Waarom kunnen moeders zich zo slecht ontspannen?

waarom kunnen moeders zich slecht ontspannen

Herkenbaar? Als moeder kan je nauwelijks ontspannen. Je moet 40.000 ballen in de lucht houden en goochelen met werk, opvoeding, huishouden, sociaal leven, verplichtingen… Hoe deden moeders dat vroeger eigenlijk? In dit artikel vraag ik oma om raad: hadden zij het niet zo druk? En hoe zorgden zij voor een betere balans?

Lieve mama,

Om maar met de deur in huis te vallen: ik kan (sinds de kinderen er zijn) nog maar slecht ontspannen. Klinkt gek hè, uit mijn mond? Vroeger beter bekend als de grootste luiaard ooit… Maar het is echt zo. Toen ik fulltime werkte, vond ik het, zoals je weet, heerlijk om een dag vrij te hebben. Met gemak en zonder schuldgevoel verslond ik het ene boek na het andere of lag een hele dag feelgood films te kijken. Je zou zeggen dat een moment van rust en tijd voor jezelf in de hedendaagse hectiek dan ook een mooi cadeautje is.

Als onze meisjes er niet zijn, roept een stemmetje van binnen hele nare dingen over ongestreken stapels wasgoed of de puinhoop op mijn bureau. Weg ontspanning! Dan kan ik niet meer ongebreideld luieren zonder schuldgevoel. Ook niet als Ro thuis is en hij zijn aandacht verdeelt over de meisjes, zodat ik een momentje voor mezelf heb; dan voelt het toch alsof ik wat huishoudelijke taken moet doen.

Ik hoor het van andere moeders ook: ze kunnen zich maar slecht ontspannen. Ze zijn constant bezig met hun gezin en het beetje tijd dat ze dan voor zichzelf hebben (wanneer de kinderen slapen of buitenshuis zijn) gebruiken ze vooral om het huishouden of administratie enigszins op orde te krijgen. Had jij dat ook toen wij klein waren? Of heb je misschien een gouden tip? Want ik heb nog wel een paar goede films, waar ik tijdens mijn zwangerschapsverlof niet aan toekwam…

Liefs,
Merel

Lieve Merel,

Grappig dat je dat aan mij vraagt. Als je hier bent en goed om je heen kijkt, zie je nog steeds stapels die erom vragen gestreken te worden en achterstallig opruimwerk. Ik kon (en kan) me ook niet echt ontspannen als ik zie wat er allemaal nog gedaan moet worden met als gevolg dat ik alleen in de vakantie lees. Toen jullie klein waren, vond ik het belangrijk met jullie bezig te zijn dus ging ik veel wandelen en – toen jullie groter waren – spelletjes doen, voorlezen, koekjes bakken, kleien, op visite enzovoort. In ieder geval dingen die ik ook leuk vond. De belangrijkste zaken hield ik bij.

Het huishouden is gewoon geen hobby van me. Tegenwoordig maak ik daarom Things-to-do-lijstjes. Dat helpt; ik werk het lijstje meestal bijna helemaal af en als ik klaar ben, besteed ik tijd aan m’n opleiding Engels of doe een stom spelletje op de iPad. Maar daarover voel ik me niet schuldig, omdat ik weet dat hetgeen ik van plan was toe doen ook is gebeurd.

Drukte en jezelf slecht kunnen ontspannen is dus deels iets van alle tijden. Want ook als thuisblijfmoeder is het schipperen tussen de leuke dingen en ‘wat moet’. Maar jullie generatie heeft daar bovenop wel meer te doen dan wij destijds.

Je ziet veel moeders die meedoen aan een soort ratrace. Ze willen allemaal de mooiste traktatie, prachtigste foto’s van hun kinderen, bijzonderste vakantiebestemmingen bezoeken, onvergetelijke kinderfeestjes, gigantische cadeaus geven, een geweldige bijdrage leveren aan het kerstdiner op school, laten zien dat werk en thuis perfect in balans zijn of op een andere manier boven het maaiveld uitsteken.

Kortom, het is niet gek dat je af en toe kapot bent. En nu weet ik wel dat jouw persoonlijke karakter er niet zo naar is om mee te rennen met al die andere ouders – getuige je omgang met schoolknuffel Puk – maar het legt wel meer druk op je ouderschap. Vooral omdat je via social media zo nadrukkelijk ziet hoe het bij anderen gaat. Of eigenlijk wat ze je willen doen geloven.

Volgens mij helpt het ontzettend wanneer jullie generatie vaker die telefoon laat liggen. Minder scrollen op Facebook en Instagram, meer genieten van het echte leven. Zoiets als die digital detox die je destijds deed. Ga lekker naar buiten met de kinderen, bak koekjes en doe af en toe iets aan je huishouden – als je daar zin in hebt. Dan komt die balans vanzelf.

Liefs,
Mama

Vind jij het ook soms zo lastig om jezelf te ontspannen binnen het moederschap? En hoe zorg jij voor (meer) balans?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Waarom kunnen moeders zich zo slecht ontspannen?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten