Hoe verdelen jullie de huishoudelijke taken thuis?

verdelen van het huishouden

Naar aanleiding van een discussie over het verdelen van het huishouden, besloot ik eens op onderzoek te gaan. Wat vinden vrouwen en hoe denken mannen hierover? Is er misschien een verschil tussen de verschillende generaties? Of is de mate van verdelen van het huishouden iets persoonlijks? 

Hoe ging het vroeger? Vrouwen in de negentiende eeuw

Als historica leeft mijn hart nog steeds op bij het lezen van oude teksten. Voor mijn scriptie onderzocht ik adviesboeken voor kinderen en vrouwen. Deze raadgeving komt uit Prijsverhandelingen, behelzende de verpligtingen van eenen braaven huisvader en zulk eene moeder in ‘t gemeen bugerlijk leven; als mede aanwijzing der oorzaken van het weinige geluk in veele huisgezinnen van Martinus Bodisco (1795) 39. De schrijver raadt huismoeders aan ‘de brave huisvader’ te stimuleren goed zijn best te doen op de werkvloer. Daarna vertelt hij hoe zij het zelf moeten aanpakken:

“Wilt gij dan, waarde Huismoeder! volgens uwen pligt werken voor het tijdelijk bestaan, van uwen Huisgezin, dan raade ik u voor het eerst, doe dit met naarstigheid. Laat u toch geen morgen te vroeg – geen avond te laat – geen tijd te kostelijk – geen uitspanning te aangenaam wezen, als gij dien tijd kunt besteeden aan uw eerlijk beroep. O, wat zou het u naderhand smerten, wanneer gij, om zo te spreeken: de wind door de hekken hadt laaten waaien.

vrouwen

Hoe ging het vijftig jaar geleden?

In de jaren zestig van de twintigste eeuw was er doorgaans nog steeds vrij weinig sprake van echt verdelen van het huishouden. De man zorgde voor het inkomen, de vrouw verdeelde dit over de verschillende ‘potjes’ (destijds nog letterlijk in huis) en nam vrijwel volledig verantwoording voor het huishouden. Het gebeurde regelmatig dat de loonzakjes bij thuiskomst minder geld bevatten dan bij uitreiking. Zeker in de Rotterdamse arbeiderswijken was het gebruikelijk dat mannen hun loon in de kroeg kregen en daar dan gelijk meer dan de helft van opmaakten, zo vertelt mijn vader. ‘Vrouwen moesten maar zien rond te komen met wat overbleef.’

Dit duurde voort tot de tweede emancipatiegolf.

vrouwen

Vrouwen aan het werk!

In de periode van 1965-1981 veranderde er veel voor de positie van de vrouw. Financieel werd zij zelfstandiger, vooral doordat meer vrouwen de werkvloer opgingen. Je ziet in deze periode dan ook een forse toename van het aantal echtscheidingen; ze waren niet langer volledig afhankelijk van hun mannen. Inmiddels kunnen we ons hier toch niets meer bij voorstellen? Stel je voor dat je je man om geld moet vragen zodat je de rekeningen kunt betalen? Of dat je weet dat je komende week moet zien te overleven met bijna n ietes, omdat hij zijn loon heeft opgedronken in de kroeg?

Toch merken zowel Ro en ik in onze omgeving dat de kijk op de huishoudelijke verdeling niet bij iedereen is veranderd. Vooral bij de oudere generatie leeft nog weleens de opvatting dat vrouwen maar één recht bezitten. Lees je mee hoe anderen denken over het verdelen van het huishouden?

Hoe denken vrouwen over verdelen van het huishouden?

Mary-Lou (33)

‘Het grootste (dagelijkse) deel komt door werktijden/werkafstand op zijn bordje terecht. Kinderen aankleden, brengen en halen, boodschappen doen en koken. Opruimen doen we samen, hoe het maar uitkomt. Ik doe de echte schoonmaak, de badjes etc. en het naar bed brengen. Al gaat hij, nu ik zwanger ben, vaak mee.’

Mary-Lous blog

Mirjam (34)

‘Ik werk maar twee dagen in de week, dus ik doe in principe het huishouden. Dat is ook mijn eigen voorstel omdat ik dat het meest logisch vind – hij werkt fulltime. Toen we alle twee fulltime werkten, verdeelden we het huishouden. Dat vond hij ook geen probleem. Hij vindt het heerlijk om te koken, dus als hij vrij is of als we allebei hebben gewerkt is hij meestal degene die kookt. Of we koken samen, want dat vind ik dan ook weer heel gezellig.’

Mirjams blog

Alice (31)

‘Ik vind dat je allebei een gelijkwaardig aandeel moet leveren, tenzij iemand zonder werk of met kinderen thuiszit en de ander een fulltime baan heeft. Ik vind het vooral belangrijk dat bepaalde dingen gezien worden en zelf opgepakt. Ook samen koken, boodschappen doen of even schoonmaken vind ik fijn. Dan ben je zo klaar en het kan nog gezellig zijn ook. Eigenlijk is het ‘t meest relaxed als je allebei even netjes bent (of juist niet) en het min of meer vanzelf gaat.’

Corina (59)

‘Ik ben voorstander van een eerlijke verdeling, dus wie meer thuis is, doet ook meer. Kleine kanttekening: als de thuisblijver zijn handen vol heeft aan kleine kinderen of fysieke beperkingen, dan is het prettig als de ander helpt. Zeker met zwaardere taken. Verder denk ik dat het goed is zoveel mogelijk te doen wat je ‘leuk’ vindt. De een zet liever vuilnisbakken buiten, de ander geeft als hij moest kiezen voorkeur aan het schoonmaken van de kattenbak.’

Kelly (28)

‘Mijn man doet juist best veel (ook strijken haha) in ieder geval de grote dingen in huis als ramen wassen enz. Maar ook regelmatig stofzuigen, was opvouwen (we doen ieder ons eigen deel en hij strijkt) en dat soort dingen. Koken doe ik dan weer altijd.’

Kelly’s blog 

Linda (29)

‘Mijn man kookt eigenlijk vrijwel altijd. Daarnaast ruimen we de keuken ook altijd wel even vaak op. Het wassen doe ik, mijn man zet nooit een wasmachine aan o.i.d. Strijken doen we niet aan en voor het poetsen hebben we een poetshulp in huis, haha. Boodschappen doen we samen.’

Linda’s blog 

Mildred (40+)

‘Hier eentje uit het Goede Boekje… van 100 jaar geleden, maar dat heb ik zelf helemaal gedaan.’ 

Merel (32)

‘Persoonlijk heb ik het getroffen. Ro is betrokken, zowel in het huishouden als met de kinderen. Ik vind het dan ook belachelijk als mannen, in de eenentwintigste eeuw nota bene, beweren dat ze niets kunnen. Als je het niet kan, is dat juist een extra reden om nog eens flink te oefenen. Volgens mij moet je gewoon kijken naar een eerlijke verdeling. Ben je meer thuis dan je man of vrouw, dan is het logisch dat je in verhouding ook meer oppakt (mits je daartoe fysiek in staat bent).’

vrouwen

Hoe denken mannen over verdelen van het huishouden?

Sjaak (48)

‘Het staat in haar leasecontract haha. Ik hou me bezig met de klusjes en de schuur, zij doet het huishouden. En ze vindt het prima hoor, ze wil het niet anders. We hebben onze zoon ook op die manier opgevoed, onze dochter hielp mee in het huishouden en hij hoefde eigenlijk niet echt iets te doen.’

Frans (60)

‘Het huishouden is een gedeelde verantwoordelijkheid. Wel ligt het voor de hand dat als 1 van de 2 meer tijd beschikbaar heeft, hij/zij daar in verhouding ook meer tijd aan besteedt. Als het goed is gaat dat op een natuurlijke wijze.’

Cees (52)

‘Van huis uit ben ik traditioneel opgevoed. Ik kom uit een groot gezin met broers en zussen. Op een gegeven moment vroeg één van mijn zussen waarom die jongens eigenlijk niets hoefden en dat was een kantelpunt. Vanaf toen werden mijn broers en ik ook gewoon geacht om mee te helpen en tegenwoordig kan en doe ik vrijwel alles. Ik vind het ook niet meer dan normaal dat je als man een deel van de taken oppakt.’

Gülen (42)

‘Ik weet niet anders dan dat vrouwen het huishouden doen. Ze zien het in onze cultuur vaak ook als hun eigen domein, als man heb je daar niet veel te zoeken. Ik werk buitenshuis en zij regelt thuis alles. We vinden het allebei prettig zo.’

Bert (55), lachend:

‘Vrouwen hebben maar één recht, ja toch?’

Peter (55)

‘Mijn vrouw werkt thuis. Eerlijk gezegd vind ik het ook logisch. Zij wilde graag kinderen en regelde thuis altijd alles. Ik doe zelf eigenlijk niet echt veel in het huishouden en vind het prima zo. Zij ook.’

Ro (31)

‘Persoonlijk vind ik het helemaal niet fijn om verzorgd te worden. Onder die verzorging valt ook het huishouden. Ik leef hier net zo goed? Dus ik wil gewoon mijn steentje bijdragen, net als aan de opvoeding van de kinderen. Bovendien ben ik van nature opgeruimd en georganiseerd. Ik vind rommel ontzettend irritant.

Hoe denk jij over het verdelen van het huishouden?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Sommige namen zijn gefingeerd. 

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

18 thoughts on “Hoe verdelen jullie de huishoudelijke taken thuis?

 1. Wat een ontzettend leuke blog. Hier is het huishouden ook verdeeld. En soms doet de een iets meer dan de ander. Maar er is nooit strijd om of zo. Wel maak ik weleens een opmerking dat de man zich even opnieuw moet voorstellen aan de stofzuiger 😉 Maar ach ik mag niet klagen, als ik soms de vrouwen in mijn omgeving weleens hoor 🙂

  1. Dank je! 🙂

   Haha, denk dat iedereen dat soort dingetjes weleens heeft. Maar inderdaad, als je sommige vrouwen hoort… Nee dan hebben we het echt getroffen!

 2. Als er iets in huis kapot is is Marcel wel de eerste waar ik aan denk… Ik ben ontzettend lui geworden op klusgebied omdat hij dit oppakt. En andersom ook. Je moet niet vragen aan hem waar de sudocreme ligt, haha.

  1. Haha ja je wordt er lui van he, zo’n man die alles oppakt? (En in mijn geval ook nog eens veel sneller is dan ik)
   Ach, wel goed verdeeld op die manier!

 3. Wat een leuk artikel! Wel opvallend dat de vrouwen en mannen zo verschillend praten over de situatie thuis 🙂 Maar ze zullen wel niet bij elkaar horen. Ik ben als ik dit soort dingen lees wel altijd blij dat ik van een wat modernere generatie ben. Ik heb een man die heel netjes is en veel in het huishouden doet. We doen alles samen zoals het uitkomt en hij is ook een dag minder gaan werken toen we kinderen kregen. (Was ook echt een eis van mijn kant op voorhand! Ik wilde het echt samen doen.) Enige wat ik altijd doe is de was. Hij heeft er een hekel aan en ik vind het nou juist het minst erge klusje. Al met al mag ik niet klagen 🙂

  1. Nou he? Echt een verschil! En nee ze horen inderdaad niet bij elkaar. Dat zou eigenlijk nog leuker zijn, dan kun je echt zien of ze er allebei anders over denken.
   Maar wat je zegt, het is een generatiedingetje. Ik merk het om me heen, mannen zijn veel hulpvaardiger en actiever betrokken. Ook bij de kinderen (gelukkig).
   Haha ja de was is inderdaad niet zo erg. De badkamer daarentegen…

 4. Wat me opvalt is dat volgens bijna alle vrouwen in het artikel onze mannen meehelpen, maar de mannen zeggen weer iets totaal anders. ? Aangezien de mannen allemaal ouder zijn, hoop ik dat dat het verschil is. ?

 5. Haha bij mij viel het zinnetje ‘zij wilde graag kinderen’ ook meteen op! Gelukkig helpt mijn man mij altijd mee, wel is het zo dat hij een eigen bedrijf heeft en heel veel werkt, natuurlijk neem ik dan het meeste op me aangezien ik thuis werk.

 6. Whaha, ‘zij wilde graag kinderen’.

  Bij ons doe ik het meeste, omdat ik minder werk, maar hij doet vaak de rotklusjes, zoals de badkamer en strijken. Bovendien probeert hij extra hard te werken, zodat we een huishoudster kunnen betalen 😉

  Ik wist overigens niet dat je historica was, maar mag ik dan even onze site spammen: historiek.net Staat ook regelmatig iets ’emancipatisch’ op, afgelopen week nog over vrouwelijke ministers. En dit is ook een erg interessant stuk uit de tweede feministische golf, ‘Het onbehagen bij de vrouw’: http://www.dbnl.org/tekst/kool007eris01_01/kool007eris01_01_0003.php/

  1. Haha ja die viel mij ook al op “zij wilde kinderen”, dacht echt dat zo’n beslissing samen gemaakt werd 😉

   Hier een man die enorm veel meehelpt. Hij ziet sommige dingen echt niet, maar dat is niet erg.

   1. Haha precies en normaalgesproken ben je er ook samen bij 😀

    Heel fijn! En inderdaad, dat is niet zo erg. Dan compenseren ze dat wel weer met iets anders.

  2. Haha ja dat is een aparte uitspraak 😀

   Fijn verdeeld, badkamer en strijken zijn inderdaad rotklussen ja. Fijn hoor, een huishoudster!

   Ga straks even kijken, leuk. Doe er qua werk niets meer mee, maar vind het nog steeds leuk om te lezen over het verleden. Vooral vrouwengeschiedenis en egodocumenten blijven interessant!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten