eigen domeinnaam

Over bloggen #2 | Wanneer stap je over op een eigen domeinnaam?

Na meer dan negen maanden bloggen op WordPress, koos ik voor een eigen domeinnaam. Waarom? Bij welke hosting en welke stappen moet je ondernemen voor je die website in gebruik kan nemen? Je leest het hier. Bovendien geef ik je nog een kleine waarschuwing mee!

Twijfel over een eigen domeinnaam

Want dat ik twijfelde, moge duidelijk zijn. Krap anderhalve week geleden publiceerde ik nog een artikel waarin ik vroeg om jullie mening: welke kant moest ik op met mijn blog? En waarom waren andere bloggers overgestapt naar een betaald domein? Daarop kreeg ik zoveel lieve, eerlijke meningen, die voor mij veel duidelijk maakten. Samen met Ro besprak ik de mogelijkheden en zocht via internet welke stappen ik hiervoor zou moeten ondernemen.

Wanneer kies je voor een eigen domeinnaam?

Ik denk dat veel startende bloggers hier tegenaan lopen. Wanneer is nu het juiste moment om over te stappen en te kiezen voor een eigen domeinnaam? Ik zet hier mijn eigen overwegingen op een rijtje en hoop dat je hier iets aan hebt:

 1. Je blogt al een tijdje en vindt het leuk genoeg om hier nog minstens een jaar mee door te gaan
 2. Je wil een nieuwe blognaam. Door over te stappen naar een eigen domein hoef je niet een heel nieuw account te nemen via WordPress, maar kan je gewoon beginnen met een nieuwe start
 3. Als je zakelijke plannen met je blog hebt, is het ook verstandig om een eigen website te nemen. Niet alleen staat het professioneler, ook mag je op WordPress.org advertenties plaatsen en gebruik maken van affiliate programma’s
 4. Je hebt meer mogelijkheden, vooral dankzij verschillende plug-ins

Het bestellen van een eigen domeinnaam

Dit vond ik de makkelijkste stap. Veel bevriende bloggers kozen voor Antagonist en dat maakte de keus voor mij een simpele. Via de website controleerde ik of domeinnaam lotuswritings beschikbaar was en kreeg een overzicht van de kosten. Uiteraard betaal je hierbij voor een .com of .eu meer dan voor .nl. Maar aangezien mijn doelgroep Nederlands spreekt, koos ik voor .nl.

Het overzetten van mijn WordPress account

Op vrijdagmorgen vertelde ik Ro dat ik mijn website zou gaan inrichten. Gewoon op mijn gemak en net zolang tot het helemaal naar mijn zin zou zijn. Dan kon ik binnen anderhalve maand (dus ergens voor de zomervakantie) online gaan.

Importeren en exporteren van je WordPress-blog

Eigenlijk is deze stap vrij simpel. Op de website van mijn hosting vind je hele uitgebreide uitleg over het importeren en exporteren van je blog. Kort gezegd: bij WordPress.com download (exporteer) je alle blogbestanden, bijbehorende foto’s en reacties. En op je eigen website (WordPress.org) upload (importeer) je dat complete bestand. Zo blijft je website in principe gelijk. Het viel reuze mee, want binnen een halfuur stond alles waar het moest zijn.

IJverig aan de slag

Op mijn nieuwe website ging ik aan de slag. Eerst ging ik op zoek naar een mooi template en downloadde de bekendste plug-ins, zoals CommentLuv en Google Analytics. En daarna ging ik stap voor stap aan de slag met het inrichten van mijn domein. Het voordeel van een eigen website is natuurlijk dat je een beetje opnieuw kan beginnen. De enorme hoeveelheid categorieën op mijn website was me al een tijdje een doorn in het oog. Dat varkentje kon ik gelijk even wassen. En dus klikte ik mezelf een vierdubbele muisarm aan het herschikken en elimineren van die categorieën. Maakt het meteen gebruiksvriendelijker, vond ik.

Updaten van je website

Hartstikke fijn: lekker opgeruimd, een nieuw uiterlijk en alles naar mijn zin. Tot ik dus besefte dat dit helemaal niet praktisch was. Als ik namelijk een nieuwe blog zou publiceren op WordPress.com dan betekende dat ook dat ik opnieuw zou moeten exporteren en importeren. Inclusief alle herschikte categorieën dus. Niet over nagedacht! Dus er restte nog maar één oplossing: mijn nieuwe website anderhalve maand te vroeg lanceren. Bij deze!

Welkom op mijn eigen domeinnaam: lotuswritings.nl!
Vanmiddag vier ik dit met een winactie. Doe je mee?

Verhuizen – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

18 Replies to “Over bloggen #2 | Wanneer stap je over op een eigen domeinnaam?

 1. Wat leuk! Gefeliciteerd!! Dat voelt wel goed hè? Ik krijg eerlijk gezegd rillingen als ik aan de technische kant van een website denk. Wat een gedoe en wat een tijd gaat daarin zitten zeg! Knap dat je het zelf oplost. Ik kom uiteraard vanmiddag nog even spieken 😉
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Trainingsupdate #2My Profile

  1. Ik wil je wel helpen, valt uiteindelijk reuze mee. Heb zelf mijn website via Antagonist. Zij hebben een programma waarmee WordPress overzetten binnen vijf minuten gebeurd is. Je moet alleen wat plug-ins erbij nemen en een mooie template kiezen.

   Nouja als je tzt over wil en je hebt vragen, kun je ze me stellen!
   Merel onlangs geplaatst…Waarom zo snel die eigen domeinnaam?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge