Waarom ik stiekem geen schoonmaakster zou willen

waarom ik geen schoonmaakster wil

Lijkt het je wat? Dat je alleen maar de sleutels hoeft te overhandigen aan iemand anders en je hele huis bij thuiskomst weer schoon en fris is? Dat je nooit meer je beddengoed hoeft te verwisselen, strijken voor je wordt gedaan en je de wc niet meer hoeft schoon te maken? Ik dacht altijd dat het echt iets voor mij was. Maar bij nader inzien weet ik dat toch nog niet zo zeker… 

Huishouden: niet mijn favoriet!

Na het lezen van deze blog schreef ik dat een schoonmaakster me wel lekker lijkt. Je niet meer hoeven bezighouden met de klussen waar ik de grootste hekel aan heb, lijkt me heerlijk. Maar later dacht ik er beter over na. En toen bleek dat we de Staatsloterij met de oudejaarstrekking niet hadden gewonnen nog iets beter. Misschien wil ik eigenlijk toch helemaal geen schoonmaakster. Weet je waarom niet?

Waarom ik helemaal geen schoonmaakster zou willen

Dat betekent dat je de avond ervoor zelf bezig bent

Althans, ik wel. Ik weet namelijk zeker dat wanneer ik iemand zou inhuren om mijn troep te komen schoonmaken, ik de avond ervoor met het zweet op mijn voorhoofd de badkamer zou poetsen. Of kokhalzend de haren uit het doucheputje trek en de wc’s blinkend poets. Ik ga dat toch een ander niet laten doen? Bovendien, wat zal ze wel van me denken…

Hoeveel werk is het nu helemaal?

Ik kan me echt heel goed voorstellen dat wanneer je een riante villa in Wassenaar hebt, je zeker geen zin hebt om alle 58 slaapkamers zelf te moeten doen. Dat als je echtgenoot aan de andere kant van de huiskamer zit en je elkaar alleen nog kan verstaan via walkietalkies ook. Maar ons bescheiden rijtjeshuis? Als ik er dieper over nadenk, dan zou het eigenlijk schandalig zijn als je daar al iemand voor nodig hebt. Tijd moet je soms maken. Zeker voor de plek waar je leeft.

Het lijkt me onprettig voelen

En dan doel ik vooral op de verhoudingen tussen jou als baas en de schoonmaakster als werknemer. Dat ik een ander moet vertellen dat ze de viezigheid tussen onze tegeltjes vandaan moet poetsen, vragen of ze even de wc weer lekker fris wil poetsen en wijzen waar onze stofzuiger staat. Ergens lijkt me dat verschrikkelijk. Het is toch onze troep? Hoe groot mijn hekel aan het huishouden ook is, vind ik het idee niet fijn. Misschien komt dat nog wanneer ik het een stuk drukker heb en mijn principes niet langer houdbaar blijken?

Onze spullen betekent ook onze privacy

Misschien is het een manco van mij, maar ik vertrouw mensen niet zomaar. Zeker niet met mijn eigen spullen. Het boekje dat ik maakte na het overlijden van mijn oma, de administratie, speelgoed van de kinderen, jubileum- en fotoboeken van onszelf… Daar heeft een anders niks in te zoeken. Voordat je dan weer iemand gevonden hebt die je wil toelaten in dat hele persoonlijke stukje van jezelf… Nee, in die tijd had je allang zelf de boel kunnen schoonmaken.

Welke klussen besteed je uit?

Ook iets: het moeten nadenken over welke klussen je moet gaan uitbesteden aan een ander. En in hoeveel tijd gebeurt zoiets? Tja, je bent een rampzalige huisvrouw of niet: ik zou werkelijk geen idee hebben hoeveel tijd het kost om de ramen te lappen. Ik doe het namelijk bijna nooit. Dan overvoer je de schoonmaakster straks, omdat je denkt dat het allemaal prima te doen is in een halfuurtje. Lijkt me ook heel naar om te ontdekken (en hardop moeten toegeven).

Zou jij wel graag een schoonmaakster willen inhuren?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

13 thoughts on “Waarom ik stiekem geen schoonmaakster zou willen

 1. “Als ik er dieper over nadenk, dan zou het eigenlijk schandalig zijn als je daar al iemand voor nodig hebt. ”
  Oeps we hadden al een schoonmaakster toen we zonder kind drie hoog achter woonden….
  Ik vind het heerlijk thuiskomen in een schoon huis!

  1. Niet persoonlijk opvatten hoor 😉 Ik snap het van anderen wel, maar hier in huis is er eigenlijk helemaal niet veel te doen. En zeker niet omdat ik zelf fulltime thuis ben (ondanks dat het voor mijn werk is).

   1. Ik sloeg even aan op de stelligheid van die zin. Ik heb juist dat als ik thuis ben het huis veel sneller vies en chaotisch wordt, helemaal nu met kind. Maar ik kan me wel voorstellen dat je minder geneigd bent om een schoonmaakster in te huren als je thuis bent.

    1. Ja snap het wel hoor 🙂 Scheelt hier dat ze iets ouder zijn en soms willen meehelpen (in een goede bui). Dan kan je in een dag hard werken wel alles weer op orde krijgen. De rest proberen we vooral bij te houden samen.

 2. Grappig stuk. Ik heb wel een schoonmaakster en geen riante villa. Maar met een full time baan, een hond en twee kleine kinderen besteed ik mijn vrije tijd liever aan iets leuks doen met hen, dan het te steken in ondankbaar schoonmaakwerk. Al twijfel ik wel steeds vaker of ik de schoonmaakster aanhoudt. Het is toch een extra kostenpost waarvan ik steeds vaker denk… heb ik het echt nodig?

 3. oke dan val ik even buiten de boot hierzo want ik ben gek op het huishouden doen!! stofzuig 2 keer per dag en overal moet een doekje hebben gehad haha ja te erg maar hier is het geen schoon huis, chaos in mijn kop :Dmaar buiten dat vind ik het ook gewoon heerlijk om te doen 😉

 4. Ik moet er ook niet aan denken ? Vooral vanwege het privacy aspect, maar ook omdat ik me zou generen, kan het net zo goed zelf doen. Maar aan de andere kant, ik zou de was met liefde uitbesteden ?

 5. Hier komt om de week een schoonmaakster voor de benedenverdieping, de rest doen we zelf. Ik vind het juist wel fijn dat ik dan meteen iets heb van: het huis moet aan kant, anders kan ze niet schoonmaken. En ze komt dus niet in de slaapkamers of in mijn naaikamertje en daar vertrouw ik wel op.
  Ik vind het dus niet iets schandaligs. Ik heb er het geld voor over en help iemand aan werk.

  1. Ja snap ik ook wel, op die manier kan het weer in je voordeel werken. En wat het schandalige betreft – dat is meer hoe ik het zelf ervaar, niet dat ik het bij anderen ook zo beoordeel.

 6. Haha leuk stukje.
  Ik heb nooit een hulp gewild. Mijn man wel. Ik dacht dan altijd: als jij zelf nou eens een keer stofzuigt of dweilt of de bedden verschoont, dan ben je ook klaar 😀
  Vorig jaar heb ik voor het eerst een hulp gehad. Omdat ik overbelast was en mijn gezondheid maar matig was. En omdat we het financieel iets ruimer hadden.
  Na een jaar heb ik haar weer opgezegd, omdat het me niet de rust gaf waar ik op had gehoopt.
  Zij deed de extra, grotere klussen in huis. Dat betekende dat ik in de dagen voorafgaand bedacht dat zij bijvoorbeeld de koelkast kon doen, keukenkastjes soppen, ramen wassen. Dat soort dingen.
  Ik was degene die voor contant geld moest zorgen in huis. De man denkt altijd dat dat op magische wijze vanzelf geregeld wordt.
  Ik stemde met haar af wanneer wij er wel waren of niet. Dus steeds appen.
  Ik maakte niet van te voren schoon, maar wat wel moet gebeuren is dat schoonmaakspullen klaar staan, dweil en doeken schoon zijn. En dat de kamers netjes zijn, bijv geen rommel op de vloer op kinderkamers, want daar moet zij dweilen.
  Kortom: het gaf mij niet de rust die ik zocht.
  Het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu een beetje het ritme van wanneer de hulp kwam heb overgenomen. Voor zover mijn eigen weekindeling dat toelaat.

  1. Jammer dat het zoveel onrust gaf, al denk ik dat het op het moment dat het nodig was, het wel prettig was dat het tijdelijk zo kon worden opgelost.
   Dat stukje lijkt me dan weer wel fijn: dat je haar ritme een beetje kan overnemen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten