Waarom vieren we Halloween? (de 15 beste uittips van 2019)

Halloween in Nederland

Halloween is zo langzamerhand niet meer weg te denken uit onze Nederlandse cultuur. Of je dat nu leuk vindt of niet. Vandaag vertel ik je alles dat je moet weten over dit spannende feest dat officieel plaatsvindt op 31 oktober. Waar komt Halloween vandaan? Waarom hollen we pompoenen uit? Hoe pak je trick or treat aan en wat zijn de leukste feesten van Halloween in Nederland, engste spookhuizen en spannendste pretparken in oktober? 

Weet wat je viert!

Persoonlijk ben ik groot voorstander van weten wat je viert (daarom zoek ik ook consequent ieder jaar de diepere betekenis achter Pinksteren en Sint-Maarten op). Voor Halloween geldt ook zoiets. Ik weet dat het vagelijk iets te maken heeft met Allerheiligen, maar wat ook alweer?

Wat is Halloween en waar komt het vandaan?

Eeuwen geleden zagen de Kelten de avond voor Allerheiligen (1 november) als oudejaarsavond. Zij geloofden dat de geesten van mensen die dat jaar overleden waren tijdens Allerheiligenavond op aarde kwamen om vlak voor het nieuwe jaar nog bezit te komen nemen van een levend lichaam. Deze geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren te leggen, terwijl mensen maskers droegen om hen af te schrikken. In de negende eeuw na Christus vermengde het feest zich met het Christelijke Allerzielen (2 november), waarbij men in lompen gekleed langs deuren ging en bedelde om ‘zielenbrood’.

Het feest werd van oorsprong gevierd in het Verenigd Koninkrijk, maar na emigratie ook in Canada en de V.S. Hier kwam de uitgeholde en gekerfde pompoen in beeld als boegbeeld van Halloween. (Bron)

Halloween in Nederland

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is Halloween ook bij ons niet meer weg te denken. Eigenlijk was ik nogal sceptisch, zoals het een waar Hollander betaamt. ‘Al dat Amerikaanse gedoe’… Het stond voor mijn gevoel als een vlag op een modderschuit toen een stel verdwaalde zombies hier door het dorp liepen, te midden van het winkelend publiek. Bovendien, ik vond ze eigenlijk doodeng! Maar goed, gooi er een paar jaar lang een knap staaltje marketing tegenaan en ik blijk zonder enige twijfels al mijn principes overboord te zetten.

Enthousiast door eetbare oogballetjes

Het is zo erg dat ik inmiddels al enthousiast raak wanneer ik pompoenen zie en ze ter plekke wil uithollen. En laatst stond ik twijfelend voor de schappen bij Xenos: spookslingers zouden toch wel kunnen? Of misschien een leuk masker? Hé en wat zien die eetbare oogballetjes er geinig uit! (Let wel: ik heb in het normale leven echt een ongelooflijke hekel aan horrorfilms en alles wat daaraan doet denken)

Uiteindelijk ben ik toch maar weggelopen, aangezien ik voor heel iets anders kwam. Maar met het opkomend enthousiasme in ons koude kikkerlandje lijkt het me toch verstandig iets in huis te halen. Beter dan het overgebleven, inmiddels oudbakken snoep van de Avondvierdaagse, zoals vorig jaar. Het is alleen nog even zoeken naar een eigen versie, aangezien we geen ervaring hebben met Halloween in Nederland. Toch die oogballetjes maar in huis halen? Of gewoon een bak met snoep klaar zetten?

Halloween
Afbeelding – Shutterstock

Hoe vier je Halloween in Nederland?

We moeten allemaal het wiel nog een beetje uitvinden, al krijgt onze versie van Halloween langzaam vorm. Er zijn een aantal dingen die je in gedachten kan houden:

 • Je kan naar een pretpark toe: de meeste parken hebben namelijk wel één of meerdere avonden waarop ze aandacht schenken aan het feest. Een uitgebreide lijst voor 2018 staat hieronder. En anders zijn er wel genoeg feesten of andere evenementen waarbij je lekker kan griezelen – met of zonder kinderen.
 • Hol een pompoen uit en zet hem voor de deur: op die manier weten kinderen dat je meedoet en dus snoep in huis hebt gehaald om uit te delen. Of versier op een andere manier je huis. De handigste (en makkelijkste) Halloween DIY tips volgen in een aparte blog!
 • Laat je kinderen langs deuren gaan (en/of ga zelf mee, al dan niet op gepaste afstand)
Halloween
Afbeelding – Shutterstock

De leukste tips voor Trick or treat met kinderen

Omdat Halloween niet overal even enthousiast wordt beleefd, blijft het nog wat onduidelijk wat je nu moet doen. Wel of niet alle deuren langs? Met deze tips kom je vast een stuk verder!

 • Als Halloween in jouw buurt niet speelt, spreek dan met wat naaste buren af dat je langskomt voor wat snoepgoed. Dan weet je in elk geval wie meedoet en zijn zij voorbereid met wat lekkers in huis.
 • Laat de kinderen zich lekker verkleden en schminken. Het hoeft niet per se eng te zijn natuurlijk, als ze dat niet willen. Op Pinterest vind je ook hele schattige kostuums die je kan gebruiken als inspiratie. En wil of kan je er geen geld aan uitgeven, dan is een laken met gaatjes ook altijd nog prima. Wil je wel professioneel gaan, zoek dan een tutorial op YouTube om te leren hoe je jezelf omtovert tot een monster of bebloede engerd.
 • Een griezelige vossenjacht is ook een idee. Mocht jouw buurt verder weinig ophebben met die ‘Amerikaanse fratsen’, dan vinden vrienden het vast wel leuk om zich eng te verkleden en snoep uit te delen wanneer ze gevonden worden.
 • Huizen die rijkelijk versierd zijn of uitgeholde pompoenen voor de deur hebben staan, zullen vast wel openstaan voor trick or treat. Anderen kiezen ervoor een poster op te hangen. Kijk dus goed naar de uitstraling van het huis, dat voorkomt dat je aanbelt bij mensen die er niks mee hebben en/of niet aan mee willen doen.
 • Laat je kinderen grappige of enge bedankkaartjes maken met monsters. June en haar vriendinnetje namen die mee langs de huizen en gaven een zelfgetekende kaart wanneer ze snoep kregen.
Halloween
Afbeelding – Shutterstock

Halloween 2019

Waar kan je dit jaar naartoe? Ik zocht het uit!

Pretparken en spookhuizen

 • Heerlijk kindvriendelijk griezelen kan je op 4 tot en met 27 oktober bij de Julianatoren in Apeldoorn! Vanaf de herfstvakantie kan je dwalen in een geweldig strodoolhof en een groot loopspookhuis! Ook kan je de nieuwe spookshow “De spoken van Griezelsteijn” dagelijks 4 keer bezoeken in het Jul & Julia Theater. Hij duurt ongeveer 30 minuten. Extra leuk: als je zin heb in verkleden kan je meedoen aan de Griezelcatwalk. Trek je beste heksen, monster of griezeloutfit aan en win een geweldige prijs!
  Meer informatie
 • Bezoek de Amsterdam Dungeons van 1 t/m 31 oktober 2019 voor legendarische legendes, enge verhalen en trick or treats. Op 26 oktober geopend tot 02.00 uur! Maar boek snel je tickets, want vol is vol.
  Meer informatie
 • Bobbejaanland claimt het beste Halloween Evenement van België in huis te hebben. Met vijf spookhuizen, drie scarezones, sensationele shows en vuurwerk, geloof ik dat ze die titel inderdaad waar zullen maken.
  Meer informatie
 • Hellendoorn heet in oktober Heksendoorn en laat gezinnen griezelen in het ondergrondse spookhuis, tijdens de griezelshow en een theatervoorstelling over Kareltje & Jasmijn.
  Meer informatie
 • Toverland verandert op verschillende oktoberavonden vanaf 19.00 uur in een griezelpark (13, 17, 18, 19, 20 en 27). Griezelige figuren hebben zich over het park verspreid en zijn op zoek naar jou! Het enige dat je nog kan redden is je toverstaf, als je snel genoeg bent…
  Meer informatie
 • Legendarisch zijn inmiddels de Walibi Fright Nights, die wordt gepresenteerd als ‘één gruwelijke avonden in oktober’. En wil je met jongere kinderen gaan? Boek dan nu je tickets voor de Spooky Days (vanaf 6 jaar). Ze duren van 10.00-17.00 uur en vinden plaats op de dagen van de Fright Nights met een aantal extra data in de herfstvakantie.
  Meer informatie
 • In Beverwijk wordt in het weekend van 1-3 november de gruwelijke Night of the darkness georganiseerd, waarbij je moet zien te ontsnappen uit een enge escape room. 
  Meer informatie
Halloween
Afbeelding – Shutterstock

Wat vind jij van Halloween in Nederland? En heb jij nog aanvullende tips voor geweldige feesten, griezelige evenementen of enge tochten?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

22 thoughts on “Waarom vieren we Halloween? (de 15 beste uittips van 2019)

 1. Ikben ook ooit zo Halloween achtig geweest, maar ik lijk het wel leuk te gaan vinden… Ook enige weerstand tegen de veramerikaansing, lol…

  Hier gewoon het snoep dat ik in huis heb, is toch méér dan genoeg en raak hier anders niet op.

  En Bobbejaanland wilde ik doen met mijn nicht….

  Toch overstag gegaan.

 2. Ik doe zelf niet mee aan Halloween. Al heb ik een jaar in Frankrijk gewoond en daar was het echt 1000x zo aanwezig als hier en was je echt een schandaal als je niet meedeed. Daar heb ik het dan voor één keertje wel gedaan. Maar dan wel als “enge” Tinkerbel zodat het nog een beetje liefelijk waS.

 3. Ik vind het idee van halloween erg leuk, maar ben niet zo geneigd het zelf te vieren. Het is me te Amerikaanse. Een vriendin van me is expat uit de VS en haar verhaal over halloween daar klinkt dan wel weer erg leuk.

 4. Ik was, en ben misschien nog wel, ook wat sceptisch met al die Amerikaanse tradities die we overnemen. We hebben er zelf toch ook? Naja, Sinterklaas… een heel andere discussie. Maar stiekem vind ik Halloween wel leuk hoor.

 5. Ja ik vind Halloween echt heel leuk, maar zo groot als het in Amerika is, zal het hier denk ik niet worden. Dan moet iedereen ook zijn huis (inclusief tuin) over de top versieren 😉 hahaha. Maar als die kleine van mij oud genoeg is, doe ik graag mee!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: