Waarom je als introvert andere behoeften hebt

waarom je als introvert andere behoeften hebt

Ik ben introvert. Maar wat houdt introversie precies in? Waarin verschil je van een extravert en hoe ga je om met jouw eigen behoeften? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Introvert zijn: ik kan er niks aan doen

Opladen dankzij rust

‘Lijkt me juist heerlijk om zoveel te doen te hebben,’ vertrouwt een vriendin me toe wanneer ik klaag over mijn drukke agenda. ‘Lekker dagjes weg, naar de bios… Ik zou het wel weten!’ Mij benauwt het echter. Eerlijk gezegd vreet het idee alleen al energie. Daarom besluit ik iets te doen waar ik normaal zoveel moeite mee heb: ik cancel de hele boel. Er is slechts één verjaardag die het redt en de rest zet ik opzij. Met schuldgevoel, maar ook opgelucht.

Denkende, sociale introvert?

Waardoor het komt? Ik ben een combinatie van de denkende en sociale introvert – zoals ze dat noemen. Want ondanks dat ik het heerlijk vind om dingen te ondernemen met andere mensen, hou van een goed gesprek en enorm veel energie krijg van een goede avond met vriendinnen, kan ik ook zielsgelukkig worden van rust en stilte. Of een potje goed nadenken (ja echt).

Opladen betekent terugtrekken in mijn eigen wereld

Wil ik mezelf opladen, dan moet ik echt even een stap terugnemen en tijd doorbrengen met niemand anders dan mezelf. Klinkt misschien saai, eenzaam of zelfs wat pathetisch, maar ik vind het dus heerlijk. Gewoon in stilte voor je uit staren. Of een film kijken, boek lezen, schoonmaken… Sterker nog, waar mijn zusje het werkelijk spaansbenauwd zou krijgen van een weekendje weg in haar eentje, vind ik het idee stiekem wel aantrekkelijk.

Ted Talk

Heel interessant (en herkenbaar)!

Waar komt introversie vandaan?

Aangeboren behoeften

Wat ik nooit wist, is dat of je introvert of extravert bent, voortkomt uit een verschil in behoeften van je hersenen. De oorzaak? Hoe gevoelig je bent voor dopamine en langs welk deel van je hersenen deze wordt vervoerd (het denkende of zintuiglijke deel). In dit artikel wordt uitgebreid vertelt hoe het zit. De moeite waard als je meer wil weten over de neuropsychologische verschillen tussen introvert en extravert.

Kort gezegd heeft iemand met overwegend extravert karakter meer behoefte aan situaties waarin meer dopamine wordt opgewekt (nieuwe ervaringen, sociaal contact) en als introvert juist aan situaties waarin je de toevoer aan dopamine beperkt.

Onbegrip vanuit de buitenwereld

Extravert is de norm. Dat is geen maatschappelijke aanklacht verder of een vorm van klagen, maar meer benoemen zoals het is. Je wordt geacht enthousiast te komen opdraven bij feestjes, te netwerken, ‘sociaal’ te gebruiken als omschrijving op je datingprofiel en dol te zijn op smalltalk.

Geef je hardop aan dat je daar eigenlijk helemaal niet gek op bent, val je snel onder de noemer ‘vreemd’. Waarom zou je niet dolgelukkig worden van vijf uitstapjes in zeven dagen tijd? Allerlei afspraken met vrienden of vriendinnen? Of ‘lekker’ netwerken onder het genot van een hapje en drankje.

Anders dan verlegenheid

Met stip het grootste vooroordeel dat er bestaat over introverte mensen! Hoewel verlegenheid kan voortkomen uit introversie, is het geen synoniem. Ja, het klopt dat een introvert karakter behoefte heeft aan minder prikkels en daardoor niet altijd staat te springen om een sociale aangelegenheid. Maar verlegen zijn is daadwerkelijk anders: daar kan je iets aan doen.

Als introvert ben je ‘gewoon zo’. En hoe sneller je dat beseft, hoe beter je hierop kunt inspelen en des te gelukkiger je wordt!

hoe is het om introvert te zijn
Afbeelding, Eldar Nurkovic – Shutterstock

7 Tips voor introverte mensen

Accepteer dat je andere behoeften hebt dan ‘de rest’

Alles start met accepteren. Probeer niet te vechten tegen het idee dat je afwijkt van de rest. Wat maakt het uit dat je niet hyper wordt van het idee een weekend door te brengen met relatief onbekende vrouwen onder het mom van vrijgezellenweekend? Of dat je het liefst verjaardagen skipt.

Overigens is de kans groot dat wanneer jij ervoor uitkomt dat je doodop raakt van al die uitstapjes en verjaardagen, een ander dat ook doet. Dus: doorbreek het taboe!

Schrijf voor jezelf op waar jij gelukkig van wordt en besteed daar wekelijks tijd aan

Voor mij kwam het boek Brain Balance wat dit betreft echt als een geschenk uit de hemel. Een van de opdrachten was om dagelijks een uur te besteden aan iets waar je gelukkig van wordt. Een heel uur. Hoe dan? Ergens tussen de kinderen, mijn twee bedrijven en sociale leven door? Maar wat was het een opluchting om zonder schuldgevoel neer te ploffen met een goed boek.

Kijk eens of mediteren bij je past

Omdat mijn gedachten alle kanten op vliegen wanneer ik even een minuut of vijf mijn ogen sluit, luister ik soms geleide meditaties. Heerlijk rustgevend. Zeker wanneer ik verder een drukke dag heb, is dat voor mij een moment om weer op te laden. En omdat iemand anders van alles vertelt, is het gemakkelijker mijn aandacht erbij te houden.

Probeer drukte en rustige momenten af te wisselen naar behoefte

Klinkt als een open deur, maar het is wel belangrijk. Als je komende week naar dat ene sociale evenement gaat, kan het schelen als je daarna even tijd voor jezelf neemt. Ontprikkelen dus. Voel je ook niet schuldig als die ene vriendin zegt dat je haar al weken niet gezien hebt: je geeft wat je kunt. En soms gaat het gewoon even niet.

Spreek af met andere introverte mensen

Niet om een clubje op te richten of je alleen te omringen met gelijkgestemden, maar puur omdat het soms ontzettend fijn is af te spreken met iemand die je begrijpt. Mensen met wie je kan zwijgen. Of tegen wie je eerlijk kan zeggen dat je emmer soms overloopt. Dat kan ook energie geven.

Zoek een hobby die je in je eentje kan beoefenen

Start een blog 😉

Ga af en toe lekker buiten wandelen of fietsen

De natuur kan je enorm goed doen. Het is niet voor niets dat introverte mensen dol zijn op een boswandeling of langs het strand gaan lopen. Adem diep in en uit, luister naar de geluiden uit de natuur en geniet ervan dat je gehoor hebt gegeven aan je eigen behoeften.

Ben jij meer introvert of extravert? Of een beetje van allebei?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Sjale – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Waarom je als introvert andere behoeften hebt

  1. Ik herken mij zeker in een paar punten van introvert, maar daarentegen ook van extravert. Ik ben graag met veel bezig, maar kan ook van rust genieten en dat heb ik ook zeker nodig. Een goede mix!

  2. Met bepaalde dagen ben ik ook introvert. Alleen heb ik een vrij open karakter wat iedereen zit. Soms wil ik net als Nicole best een kluizenaar zijn = pyjamadag. Haha!

  3. Ja, die ene keer dat ik je heb ontmoet zag ik dat al. Maar ik denk dat je diegene gewoon moet kennen voordat je je meer openstelt. Niks mis mee. Ik ben altijd heel open maar eigenlijk ben ik sociaal onhandig. Als ik ooit al een zo’n situatie heb meegemaakt dan lukt het maar soms voel ik me heel awkward en gaat dat niwt zo goed. Ik ben ambivert. Het midden tussen exra en introvert.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten