituatie, toen ik stopte. We leven namelijk helemaal niet meer op één salaris.

Lotus Writings begon als blog, maar levert inmiddels zo nu en dan geld op. Ook mijn werk als freelance tekstschrijver voor verschillende partijen brengt steeds meer binnen. Bovendien schrijf ik zo’n dertig uur per week en probeer me zoveel mogelijk bij te scholen. Ik werk harder dan ooit. En toch durf ik het niet helemaal te zien als volwaardig, blijkbaar. Anders zou ik geen antwoord willen geven als thuisblijfmoeder. Gek hè?

Ook in het dagelijks leven

Behalve op mijn website, antwoord ik ook in het dagelijks leven vaak dat ik thuisblijfmoeder ben en voor de kinderen zorg. Ik schreef er nota bene meerdere blogs over. En ik ga daarbij volledig voorbij aan alle bloed, zweet en tranen die in mijn teksten zitten. Waarom? Tja, misschien omdat ik mijn werk overal kan uitvoeren mits ik maar een laptop en stroom heb, en nog meer omdat ik het écht leuk vind. Ik heb heus weleens mindere dagen, maar nooit het gevoel gehad dat ik met tegenzin werk. Of misschien beter verwoord: dat ik überhaupt werk. Het voelt namelijk alsof ik elke dag mag bezig zijn met mijn hobby.

Wanneer bloggen je werk wordt: 9 criteria

Heb jij dat ook? Dat je je eigen werkzaamheden bagatelliseert omdat je er geen volwaardig salaris mee binnen haalt en/of je werk gegroeid is vanuit je hobby? Dan is deze opsomming ook voor jou! Ik geef je 9 redenen waarom bloggen wel werken kan zijn:

Je krijgt te maken met deadlines

Sommige bloggers posten één keer per maand iets. Of gewoon wanneer ze daar zin in hebben. Maar op het moment dat je op gezette tijden een blog online zet en je lezers weten wat ze van je kunnen verwachten, dan geef je hen een verwachtingspatroon. Daarbij krijg je dus ook te maken met deadlines en dat hoort automatisch weer bij werk.

Je werkt met opdrachtgevers

Zodra je betaalde opdrachten uitvoert of barterdeals aanneemt, kan je het bloggen gaan zien als werken. Je ruilt namelijk jouw werk tegen een betaling of product. Daarmee overstijgt bloggen de noemer ‘hobby’. Stel dat je hobby bijvoorbeeld bakken is, dan krijg je doorgaans niets meer dan waardering voor die ovenverse appeltaart. Op het moment dat anderen echter ook graag die heerlijke taart van je willen hebben en bereid zijn daarvoor te betalen, wordt het werken.

Je steekt exclusieve tijd in je werk

Inmiddels kost het bloggen me zo’n twintig à dertig uur per week – alles bij elkaar opgeteld. Wanneer ik datzelfde aantal uren voor een baas zou werken, zou ik toch ook onder de noemer ‘werkende moeder’ vallen?

Je kan je inkomsten opgeven aan de Belastingdienst

Dat kan dus ook alleen maar als je geld hebt verdiend met werkzaamheden. 

Je investeert in jezelf

Bijvoorbeeld met een nieuwe fotocamera, goed werkende laptop, je eigen domeinnaam, cursussen om je kennis op peil te houden, een goede smartphone en rijdt het halve land door om aanwezig te kunnen zijn bij een belangrijk evenement. En natuurlijk, als fervent hobbyist koop je ook van alles om lekker bezig te zijn (weet ik helaas nog maar al te goed uit mijn cupcake-tijdperk), maar in dit geval gaat het om investeringen die je later hoopt te kunnen terug te verdienen.

Als je even geen zin hebt, moet je toch door

Er zijn dagen dat ik voor me uitstaar en werkelijk geen idee heb waarover ik nog kan schrijven. Dat ik me afvraag of ik mijn zogenaamde niche (lifestyle mamablog) niet volledig heb uitgehold. Maar omdat ik vind dat ik dagelijks 1-2 blogs moet publiceren, doe ik dat. Ik zet een knop in mezelf om en ga toch tikken. Lukt het niet, dan de dag erop wel.

Je hebt toekomstdoelen

Net als in een groot bedrijf hou je voor ogen waar je uiteindelijk naartoe wil met je blog. Misschien wil je dolgraag een online magazine worden met een echte redactie? Of groeien tot dé kennisbaak van Nederland en Vlaams België? Hoop je ooit meer dan 20.000 volgers te krijgen op je social media kanalen of juist 100.000 unieke bezoekers? Zodra je die doelen voor jezelf benoemt en daarnaar gaat streven, is je blog werk.

Je hebt collega’s

Weliswaar zitten die meestal niet in je huiskamer (of waar je dan ook de meeste blogs tikt), maar wel online. Mensen met wie je kan overleggen of die je om input vraagt over een tekst/je website etc. En naarmate je langer blogt, leer je hen steeds beter kennen.

Je blog krijgt een plek binnen het gezin

Zoals je vriend/man ‘s ochtends naar zijn werk gaat en jij misschien ook, zo krijgt het bloggen zelf óók een plek in het gezin. Of het nu de dagen zijn dat je op pad bent, waardoor de kinderen naar een oppas gaan. Dat je soms naar een pretpark of evenement kan met het gezin dankzij het bloggen of je niet altijd kan helpen op school, omdat je die tijd hebt gereserveerd voor schrijven. Als iedereen weet dat je blogt en daar rekening mee houdt, kan je het zeker zien als werk.

Herkenbaar?

Heus niet alle punten hoeven ook voor jou te gelden, maar wanneer je net als ik een beetje moeite hebt met het serieus nemen van je blog, dan hoop ik dat je na voorgaande opsomming erkent dat je blog wel degelijk hard werken is. En dat je het dus ook zo serieus mag nemen.

Bij nader inzien heb ik dus wel degelijk een echte baan. Al verdien ik daar zeker geen volwaardig salaris mee, het is inmiddels meer dan slechts een hobby.

Zie jij je blog als werk of echt als hobby?
En welke criteria hanteer jij?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

44 thoughts on “Over bloggen 11 | Wanneer bloggen je werk wordt: voldoe jij aan deze 9 criteria?

 1. Goed verhaal. Mijn blog is nog wel hobby, al verdien ik een deel van mijn inkomen met het schrijven van teksten, o.a. Met deadlines dus. Iets voor mezelf schrijven vind ik dan ook nog altijd relaxed. Mag ik zelf weten wat ik schrijf.

 2. Nou dan voldoe ik aan redelijk wat criteria! Ik ben bloggen vrij snel als ‘werk’ gaan zien. Maar wel in positieve zin! Het hielp mij om de uren besteed aan bloggen te zien als werk om het zo echt serieus te nemen. het motiveert me meer! En als het dan ook nog eens je hobby is..

 3. Sommige zijn herkenbaar maar ik kan echt niet van mijn blog mijn werk maken daarvoor verdien ik veelte weinig. Het zou mij wel leuk lijken maar je bent inderdaad wel verplicht om altijd werk te leveren. Aan de andere kant moet je dat voor een baas ook die verwacht dat je er bent en doet wat je moet doen. Die events waar je het over hebt vind ik juist altijd onwijs leuk om heen te gaan.

  1. Ja die verplichting heb je wel idd. De events vind ik ook heel leuk. Kwam dat anders over? Maar ik zie ze niet alleen als leuk, tegelijkertijd is het een manier om in jezelf te investeren.

 4. Vele punten passen bij mij maar ik blijf het Eem hobby vinden. Want de inkomsten zijn zo weinig en vooral onregelmatig dat t echt geen werk is. Ook kan ik ermee stoppen wanneer ik wil, maar dat wil ik natuurlijk niet ?

  1. Gelukkig niet! Lees je met veel plezier. Maar eigenlijk opvallend dat iedereen het toch pas gaat zien als volwaardig wanneer je genoeg inkomsten krijgt via bloggen. Terwijl jij zeker ook een volwaardige website op poten hebt gezet – naast alles wat je verder nog doet ?

 5. Lijkt me straf om van je blog je werk te maken! Hier in België is het maar enkele gegeven 😉 Ik doe het liever als hobby omdat het dan niet zo een verplichting wordt en ik kan schrijven wanneer ik wel of er zin in heb. Bovendien doe ik mijn job te graag om die op te geven!

  1. Ja volgens mij is het in België nog lastiger echt te gaan leven van je blog. Maar ik vind het mooi te lezen dat je zo’n fijne balans hebt. Schrijven als uitlaatklep en je werk waar je ook plezier uit haalt.

 6. Wat een ontzettend herkenbare punten, mooi verhaal Merel! Ik zie het inmiddels ook echt als werk en wil daarom geen andere baan meer. Tijd om echt als ZZP-er erkend te worden!

 7. Mijn blog is intussen mijn bijberoep geworden en in combinatie met fulltime werken is dat soms wel heel zwaar. Maar bloggen is wat ik écht graag doe!

  1. Diepe bewondering voor dat je dit naast een fulltime job voor elkaar krijgt. Knap! En dat scheelt enorm he? Anders zou je ook niet volhouden.

  1. Echt knap wat je allemaal hebt staan inmiddels. Voor jou is het echt je onderneming, paar flinke stappen verder dan waar ik nu sta maar wel inspirerend.

 8. Al die punten die je noemt waren voor mij reden om dé stap te zetten. Ik heb mijn blog altijd als bedrijf behandeld ook al verdiende ik er nog niets mee. Ondertussen dacht ik heel veel na over waar ik als persoon naar toe wilde werken, welke richting ik aan mijn leven wilde geven. Daarom ben ik blij dat ik nu ook mijn eigen tekstbureau heb opgericht. Er komt geen beter moment in mijn leven om deze stap te zetten, omdat we het nu prima redden op één salaris!

  1. Echt zo stoer! Je hebt gelijk, een beter moment is er niet. Je kan dit en gaat het gewoon doen. Succes! En tegen de tijd dat ik die stap ga maken, kom ik je de hemd van het lijf vragen als dat mag ?

 9. Ik merk langzaam maar zeker steeds meer groei. En dan bedoel ik ook dat ik zo nu en dan betaald krijg. Maar ook barterdeals. Ik heb altijd gezegd – en zo zie ik het ook – dat ik mijn eigen bedrijf aan het opzetten ben. Niet alleen met de blog, maar ook met de andere projecten. Hier ook zo’n 30 uur (minimaal) per week naast huishouding en alles wat bij de opvoeding komt kijken. Geen continurooster en geen opvang. Nu toch op een kantelpunt gekomen dat ik één keer per week een overblijfmoment wil inschakelen. Voor net even meer tijd. Goed artikel en het even op een rijtje te zien staan.

  1. Mooie stappen vooruit. Goed om te horen dat je zo aan het groeien bent. Ik denk ook dat het goed is om jezelf als bedrijf te zien, uiteindelijk investeer je veel in het bloggen en het is gewoon volwaardig werk. Of je nu betaalt krijgt in geld of barterdeals is dan om het even.

 10. Hier is het echt een hobby, die onderhand wel een beetje uit de hand begint te lopen.. Wie weet kan ik ooit minder gaan werken (want ja dat doe ik ook nog) en de website nog meer profesionaliseren!

 11. Natuurlijk ben jij wel een werkende moeder! Je moet het zo zien… begin je bij een baas, dan start je ook niet met een topsalaris. Door te presteren en te groeien maak je kans op salarisverhoging. Zo is dat met je blog ook 😉 . Ik zou alleen willen dat ik het zou redden met 20-30 uur per week, haha. Ietsje meer hier, maar het is de leukste baan ever!

  1. Dank je voor je lieve reactie! Ik vermoed dat die 20-30 vanzelf meer worden zodra de jongste ook op school zit haha. Je hebt gelijk, dit is echt de leukste baan ooit!

 12. Ja op eens veranderde het bij mij van een hobby naar mijn werk, en daar ben ik nog steeds erg blij mee. Al krijg ik niet elk uur echt uit betaald, en heb ik niet 1 dag in de maand dat ik loon krijg…toch is dit voor mij het leukste werk ooit 🙂 x

  1. Kan ik me voorstellen. Het is anders dan werk waar je dagelijks naartoe rijd, maar niet minder een baan. Het kost veel tijd (en liedfde) en dat je daar inmiddels een financiële bijdrage voor krijgt, is alleen maar mooi.

 13. Mijn blog is mijn hobby maar doordat het schrijven zo leuk is ga ik er op een andere manier mijn werk van maken. Als freelance schijfster! Daarnaast gaat mijn blog dus mijn nieuwe website worden voor mijn werk. Super leuk. het staat nog wel in de kinderschoenen maar achter de schermen ben ik er natuurlijk heel druk mee.

 14. Wat een goede blog. Ik zie mijn blog ook nog echt als hobby. Zodra mijn jongste ook naar school is heb ik meer tijd en wil ik toch meer tijd, geld en energie in mijn blog steken. Maar dat duurt nog een jaartje.

 15. Haha, ik zit enorm op de wip. Ondertussen haal ik al een behoorlijk zakcentje binnen, maar ik ben zo bang dat ik de lol verlies wanneer ik een bedrijf word….maar voldoe aan al je criteria?. De blog groeit rustig door en dat maakt het voor mij erg leuk.

 16. Wat een fijn stukje om te lezen.. Ik ben pas net begonnen en ook nog heel even zonder eigen site. Wel kan ik met schrijven straks een super toffe betaalde klus gaan doen en staan er veel nieuwe ontwikkelingen op stapel. Ik benader het als werk… Maar ik snap helemaal wat je schrijft over niet volwaardig. Denk dat t al snel zo voelt wanneer je niet op gezette tijden de deur uitgaat om te werken. Maar 20 a 30 uur schrijven, is gewoon een baan hoor! Thanks for sharing?

  1. Wat goed om te horen! Je hebt talent. Je hebt gelijk, dat is het inderdaad. En naast de blog heb ik ook nog freelance werkzaamheden. Als ik dat bedrag zou krijgen van een baas, zou het anders voelen voor mezelf. Gek hoe dat werkt! Tijd om te veranderen ook. En hoop dat die eigen site er ook gaat komen!

 17. Voor mij is het echt een hobby. Ik post maar 2x per week en kom dus echt niet aan zoveel uur als jij.
  Ik denk ook niet dat ik ooit met mijn blog mijn salaris wat ik nu krijg, zou kunnen vervangen.

  1. Dat scheelt gevoelsmatig denk ik ook. En vermoedelijk niet, je baan heb je echt opgebouwd en je blog is er dan bij. Net als andere dingen die je leuk vindt om te doen, zoals naaien bijvoorbeeld.

 18. Mijn blog is wel mijn hobby, hoewel ik er soms ook wel iets mee bijverdien. Maar het vervangt nog lang geen salaris. En dat hoeft ook niet. Ik ben blij dat ik nog af en toe de deur uit ga voor mijn werk. Even echt iets voor mijzelf. Maar ik merk wel dat ik het bloggen zo leuk vind, dat ik ontzettend baal als mijn blog op een laag pitje moet wegens omstandigheden. Ik vind dat dan zo zonde van wat ik heb opgebouwd.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten