wacht maar tot je zelf kinderen hebt

10 dingen die je past snapt als je zelf kinderen hebt

‘Wacht maar tot je zelf kinderen hebt’ – ik vond dat altijd zo’n onzin. Want waarom snap je dan bepaalde dingen pas? Nu ik zelf moeder ben, begrijp ik het wel. Je kan je namelijk niet overal op voorbereiden. Bepaalde zaken moet je echt zelf ervaren.

Wacht maar tot je zelf kinderen hebt…

Van tevoren heb je misschien allerlei bijzondere fantasieën over hoe het straks allemaal zal gaan als je kinderen hebt. Of de werkelijkheid het daarbij haalt, is een beetje afhankelijk van jouw gedachten. De kans is echter klein: soms zal je jezelf misschien afvragen waar je in hemelsnaam aan begonnen bent. Het ouderschap kan ontzettend overweldigend zijn, waardoor je soms het gevoel kunt hebben dat je het niet gaat redden. Dat je naar andere ouders kijkt en het idee hebt dat zij allemaal wel weten waar ze mee bezig zijn; waarom jij dan niet? Het komt goed, echt! En er is niks mis mee als je de volgende zaken een beetje had onderschat of zelfs niet ingecalculeerd:

 1. Alles draait om de baby

  Maar. Echt. Alles. Even de deur uit voor een paar boodschappen? Vooraf controleer je de luiertas een stuk of tien keer (hoewel dat gedeeltelijk zal liggen aan de zwangerschapsdementie) en je bent voorbereid op élk mogelijk scenario: spuitluiers, honger, troost, kou, warmte… Betekent trouwens niet dat je hem gegarandeerd meeneemt. Op het moment dat zich echt een ramp voltrekt (in de vorm van een gigantische poepluier), zou je hem zomaar thuis hebben kunnen laten staan.

 2. Je kunt niet meer spontaan weg

  Soms zal je ervaren dat je er compleet doorheen zit. Eigenlijk zo erg, dat een oppas geen overbodige luxe zou zijn. Maar na vier clustervoedingen om 2 uur ’s nachts is die er niet. En als je borstvoeding geeft is het de eerste tijd sowieso niet echt handig om buitenshuis te gaan chillen zonder baby, omdat je borsten er anders af knallen.

 3. Nachtrust?

  Weet je nog: vroeger toen je zeeën van tijd had, maar toch dacht dat het druk was? In die periode kreeg je ook nachtrust, zo’n bijzonder fenomeen waarbij je de gehele nacht doorslaapt. Waarschijnlijk heb je geen idee meer hoe het voelt. Fijn dat je hierop vast kon oefenen tijdens de zwangerschap, toen je ook in de nacht moest plassen.

  Lees ook: Hoe overleef je slaaptekort? (6 handige tips)

 4. Kinderen en hun eeuwige fases

  Je hoorde anderen er misschien weleens over klagen, meestal met oudere kinderen, maar nu mag je zelf ervaren hoe ze elkaar opvolgen. Terwijl de visite wegsmelt bij je kleine -ogenschijnlijk verlegen- meisje, weet jij dat ze transformeert tot een draak wanneer iedereen weg is. Gaat wel voorbij hoor, betekent alleen niet dat het ook zo voelt wanneer je er middenin zit.

 5. Roze wolk

  De één heeft hem wel, de ander totaal niet. Allesomvattende liefde voel je waarschijnlijk wel voor je kindje, maar die zo verheerlijkte roze wolk kan best behoorlijk grijs zien. Soms heeft het de tijd nodig om overal aan te wennen en dat is oké. Accepteer dat van jezelf en laat het zijn beloop.

 6. Schuldgevoel

  Behalve de nageboorte komt nog iets anders ter wereld: een immens schuldgevoel. Omdat je naar de wc moet en de baby laat huilen in de box, omdat je even helemaal geen zin hebt om op te staan midden in de nacht, omdat je de kinderen naar een oppas brengt zodat je zelf kunt bijkomen, omdat je niet oplette en je dreumes daardoor zijn teen stoot… Bedenk het maar en je kunt je er schuldig over voelen.

 7. Haaruitval

  Met plukken tegelijk. Niet direct, maar op het moment dat je jezelf veilig waant.

  >>> Lees ook: Haaruitval na de bevalling, ontzwangeren 2.0! <<<

 8. Kolven

  Je dacht er misschien nooit eerder over na en niet elke vrouw schijnt het zo te ervaren, maar na een kolfsessie wist ik in elk geval voorgoed hoe een melkkoe zich moet voelen.

 9. Hormonen to the max

  Last van PMS? Dan kun je wel nagaan hoe het na de geboorte gaat met je hormonen. Die vliegen alle kanten op en zijn gewoon niet te controleren. Het ene moment eet je de kast leeg, dan weer loop je als een blij ei te pronken met baby in de kinderwagen en het volgende moment zit je huilend op de bank van ellende/geluk/boosheid/verdriet/liefde. Je kan het zo gek niet verzinnen.

 10. Afvallen is een mythe

  Gelukkig niet voor elke vrouw, maar wat ik maar wil zeggen: pin je niet te zeer vast op die borstvoeding. Het is geen wondermiddel. Maat 36 krijg je nog steeds alleen maar als je bouw het toelaat, je postnatale lichaam niet blijvend is veranderd en je hier moeite voor wil doen. Je kan maar beter voorbereid zijn!

Ervoer jij gelijk die roze wolk?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “10 dingen die je past snapt als je zelf kinderen hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge